Přihlásit se RYBICKY.NET »

Pancéřníček - rozmnožování, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Pancéřníček - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sovice33 – Pancéřníček Panda
Zdravím, chtěla bych se optat, nejsem moc zkušený akvarista. V září minulého roku jsem si zakoupila 4 pancéřníčky, sem tam se vyklubal malej, včera jsem jich napočítala že už jich mám 11, vím že to není jak velkolepé, ale nevím jestli mám počítat s tím, že se budou rozmnožovat další. Abych neměla za chvilku přerybněno. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hans1983 Re: Hans1983
Fotka k příspěvku tak ještě ejdna fotka

Reagovat na tento příspěvek 0  - Hans1983 Re: vlacek
Fotka k příspěvku díky za identifikaci, ještě přikládám lepší fotky dalších jiker

Reagovat na tento příspěvek 0  - tillecek Re: Hans1983
Je to Corydoras aeneus. Neoplodněné jikry zbělají, ale nejde to poznat hned u čerstvého výtěru. Pokud máš silnou lupu, lze pozorovat i vývin jikry. Vzduchovací kámen by měl stačit, potřebují prostě pohyb vody, ne prudký, ale jemný, aby se k jikrám dostával dostatek kyslíku na vývin. S největší pravděpodobností nějaké jikry zaplísní. Já přípravky na ošetření vody nepoužívám, i přes těch pár plesnivých jiker se nějací prcci vylíhnou. Max. plesnivějící jikry odsaji pipetou... Hodně zdaru:)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlacek Re: Hans1983
Fotka zde v atlase vubec neodpovida, zde jsou skutecni rabauti www.planetcatfish.com/…

Vas bude spise c.aeneus, tak se ridte informacemi platnymi pro tento druh.
K tem jikram, podle fotky se to neda s jistotou rici, ale rekl bych, ze jsou neoplodnene. Staci, aby hned po nakladeni mely takove bile jaderko. BIla je nekdy uz po jednom dni jikra cela. Vyvijejici se jikry zustavaji pruhledne, lehce do hneda.
Fotka k příspěvku jikry líp sem je nevyfotil

Fotka k příspěvku a ještě mi prosím poraďte jak se pozná oplodněná jikra?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Hans1983 Re: vlacek
Fotka k příspěvku přikládám fotky snad jsem ho určil dobře

Reagovat na tento příspěvek 0  - vlacek Re: Hans1983
Vzduchovai kamen stacit bude, ale mente pravidelne vodu a odstranujte zbytky krmeni. Metylenovou modr proti plisni dat muzete, nebo proste odstrante bile jikry rovnou (jsou neoplodnene). Nekdo radi dat do zacatku preventivne Esha 2000, vyrazne to pry zvysuje uspesnost odchovu.

Mimochodem, jste si jist, ze mate pancernicka tmaveho? Podle toho musite zaridit teplotu a urcuje to, zda je schopen ve vasi vode poter vyrust.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hans1983 – CO DÁL S JIKRAMI?
Fotka k příspěvku Prosím poraďte, dneska jsem objevil v akvárku jikry Pancéřníčeka tmavého.
Připravil sem odchovnou nádrž dal do ní 10l ze společenského akvária a přendal jikry na listech rostlinek.
Dle literatury jsem do nádržky dal jen vzduchovací kámen. Literatura se u malých pancéřníčků zmiňuje ještě o přidávání metyléhové modři je to nutné?

Co je nutné udělat dále? předem díky za rady

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: vlacek
Dají se i opatrně seškrábnout a vylíhnout v nádržce mimo hlavní akvárium. Technologicky to chce citlivé prsty, starou kreditku a síťku, do které jikry napadají po seškrábnutí. Vodu měkkou, od dva stupně teplejší než v akváriu, kyselejší a mohlo by to vyjít... ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlacek Re: Lenka85
Nadrz maji pro panciky docela dobre zarizenou alespon co se dna tyka, takze snad je to varianta A :-) Take zalezi na krmeni. Pokud jsou jikry bile, tak z nich nic nebude. Pokud zustanou nahnedle, mohlo by byt. Nechal bych je tam a pripadne ty bile odstranil, at tam zbytecne neplesnivi. Nejaci mladi by mohli i prezit, skryse maji.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lenka85 Re: LiborSprysl
Snažila jsem se udělat lepší fotky, ale nedaří se :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 7  - LiborSprysl Re: Lenka85
Varianta jedna je, že je jim tak dobře, že chtějí do tohoto stavu přivést potomstvo. Varianta dvě je, že je jim tak špatně, že funguje pud sebezáchovy a chtějí na svět přivést potomstvo, aby po nich alespoň něco zbylo než natáhnou ráfy. Protože do vaší nádrže není vidět, budete si muset vybrat. A i B je možné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lenka85 – nové a nové jikry
Ahoj, mám dotaz už ca 14 dní mi pancéřníčc cca co druhhý den kladou jirky. Je časté kladení jiker dobré nebo špatné znamení. Nechávám je v akva ani nemyslím, že z nich něco bude.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 2  - GladilafRe: Lenka85
rybicky.net/atlasryb/pancernicek_zeleny

usnadním ti práci, 3 až 4 dny hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lenka85 – vývoj jiker
Ahoj kupodivu jediní pancéříčci co přežili z původního akva nakladli jikry, jak dlouho asi trvá než se vylýhnou? děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: vlacek
Tak,tak, tetry se jako sarančata dokážou vrhnout na jikry třeba i hlídajících cichlidek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlacek Re: vlacek
Jeste jsem chtel dodat, byla tu zminka o tetrach - i neonky zerou jikry panciku! Sam jsem to pozoroval. Myslel jsem, ze mi je kradou jen zvidavi ctverzubci, ale byly to hlavne neonky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matesino
jak piše vlacek palec , pandy když jsou připraveni ke tření tak nejsu zas tak tlustí jak např. cor. aeneus nebo paleatus. Bez měkké vody nejsi schopen popř. minimálně je odchovat. Sice sevykulí ale po pár hodinách umiraji na tvrdou vodu. tone
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip980 Re: vlacek
Pardon, to byl překlep s tou cleou helenou. Už jsem to opravil. :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlacek
Clea helena se urcite v akvariu netre, je to snek..... Ale jinak se mnozi ;-)
Co se pand tyce, mely by byt v prumeru mene narocne na treni a odchov, ale ne zase jako paleati... Stimul, vymena vody, ziva nebo mrazena strava. Samice se u pand pozna pomerne dobre podle brisnich ploutvi, jsou vice oble. Co se pripravenosti ke treni tyce, neni to tak lehke, pozna se to spise podle aktivity. Samice pandy oproti treba paleatum nebo aenusum nemusi vypadat zrovna bachrate. Klade vetsi jikry ale mensi pocet. Na mych nebyl poznat rozdil, jestly byly pred trenim nebo po nem. Extra tluste nebyly nikdy. Trou se mi ted c.venezuelanus a jejich samice mi prijdou az k prasknuti. Jinak ale pokud nejsi schopen poteru zajistit mekkou vodu pripadne jine podminky, nema cenu je stimulovat, protoze poter, vykuli-li se, tezko prezije. Ja jsem odchovaval ve 22-24C, GH-7, kH=6, pH 7-7.5
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip980 Re: honzaprouza77
Víš psalo se taky, že clea helena se v akváriu nerozmnožuje nebo taky například nožovka běločelá, přitom některým lidem se vytřeli, je to jak se tady píše, když se jim daří vytřou se.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - GladilafRe: honzaprouza77
Myslel jsem, že je řeč o paleatech, jestli jsem mimo, tak se omlouvám..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tillecek
Když se jim daří, vytřou se :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - honzaprouza77
jo, já jen kdyby... :) se jim dařilo, nejsem chovatel :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matesinoRe: honzaprouza77
vesměs rozmnožování corydorasů není pro začínajíci ;-)
Někde jsem četl, že pandy jsou jedny z náročnějších druhů corydoras na odchov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - GladilafRe: honzaprouza77
Upřímně řečeno, těm paleátům je podle mě skoro jedno, v čem se budou třít :-D
hm, já se sněhu bojím, ale zkusím ji déle převařit, to by prý mělo klesnout KH na 0 a zředit norální vodou, to by mohlo vodu změkčit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Gladilaf
Já většinou naředím vodu z akva s trochou dešťový, třeba půl napůl - teď je všude kolem plno sněhu, z nějakého čistého místa je to v pohodě a pH bývá (aspoň tady ve městě) dost dole...
No, takže samice je zase trochu tlusčí, takže myslím, že se zaplňuje jikrama, mylsím, že jak o víkendu vyměním vodu, že by to mohlo dopadnout, jinak ode dneška dávám každý den artemie a nitěnky :) pouze mražené
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tillecek Re: honzaprouza77
Já si myslím, že samotná výměna vody je dobrý stimul na tření, aspoň u těch mých rybek, za chladnější neměním. Ale doporučuje se vyměnit 1/3 objemu nádrže za 2-3°C chladnější vody. Hlavní stimul vidím v krmení, kvalitní nítěnky z nezávadného zdroje, to ja pak rodeo. V krizi by měly postačit i mražené patentky... palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cosmogagy Re: honzaprouza77
no vidíš, mně zabrali na tu studenější :-D PH by mi právě měly srážet dolů ty olšové šišky a i ten kořen.. o kolik to ale opravdu srazí nevím, měřit to nebudu :-)
Všude čtu, že by se měla měnit za teplejší :) ale určitě zajímavá věc, s tím ph, takové ph(já mám 7,6 on nic lepší) :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cosmogagy
no já u těch paleátů mám právě nejspíše 4 samce na jednu samici, takže s oplodňováním není problém..
samice plná jiker je tlustá jako prasnice před porážkou, vypadá trochu jako balón s ploutvema :-)
jinak tedy do se týče vody - parametry vody v akva absolutně neměřím, žiju já i rybky klidně bez toho, a když se pancíci třou tak se asi špatně nemaj. Parametry vstupní vody jsem si ale zjistil - trochu tvrdší, PH okolo 8.. na úpravu vody používám akorát olšový šišky a louhuje se mi tam celkem fest kořen driftwood :-) Včera jsem vyměnil třetinu vody za vodu o něco chladnější, a dnes se začli třit.. možná to byl ten správný stimul..
Jo, vždy je to dost přehnané, je jen na rybě jak se rozhodne, ale je lepší udělat ty nejlepší podmínky. Jinak jo jsou to pandy, o kterých, jak píšou, se říká, že jsou náročnější na odchov. Jinak bych o ně stejně přišel, než bych je stihl zachránit, mylsím, že by je nakladli do mého hustého echinodoru, že než bych si toho všiml, tak by měli ancíci, ampulárka a ostatní ryby sváču.

ps: Nemáte někdo fotky, jak vypadá zaplněná samice(jikrama), mě se zdá, že má jedna trochu větší břich, ale nejsem si jist a nemám to s čím porovnat
pps:Myslím, že mám pouze 1samce na 4 samice, takže by ta pravděpodobnost výtěru byla stejně asi malá, protoýe by mělo být více samců než samic.
Odhaduju, že se tu bavíme o pandách, že? Tak pandy se kdysi mýmu tátovi vytřeli ve společenským akváriu, které teda bylo celé zarostlé microsoriem. Přežili mu dokonce asi tři kousky a to nijak vodu neupravoval. To samé píšou o terčovcích, že potřebují upravit vodu pro rozmnožování, přitom hodně lidem se vytřeli i v neupravené vodě.
promiň vytřeli. Vyžadují(podle literatůry) napodobení dešťů, = postupně doplňovat hladinu měkkou vodou(já mám sakra tvrdou a destilka se mi nechce kupovat)
:)

ps:Kdybych se přeci jen rozhodl pro destilku, může být z benziny, aby tam nebylo nějaký svinstvo?
Proč ne?? Vždyť vytvoření podmínek není tak složité. :-|
Ty se máš, já nemůžu docílit toho, aby se alespoň vylíhli.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cosmogagy Re: matesino
nechci jich co nejvíc, ale 2-3 kousci kdyby odrostli by mně potěšili :-)

problém je že jediné co bych pro ten potěr mohl použit je mikroelementka o objemu asi tak 2,5 litru (25x16,5x6cm)..

dalo by se to použít?? Napustil bych to vodou z akvárka, každý den jí půlku vyměnil (za čistou z kohoutku a nebo zase z akva??)

Dal tam kus růžkatce, jikry odškrábl ze skla akvárka třeba žiletkou, dal je do toho mini a nechal je vykulit a prvních pár dní žít tam, než by mohli zpátky do akva??
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matesinoRe: Cosmogagy
Zkus větší množství jiker, které jsou usebe překrýt plastvou krabičkou zapřenou o dno a přísavkou zvrchu, aby se neotevřela. Pokud je správná teplota a chemismus vody tak by se měli vykulit.potlesk Když jich budeš chtět mět co nejvíc odchovaný tak je budeš muset přemísti aspoň do elementky. Tetry pokud na ně příjdou tak je vyzobou jikry snad ne, ale jak se začnou lihnout tak jo. tone
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Cosmogagy – pancíci se třou
V 54ce se mi pancíci skvrnití rozhodli třít.. 2 samečci honí samici a ta lepí jikdy všude možně - na sklo, teploměr, topítko (nefunkční)...
v akva je s nimi 11 teter žhavých - nevyzobou ty jikry?? rád bych aby aspoň několik pancíčků narodilo a přežilo.. co bude nejlepší?? jinou nádrž kam jikry nebo třoucí se pancíky přelovit nemám...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - sajfrdík
mě se první narodili 1.tejden v listopadu..nejsem žádnej chovatel,jen pro radost si je vytřu..a ty už maj kolem 2 cm..ale je jich jen 5..pak se narodili další asi před měsícem..a ty moc nerostou...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - GladilafRe: drakpd
Já už to taky hodil do inzerce, pár už jich je pryč a dokonce už to někdo příští týden (snad) vezme všechno... myslím že zrovna u tak odolné a nenáročné ryby, jako je Corydoras Paleatus není taková velikost překážkou - připadají mi tak trochu nesmrtelní :-D
 Reagovat na tento příspěvek 2  - vlacek Re: drakpd
Pancernicci bezne rostou rychle do cca 2cm delky, pak se rust vyrazne zpomali. Ze by patentky byly spatne si nemyslim, me na nich rostou dobre. Jeste o rustu rozhoduje velikost nadrze vs. pocet ryb, ale to neni tvuj pripad si myslim. Moje pandy rotly take velmi ruzne a ruzne u ruznych vrhu, take nevim proc.
Jinak ryba se meri tak i tak TL - celkova delka vc. ocasni ploutve, SL-standardni delka,pouze po koren ocasu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - drakpdRe: Gladilaf
Tak to je pěkný, já mam tenhle výtěr tak ze srpna a většina má tak kolem centimetru a půl a pár kolem 2cm a tuhle velikost už prodávam když někdo něco chce. Nevim proč mi ty potvory nechtěji rost, nad nima jsem mezitím vypěstoval 2 generace pavích oček a tyhle prostě nechtěji... Ale je pravda že svuj první výtěr jen tak o 20ks jsem vypěstovat za 2 měsíce, ale to dostávali převážně patentku což určitě dobrý neni jako základ a věnoval jsem se jen jednomu akvárku a vodu jsem měl tenkrát 24°C. A jinak ryba se měří od hlavy až po konec ocasní ploutve, ta jí taky patří ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - GladilafRe: drakpd
Ahoj, nebudu poučovat, jen přihodím vlastní zkušenost:

Mám doma potěr z konce listopadu v 54 litrech, byla jich necelá stovka, něco jsem už prodal a zbývá jich ještě kolem 70. Vodu mám kolem 23°C , pravidelně měním třetinu až půlku, plave tam i pár rostlin a plžů na konzumaci zbytků. Za mlada dostávali artémku, Sera Micron a postupem času taky moinu, buchanku a Sera Vipan Baby. Snažím se to střídat, i když převažujue suché. Myslím že mají tak ten centimetr a půl - aspoň to tvrdí přítelkyně :) - mimochodem - měří se to celkově nebo ke kořeni ocasu?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Gunguy
nebo jsou to možná zelení, nevím

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 34 35

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 35191x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2568?od=875