Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zákal vody s úhynem ryb

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

Zákal vody s úhynem ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2007 08:23 Sidonius To Vai
Právě tohle bylo důvodem mého dotazu... (Jan Oukleda: "...Provedl jsem testry měření kvality vody a nezaznamenal jsem žádný problém..." Co všechno jste měřil a s jakým výsledkem?).

Moc jsem ale nepočítal s tím, že se něco důležitého dovím... (pH, NH4/NH3).
Mně na této hypotéze kromě vámi uvedeného poněkud nesedí ještě pravidelnost výměny části vody.
(Doufám tedy, že nejde o frekvenci výměny vody 1x ročně! ;-))
Ovšem ani pravidelná částečná výměna v krátkých intervalech není zárukou, že koncentrace amoniaku nemůže výrazně narůst např. po neodstranění uhynulé ryby, šneků...
O výměně větší části vody nemluvě! Tam je riziko otravy NH3, resp. NO2 poměrně vysoké...
V každém případě bez znalostí hodnot pH a NH4/NH3 jde jen o hypotézu...
Byť velmi pravděpodobnou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2007 00:48 Vai Re: Jan Oukleda
Vrátím se k prvnímu příspěvku Jana Oukledy a přidám můj tip, který zde zatím nezazněl - a to otrava ryb amoniakem (NH3). Pro potvrzení či vyvrácení by však bylo nutné znát pH vody v akváriu před výměnou a pH vody dolévané + další podrobnosti. Uvádí sice, že provedl testy na měření kvality vody (sice bez upřesnění jaké), ale opět tipuji, že hodnoty NH3/NH4+ zřejmě neměřil.
Předpokládám, že dolévaná voda byla vodovodní (jak uvádí, upravená přípravkem Aqua Safe) a pH nejspíše tedy v zásadité oblasti. Pokud měl Jan delší dobu nádrž v provozu, tipuji dále, že pH se v akváriu drželo v kyselé oblasti či kolem neutrálu. Není uveden počet ryb ani rostlin, způsob filtrace atd.
Co mohlo dle mě nastat? V akváriu se z nějakého důvodu před provedenou údržbou začaly dlouhodobě pomalu hromadit amonné ionty (NH4+). O důvodu se můžeme jen domnívat - příliš ryb, překrmování, málo rostlin, nedostatečná filtrace a nitrifikace, nedostatek kyslíku apod. Vše bylo doposud v relativním pořádku, amonné ionty (NH4+) nejsou totiž pro ryby toxické právě při pH < 7,0. Pokud došlo k výměně části vody za vodu s vyšším hodnotou pH (vodovodní voda mívá často hodně vysoké pH i nad 8,0 a více a pochybuji, jestli zrovna to použitý přípravek dokáže snížit či dokonce naopak), mohlo pak dojít k okamžitému zvýšení pH v celé nádrži a pak stačí i jen nepatrný krátkodobý nárůst do zásaditých hodnot a neštěstí je na světě. Část dosud neškodných amonných iontů (NH4+) se totiž rychle přemění na prudce jedovatý amoniak (NH3). Např. při zvýšení pH z hodnoty 6,8 na 7,4 dojde k téměř 7-mi násobnému zvýšení koncentrace toxického amoniaku (NH3), při pH 7,8 pak dokonce až 15x! A amoniak je prudce jedovatý už při velmi nízkých koncentracích. Účinky na rybí osazenstvo pak mohou být bohužel velmi rychlé a tragické.
Jediné co mi na této teorii nesedí je to, jestli výměna cca 1/4 -1/5 vody může takto zvýšit pH a pokud ano, tak o kolik. Dodatečné měření by mohlo napovědět, i když běžné akvaristické testy na pH jsou právě při pH nad 7,0 velmi nepřesné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2007 22:04 Sidonius Re: ????
"...Asi u firmy Tetra jsou asi úplný idioti a 50let výmýšlí jenom blbosti...."

To snad ne! :-)
Ale nějaké trotly asi zaměstnávají, když pustí do světa se svými produkty, (v mém případě s filtrem Tetra Tec), reklamní DVD s návodem, jak založit akvárium a pečovat o ně, přičemž výsledkem této péče - alespoň podle tohoto reklamního šotu - je akvárium zaneřáděné ruduchou...hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2007 20:18 ???? Soda
AquaSafe a Baktozyn nejsou žádný sajrajty a pan Jan chtěl nějakou seriozní radu a ne ty chytrý kecy,jak jsou vodičky zbytečný.Asi u firmy Tetra jsou asi úplný idioti a 50let výmýšlí jenom blbosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2007 19:41 Soda Re: Jan Oukleda
Bílej zákal vody sem měl vždycky když sme ještě bydleli ve městě a přechlorovali vodu! Když ale píšeš že si tam dal ty "sajrajty" takže chlorem by to bejt nemělo! Jo a k tomu mýmu zákalu: Samozřejmě to nebylo v akvárku!(ve sklenici)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2007 15:09 Muž [] Re: zoo
Co se mnou ty 1 hodiny týká, myslel jsem že je to doba po které začíná odumírání těch bakterií, s přibívajícím časem se to urychluje, jelikož při rozkladu dochází k větší spotřebě kyslíku na rozklad bakterií.Tzn, že v uzavřené nádobě bez přísunu kyslíku(vnější filtr), k tomuto procesu dojde.Za jakou dobu přesně a v jakém množství závisí nejspíše na množství baterií a na podmínkách ve kterých jsou.Netvrdil jsem že je to na 100% ta příčina ,ale že je to můj názor na věc, či jedna z možností.
Jinak jak 3těpán myslí velký komorový filtr s menším průtokem.To s velkou porézní hmotou jde dobře.U obyčejného molitanu by došlo po částečném ucpání k hnití a z filtru by se stala docela dobrá biologická zbraň.Přinejmenším by to páchlo jako černé bahno ze stoky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2007 14:42 jirkaHu Re: Jan Oukleda
Jde každopádně o překotné namnožení bakterií! To se mi stalo asi před 15 lety, když jsem omylem při výměně 1/3 vody přidal do vody místo kuch. soli hroznový cukr!!!! Byl ve vedlejší sklenici...
Pokud není akvárium přeplněné nevo nedojde k tak fatální chybě /cukr/ tak je to těžko pochopitelné.. ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2007 13:54 zoo 1h ?
ja si myslim, ze by bakterie behem jedny hodiny vychcipat nemely.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2007 13:06 Sidonius To Jan Oukleda
Jan Oukleda: "...Provedl jsem testry měření kvality vody a nezaznamenal jsem žádný problém..."

Co všechno jste měřil a s jakým výsledkem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2007 12:36 Štěpán Re: Jan Oukleda
Dochází k tak rychlému odumírání bakterií taky ve vnitřním molitanovém filtru? Mám dojem že by nemuselo? Přecejenom je ve styku s velkým objemem vody a nějaký velice omezený proudění vody by tam mohlo existovat (zvlášť v hrubším biomolitanu), takže by bakterie mohly přežít?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2007 11:55 Muž [] Re: Jan Oukleda
Zbytečnost supervodiček nebudu komentovat, ale pokud došlo např. k výpadku el. proudu v noci na více jak 1h, ta může docházet a taky s narůstajícím časem dochází k úhynu bakterií ve filtru.Tzn, že se uvolní čpavek a dojde k úhynu.Některé druhy ryb jsou odolnější některé méně.Může dojít k bílému zákalu, ale také se stane že ráno člověk vstane a voda je čistá, to už je často zase přefiltrovaná.Jestli došlo o onomu výpadku zjistíme na mechanickém časovém s pínači, kde bude přesný rozdíl od reálného času.U digi spínačů to nezjistíte, mají v sobě záložní baterii.
Podobná věc se mi přihodila před 2 týdny, kdy jsem vstával brzy ráno a zjistil že je vypadlý jistič od bytu.Dle hodin jsem zjistil přes 3h výpadek.Po zapnutí některé druhy byly neklidné a silně dýchaly.Před zapnutím se nejevila žádná známka nedostatku kyslíku.Takže jsem došel k závěru že se opravdu uvolnily dusíkaté látky z filtru.Na měření hodnot vody nebyl čas, spěchal jsem do práce.Nebýt brzkého vstávání, kdoví jak by vše dopadlo.
Jinak si zmíněný dotaz neumím vysvětlit, pokud nedošlo k mírné otravě vody ve vodovodním řádu,ačkoliv by to museli kouzelné vodičky zlikvidovat.Navíc by jste viděl příznaky nenormálnosti v chování téměř hned po napuštění nové vody. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2007 09:02 zoo Re: Baset
ja uz davam vodu z vodovodu rovnou (bez chemie i bez odstati) i krevetkam. a zatim ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2007 08:06 Baset Re: Jan Oukleda
Předem se omlouvám za pitomý žvást. Běžná výměna vody by neměla zapříčinit úhyn ryb, pokud nebyla něčím kontaminována nádoba na vodu nebo samotná voda. Já žádné přípravky na úpravu vody nepoužívám. Vodu nechám několik hodin odstát a někdy napouštím přímo z vodovodu. Nějaké přípravky na úpravu vody, proč? Do zaběhnutého filtru přidávat nějaké sajrajty je zbytečnost. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2007 23:20 Caleb Re: Jan Oukleda
To nevyvracím, jen jsem chtěl vyzdvihnout Štěpánův názor, že jsou ty přípravky zbytečné (alespoň ty pro bakterie ve filtru).

Zřejmě jste měl smůlu a zrovna teď se sešlo více negativních "událostí" ve Vaše akvárku a výsledek byl ten zákal.

Jsem začátečník, který navíc zákal nikdy nezažil (ani po založení akva) a jen bych zde trapně spekuloval :-)

Samotného by mě to zajímalo, protože se to může stát i mě a nejhorší je nevědět příčinu. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2007 22:53 Jan Oukleda Re: Štěpán
Jenže tyhle preparáty používám již velmi dlouho a nikdy se mi do teď nic takového nestalo. Všechny výrobky jsou od TETRY a naopak myslím si že k sobě by tedy patřit mohly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2007 22:48 Caleb Re: Jan Oukleda
Nedávno jsem četl v e-časopise Akvárium č. 4 ( www.klub.akva.sk ), že za nitrifikaci můžou jiné druhy bakterií, než se do "teď" myslelo a je tedy dost možné, že tyhle preparáty jsou jen dobrý byznys....to jsou každopádně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2007 22:35 Štěpán Re: Jan Oukleda
Třeba ten baktozym nějak nesedl bakteriím ve filtru, část jich pomřela a otrávili vodu.
Proč používat tyhle preparáty a přípravky, když to není nutné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2007 22:06 Jan Oukleda Re: Štěpán
Vodu jsem ošetřil přípravkem AquaSafe, který používám již dlouho a do filtru jsem přidal Baktozyn.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2007 21:44 Muž mch.sokolov [160] - CichlidyRe: Jan Oukleda
rybicky.net/forum/739 zkus to počist,ale jinak běžnej problém :)tady se to řešilo mnohokrát,ale tohle byl můj připad a myslim že se k němu vyjádřily ti správni lidé co působi na tomto webu palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2007 21:36 Štěpán Re: Jan Oukleda
"Voda byla řádně ošetřena." Co to znamená?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2007 21:35 Jan Oukleda – Tak jsem na Vás zvědavý
Dobrý den. Jsem zvědav skutečně na zajímavé odpovědi. Jsem vlastníkem 500 l akvárka, které mám již 7 let. Pěstuji rybičky různého druhu a nikdy jsem neměl problémy. Předevčírem jsem jako vždy řádně vyměňoval vodu v akvárku po odkalení cca 100 l. Použil jsem na toto všechny akvaristické potřeby co mám a které vždy bez problémů používám. Voda byla řádně ošetřena. Druhého dne jsem se ráno probudil, přičemž polovina ryb byla pochcípaných a voda byla zbarvena jako byla jemně zředěná bílou barvou. Živé rybky se mačkali v rohu a proto jsem je hned odlovil a tyto žijí doposud. Provedl jsem testry měření kvality vody a nezaznamenal jsem žádný problém. TAK A TEĎ ČLOVĚČE RAĎ. SETKAL JSTE SE TAKY UŽ NĚKDO S TÍMTO JEVEM? CO TO ZAPŘÍČINILO? "Jen o jedno ještě prosím, pitomými žvásty neodpovídejte" DĚKUJI. Jan Oukleda

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 3086x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2444-zmena-barvy-vody-s-uhynem-ryb