Osvětlení Atman
Tak jsem koupil to světlo 97cm má starter a v něm zářivky Osram luminux
jedna 830 a druhá 840 je od atmanu .
Je mi jasný že na 160l AQ je to málo.
poradte prosím jestli,když tam je startér,jestli tam mohu dát více Watovou zářivku
v tomhle rozměru je od osram luminux za stejnou cenu 38W
stejně to není moc světla, chtělo by to ještě něco přidat

záleží co chceš za rostliny
Já chci AQ bud 100*40*40 nebo 80*40*40
tak se mi ty rozmněri hodí ,
Jestli to velký bude 2*30w tak za 450kč je super na rozmněr toho většího AQ
pak už jen nový zářivky .
Dík moc

tak to bude asi 18 a 30W (2x), je to docela dobrý světlo. To jaký budeš mít akvárium záleží na tobě, kolik wattů tam dáš. Výhoda proti setu je že tohle můžeš jakkoli měnit a kombinovat podle sebe
a kolik za to chcou?
Rozměry mi řekla velký 97cm a malý 67cm
tak ad ti napisou aspon delku, jinak by neco melo byt napsany na trubicich
Chtěl jsem se ho zeptat ale majitel(co o věm ví všechno je v cizině).
věci mu ted rozprodávají rodiče (maminka). a ztrašně spěchá z velkýma slevama
Ale podle prvních poznatku si asi moc nepomužu od SETU

a to se ho nemůžeš zeptat když to nabízí? Typla bych to na T8 možná 16 a 23W
Edit: asi to bude jinak, typla sem to podle te delky co si napsal, ale to byla delka akva a ne toho osvetleni. Měli sme podobny osvetleni na 2x15W coz mozna to jedno je, bylo se starterem, po case prestalo fungovat a museli sme ho reklamovat, ale mozna to byl jen vadny kus

Zdravím ,potřebuju poradit
Za pár dní začnu dávat do kupi AQ 80-100cm dlouhé
A po přečtení dost příspěvku už nechci žádný SET
Takže začínám shánět komponenty,teď jsem v kontaktu z pánem co mi nabízí
osvětlení.
muže mi někdo poradit co se dá z těchto fotek poznat (watty,typ zářivky ,předřadník,tlumivka)
Děkuji za každý poznatek a zkušenosti z těmiti světli
Starší reakce
Podle mně nejlepší položit na krycí sklo
Tenhle typ osvětlení nemá žádnou ochranu proti stříkající vodě, ani není nijak vlhkotěsný. Musí se dávat buď na krycí sklo, nebo spolu s přiloženým plexisklem se dá zavěsit nad nádrž, ale tak aby se tam nedostala žádná voda. Mám pocit, že na výrobku ani žádné IP označení ani není.
Já jsem fólii koupila zde
www.vyfuky-katalyzatory.cz/…
A ještě mám dotaz na uživatele osvětlení ZHONG
www.mazlicek.cz/…, jaké má IP? Vydrřel by pobyt v akvarijním krytu, kde by na něj stříkala voda? Prodejci tohoto výrobku tuto informaci prý nemají k dispozici, a v recenzi se píše, že světlo přijde zavěsit nad akvárium.. tak nevím. Poradte.
Starší reakce
...jaké osvětlení na akvárium 200x40x40...
Co se zkusit zeptat třeba tady?
rybicky.net/nadrze/3108 
Znám toto akviško osobně, ale nechal bych komentář na majiteli.
Pockej, k vyhledani zarivky 75cm/25W v katalogu snad nepotrebujes "se v tom vyznat", nebo??
Leda - nemas v profilu vyplneny vek -, pokud ti je hodne malo, da se to pochopit, dopln vek 10 a odpovedi budou jiste obsahlejsi
Pripadne se ptej, co konkretne ti neni jasne.
Ahoj a dík,ale když se v tom nevyznáš,tak to je špatné,že jo

4x25 neni na takove akva, pokud chces klasicky rostlinne spolecenske, nic moc. Sel bych nekam alespon ke 150W.
Na zbytek otazek si fakt za 3 mesice nenasla odpoved? Katalog napr. zarivek Narva, 100W x pocet hodin sviceni denne x mesic x tva sazba za 1KWh, vyhledavani v nadrzich zde (homecinema, po zadani osvetleni atman dr) .....

Ahoj,tak asi nikdo nemá takové akvarijní osvětlení,to je mi moc líto.A nemá alespoň někdo zkušenosti řadou Atman DR - ... ???

Starší reakce
Tak to bych si tím tuplem hlavu nelámal.Skus do krytu přidělat tohle.Zářivka sklopná 13 W je dlouhá
57 cm a je buď na flexu jako holící strojek a nebo na kabelovou svorkovnici jako na lustru.
bohuzel nejde o horni polici ale akva je v zabudovane skrini a to je horni kryt na otvirani neco v tomhle stylu (mam podobne)
www.akvarko.cz/… takze s tim nepohnu
nasel jsem to o cem pises, akcni cena 607,45
LLX214ALDP 2x14 delka613 sirka238 vyska65
vyska je v klidu mam tam 80mm ale delka je horsi protoze mam neco pod 610mm
njn clovek to nedomyslel kdyz jsem delal navrh skrine je to uz dlouho a mam tam ted svetlo vlast. vyroby, chtel sem koupit nejake hotove svetlo ale je to asi problem no :(
Je to klasický provedeni včetně tlumivky.Takže to normálně svítí.S el.před. je za ty peníze,jinak je to za těch 1 470.Ale je fakt, že se platí za kraviny.Kdyby jsi měl dost prostoru,platil bys polovic.Přisazený zářivkový světlo za tísícovku včetně leštěných reflektorů je dost dobrá cena,ale šířka je holt od 65 cm.Teď je v akci tohle 2x14w T5 s el.př.za 610 kč. Bejt tebou vymlátil bych horní polici.
vypada to pekne a vyhovovalo by to i rozmerove,Pokud jsem spravne pochopil katalog tak zaklad bez elktroniky je celkem drahy +el.predradink a cena je 2700 to uz je trochu mimo rozpocet
ale kazdopadne diky za napad protoze vice hlav ...
Není, to jsou normální světla pod kuch.linku s T8 za 345 kč.Ale kdyby v Tobě nedřímal nějaký Přemek Podlaha nebo měl nějaký odpor k manuální práci našel jsem Ti docela dobrý světlo s T5.Podívej se do celýho katalogu Modusu pro inspiraci.Hlavně tohle by mohlo být zajímavý kat.číslo:8595073729931 2x14W výška 6 cm 596x296
hmm diky za inspiraci celkem dobry napad tady v techle svetlech je urcite elektronicky predradnik, akorat nevim v jakych rozmerech se delaji,zarivky budou asi T5 a kde nakupovat nekaje ty hypermarketech? obi bauhaus....? a cenove by to mohlo byt zajimave
ted jsem se dival a pobliz bydliste je firma narva
shop.narva.cz Tak to tě taky moc nepotěším.TO mám tady v dílně a výšku to má včetně vypínače 9 cm.Aspoň jednozářivka,ale myslím že dvouzářivka nebude vyšší.Ale jinak je to dobrý,mě svítí tak 4 nebo 5 let.A moc netopí,to leží na krycích sklech a leží, a leží, a leží......

Ještě Ti můžu poradit.Udělej si účko ze silnější překližky a na ty kratší strany přišroubuj tyhle světla a vylep to alobalem.Dostaneš se docela na nízký světlo.Můžeš je taky rovnou přišroubovat zespodu na polici nad akva,ale bude se Ti blbě manipulovat v akva.Ty mají výšku 7 cm.
jj vim o tomhle produktu ale problem je ze presny rozmer skrine je 61cm takze bych to tam nenarval a pokud to ma zapinani na boku tam jsem v knedli a nebo bych to musel predelat a jak sem to ted tak meril tam vysku nad akva 8cm nechal bych to asi lezet na krycich sklech.
a myslite si ze tohle je uplne na pi**?
www.akva-exo.cz/…
bude asi hodne topit co?
Tento výrobok sa snajväčšou pravdepodobnosťou už do EU nedováža. Údajne pre nedostatočné krytie.
Výška toho světla je 11 cm nad akváriem,ty plastový nohy můžeš posouvat po celý délce světla a délka bude udaná rozměrem DR 60 cm.(mám DR-140 a je dlouhý 140 cm)A předřadníky rozhodně nemá a tlumivku odněkaď z Číny. (bliká jak na diskotéce,nicméně pro začátek to stačí).
Ale múžeš použít tohle a pravděpodobně ještě ušetříš.A s výškou to bude podobný,víc jak 15 cm bych to neviděl:
levnaakvaristika.cz/…-
Resun-DL-15R-(delka-osvetleni-62cm,-zarivka-45cm)-15W-15W.
Napis prodejci ty zarivky snad ti napise skutezne rozmery.V tomhle predraniky nebudou

Potrebuju podrobnosti ohledne tohohle svetla. V soucasnotsi mam 1x15 prijde mi ze to moc neprospiva rostlinam,tak jsem se rozhodl pro nove osvetleni a potreboval bych presne rozmery viz. obrazek,protoze mam omezene prostory nad akvariem. Je toto osvetleni osazeno elektronickym predradnikem a pro jaky typ zarivek je to urceno T5 nebo T8?
Starší reakce

Použij když tak dvě vedle sebe,jako na tomhle odkazu,,Schválně,kdo by to chtěl doma?,,(dej hledat ve foru a objeví se Ti obrázek.Tam je použitá arcádia,ale pochybuji že by se Ti chtělo dávat 2 x 4 550 kč.Já mám pouze 150 cm a Atman DR 150 ale trošku probíjí jen na spodek loktů a dvě trubice jsou málo.Ale hrozně se mi líbí tohle provedení a příště to udělám,ale z konzolema na uchycení na akvárium.
Ahoj,potřebovala bych poradit.Chtěla bych si koupit akvárium o rozměrech 200x40x40 a potřebovala bych to nějak osvítit.Tak jsem našla na netu tady to osvětlení Atman DR-180.Je to na 4x25W a je sice jen na akvárium o délce 180 cm,to doufám,že bych si dala nějak upravit na mou nádrž,ale nevím jaké to to osvětlení je a kolik by mě asi to stálo peněz to provozovat měsíčně a kolik stojí do toho ty trubice...má někdo tady to osvětlení a nebo má někdo,nějaké zkušenosti...a ještě by mě zajímalo,jak je asi to osvětlení vysoko nad akváriem.Všem vám za rady moc děkuji.
mam moznost kupit DA-35 (za 830 sk,-)ale to je len 11W a ja chcem radsej 15W a to bude ta 60A
V kamenných obchodech se tydle starší věci možná shánějí líp. Zaprášeného Atmana DA-35 se koupil v Prioru.

Jinak myslím, že takové světlo stačí na 30 litrů. Kytek, které při tom vesele porostou je docela dost. Nebude to asi na vítězství v designu, ale rybky třeba budou víc v klidu.
Nakoniec som si objednal ATMAN 60A/45 (ale myslim ze mi ho nakoniec ani neposlu a iba zavolaju a budu spominat tie normy...)
Několik kuliček jílu (Bivoj) ve dně, CO2 kvašením, osvětleno lineárními třípásmovými zářivkami cca 0,8W/l. To akviško už není, bylo předěláno, současný stav osvětlení cca 1W/l. Více info tady:
www.akvarko.cz/…
Až bude vaše situace lepší, určitě se světla nebojte.
Držím palce!
Ta ukazka je fakt nadherna!

Opytam sa, ake svetlo je konkretne na tej nadrzi (vykon a typ ziariviek) a na aky objem? A je tam aj nejake hnojenie alebo CO2?
Problem je ze fakt nemam momentalne prostriedkov nazvys (splatit stare dlhy, a prefinancovat nieco dalsie) tak aj toho atmana DA-35 som ledva utiahol, a tiez som hladal nieco s nozickami pretoze akvarium mam bez krycieho skla. No mozno aj tak budem musiet poriesit krycie sklo, kedze neritiny (konkretne jedna jedina, a vzdy ta ista) mi kazdy druhy den vylieza z akvaria.

O.K., chtěl jsem vám jen sdělit svůj názor, jak na to.
Jen pro ilustraci, jak to vypadá, když kytky rostou (a nedají tak v podstatě šanci řasám).
1. fotka založení.
2. fotka po třech týdnech
Jenom jestli si něco nenamlouváte...? hmm Nezlobte se, ale já na pohádky nevěřím.
No, asi ide len o to co pokladame za "divy" rast.

Mne vtedy uplne stacilo ze rastlinkam pribudali nove listky a po par tyzdnoch vyrastli az po hladinu, akvarium bolo vtedy krasne plne a zelene. Ja som trpezlivy a nepotrebujem aby rastli este rychlejsie.
Tady tvrdíte, že vám rostlinky rostly jako divé, v prezentaci popisujete své v podstatě permanentní potíže s řasami a aktuálně se sinicemi...
Porovnáním fotek "10 dní od založení" a "asi měsíc po založení" je vidět, že to sice poporostlo, ale k "divému rastu" to má daleko.
To je uz o tom ako som pisal vyssie - mozno som pouzil zle slovo "dive". Kazdopadne problemy s riasami a neskor sinicami prisli potom (tusim nejake 2-3 mesiace po zalozeni). Potom tie sinice obalili rastliny, a odvtedy to uz samozrejme tolko nerastie... :(
Kazdopadne aby som to uzavrel: nejako aktivnejsie sa akvaristike s rastlinkami venujem len kratko, skusam a ucim sa (aj na vlastnych chybach). Momentalne mam obmedzene financne zdroje (a tiez dost malo casu), ale ak sa k tomu dopracujem, urcite vyskusam aj silnejsie svetlo - dakujem za tip a rady!
Vychadzal som povodne z toho, ze som videl fungujuce rastlinne nadrze so slabsim svetlom. Preto som volil pre zaciatok toto svetlo (aj pre jeho cenu) a tiez preto, ze uz pri tom 20W halogene bol na moj vkus rast dostatocny. Ta 11W ziarivka svieti cca 2x silnejsie nez svietila ta 20W halogenova ziarovka.
No, rastlinky mi v tej nadrzi rastli ako dive aj pri slabsom osvetleni (20W halogen asi 30cm nad akvariom) tak neviem?
Jenom jestli si něco nenamlouváte...?

Nezlobte se, ale já na pohádky nevěřím.
Tady tvrdíte, že vám rostlinky rostly jako divé, v prezentaci popisujete své v podstatě permanentní potíže s řasami a aktuálně se sinicemi...
Porovnáním fotek "10 dní od založení" a "asi měsíc po založení" je vidět, že to sice poporostlo, ale k "divému rastu" to má daleko.
Silnější světlo pomůže rostlinám. A co pomůže rostlinám, pomáhá proti řasám a sinicím.
Co se vašeho osvětlení týče, pochybuji, že by pomohlo např. pouhé oddělání podpěrek a položení tělesa na krycí sklo. Kraje akviška by trpěly nedostatkem světla i nadále.
Já bych osvětlení řešil výrobou krytu osazeného 2* lineárními trubicemi 45cm (8xx).
Že to tak ale z vaší prezentace nevypadá...?!
No, rastlinky mi v tej nadrzi rastli ako dive aj pri slabsom osvetleni (20W halogen asi 30cm nad akvariom) tak neviem? Teda tie konkretne druhy, ktore tam mam. Problem ktory momentalne mam su hlavne sinice, vyriesilo by silnejsie svetlo to ze by sinice zmizli? To ma zatial nenapadlo vyskusat...
Svítím Atmanem DR-? s 18W DZ-zářivkou do 16 l akviška (40x20x20cm) a světla nic moc. A to nejen při krajích...
Vypadá to na nutnost zvýšit intenzitu světla alespoň odděláním "stojánků" a položením osvětlení na krycí sklo. Osvětlení krajů to ovšem nevyřeší...
Do obdobného akviška s výškou 30cm (40x20x30) svítím 57W a na kytkách to je znát. Přitom mám zdroje světla rozloženy na krycím skle a po celé délce nádržky.
Moje doporučení - chcete-li, aby se dařilo i kytkám, na intenzitě světla nešetřte.

...ja som s nim vcelku spokojny...
Že to tak ale z vaší prezentace nevypadá...?!
Píšete cosi o rostlinném akvišku a mám obavy, že se ho nedočkárte - bez dostatečného osvětlení to nejde.
Rovněž tak potíže se sinicemi by se mnohem líp řešily, kdybyste měl možnost posílit osvětlení.
V krajoch je samozrejme o cosi tmavsie, kedze ta ziarivka ma len cca 20cm a akvarium 50cm, ale je to ovela lepsie ako napr. ta arcadia. Jednak tym ze je v strede, a tiez tym ze Atman je na nozickach asi 10cm nad hladinou, tak sa to svetlo rovnomernejsie rozptyli po akvariu, ja som s nim vcelku spokojny.
A osvetli ti ta Da-35 uplne cele akvcarium(aj po krajoch)? Resp. ci si s nim dost spookojny?
Ja mam na jednom miniakva (25l, dlzka 50cm) Atman DA-35, a na druhom (28l, dlzka 45cm) mam Arcadia Arcpod - obidve na 11W ziarivky PL ci ako sa nazyvaju (vid. moje fotky nadrzi). Atman DA-35 sa da bez problemov nastavit na 50cm. Tie normy tu uz boli rozobrate dost podrobne, sem-tam sa ten Atman napriek tomu este da zohnat. Moje skusenosti, alebo strucne porovnanie tychto 2 lamp (ich cena je porovnatelna):
Atman posobi hrubo a neopracovane, ako vacsina vyrobkov z Ciny, ale svoju funkciu plni. Naproti tomu Arcadia ma pekny design, a posobi solidnejsie (tiez je vodotesna). Atman na akvariu sedi stabilne, a vyhoda je ze svieti na stred akvaria, kdezto Arcadia svieti iba na jednu stranu a uz pri 45cm je druha strana slabo osvetlena. Ziarivka dodana s Atmanom je nejaka neidentifikovatelna, svieti tak bielo az zelenkavo. Ziarivka dodana s Arcadiou je nejaka akvaristicka od arcadie (Original Tropical tusim) a farba je podobna ako AquaGlo od Hagenu (taky fialovkasty nadych), ale svieti citelne slabsie ako napr. bezna Osram 830.
Negativne skusenosti: napriek peknemu designu Arcadie mi uz pri prvej vymene ziarivky praskla uchytka priehladneho krytu, takze jej sucasna vodotesnost uz asi nebude tak dokonala ako by mala byt. Tiez predradnik je obrovsky a je priamo na zastrcke - ledva sa zmesti do tych klasickych mechanickych hodin, a vypinac ma Arcadia priamo pri zastrcke, co moze byt nevyhoda ak lampa nie je na casovaci ale clovek vypina/zapina manualne. U atmana mi zatial vadi iba to, ze ked je zapnuty a dotknem sa plastoveho krytu prstom, tak to zacne na tom mieste vibrovat, co nevzbudzuje doveru v elektroinstalaciu? Netusim co je to za jav ale je pomerne vyrazny.

jde o to, že pokud by došlo k úrazu el. proudem a zjistilo by se, že tam je zařízení, který neodpovídá normě, tak by to odnesl distributor tohoto zařízení
tedy dostal by pokutu a určitě by ho poškozený zažaloval a chtěl by po něm nějakou peněžitou náhradu
proto to distributor přestal dovážet do ČR a někde jsem viděl v diskuzi odkaz na článek, kde se psalo, že snad do celé EU
Ono to nie je vžsledkom iba českých noriem. Tieto su prepojené alebo lepšie povedané konsolidujú s normami EU. Atmany toho času na trhu končia. Teraz je rad na výrovcovi čo s tým.
v poslední době jsem scháněla osvětlení atman at-100b a dozvěděla jsem se, že atman byl nucenej svý výrobky stáhnout kvůli českým normám, prej má jiný drátky, než by měl mít a není vodotěsnej - nevím proč jim to vadí, já mám atmany už osm let na krycím skle a prostě maximal pohoda. S AT-60A mám jen pozitivní osobní zkušenost, ale je fakt, že se tyhle typy v poslední době vyloženě nedaj sehnat, jen možná pár posledních kusů z obchodů, který ještě všechno nestihly vrátit nebo prodat... Nevim,nevim, ale i já po delší době schánění jsem se od atmanů zdrhla k T5-kovýmu osvětlení, jedu si ho příští týden koupit... tak uvidíme.. jinak bych asi doporučovala spíš asi fakt nějakou jinou značku než atman do budoucna, kamarád byl na nějakým mezinárodním akvaristickým trhu a prej oddělení pro Čínu /kde se vyrábí i atman/ bylo total vyklizený, že už to kvůli kvalitě ani nikdo nekupuje... tak fakt nevim.. já mám fakt jen dobrý zkušenosti... je to na tobě..

Prosim poradte mi ci si mam kupit Atman AT-60A alebo Atman DA-35???? mam 30l akva a idem ho prerobit a rovno som sa rozhodol kupit nove svetlo(lebo mam len obycajne ziarovkove)
A mozte mi napisat aj ake s nimi mate skusenosti ak ho mate.
A este dotaz ta Atman DA-35 sa da nastavit na 50cm?
Přidat reakci
1 2 3
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 6627x