Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 17:45 R Muž romant [28002] Re: scorpion075
Takže ta Acriflavinová koupel, jak zde již bylo zmíněno. Taky jsem si tou knížkou od pana Franka zalistoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 17:35 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: ludviko
Tak jsem ještě zkusil zasurfovat na internetu, abych zjistil, že takřka všichni opisují z jednoho zdroje. Za původní zdroj podezřívám takřka 30let starou knihu od Stanislava Franka. Bohužel přesné určení nemoci se nezdařilo. Snad jen při podobných příznacích je jako léčivo doporučána malachitová zeleň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.04.2012 15:56 xx Re: ludviko
Na krupičku je to podezřele pravidelně rozmístěné. Podle fotek je to mezi šupinami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 15:50 Muž Yirka [9260] Re: ludviko
Nechci být špatným prorokem, ale za pár dní již možná nic neuvidíš. Nevím sice jakou má rybka nemoc, ale vypadá špatně a takto "pohublé" rybičky to rozchodí málokdy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 15:43 Muž ludviko [24] - Živorodky
Fotka k příspěvku A ještě pohled z profilu. O zježení šupin se vyloženě nejedná, nfouuklé břicho také nemají (takže vodnatelnost to snad nebude). Změněných výkalů jsem si nevšiml, ale nic za nimi nevlaje. Jak jsem psal výše zkusím celé akva přeléčit exitem a 2000 a uvidíme za pár dní.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 15:38 Muž ludviko [24] - Živorodky
Fotka k příspěvku Pro lepší informaci, přidám ještě jednu fotku (omlouvám se za mizernou ostrost).

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 15:35 xx Re: ludviko
Zkus odlovit jednu rybu do karantény a přidej akriflavin - klidně 1,5 doporučené dávky od výrobce. Jestli to do 2 dnů zmizí, je vyhráno.

Za zkoušku nic nedáš, něco hodně podobného se mi objevilo před časem na živorodkách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.04.2012 15:29 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: ludviko
Zaplul jsem v literatuře do tabulek nemocí a ouha možností je spousta. Bylo by možné nějakou bližší charakteristiku? Strukturu teček, popř. zježení šupin, změněné výkaly a pod. Ke změně chování zřejmně nedošlo?
Nevím proč se říká zdravý jako ryba, když ryby mají možná víc nemocí jak člověk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 15:12 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: ludviko
Vsadil bych proti krupičce. Za prvé žádné stopy na ploutvích, za druhé "tečky" mi přijdou příliš souměrně rozmístěny. Zkusim dohledat co to je za "muribundus".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 14:47 Muž ludviko [24] - Živorodky
"Napadené" ryby se právě vůbec nesnaží otírat o věci v akváriu, spokojeně si plavou s ostatními. Klasická krupička to asi nebude (tu už jsem párkrát viděl, takže bych ji snad mohl poznat), možná nějaká jiná "forma".
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 13:23 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: ludviko
Krupička by to být mohla, ale je mi divné, že při tahle intenzivním napadení má napadené jen tělo a ploutve zůstávají čisté. Alespoň podle toho co je vidět na fotce.

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 13:19 Muž Miras [111] Re: ludviko
to by mohla být krupička, možná to budou odřeniny, jak se ryba otírá v nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.04.2012 12:47 Muž ludviko [24] - Živorodky
Fotka k příspěvku Na některých rybkách jsem objevil kožní problém. Při pohledu z boku není nic vidět ovšem při pohledu "proti srsti" je vidět za každou šupinou tečka. Mohla by to být krupička?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2012 20:22 Žena slunecnice54 [1] - LabyrintkyRe: scorpion075
to jsem potřebovala vědět díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.04.2012 18:44 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Miras
Přesně tak. Za prvé pomůcky uschnou a za druhé krupice musí najít hostitele asi do čtyř dnů pak pojde. Takže na týden uklizené pomůcky jsou u krupice dostatečnou sterilizací, ale pozor u jiných nemocí to již platit nemusí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2012 18:25 Muž Miras [111] Re: Tomas Enderson
když to vezmu teoreticky, není ryba, není nemoc, takže pokud třeba týden nepoužívám pomůcky tak je po nemoci, nebo se mýlím ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2012 17:36 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: slunecnice54
To že si to přenáší z jedno akvárka do druhého je dostatečně možné. Doporučím mít pro každé akvárko svojí sadu pomůcek. ;-)

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2012 17:08 Žena slunecnice54 [1] - Labyrintky – krupička a zase znova
no tak dneska mám pocit že so mi objevuje krupice zno vu v mé 25 litrovce kde mám odchov mladých moll bože tak mám pocit že je to kruh a nevím jestli nedělám chybu já a nepřenáším si to z jednoho akva do druhého 50litrovka je po léčbě a čekám co provedou skvrnky které se mi pořád zdají na samici mollyny.jestli jen nezabíra exit ne bo si to prostě přenáším i když vše sem desinfikovala pomůcky a pod.akva mám 3 měsíce a už toto no sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.04.2012 11:32 R Muž romant [28002] Re: felin28
Nechť jsi dobrým příkladem pro ostatní, kteří se s podobným problémem setkají. Přeji akváriu vše dobré. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2012 11:32 Muž felin28 [0] Re: slunecnice54
Taky bych počkal. Já počkal a vyplatilo se.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2012 11:25 Muž felin28 [0] – Krupička
Zdravým tak jsem krupičku vyléčil a rybky jsou už konečně po 2 týdnech zdravé jak řepy.Po dokončení to ještě trošku měli ale počkal jsem z další léčbou a vyplatilo se. Vyměnil jsem vodu a je to Ok. Takže eSHa EXIT můžu jen doporučit. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2012 17:54 Žena slunecnice54 [1] - Labyrintky
díky za radu vyčistím a počkám použila jsem kombinaci eSHa exit a 2000 tak se uvidí voda vypadá ok a ryby se taky zdají v poho tak se uvidí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2012 17:38 R Muž romant [28002] Re: slunecnice54
Osobně bych, pokud léčba proběhla dle návodu, již nepokračoval, vyměnil vodu, třeba lehce odkalil dno a tzv. zaujal vyčkávací pozici a pokud se krupice znovu ukáže, tak na event. další léčení použil jiné léčivo než doposud. Ono ty podmínky, který v akváriu panují, jsou velmi důležitou součástí léčby, protože ať už je použito léčivo sebešetrnější, tak zásah do systému to je. Pokud byla použita eSHa, tak jako další variantu bych viděl třeba protazol od sery, ale to nepředbíhejme a dejme tomu čas se projevit, protože to co vidíš na těch ploutvičkách již krupička býti nemusí, ale třeba projev nějakého zaplísnění, které se v lehce nestabilním prostředí velmi často vyskytuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2012 17:16 Žena slunecnice54 [1] - Labyrintky – doba léčby
tak já přelečuji krupičku dnes 4den chtěla jsem už provést výměnu časti vody a odkalit krupička se ukázala jen u jedné rybky proto přelečuji znuvu.Ale mám pocit, že má pořad ještě flíčky na ploutvičkách, tak nevím zda pokračovat v léčbě nebo odkalit a vyčistit, protože už je čas.a nebo vyčistit a znovu přidat léky a nebo vysadit vyčistit a uvidí se co dál? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.04.2012 21:23 Muž Dawe_CZ [34]
Jen se připojím a také doporučuji použití léčiva na krupičku eSHa EXIT společně s eSHou 2000. Když se postupuje podle návodu, je velká šance na výhru proti krupičcce. Já nad ní zvítězil a od té doby mám léčiva od eSHy jako důležitou součást výbavy která nesmí chybět. Takže doporučuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.04.2012 19:21 Muž Yirka [9260] Re: felin28
Ještě nemusí být vyhráno, ale je to na dobré cestě. Pro ty co důvěřují lékům eSHa to není překvapení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2012 18:47 Muž felin28 [0] Re: felin28
felin28 napsal: Zdravým všechny. Tak jsme včera nasadili esha EXIT proti krupičce a ejhle krupička mizí. Už z tím bojujeme dva týdny a po nasazení tohoto léku je už druhý den vidět že se jim to rychle strácí,ribyčky už neleží na dně ani neumírají a tak jsem strašně rád že existuje tohle fórum a že si tady pomáháme.Moc děkuju všem kdo my poradili eshu EXIT. DÍKY VÁM VŠEM potlesk potlesk potlesk Jo a zapoměl jsem jen doporučit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 18:20 Muž felin28 [0]
Budu informovat!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.04.2012 18:07 R Muž romant [28002] Re: felin28
Budu rád a mluvím tak jistě za více lidí, když nás poinformuješ o vývoji a podle toho jak to dopadne budeš buď naši radu doporučovat dále a nebo jí vyvrátíš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 18:03 Muž felin28 [0]
Já jsem dneska nasadil eSHa EXE na krupičku,tak uvydím co z toho bude. Mečovky jsem vyléčil solí ale neonky to nezvládli tak mají léky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.04.2012 20:24 Muž Miras [111] Re: felin28
taky jsem léčil solí (nic jiného jsem neměl) a jak to dopadlo. Poučen z předchozích nezdarů jsem ihned Eshu objednal a jedno akva se zdá, že se podaří. Kup to taky a je to, nic lepšího asi na krupičku není.

EDIT: Esha není jen na krupičku, příště ti možná pomůže i s jinou nemocí (ne že bych chtěl něco přivolávat :-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2012 20:19 R Muž romant [28002] Re: slunecnice54
No a někdy se stane, že ani ta eSHa nezabírá. Doba jde kupředu a stejně tak se vyvíjejí i nemoci, nejen akvarijních ryb, takže někdy je nutné použít jiných osvědčených prostředků, zde v tomto vlákně taktéž nespočetkrát zmíněných. To není konkrétně k Tvému problému, ale spíš obecně pro ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2012 20:14 Žena slunecnice54 [1] - LabyrintkyRe: felin28
a je to opravdu krupice?ten esha se mi líbí když použiju tu kombinaci exit a 2000 že by to mělo pokrýt více problému které to můžou být.Někdy je asi těžko říct mě třeba zabrala poprvé jenom sůl bez zvýšené teploty,ale asi to jen potlačilo příznaky.stejně jsem musela léčit a je zajímavé že mi to vždycky dostaly jen Molly které byly i nositelé a teď když se mi to objevilo znovu opět začala samice.všichni ostatní vypadají ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.04.2012 20:13 R Muž romant [28002] Re: felin28
Kup ty léky, o kterých jsem Ti psal. Jenom solí to nevyléčíš, taky jsem to psal. Pokud už rybky začaly padat, tak Tě bude stíhat čas a s aplikací účinného léčiva opravdu neváhej, jinak to dopadne s rybkama neslavně.
Edit: Ano Martine, lidé jsou pravdu, neřekl bych že tupší, ale línější. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 20   09.04.2012 20:12 Muž Tomas Enderson [697] - Tetry – Povzdechnutí
Tak tohle už je fakt síla. Posledních asi 1000 příspěvků je vždy na krupičku doporučováno použít eSHa Exit a v lepším případě i kombinovat s eSHa 2000. I přesto, se stále někdo snaží dělat ze sladkovodního akvárka mořské tím, že solí vodu a přidává na topení. Tohle možná bylo jediné řešení, v dobách kdy se nedalo nic sehnat a kdo ví jestli bylo úspěšné. Dnes má popsaná léčiva v nabídce snad každý E-shop a každá druhá kamenná prodejna. To jste lidé tak tupí, nebo jen tak líní trochu něco přečíst.

Tohle není narážka na nikoho osobně, ale jen povzdechnutí kam ta akvaristika dneska spěje.

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2012 20:03 Muž felin28 [0] – Sůl
Takže jsem včera dal tu sůl a mám tam lék BIOICHT na krupičku a dneska je to ještě horší jak předtím.Už dvě šli k pánu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2012 18:24 Žena slunecnice54 [1] - Labyrintky
no mě to zabralo ale vrátilo se to a teď koukám na mollaka a leží si na břiše na dně a ten na sobě nic ani neměl a jednomu panceřníčkovi se taky moc nechce no tak snad se jim nic nestane jsou krásný byla by Jich škoda nevím jestli se to nemohlo vratit i díky tomu že jsem dosazovala rostliny a i akvárko se trochu zakalilo tak jsem jim dala trochu půst a dnes už bylo čistší
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2012 18:12 Muž EiFFeL [39]
mě doporučené dávkování nechtělo zabrat - tak sem je odlovil do solo nadrzky, nasadil dvojnásobnou dávku, ryby to ustály a krupice zmizela...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.04.2012 17:11 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
U mě se nikdy nic nestalo a když to takhle přežili moji ancáci co do teď krásně rostou a jsou tlustý na tři prsty tak bych se toho nebál, Esha má velmi šetrná a dobře snášená léčiva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2012 17:03 Žena slunecnice54 [1] - Labyrintky
tak zase tři dny jak je psáno nechtěla bych rybám ublížit.jestli to i tak nebude na ně moc akvárko je poměrně čerstvé tak s ním asi hodně mávám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   09.04.2012 17:01 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
Nejlepší je dodržovat množství podle návodu a prodloužit dobu aplikování na 5 dní a vodu vyměnit až za další 2 dny ale bežnou týdenní třetinu vody, žádné vylévání 3/4 nádrže a podobné nesmysly. Kombinace Esha Exit + Esha 2000, žádná sůl, teplotu nechat jaká je. Takhle jsem krupici zaléčil zatím vždycky a bez recidivy. Bez poškození pro Ancistruse atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2012 16:32 R Muž romant [28002] Re: slunecnice54
Dodrž návod u obou, jak medikaci, tak časy, to je to nejrozumnější. Výměnu vody, byť je napsáno, že se po ukončení léčby činit nemusí, tak bych jí z preventivních důvodů udělal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2012 16:27 Žena slunecnice54 [1] - Labyrintky
no já jsem léčila podle návodu jen 3dny tak tedy mám léčit radši déle?a celou dobu léčby samozřejmě neměnit vodu že?tu esah2000 tedy použít znovu poprvé jsem je aplikovala současně 3dny dnes ráno jsem znovu nasadila exit tak tedy přidat i 2000?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2012 14:23 Muž fido16 [631] Re: slunecnice54
Tu eshu EXIT bych aplikoval podle návod s výjimkou druhého dne bych dal stejné množství jako den první. 3 a 4 den bych dávku dal podle návodu na druhý den léčby. Já jsem krupičku léčil cca 7 dní než úplňe zmizela. Doporučuji léčit společně s esha 2000
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2012 08:27 Žena slunecnice54 [1] - Labyrintky
no tak já jsem zaléčila rybky exitem byly ok a teď po asi 10dnech zase pozoruji na jedné rybce flíčky tak to vidím že budu muset asi začít znova.mám dvě akvárka přeléčila jsem obe vše co s akva souvisí jsem vydesinfikovala hypermanganem no tak teda nevím asi to bude běh na dlouhou trať. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2012 20:47 Muž felin28 [0]
Dík za radu. Vyskouším a uvidíme. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.04.2012 20:36 R Muž romant [28002] Re: felin28
Použij osvědčený recept a tím je léčivo eSHa exit, popřípadě v kombinaci s eSHa 2000, je to tady popsaný už tolikrát, že to až hezký není. Jenom solí a zvýšenou teplotou krupici nevyléčíš, ale pouze urychlíš její vývoj a lehce znemožníš, aby se parazit zachycoval na těle rybek. Takže vsaď na jistotu a sežeň tu eSHu a bude klid. V současnosti bych častěji měnil vodu, tím nic neskazíš, ba právě naopak, ten bioicht se mohl podepsat na nitrifikačních bakteriích.
Edit: Když nebudeš moci sehnat tu eSHu, tak třeba protazol od sery. Rozhodně dodržet návod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2012 20:32 Muž felin28 [0] – Sůl
Zdravým. Máme krupičku a léčil jsem BIOICHT od DAIANY a nic,rybky jsou natom pořád zle. Četl jsem o soli tak jsem aplikoval 100g. na 100 L. a teplotu nastavil na 29 stupňů. Chci se zeptat jak postupovat dál jestli měnit vodu a jak často a teplotu snížit mám kdy a jak na krmení,skoušel jsem jim dát trošku a ony by se zabili jak jsou hladný.Jo a jak na osvětlení jestli svítit nebo ne.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2012 15:34 Muž omnihash [95] - RostlinyRe: romant
ok díky...vitamíny jim dávám pořád, takže už jim snad dávkování stačí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.04.2012 12:06 R Muž romant [28002] Re: omnihash
Můžeš přidat nějaký vitamíny, třeba www.akvarista.cz/… . Huminy a třísloviny jsou taktéž dobrou rekonvalescenční terapií a působí zároveň jako prevence. Samozřejmě, že dodržování hygieny nádrže a pravidelný týdenní výměny vody ničím nenahradíš, to je taktéž výtečná prevence. :-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223?od=2072