Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Krupička

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Krupička
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2012 20:55 R Muž romant [28002] Re: Toddik1
Krupičku je nejlépe léčit lékem k tomu určeným a tím je třeba ten exit, ješte možno v kombinaci s eSHa 2000. Preventin zahoď to je na nic. Akvárko bych vypláchnul výměnou poloviny vody a aplikoval ten exit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2012 20:49 Toddik1 – Krupička + Preventin
Dobrý večer všem,

měl bych dotaz na nemoc - krupička. Dnes jsem si všiml, že moje rybky tuto nemoc mají a hodně se otírají o dno atd. Četl jsem i, že jako vhodné léčivo je Exit. Bohužel však toto léčivo dnes večer neseženu a ani nevím, zda v neděli. Do nádrže jsem prozatím nalil léčivo Preventin. Nemáte prosím nějaké zkušenosti s tímto léčivem oproti krupičce? Popřípadě bych se chtěl zeptat, ppokud bych zítra sehnal Exit a nalil ho do nádrže s Preventinem, neuškodí to rybám?

Děkuji moc za odpovědi.

Hezký večer
Honza

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2012 19:29 Muž larix [1420] Re: Wernerka
Výborný liek, ktorý je zároveň šetrný k rybám aj krevetkám je aj toto:
www.sera.sk/…-
Nevýhodou je trošku vyššia cena.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2012 18:26 R Muž romant [28002] Re: Wernerka
Objednej to třeba tady www.akvarista.cz/… nebo se koukni po jinejch e-shopech, do dvou dnů to máš doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2012 18:20 Wernerka Re: Bob66
tak jsem dneska sháněla Vámi doporučované léčivo na krupičku a bohužel jsem nepochodila. takže založím provizorní nádrž na krevetky a rybky budu léčit v té původní? Ale čím? když jsem tamto léčivo nesehnala???? Radám ve zverimexu nevěřím... nemám dobré zkušenosti...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2012 10:55 Muž omnihash [95] - RostlinyRe: larix
larix napsal: Toto mi skôr pripadá ako oodinóza.
díky, předám dál nešťastnému majiteli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2012 10:14 Muž larix [1420] Re: omnihash
Toto mi skôr pripadá ako oodinóza.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2012 09:55 Muž omnihash [95] - Rostliny
Prosím o potvrzení - jedná se o krupičku?

img9.imageshack.us/…
img832.imageshack.us/…
img571.imageshack.us/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2012 19:50 Wernerka Re: Bob66
Děkuji moc :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   05.03.2012 19:44 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Wernerka
eSHa exit je asi nejšetrnější léčivo vhodné i ke krevetkám ;-) rybicky.net/clanky/674-ichtyophthirius-multifiliis-krupicka
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2012 19:42 Wernerka – asi krupička
prosím poraďte při pozorování jsem si všimla že se rybky drbou o kameny a kytky a jedna už má na zadní ploutvičce pár bílých teček je to krupička??? mám puze živorodky paví očka a k nim mám krevetky jak mám léčit? A čím? abych neuškodila krevetkám několik jich mají vajíčka a nechci o to přijít. Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2012 19:04 R Muž romant [28002] Re: primatorka
Pokud byl dodržen návod(časy,množství), tak bych stahoval výměnou vody o stupeň denně na původní teplotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2012 19:02 primatorka
Pěkný večer..léčba krupičky zdá se úspěšná,ryby jsou čisté,vitální,krásně vybarvené.Dnes je to osmý den od zvýšení teploty.Můžu už postupně stahovat?O kolik stupňů za den?Zatím mají stále 30,5°C.Díky za případnou reakci..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 17:28 primatorka Re: romant
Moc děkuju za užitečný tip!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 17:24 R Muž romant [28002] Re: primatorka
V rámci rekonvalescenční péče o akvárium bych si připravil k ruce třeba Nitrivec od Sery na obnovu biologický rovnováhy a stability akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 17:03 Muž Yirka [9260] Re: primatorka
Trpělivost růže přináší, věřím že s již doporučeným lepším lékem by je přinesla i tvým rybkám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 17:00 primatorka Re: romant
Už je tam malachit,jsem netrpělivá a chci,aby se jim co nejdřív ulevilo.

Moc děkuju za rady,do budoucna už budu vědět co a jak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 16:52 R Muž romant [28002] Re: primatorka
Ono než dělat nějaký rychlý a unáhlený závěry použitím ne zcela odpovídajícího(účinného) léčiva je docela dobrým postupem to tzv. pár dní vydržet třeba jenom se zvýšenou zasolenou vodou a objednat třeba přes net tolikráte proklamovanou kombinaci eSHa exit a eSHa 2000 a začít řádně léčit po obdržení. S krupičkou jsou rybky schopny žít a přežít i několik týdnů. Takto bych postupoval já. Nechť už serozhodneš jakkoliv, tak ať je to rozhodnutí správný. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 16:36 primatorka Re: romant
Díky moc za odkazy,něco už jsem četla včera,něco nyní.Krupička je to na 99,9%.Nechám teď rybky v klidu,zítra odkalím a vyměním třetinu vody,doplním léčiva.Kéž bych je uzdravila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   27.02.2012 16:18 R Muž romant [28002] Re: primatorka
www.akvarijni.cz/…
rybicky.net/nemoc/ichtyophthirius-multifiliis
www.levnaakvaristika.cz/…
www.vivarium.cz/…
www.aquapage.cz/…
www.akva-exo.cz/…
Doporučuji přečíst odkazy a definitivně určit jestli jde o krupičku a potom vybrat dostupný způsob léčby, nekombinovat a hlavně velmi podrobně číst návody k použití, čímž mám zvláště na mysli pasáže kde se říká jak který přípravek ovlivňuje prostředí v akváriu(likviduje nitrifikační bakterie) a na to adekvátně reagovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 16:12 Muž deCORF.OBRAEN [220] Re: primatorka
Tetra AquaSafe
Prostředek na úpravu vodovodní vody. 1- odstraňuje škodlivé látky ,chlór a váže těžké kovy.
2- dodává do vody aktivační látky a významně chrání pokožku ryb.
AquaSafe dodává do vody proti stresový vitamín B.
osobne som ho použil v polovičnej dávke pri zakladaní akvária..Inak ho pri dalšej výmene nepoužívam a neslúži ako liek!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.02.2012 16:09 R Muž Silent [5949] Re: primatorka
Léčiva, pokud to není výslovně doporučeno, nikdy nekombinovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 16:07 primatorka Re: Haimdol
Právě doufám,že tím AquaSafem jsem nic nepokazila,má chránit šupiny(což je teď žádoucí)a je v tom protistresový Bčko.Zeleň naliju,Exit seženu(ale předpokládám,že ten už pak dávat nemám)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 16:03 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: primatorka
To je špatně :-| . Pokud u Váás není k sehnání exit, tak mohu doporučit Costapur od Sery. Pokud ani toto u vás nebude k sehnání tak cokoliv na léčbu Ichthyopthirius ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 16:03 R Muž Silent [5949] Re: primatorka
Aqua Safe nemá s léčivem vůbec nic společného. Je to přípravek na úpravu čerstvé vody. S léčením začni co nejdříve podle návodu na balení malachitky.
Edit: do budoucna si ten eSHa Exit pořiď. Nikdy nevíš kdy ho budeš potřebovat. Já ho mám vždy po ruce i když jsem ho už léta nepotřeboval :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 15:58 primatorka Re: scorpion075
Bylo to to jediný,co jsem v neděli večer měla doma :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 15:57 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: primatorka
Co má AquaSafe společného s léčbou krupičky? Léčiva není dobré kombinovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 15:42 primatorka
Já už jsem asi dost otravná,ale nemám zkušenost s žádnou nemocí,mám premiéru,tak plaším jak prvorodička stydim Včera jsem si krupičky všimla,ihned jsem zvýšila teplotu vody,přidala sůl a nalila AquaSafe dle návodu.Nevím,za jak dlouho má krupička mizet,takže lehce panikařím,dnes jsem nesehnala vychvalovaný Exit,pořídila jsem malachitovou zeleň.Dotaz zní:mám ještě dávat tu zeleň nebo už by to bylo moc? :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 14:01 primatorka Re: Vlastimil
Já mám ale pocit,že vybledly ještě před tím,než jsem teplotu vody začla zvedat hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 13:49 Muž Vlastimil [26] - AfrikaRe: primatorka
spíš jim nevoní teplota vody,,,ale u krupice je to jak u psa nejdůležitější je důslednost,,,Stačí jeden zapomenutý parazit na rybce a je zle,,,přeju ať Vám to vyjde hop
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 13:39 primatorka
Tak voda má lehce přes 30°C,neonky jsou mnohem vitálnější.Většina už zas má pěknou zdravou barvičku.Jen tetry krvavý vůbec nejsou krvavý sad Jsou hrozně vyblelý,chuděry.Může to souviset s tou krupičkou?Nebo mám v akvárku ještě nějakej moribundus?
Chuť k jídlu mají všechny,zatím se ani o dekorace neotírají..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   27.02.2012 12:41 R Muž Silent [5949] Re: Kaca
Obávám se, že je to lymfocystoza rybicky.net/nemoc/lymphocystis
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2012 12:38 Kaca – co je to?
Fotka k příspěvku Prosím poradte co by to mohlo byt? náš vet se bohužel v tomhle nevyzná...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 18:07 Muž Vlastimil [26] - AfrikaRe: primatorka
není zač,filtr má prostě smysl jen když funguje jak má,,,neuvážený zásah by akváriu neprospěl. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 17:45 primatorka Re: Vlastimil
Přiznám se,že právě Savo jsem zvažovala stydim
Díky za reakci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 17:41 Muž Vlastimil [26] - AfrikaRe: primatorka
naopak,bězný postup žádné neuvážené hrůzy typu savo apod.,,,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.02.2012 17:40 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: primatorka
Záleží na použitém léčivu, při použití eSHa exit není zapotřebí ani výměna vody ;-) rybicky.net/clanky/674-ichtyophthirius-multifiliis-krupicka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2012 17:38 primatorka – Hygiena po krupičce
Ahoj,ráda bych se přeptala,jak postupovat při krupičce,co se filtru týče.Vymýt vodou asi nestačí? :-O

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   22.02.2012 20:08 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: MichalK
Jak napsal už Yirka, takovéhle osypání není ze dne na den. Pokud bych měl podezření na krupičku, tak bych určitě následující dny ryby pečlivě sledoval a okamžitě zareagoval X-) Na prvním místě by jsi sám měl uznat zda je léčba na místě nebo ne. Máš možnost vidět ryby naživo, a pozorovat jejich chování, my ostatní se můžeme jen dohadovat podle fotek ;-) Někdy je lepší rozhodnout se sám podle situace, než čekat co ti kdo napíše (i když v dobré víře pomoci).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.02.2012 20:02 R Muž romant [28002] Re: MichalK
Taky jsem radil vyčkej a aplikuj vodoléčbu, to bylo ještě před tím než byla zveřejněna ta fotka ze dne 16.2.12 a posléze jsem konstatoval, že tam žádnou krupičku nevidím. Radil jsem podle svého nejlepšího vědomí dle zveřejněný fotky a budiž Tvůj případ poučením i pro mne, neb jsem se nikdy s tímto průběhem krupičky nesetkal, takže pokud jsem Tě uvedl v omyl, tak se omlouvám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   22.02.2012 19:46 Muž Yirka [9260] Re: MichalK
Ano, jsem jeden z těch, který říkal vyčkej. Když sis sám nebyl jistý zda to vůbec nemoc byla a pak byly fotky bez příznaků nemoci. Ono se totiž mockrát u rybek objeví na ploutvičce nějaká tečka a pod. a opravdu to je jako když se děcko škrábne. Pokud se objevila znovu, je těžko uvěřit že jeden den nic a druhý den rybky osypaná jak mimčo zarděnkami. Takže pokud jsi hned zareagoval léčbou určitě se nějaký výsledek dostaví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2012 19:43 Muž MichalK [16] Re: scorpion075
Pokud vidím, tak fotky jsem okomentoval s tím, že by to měla být krupička, ale v příspěvku předtím jsem napsal, že už není vidět ;-) Informace jsem dal přesné tak jak to bylo, fotky byly pouze doplňující. Já se nerozčiluju, jsem rád, že se mám kde radit ohledně akvaristiky, jen upozorňuju uživatele, kteří tady s takovou jistotou radí na to, jak to nakonec dopadlo :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   22.02.2012 19:07 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: MichalK
Rozčilování není na místě :-| . Podívej se na fotky, které jsi vystavil a tam krupice vidět není. Tyto fotky jsi okomentoval, že máš ryby samovyléčený :-| . Co pak očekáváš? Podle mně jsi dostal rady dobře míněné, vzhledem k informacím. Položit dobře otázku, dát důležité informace = dobrá odpověd
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2012 17:02 - Re: MichalK
Potom prepáč.Ja veľa pracujem tak nie vždy stíham čítať príspevky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.02.2012 16:37 R Muž Silent [5949] Re: MichalK
Ne každý má s tímto zkušenost a zrovna s tímto stylem nákazy se setkal. Většinou se krupička objevuje průběžně na vícero rybách tak to může zmást i zkušenějšího akvaristu. Rozhodně bych ostatní co se snažili poradit šmahem neodsuzoval. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2012 16:25 Muž MichalK [16] Re: Haimdol
Ano, to je rozumné, také jsem četl o tomto zapouzdřování (a následném praskání těchto pouzder a uvolnění těchto parazitů do vody) proto hned když se samička zázrakem "uzdravila" jsem psal sem a doufal, že uživatelé, kteří mi odpoví budou mít s tímto dostatek zkušeností :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   22.02.2012 16:15 R Muž Silent [5949] Re: MichalK
U krupičky je ten problém, že na ve stejnou dobu nakažených rybách dozrávají jedinci v pokožce zhruba ve stejnou dobu a taktéž přibližně stejně hostitele opouští takže to vypadá, že krupička zmizela, jenže jedinci se zapouzdří ve dně kde se namnoží a pak dojde k daleko masivnější nákaze než před tím a to bude patrně tvůj problém. Ramirezka na tvé fotce má už kritickou infekci parazitem a podle stavu je parazit už i na žábrách. Rozhodně bych se pokusil o intenzivní léčbu i se zesíleným dávkováním byť s nejistým výsledkem, ale zázraky se dějí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2012 16:08 Muž MichalK [16] Re: prasan
Ano, je to síla, kdyby jste mi tady někdo napsal, že příznaky krupičky můžou na několik dní úplně ustoupit a pak se zase vrátit, tak jsem začal léčit už minulý pátek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2012 16:04 Muž MichalK [16]
To si ze mě děláte srandu? Já tady psal už minulý týden a někteří mě tady přesvědčovali, že to ani nebyla krupička když se to "vyléčilo samo" (ano, samička na několik dní ztratila příznaky úplně, ve starších příspěvcích v tomto vláknu jsem posílal i fotku, u samce se poprvé objevily /příznaky/ až teď v neděli) - to co je vidět na fotce se objevilo až v neděli dopoledne a od pondělka léčím ESHA Exit přesně podle doporučeného dávkování, dnes jsem zvýšil teplotu na 28 stupňů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2012 15:13 - Re: MichalK
Tak to je sila! no Trebalo liečiť už v začiatkoch a nie tú rybku nechať takto ako na fotke.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 92 93

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 95257x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2223-krupicka?od=2218