Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Ostnovec leopardí

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Ostnovec leopardí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2016 00:38 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: hurvajz77
Ctenopomy jsou hodně sympatické a zajímavé (africké) labyrintky. Já je měl ve skupině pěti, šesti. Nejlépe druhové akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.02.2016 19:05 Muž Shimamoto [492] Re: hurvajz77
Se sto litry o délce 80 cm se už se dá pracovat, když se budeš jen trochu držet zpátky. Pro ty parmičky černopruhé to sice není žádná sláva, jsou to živé , pohyblivé ryby, ale budiž. Ten velký krunýřovec ovšem JE průšvih. Pochybuji, že tvoje ryba bude opravdu Hypostomus plecostomus, nejčastěji se pod tímto názvem prodává podobný krunýřovec pardálí. Což je pro tebe nepodstatné, ať je to kterýkoliv z nich, taková loď do stovky nepatříno I jako zakrslík bude mít přes 20 cm, to se u tebe ani pořádně neotočí. A o tom, co sežere a odpadu, co nadělá, radši nemluvit. Jasně, chceš to řešit, až to bude aktuální, ale věř mi, udat dospělé velké sumce je nadlidský úkol - natož podražené kusy. Jinak je spousta menších druhů krunýřovců, stačí si jen vybrat;-)

Mladá přísavka je roztomilá čudla, ale to se změní. Dospělé ryby si sveřepě hájí teritorium, zvláště na tak malém prostoru. Kdysi jsem si přísavku z blbosti pořídil a litoval toho. Nejde o to přečíst půl internetu, ale spíš ty správné informace. S tímhle se například ztotožňuji na stopro:

www.seriouslyfish.com/…

Takže - když si necháš ostnovce, dospělé bety a parmičky, nejspíš ti to v akvárku bude fungovat. Nebo si to udělej podle svého a získáš cennou (negativní) zkušenostahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2016 10:46 hurvajz77 Re: Shimamoto
Přísavka a krunýřovec jsou moje nejoblíbenější ryby. :-(

Krunýřovec byl mnohem dříve než Thajka a respektují se.
Chybou asi byly nově přidaní ostnovci.
Kdybych se vrátil na původní: 3xBetta, 1xKrunýřek, 1xPřísavka a 3 parmičky (ty si s přísavkou perfektně rozumí a berou jí jako mámu), tak by to bylo v pohodě?

U přísavky píšou min.80l a myslím, že je spokojená.
Praxi nemám žádnou, ale o přísavce mám přečteno půl internetu. A všude píšou, že by to mohlo klapat i s tím krunýřovcem. S tím krunýřovcem, mám větší obavu, tam si to myslím stejně, a to, že mu to časem stačit nebude.

Ty dvě ryby si všichni doma oblíbili tak moc, že je dat pryč nemůžu. (Snad možná, až bych viděl, že jim to nedostačuje).
O větším akva si zatím můžu nechat jenom zdát. Jsem na začátku, původně jsem chtěl jenom zachránit bojovnici ze sedmilitrového akvárka. Tak 116L mi na začátek stačí.

Dvou týdenní potěr mám sólo ve 20L akváriu. (Ten budu muset, až vyrostou někde udat)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.02.2016 00:45 Muž Shimamoto [492] Re: hurvajz77
Přísavka thajská je nechvalně známa napadáním pomalých ryb a čím je starší, tím její agresivita roste, takže tady by mohl být problém. Zbytek ryb by měl být ohledně vztahu k ostnovcům v pohodě, až budou ve velikosti, kdy by mohli zkusit ulovit betu, budou betyny nejspíš už dávno po smrti - na rozdíl od ostnovců jsou krátkověké (2-3 roky) a ostnovci moc rychle nerostou. Jinak mladí ostnovci jsou míň "schovávací", než dospělé ryby, takže hlad mít nemusí. Spíš než mražené artemie zkus mražené patentky, či jemně strouhané file, zbytek ryb si dá s nimi. Až trochu povyrostou, tak to krmení, co jsem psal předtím.

Ten krunýřovec je ovšem také problém. Ne, že by napadal tvé ryby, ale je to ryba aspoň do třikrát takového akvária, než máš. V tvém akváriu akorát bídně zakrní a i tak nakadí za deset normálních ryb a jako bonus ti ještě okouše kytky. Vrať ho do obchodu, dokud je malý, nebo ho věnuj někomu s velkým akvárkem. S přísavkou platí to samé...

EDIT: Teď jsem si všiml, že tvé bety jsou pomalu ještě potěr, myslel jsem, že jsou ve standartní prodejní velikosti. Nevím, o kolik jsou tví ostnovci větší, jestli dvakrát víc než ty betynky, tak by je mohli zkusit sežrat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.02.2016 23:05 hurvajz77 Re: Shimamoto
Díky za info. Jsem překvapený, že jsem k téhle rybě našel jen málo informací. Cichlidy moc nechci, i když vidím, že jsou docela v kurzu (navíc by se mi ani nevlezly). Zatím se chovají slušně a do nikoho nejdou. Asi to bude tím, že jsou malé. Moc se neschovávají, klidně si plavou. Mohlo by to znamenat, že mají hlad? Žerou mi vločky a včera jsem zkusil mražené artemie. Díky za tipy, co žerou. Poohlédnu se, abych jim krmivo zpestřil. Myslíš, že s mou osádkou je to špatná kombinace?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   03.02.2016 22:00 Muž Shimamoto [492] Re: hurvajz77
Ostnovce leopardí můžeš mít ve společenském akváriu, ale jen s rybami, které je nebudou napadat a které naopak nemůžou sežrat. Například dospělou platu, střevličku, pruhované danio, tetru měděnou ap. sežerou s přehledem. Ale třeba dospělá tetra konžská, odrostlejší čichavec šedý se jim už do tlamy nevejdou a tím pádem si jich nevšímají. Nejsou to rváči, mezi sebou se jen neškodně pošťuchují a společnost rychlých útočných ryb, jako cichlidy nebo labea, jim určitě nesvědčí. Kromě sušených gamarů sušené krmivo příliš nemusí, ale sekané grundle, file, hov. srdce, slávky žerou s chutí, stejně jako žížaly a hmyz. Když jsou nažraní, nevylezou z úkrytu, ale jak dostanou hlad, stojí v jedné řadě před sklem a čumí:-D Ještě jedna perlička - dožívají se běžně 15 - 20 let i víc...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2013 05:18 Muž LiborSprysl [9015] Re: Martin71
Ostnovec leopardí, jak je správný český název, pokud má už pět centimetrů, tak se začíná pohlavně projevovat. Mimo ty fyziognomické drobné rozdíly v břišní dutině. Ale je to na hranici. Chce to postát a pozorovat, někdy to vyjde a vypozorujete odlišná pohlaví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2013 20:42 Martin71 Re: mustanggt
Snad podle trnů u prsních ploutví, samice bude plnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2013 20:36 mustanggt – Určenie pohlavia Ctenopoma acutirostre
zdravim viem ze je napisane v atlase ze podla coho,ale u ako starych ryb? lebo mne co vidim v akvaristike 5 kusov tak sa mi zdaju rovnake a maju cca 5cm.je tam pisane ze Samec má po těle nepravidelně rozseté drobné ostny.týmto ot este asi nenarastlo alebo to su secko samicky? bo chcel by som asi par.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 111x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/18878-ostnovec-leopardi-pohlavi