Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Biotop Sumatra

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Biotopy 

Akvaristik.eu

Biotop Sumatra
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2015 12:18 LLee Re: Hutu
Já ti fandim, nádrže co se alespoň částečně přibližují něčemu reálnému mají takovou zvláštní atmosféru. Samozřejmě že čím víc jsou zaměřené na menší oblast tím míň kompromisů může člověk dělat a výběr rostlin, ryb, zařízení atd. bude obtížnější a údržba specifičtější a určité věci jsou v našich podmínkách nemožné. Ale myslím, že když se pro to člověk nadchne tak může vytvořit docela autentický kousek přírody, koneckonců několik takových nádrží tu je.
Věřím že s přístupem kdy si o tom čteš v knížkách a snažíš se získat informace od ostatních akvaristů se ti to povede. Sama bych si o tom chtěla něco nastudovat až budu mít čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   19.05.2015 11:58 Žena Raviolka [2154] Re: Hutu
Já přidám optimističtější příspěvek. Myslím si totiž, že napodobit biotop - tedy když se bavíme o té rybí složce, napodobit ho celý je fuška - zrovna v případě Sumatry je reálné, poměrně snadné a může to být moc hezké. I barevné rybky se určitě najdou.
Čím dál tím víc lidí vyráží za přírodními biotopy, fotí a o poznatky se dělí. Takže najít si konkrétní "potůček" a napodobit ho není tak obtížné. Navíc akvaristé v JV Asii, obzvlášť v Indonésii a Malajsii, jsou dost aktivní.

Je pravda, jak psal Deepinpeat, že často se na jedné lokalitě najdou dva tři druhy ryb - ale to jsou lokality se specifickými podmínkami (proto vzít toho rájovčíka z malého potůčku a chovat ho dohromady s kaprovitými rybkami, které plavou ve velkém počtu jen o pár metrů níže v hlavním toku, opravdu není správný přístup). Řada těch hezkých, běžně a snadno chovaných rybek má velký areál rozšíření a najdeme je "skoro všude" - a taky tam žije spousta druhů pohromadě. Chce to opravdu hledat záznamy o konkrétním toku, konkrétním místě.

Pro JV Asii doporučuju začít hledat tady: www.aquaticquotient.com/… - spousta lidí tam dává fotky z víkendových výletů, kdy si párkrát máchnou sítí v louži. Jé ti se mají palec Dokonce JV Asie je tímto způsobem zmapovaná nejvíc, ti akvaristé jsou tam skutečně aktivní (jen by ještě mohli mnohem víc fotit pod vodou, tyhle obrazové informace jsou nesmírně cenné a z Asie bohužel zřídkavé) - najít podobné množství záznamů z "field tripů" třeba z Jižní Ameriky je složitější. Ale i tam se najdou báječné lokality, kde žije plno různorodých druhů pohromadě.

Biotopnímu snažení nazdar hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 23:05 Hutu Re: Deepinpeat
Orientovala jsem se podle knížky od I. Petrovického: Akvaristická příručka z roku 1976. Cituji: "Na opačné straně ostrova směrem k Malajskému poloostrovu je nížina bohatá na říční toky. Ladiges popisuje bažiny blízko města Medanu. Vodní hladinu stíní klenba okolní džungle, dno je pokryto rozkládající se vegetací, větvemi a kmeny padlých stromů s hustou spletí vodních rostlin. Volných vodních ploch je málo. Teplota vzduchu zde byla naměřena 32°C, vody 29°C. Ve vodě bylo zjištěno železo a její tvrdost byla 2,4 °dGH. Kromě četných druhů razbor zde žije Rasbora heteromorpha, Barbodes lateristriga, Barbodes binotatus, Laubuca laubuca, Brachydanio albolineatus, Dermogenys pusillus atd. V porostech vodních rostlin žije mnoho druhů ryb, a to zejména Trichogaster leeri, různé druhy rodu Helostoma, Trichopsis, Mastacembelus, Botia a Channa." Tak jsem si myslela, že je to takové vodítko, kterým by se dalo řídit. Ale děkuji za názory a rozumím tomu, že přírodu nelze přesně napodobit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 22:49 Deepinpeat Re: Hutu
Problém je, že mnohé ryby ze Sumatry by se v přírodě taky nikdy nepotkaly. Když se snažíte o biotopní nádrž tak by se to nemělo jmenovat "Sumatra" ale třeba "potůček vytékající z bažiny v primárním pralese na Sumatře" Pak se to blíží pokusu o nějaký biotop a můžete si někde dohledat, že v takovém potůčku žije nějaký druh Rájovčíků, nějaký druh Betty a nějaké sladkovodní krevetky. Kdyby se v takovém relativně na to klima studeném a navíc příšerně kyselém potůčku ocitla nějaká rybka, která se vesele množí někde v zavlažovacím kanálu u plantáže olejových palem o 3 km dál, tak by to prostředí asi rozdýchávala horko těžko. Pro začátečníka bude myslím dost práce vybrat si rybky podle zvladatelných nároků. Klidně všechny jen ze Sumatry, ale většinou tomu nepůjde říkat biotop.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 22:48 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Hutu
Dnešní ryby ani rostliny už z přírodou většinou nemají co společného. Pěstují se po celém světě, většinou v Asii a to i ty z jiných světadílů. Doporučuji ti vybrat ryby menší a více od jednoho druhu než jich mít od každého jen několik. Pokud čichavce tak jen zakrslé protože nejsou agresivní na rozdíl od perleťových kteří ti budou terorizovat celé akvárium jakmile začne samec stavět pěnové hnízdo a to dělá dost často. Ty tetry nejsou špatný nápad. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 22:40 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Hutu
Jenomže i když dáš třeba rybičky jenom ze Sumatry, tak stejně pravděpodobně to budou ryby co se v přírodě nepotkávají. Protože některé druhy žijí v jezerech, jiné ve větších pomalejších řekách a zase jiné v rychlejších bystřinách. Navíc většina druhů žije na omezeném území a to nemusí být na celém ostrově. Pravý biotop by prakticky znamenal jít na konkrétní místo a podívat se co tam žije (nebo zkusit něco podobného na internetu). A pak by jsi stejně zjistila, že většinu těch druhů neseženeš a ten co seženeš není v té řece původní, ale zavlečený...
Chce to spíše vybírat druhy co mají podobné nároky a co se ti líbí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 22:33 Hutu Re: NHKG
Děkuji za pomoc, možná by nebylo od věci upustit od té Sumatry a dát si tam ty tetry :-) Vytvořit něco zajímavého v jednom biotopu je dost náročné ;-) Možná ta Amazonie ... Mně totiž přijde divné dávat k sobě rybičky, co žijí v Asii a ty, co žijí třeba v Americe... Nevím, v přírodě by se přeci nikdy nepotkaly ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 22:19 Hutu Re: vaaclav
Ale já ho chci zredukovat, tak proč ten sarkasmus??
Ten počet ryb jsem napsala pouze podle toho, kolik jich bylo doporučeno v atlasu jako minimální počet, to je vše. rybicky.net/atlasryb/sumecek_sklovity je tam napsáno - nádrž 100 litrů, počet 6 ks a více Nepotřebuju mít v akvárku vše, jen jsem na začátku napsala, že jsem vypsala všechny druhy ryb, o kterých jsem se dočetla, že jsou ze Sumatry. Potřebovala jsem jen poradit, v které kombinaci a v jakém počtu je dát do akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 22:11 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Hutu
Za pomalého míchání vyléváme vychcípané akvárium na hnůj, ne do záchoda protože by se mohla naše příroda obohatit o nějakou novou nemoc.
Máš hrubých 112 litrů řekněme 80-90 litrů vody. Jen sumečci sklovití můžou dorůst 15 cm a 15 x 6 = 90 litrů pokud vezmu 1 litr = 1 cm ryby.
Takže bych opravdu razantně zredukoval ten seznam. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 21:49 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Hutu
Viděl bych to na 2 možnosti: Buď klidnější ryby (čichavci, sumečci sklovití, ...) a nebo ty aktivnější (dania, parmičky). Obojí bych nemíchal. Sekavece bych nedával, nejsou moc vidět, je lepší jich mít víc a chtějí měkké dno aby v něm mohli rýt. Proč vlasně biotop? Pokud chceš barevnější ryby, biotopem se hrozně omezíš. Sumatra navíc není úplně běžný biotop, takže se blbě hledá jaké ryby tam žijí. Barevné jsou tetry a živorodky z Ameriky, červená je třeba i rybicky.net/atlasryb/parmicka_duhova

Aktivní druhy:
8ks Parmička čtyřpruhá (část může být mechová forma)
8ks Dánio (1 druh)
Ale netuším co k nim na dno, ideálně nějaký druh co žere řasy. Napadá mě jedině rybicky.net/atlasryb/prisavka_thajska ale pro ni je 100l docela málo a navíc k ní už by jsi nemohla přidat pomalejší větší ryby (třeba čichavce).

Klidnější druhy:
Sumeček sklovitý (6 ks)
Rasbora klínoskvrnná (10 ks)
Čichavec perleťový (pár)
Čichavec zakrslý (nebo medový) (pár)
(a nějaký šnek co žere řasy)

Hlavně až založíš nádrž, nech ji pár týdnů zaběhnout a až pak kup jeden druh ryby. Další druhy až zase po několika týdnech. Akvaristika chce trpělivost, omezí se tak problémy.

Čichavce pruhované moc nedoporučuju. Měl jsem je chvilku, byli pořád zalezlí a brzy umřeli. Přitom ostatní druhy ryb byly v pohodě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2015 20:50 Hutu – Výběr rybiček
Ahoj, chci si založit akvárko zhruba 112 litrů - biotop Sumatra. Vybrala jsem tyto ryby, prosím, napište svoje postřehy a rady. Jsem začátečník. Dík.

Dolní část nádrže: Sekavec sumatránský (lze? pokud ano, kolik?)

Dolní a střední část nádrže: Parmička čtyřpruhá (4 ks), Parmička křížová (6 ks), Sumeček sklovitý (6 ks)

Střední a horní část nádrže: Rasbora klínoskvrnná (6 ks), Dánio duhové (6 ks), Dánio leopardí (6 ks), Čichavec pruhovaný (pár), Čichavec perleťový (pár), Čichavec pruhovaný (pár)

Horní část nádrže: Bojovnice pestrá ( 1 samec + 2 samice), Čichavec modrý (pár)

Vypsala jsem toho hodně, potřebuju z toho vybrat druhy, které se snesou a zároveň upravit počet ryb.
Popř. Kdyby někoho napadl nějaký barevnější druh ze Sumatry - žlutá, červená barva ...
Děkuji :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2012 13:43 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Marcel
však co si dáš do akvárka je tvoje věc, málokdo nebo skoro nikdo nemá biotopní akvárko jak výřez ze skutečné přírody. Ale přece jen jestli chceš aby se to podobalo, tak se nech třeba inspirovat fotkama a videama z té oblasti, nebo z podobné jinde na světě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2012 09:26 Marcel Re: Johan
pravda, ale bylo by to hezké:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2012 09:22 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Marcel
Myslím že když je Sumatra tak rozlehlá že by to neměl být problém, představuju si černé dno, několik velkých kulatých světlých kamenů, kořeny. Koukněte se k řece nebo k rybníku. Jak moc často narazíte na tak kontrastní písek a velké kameny v něm? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2012 09:13 Marcel Re: scorpion75
díky moc, a zajímalo by mě ještě, zda mohu použít černé dno do tohoto biotopu...?
Myslím že když je Sumatra tak rozlehlá že by to neměl být problém, představuju si černé dno, několik velkých kulatých světlých kamenů, kořeny.
A zasázet dvěma maximálně třema druhama rostlin z té oblasti..

Co myslíte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.04.2012 19:31 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: Marcel
Epalzeorhynchos kalopterus či populární Crossocheilus siamensis můžeš použít jako požírače řas. Zbytky potravy hledají v podstatě všechny ryby, ale nejlepší v tom budou ty co se zdržují u dna. Pro tvůj biotop jsou to například různí sekavci. Ideální zdravotní hlídkou jsou různé druhy šneků. Třeba taková piskořka by se ti také velice hodila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 12:40 Marcel – Biotop
Zajímalo by mě, jakou rybku použít jako požírače řas a zbytků potravy v tomto biotopu,
mohl by mě někdo z Vás poradit?
Díky mockrát, Marcel

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.03.2012 13:32 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: FJ
Najděte si fotku místa, které chcete napodobit a to se pak snažte zrealizovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.03.2012 13:08 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: FJ
jaké použít frakce kameniva na dno, a také jaké odstíny. Dále by mě zajímalo jestli používat jako dekorace pouze rostliny, nebo kameny, kořeny, skalky....
Sumatra má skoro 500 000 km², vysoké hory, bažiny, prales. Do takovéhleho "biotopu" se vejde všechno co tě napadne ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2012 12:21 R Muž romant [27987] Re: FJ
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2012 12:15 FJ Re: Yirka
Zajímalo by mě například jaké použít frakce kameniva na dno, a také jaké odstíny.
Dále by mě zajímalo jestli používat jako dekorace pouze rostliny, nebo kameny, kořeny, skalky....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2012 17:10 Muž Yirka [9123] Re: FJ
Pár informací je na sousedním webu: www.aquapage.cz/… akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2012 14:06 FJ – Biotop: Sumatra
( Nevím kam toto téma dát. Promiňte jestli zakládám další diskusi zbytečně. )

Zdravím Vás,
Rád bych si brzy založil akvário v biotopu Sumatra , určitě by to zajímalo i někoho jiného. Tak prosím o rady někoho kdo má s tímto biotopem zkušenosti.
Zajímalo by mě dno, dekorace, rostliny, atd...

Děkuji mnohokrát.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 548x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/17719-biotop:sumatra