Vývojová deska Arduino Uno a její využití v akvaristice
MNO, nesedi mi ze pripajas spolocne gnd prudoveho zdroja s napatovym zdrojom USB. Tam by som sa asi zameral. To mas 2 prudove zdroje za sebou ???? Arduino tusim ide pwm aj bez spojenia GND akurat to blikne na zaciatku a na konci - nie som si isty.
A naco potom mas LDD ked mas prudovy zdroj 27V 1.5A ?????? A navyse prudove zdroje byvaju ovladane ak maju pwm 1-10V nie 5V. (NEMYSLIM TYM LDD , tie maju 5V ale tie MW priamo prudove zdroje 36V atd)
"Tak mě napadá, jestli to nemůže dělat zdroj, který mám před LDD. Je to nějaká čínská mrcha. Proudový zdroj 27-38V, 1500mA." tu bude asi problem. 2x prudovy zdroj.... unika mi vyznam 2 I zdrojov za sebou.
Skusim len tak laicky. Nemas prepojene GND (-) na vystupe LDD? A pises, ze aj bez arduina blika - no ale ved ked odpojis arduino z dim, tak by malo naplno svietit.
Inak k tej frekvencii je dobre info aj tu :
arduino-info.wikispaces.com/…
Este ma napadlo, mas pri testoch pripojene USB (ktore je tiez ako zdroj) alebo napajas cez USB ci externym zdrojom.
máš arduino napájené ze stejného zdroje jako je napájeno LDD?
určitě máš nízkou frekvenci.
Starší reakce
Asi by se tu nenasel nekdo kdo by poskytl kod co?
Napiš na sebe kontakt, ozvu se ti.
Starší reakce
0 13.08.2016 18:17 Marthinius – Arduino Iaqua controller
Zdravím,
Jak název napovídá, hledám zde na fóru uživatele, který si stavěl tzv. Iaqua controller pomocí arduina (převzato ze zahraničního fora). Také měl povedený monitoring přes webové rozhraní.
V minulosti (necelý půlrok zpět) jsem ho měl v záložkách, ale pravidla zde na fóru byla tak dobře udělána, že se mi zrušil účet a vše jsem samozřejmě ztratil...
Už jsme ho našel webcache (takže zřejmě zrušen další uživatel)
webcache.googleusercontent.com/…
Starší reakce
RTC už mám připojený, je vložen mezi desku s displejem a arduino, takže na fotce není vidět.
Až budu dělat finální verzi a budu to montovat do krabičky, tak to spájím na pevno, tohle je zatím pracovní verze

Nechci mít nad akváriem takovou elektrárnu na pořád
Teď ještě bojuji s programem. Jsem začátečník, takže se tím prokousávám fakt pomalu. Ale něco už můj program dělá, čte rtc a zobrazuje čas na displeji, a plynule spouští a vypíná světla pomocí PWM v nastavenou hodinu. Tlačítka reagují, nahoru/dolů nastavuje pwm, aktuální pwm se pak postupně zvětšuje/zmenšuje než nastavenou hodnotu nevyrovná.
tak supr. Omlouvám se tedy za mystifikaci.
Ale jen jestli mohu k tomu zapojení. K tomu arduinu si připoj ještě modul reálného času s baterií. A na výstupu těch LDD radši nepoužívej svorkovnici, je lepší to připájet natvrdo. Proudové zdroje totiž nemají rádi provoz bez zátěže, pokud by se ti to časem vypálilo nebo uvolnilo ...
Starší reakce
Video nebude, prosby nepomôžu.
A odvzdušnenie? To je prosté, je to zubové čerpadlo na vodu, vzduch má menšiu hustotu ako voda, takže čerpadlo po vytvorení istého podtlaku skončí, pretože vzduch prechádza medzi zubami... Avšak, po natiahnutí vody je výťah dostatočný zo zeme na vrch terárka, tj. niečo nad 120 cm a tlak parádny. Trysky to dokážu dobre zaťažiť - vidno na A-metri, naprázdno odber < 2 A, po záťaži až k 3 A. Mimochodom, motor je konštruovaný na max. 9 A, takže ešte tam je rezerva

Moc prosim, neslo by nahodit video, jak vypada roseni timto cerpadylkem?
Jdu se po nem podivat, a kdyz tak ho objednam...trosku me jen udivuje to, ze se pred spustenim musi profouknout...Diky moc za rady

Řešilo se tady, jestli se může připojit zdroj Meanwell ldd350 na Uzdroj 36V, když jsou na výstupu jen dva LED čipy (Cree XP-E red).
Tak jsem se konečně dostal k zapojení, na vstupu mám 36V, na výstupu jen ty dva čipy. Pwm (0-255) funguje normálně a zdroj ldd vůbec nehřeje.
Na vstupu je dle měření 36V, na výstupu 4V.
Ztrátu dohromady na zdroji a obou čipech při pwm 255 mi to ukazuje 3W.
Tak snad moje amatérská zkušenost pomohla dohadům

Používam tieto trysky
www.ebay.com/… ale vyskúšané mámaj tieto
www.ebay.com/… Tie druhé majú jembejší strek, ale tie plastové sa jednoduchšie uchytia, keď ich je viac (mám dve).
Ako čerpadlo sa mi osvedčilo
www.ebay.com/… používam ho na 5 V a berie pri záťaži (trysky) cca 3 A, ale pozor, pri rozbehu zhodí aj 20 A zdroj z PC, preto som musel pridať jednoduchý obvod na spomalenie rozbehu. Toto čerpadielko nevytiahne vodu z hĺbky viac ako asi 30 cm, preto ho treba odvzdušniť (potiahnem prvý krát ústami). Je dosť hlučné, ale spúšťa sa len 2x denne, i to len keď nemá kto striekať ručne, takže vtedy nemá komu hlučnosť vadiť...
0 06.02.2016 01:21 Martin – cerpadlo
Chlapi, poraďte mi prosím jake pouzit čerpadlo pro roseni terária. Chtěl bych pouzit jemnou rosici trysku a pokud možno na 12V max odběr 4A. Jedine co me napadlo je čerpadlo z ostřikovačů auta, to by par baru dat mohlo. Diky
Starší reakce
Však proč cpát všude relátka, když máme tolik polovodičů, odladění obvodu, je asi to nejzábavnější

0 29.01.2016 19:57 lexxtor Rušení arduina motorky mám konečně vyřešeno. Po napájení kondíků a diody na motor jsem si chvíli myslel , že je po problému. Jenže asi po hodině se arduino restartovalo, takže po ještě dalších testech jsem zjistil, že opravdu motor a rele ne. Udělal jsem tedy ty tranzistorové obvody jak poradil Hirafazel a tím mu moc děkuju, protože to konečně funguje bez chyby! Takže ještě jednou díky za pomoc všem , kteří se v mém problému angažovali. Jinak těm , kteří to chtějí řešit přes relé to důrazně NEDOPORUČUJI, vypadá to totiž že vše funguje , ale třeba až po hodině zátěžového testu zapínání čerpadel každou minutu na 30sec , arduino vytuhlo a obě relé zůstala sepnuta , což by v případě čerpání hnojiva bylo pro osazenstvo v akvárku asi likvidační...
jinak zajímavý článek o této problematice jsem našel zde:
thebox.myzen.co.uk/…
Samozrejme, všetko čo píšete, je pravda, ale... Dióda samotná neposkytuje ochranu pred elektromagnetickým rušením, ale pred vysokým elektromotirickým napäfím a používa sa najmä ako ochrana polovodičových spínacích prvkov pred prierazom napätím opačnej polarity, lenže motor nespína polovodič lež relé. I tu síce dióda pomáha predlžovaním životnosti spínacích kontaktov relé, ale to nie je predmetom problému. V neposledom rade, k prechodovému javu tu dochádza len 2x za pomerne dlhú dobu, a tak vyššie harmonické, ktoré by sa mohli na probléme podieľať budú mať zanedbateľnú amplitúdu. Hoci je možné, že používa zdroj, ktorý nedokáže absorbovať spätné napätie (a prúd), vypne to jeho ochranu, čím nakrátko poklesne napájanie arduina, lenže medzi riadkami čítam, že na napájanie Arduina používa úplne iný zdroj (pôvodne USB), takže o tento problém by nemalo ísť.
Ak mám pravdu a je to elektromagnetické rušenie od komutátora sú problémom vysoké frekvencie, a tu pomôže len zvedenie vyšších frekvencií kondenzátorom alebo jeho tienenie vytvorením faradayovej klietky. Diódy, pokiaľ to nie sú špeciálne -- vf, nie sú konštruované na prácu s vysokými frekvenciami, a tak pri tomto type rušenia nestihnú otvoriť prechod a ich účinnosť na tento účel tak bude nízka až žiadna.
Avšak, pokiaľ nemá k dotyčný k dispozícii nejaký (kvalitný) osciloskop, ktorým by mohol identifikovať presný zdroj problému, sú všetky rady výstrelom do tmy a i preto sa vyhýbam kategorickým vyhláseniam, a tak i v prípade spomínanej diódy som nenapísal, že nemá zmysel, ale že nemá veľký zmysel. A určite by som ako prvé skúšal kondenzátor. Alebo by som skúsil tieniť atduino, napríklad nejakou plechovkou, ktorú by som uzemnil
aspoň rukou a sledoval, či sa niečo zmení.
Dioda právě smysl má a velký - u každé indukční zátěži napájené DC by měla být vždy damper dioda, která spolehlivě likviduje přechodové děje. Viz. třeba dioda u relé -není spínáno PWM a přesto je zde dioda, která likviduje špice při vypínání relé. A motor se chová naprosto stejně a i hůře, bo se vlivem komutace na chvílí odpojuje rotor(při každem přechodu kartáče na každou další lamelu) a vnikají na motoru velké napěťové špice, takže dioda má smysl vždy, i u DC napájené motoru, nejen PWM!

lexxtor napsal: Takže kondenzátory a mozna diodu na motor ...
Dióda nemá veľký zmysel, pokiaľ to nie je PWM. Skúste kondenzátory, ako poslal KarloS, prípadne len jeden - paralelne k motoru, pokojne aj menej ako 10 nF (štýlom: čo so šuflíka vypadne prvé

). Ak pomôže väčšia vzdialenosť od Arduina, tak to bude rušenie od komutátora a potom treba odrušiť kryt motora, alebo radšej ho celý zatvoriť do kovovej škatuľky (hoc aj dierovanej), kde sa lepšie pripojí vodič a tú aspoň ukostriť. Môžete to overiť pokusne, okolo motora obtočiť drôt, no a k nemu pripojiť kondenzátory a uvidíte.
Ten kód som pozrel i skompiloval, ale nevidím tam žiadny veľký problém (teda jeden áno - pozrite si return vo funkcii setup(), ale nesúvisí s týmto), takže máte pravdu kódom to nebude.
Ty motorky jsou na 12V a udavanej odber 80mA. Realnej odber jsem nemeril
Síce to používam na rosenie terária a bez arduina, ale na spínanie čerpadla/motora 5V/3A používam MOSFET FQP30N06L, a to aj na pomalý rozbeh. Výhodou je minimály odber GATE a minimálny úbytok napätia v zopnutom stave (= minimálny stratový výkon, tj. netreba chladiť).
Mimochodom, teraz ma tak napadlo, aký je odber tých motorov, ten môj dokázal zhodiť pri rozbehu aj 200 W zdroj z PC, a ten je stavaný na odber okolo 20 A z 5V vetvy...
Pumpy jsou vyjmuty z jistého zařízení, princip je tu :
www.curiejet.com/…
PS pumpa = peristaltická pumpa
Můžeš dát odkaz na ty piezo pumpy pls? Nějak si to nedokážu přestavit, slyším o tom poprvé..

No otázka, jestli nějaký silnější motor člověk někdy použije

Teď právě přemýšlíme, že nahranídme PS pumpy těmi piezo pumpama, je to tišší, lépe se dávkují a celkově méně věcí co se může pototo a ty pro zajímavost se spínají optotriakem relé používat minimálně

....
ja to bohuzel umim tak možná naprogramovat a pospojovat pár drátu , ale tomuhle už moc nerozumím...

takže zkusím nejdřív ty kondíky a diodu to snad zvládnu, treba to bude ok.
Bd139 používám v jiném zapojení cca 6 měsíců a pracuje to také suprove. Ty tip122 jsem dával kvůli možnosti spouštění silnějšího motoru. Na použití relé mám stejný názor. Proč to davad všude, když to není potřeba?
Měl jsem na mysli obvod ovládání s NPN tranzistory TIP122 co jsem postoval na zacatku tvé otazky. Toto zapojení jsem včera zkoušel. Ty relé můžeš použít na zásuvky.
0 27.01.2016 09:42 lexxtor –
Re: GP pokud mas na mysli do rele modulu tak ne.
cirou nahodou nepoustis tam pwm?
Zkoušel jsem i jiná čerpadla a zdroje, vše stejné, pokud ho dám na delší vodiče vypadá to ok. Nicméně i v tom popisu relé modulu se o EMI píše, takže na tom asi něco bude.

Tak jsem to otestoval. Mám to zapojené přes relé a nemám tam ani diodu. Nic to neruší všechno jede jak má. Myslím že tím čerpadlem to nebude, leda že by jsi trefil nějakej špatnej kus pokud jich mas víc tak zkus jine. Čím to napajis? Neruší ti to třeba zdroj?
Edit: já jsem měl problém s rušením čidel ds18b20 a rušil to předřadník ktery nebyl uzemněny. Po uzemnění rušení přestalo.
Mam ty same cerpadla tak to pudu testnout
urcitě to udělám, dám tam tedy tu zenerku, tohle by slo?
www.gme.cz/…
jinak to opravdu rusi hlavne lcd - mam ho na sbernici. arduino kolikrát jede dál...
Já mám tyto:
www.ebay.com/…
Nedalo mě to a po příchodu domů jsem zapojil obě čerpadýlka a pustil smyčku. Pustím jedno na 10s pak druhé na 5s, vypnu obě a stále do kola. Jede to bez problémů. Nemám tedy zapojen LCD TFT display a teploměry abych zjistil rušení těchto komponent. Deska ale jede. Lexxtore zkus si spájet ten obvod co jsem dával v předchozím příspěvku. Je to za pár korun.
Bylo by možné foto toho čerpadla? by mě to zajímalo, jak to vypadá, jestli to tahle ruší...

tak jsem jeste zkusil to oddelene napajeni rele modulu , ale situace je uplne stejná. Takže kondenzátory a mozna diodu na motor ... zatím díky za veškerou pomoc
Jj, proto jsem psal s tahnout si datasheet na ty rele co mas. Nevedel jsem z hlavy jak to prepnout a kam dat napajeni. Jinak Sonetka ti to vyresila. Vykasli se na to a pouzij jinou logiku

Misto te propojky tam musis privezt napajeni na civku rele a arduino ovlada jen ten optoclen a tim paden neni vubec v kontaktu s rele
jasne propojkou se to vyzkratuje, napajení je ale propojene s tou stranou co jsou vstupy , takže je jedno jestli je vlevo nebo vpravo...
Kdyz ho prohodis tam tim myslim vyzkratujes arduino proto se jakoby vypne, ale nejsem si tim jistej. Misto toho jumpru se musi na naktery z tech pinu privezt napajeni. Aspon ja to tak mam
ten přepínač asi jen obrací napětí nebo co, když ho zkouším přehodit tak arduino a ostatní se začne vypínat, když ho sundám relé nespíná. A v každém případě jsou to podle mě oddělené obvody takže spíš to rušení jak píše i Karlos, ve čtvrtek zajedu do GME a pak tam vrazim ty kondíky a uvidíme...
díky za pomoc
Snad pomuze. Jestli se ti bude chtit muzes mi poslat ten kod at se mrknu. Diky
Přidat reakci
1 ...... 14 15
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16712x