Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Trnovec bělopruhý - pohlaví, rozmnožování, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Trnovec bělopruhý - pohlaví, rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2021 18:43 Bigal – Trnovci megalodorasi
Zdravíčko, po mnoha letech se mi začali vytírat megalodorasi (M. uranoscopus resp. irwini).
Pochopil jsem, že u většiny trnovců je to všechno o věku. Prostě dospívají výrazně později než jiné ryby a jsou neobyčejně dlouhověké, takže mají na všechno dost času. Tři drobné platydorase například chovám už 26 let. Po deseti letech chovu se na sebe začínají zamilovaně dívat i moji oxydorasi. Myslím, že se velké druhy trnovců budou dožívat věku minimálně padesát, ale třeba i sta let. Nejsou to určitě ryby pro netrpělivé.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2020 21:59 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: peter688
Nemožné. Tyto ryby pokud je mi znamo lze rozmnožit pouze za podpory hormonální stimulace. A pochopitelná jsou nutná obe pohlavi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.02.2020 20:29 peter688
Svokra mala jedného tŕňovca (buď bielopruhý alebo obyčajný) o dĺžke cca 20 cm v akva o objeme cca 120 litrov. Nevedela že má capa záhradníkom a nechápala prečo jej miznú všetky rybičky do veľkosti cca 4 cm - na to už poznáme odpoveď :-D . Neustále bol skrytý v jaskyni a občas vyliezol v noci (videla ho len veľmi zriedka, pár krát si myslela že jej skapal ale hovoril som jej že by našla skapacinu), kedy bolo vidieť že má veľké brucho mierne do červena. Po pár mesiacoch mi povedala že sa ten "sumec" okotil. Neveril som, tak som spravil v izbe tmu a dal rybám žrať. Z jaskyne vyšiel 20 cm tŕňovec a jeden mladý cca 4 cm. Zisťovali sme po rodine či niekto nekúpil ďalší kus o čom svokru neinformoval ale nikto nič a ani sa nikto ďalší o akvaristiku ani len okrajovo nezaujíma zo strany mojej ženy. Tak otázka, stalo sa už niekedy niekomu že mal jedného tŕňovca dlhú dobu a okotil sa bez prítomnosti opačného pohlavia ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2014 06:14 Muž LiborSprysl [9015] Re: pikiman
Než "březost", tak spíš červi... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2014 19:47 pikiman – Trnovec a březost
Fotka k příspěvku Ahoj, již 14 dní pozoruji na svém zrnovci zvětšující se břicho, mam dva roky starý 13 cm velký Pár, pa žerou stejně,jen tenhle my bbřicho nafoukle, chování stejne a apetit taky
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 08:39 Muž LiborSprysl [9015] Re: hawok
Nekecáš.Trnovců bělopruhých jsem měl v nádrži nejvíc asi padesát. Kdyby se mohli do sebe "vsáknout", tak budou všichni pod jedním kořenem, v jedné jeskyni nebo za jednou břidlicí smich.
S tím odhadem pohlaví je to skutečně velmi podobné jako u většiny dalších sumců. Samice je viditelně "plnější" v těle, ale ten rozdíl je patrný až u dost dosplěých ryb. Mladí se dovedou naprat prasknutí a ty rozdíly se stírají. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2012 01:02 Muž hawok [64] - ČtverzubciRe: Wrata
Vesmes jsou to skupinove rybky, doporucuje se bud jediny kus, nebo pak od tri nahoru. Pohlavi je nerozeznatelne, nekde se uvadeji tusim zavalitejsi proporce u samic, ale nevim jestli nekecam.
Ja mel skupinku 3 pectinifrons pokupe.
Nekdo tvrdi, ze se ryby zdrzuji u sebe, nekdo, ze se zase navzajem vyhybaji. Ja muzu potvrdit, ze vzdy byli v kupe a jejich dutinu neopousteli vsichni, vzdy maximalne dva a jeden hlida. Ve stresu se sebehnout do klubicka a drzi se v nem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2012 23:56 Muž Wrata [21] – samci a samice
Mate nekdo vice nez jednoho trnovce v nadrzi? Otec jednoho podedil i s akvarkem..ale rozpoznat jestli je to samice nebo samec asi bude dost obtizny,ke vsemu kdyz neni vubec videt :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   28.01.2012 18:31 Muž rudolf [4681] Re: LiborSprysl
Zrovna v tomhle případě se leccos zadarmo najít dá, byť už to nezohledňuje nejnovější dostupné preparáty ;-) Na začátku 90. let jsme s kolegou dr. Novákem opublikovali velmi podrobný materiál o hormonálním množení ryb jak v češtině (AT), tak v němčině (DATZ), a kromě toho také v češtině i materiál o pravděpodobně prvovýtěru trnovce pancířnatého (Acanthodoras cataphractus) po hormonální stimulaci, což je druh příbuzensky od trnovce bělopruhého nepříliš vzdálený. A hodně z toho je pak v naší knize "Akvaristika" z roku 1996. Ale problém je samozřejmě v tom, že hormonální množení vyžaduje určité penzum teoretických znalostí, jichž lze nabýt studiem, četbou nebo kombinací obojího, a pak postupné získávání praktických zkušeností, nejlépe v kooperaci s někým, kdo už nějaké má...
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   27.01.2012 11:25 Muž hawok [64] - ČtverzubciRe: Rostislav84
Nevim o tom, ze by Vas nekdo urazel. Vychazeli jsme z predpokladu, kdyz nekdo zalozi nadrz pred mesicem a napise ji jmeno moje prvni. Tak to znamena moje prvni, jako zacinam. Profil zrovna vyplneny nemate tak nemuzeme soudit, jak dlouho se akvaristikou zajimate. Informace od trnovci belopruhem jde jednoduse najit na webu treba pres google, pokud nejste anglictinar, urcite to najde web catfish, kde byste se o odchovech dozvedel. Lidi Vam tady chteli pomoc, soude podle informaci co ste o sobe poskytl a chteli Vas usetrit zklamani a problemu na zacatku, ktere by Vas mohli odradit od akvaristiky. Vy pak posleze na rady od vsechn reagujete urazene a kopete kolem sebe.
Pokud ste zkuseny chovatel jak pisete, tak urcite vite, ze napriklad sumecek zraloci potrebuje vetsi nadrz nez mate, jinak u nej casem dochazi k selhani vnitrnich organu. A pokud ste mnozil ocelaty, tak tak velkou nadrz urcite mate, tak proc jim ji nedoprat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   27.01.2012 10:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: Rostislav84
To rozhodně nebylo o urážení, leč typ vašich dotazů zavdával důvodné podezření, že jste se rozhodl začít množit a zrovna s nejednoduchou rybou. K odchovům vámi popisovaných ryb není vskutku většinou žádné chemie třeba. Avšak pochybuji, že by vám požadované rady a zkušenosti s hormonálním stimulováním ryb dal někdo někde jinde. Na dobrých vyšších školách už také není vzdělání zcela zadarmo jako dříve.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2012 10:46 Muž Rostislav84 [1] Re: LiborSprysl
Aquaristikou se zabivám od 10let.Možná že se nevyznám ve všech těch chemických přísadach co se použivá ale rozhodně nejsem žadné bečko,když mám chovné nadrže.Jako první ryby co jsem odchoval byli živorodky.(Mečovky,gupy)Pak nasledovaly skalary(mramorové,černé)Ted mam Krunýřovce zlaté zavojové,panceřniky kropenaté,vrubozubce paví,kančiky přičnopruhé a citronové.Od všech napsaných druhů ryb jsem odchoval mladé.Tak mě prosimvás neuražejte!!!

V životě jsem žadnou chemiji nepotřeboval.To že mám na profilu jednu nádrž od prosince,neznamená že jsem v prosinci žačal s aqua! :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2012 12:58 Muž LiborSprysl [9015] Re: hawok
Rostislave, zkuste sdělit, jaké druhy ryb jste již odchoval...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   25.01.2012 11:55 Muž hawok [64] - ČtverzubciRe: Rostislav84
no, u nas toho asi moc nenajdes, vim, ze se jim to nekde podava injekcne.
Nechcu byt nejak hnusny, ale podle vseho vypadas na zacatecnika a svoje prvni akva mas od prosince.
Nebylo by lepsi, vybrat si na odchov jineho mnozitelneho sumce pro zacatek, a pak se pokusit o to? Treba nejake vetsi panciky a tak, je vice sumcu co se mnozi bez hormonu.
Ono manipulace s trnovcema neni snadna, muze byt dost bolestiva, nehlede na to, ze se muze ublizit rybe. Chce to i zvyk, na sitky muzes zapomenout.
Navic nikde neni napsano, ze nejde rozmnozit bez hormonu. Ono u vetsich sumcu vesmes byva problem s vyberem partnera, ze ich chovatel nema mnoho a ryba neba na vyber, dostatecne velke akvarium, se skupinou techto ryb bez dalsich obyvatel, a klasicke metody ke treni, at uz zminovane catfish nebo v jinych odkazech, nebo caste vymeny vody za podstatne studenejsi, napodobeni obdobi destu, meneni teploty, rezim krmeni, stridani vysky hladiny atd.
Ono to je neco jineho, nez hormony, urcite je treba zjistit si jak se trnovci mnozi v domovine, zaplavy atd. Sezonnost treni je taky mozna, proste, ze to pujde treba jen na jare atd.
Navic kdyz zavrou cloveka a zenskou do mistnosti, tak se hned nebudou taky mnozit, nemusi se navzajem pritahovat, feromony jim nesedi, nevoni si, nesnesou se ani psychycky, nelibi. Ale jak napumpujes takoveho chlapa viagrou a zenskou taky nejakyma hormonama, tak po sobe skoci taky :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2012 00:19 Muž Rostislav84 [1] Re: PaDa, xx
Kde se dají sehnat nějaké ty hormonalní stymulanty a popřípadě jak je aplikovat rybám a naco davat pozor? To by tak byli ty nejduležitější otázky co by mě tak zajimaly nejvíce.Rád bych se pokusil o chov Trnovce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.01.2012 18:02 Muž PaDa [6073] - mřenky a sumciRe: xx
a ještě www.catfish.cz/… ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.01.2012 15:30 xx Re: Rostislav84
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 14:58 Muž Rostislav84 [1] Re: hawok
Co vlastně znamená hormonalní stimulace?Nebo nějaký odkaz na www?Kde se dovím víc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.01.2012 14:44 Muž hawok [64] - ČtverzubciRe: Rostislav84
no po hormonalni stimulaci.
vyssi teplota, kolem 28 a krmeni vydatnou zivocisnou stravou, ppte na cas teplotu snizit asi o 5 stupnu a injekcne vpravit hormony a zas teplotu zvysit na puvodni.
Tohle se da na netu najit v ceskem i zahranicnim. Pisu z hlavy, takze ty teploty se mohou mirne lisit. Ale bez hormonalni stimulace co vim, tak se nepovedlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 14:35 Muž Rostislav84 [1] – Chov Trnovec Bělopruhý
Zdravým vás.
Zajimalo by mě jaké podmínky musí chovatel vytvořit aby se mu podařilo rozmožit Trnovce Bělopruhého.
Vyzkoušejte

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 547x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/17585-trnovec-belopruhy-odchov