Přihlásit se RYBICKY.NET »

Dánio perlové (razborka galaxy) - rozmnožování, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Dánio perlové (razborka galaxy) - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek 1  - motýlek Re: Jifi
Pokud se bavíme o vytiracce o obsahu 2 - 10 litrů, tak určitě ano ;-)
I v rozplavavaci nadrzi se symbolickými rostlinami je k bublifuku nutno přidat i samostatně vzduchovani ... bez kyslíku potěr přežije, ale poroste opravdu velmi pomalu a bude velké procento odchliplych skřelí ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jifi Re: motýlek
Je vůbec potřeba vzduchovat?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - motýlek Re: králas
Vzduchovani u potěru řeším tak, že kamínek z bublifuku obalíme jávským mechem a umístím jen asi 2cm od hladiny ... pro sikulky se ještě dá udělat vzduchovani z kousků lipového dřeva/větvičky - ale musí být aspoň měsíc sušené ... použil jsem to jen kdysi dávno, ale fungovalo to velmi jemnými bublinkami ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - králas – Rozplavání
Tak záhada nejspíše vyřešena(nechci to zakřiknout). Příčinou bylo dost silné vzduchování. Po vykulení když vidíte mladé na stěnách, je potřeba vzduchování ubrat na opravdu minimum. Učinil jsem tak a po půl hodině koukám že mi tam něco plave. Tak doufám, že to u mě bylo pouze tím.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - králasRe: Jifi
Test na tvrdost vody nemám. Ale u nás ve Štětí je hóódně tvrdá voda. Tou vodou to asi nebude. Vrátil jsem mech po vytření ke krevetkám a za týden koukám, že mi tam plave 6 kousků který zůstali v mechu. A u krevetek ostatně u všech akvárek vodu neupravuju. Jen u těch jiker.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jifi Re: králas
Jak tvrdou máš vodu v akvárku? Mně se líhly a rozplavávaly přímo v akvárku, ale tam je potom často sezobli rodiče.
Vodu mám cca 6 °dH.
Ono jikrám taky nemusí svědčit příliš velké změny v chemismu vody.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavFM Re: králas
Já bych zkusil udělat tu vodu co nejměkčí. Klidně čistou osmozu a trošku vodovodu,nevím jakou vodu máš v kohoutku, tak je to řečeno tak šlendriánsky nepřesně.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - králasRe: DavFM
Hodnoty nevím. Ale přidávám cca třetinu deionizované.
Abych byl přesnější. Občas se něco rozplave, ale opravdu minimum.Z dvaceti cca 4.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavFM Re: králas
A voda? Tvrdost nebo vodivost? Pokud se vykulí, ale nerozplavou, je může být chyba ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - králasRe: Jifi
Ne ne, jikry po vytření přesouvám do jiné zaběhlé nádrže. Někdy zůstanou nějaké v mechu a vidím je pak vykulený na dně misky pod mechem. Ty taky následně přesouvám. Ale chybu vidím v tom brzském rozkrmení.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - králasRe: DavFM
Mech tam mám taky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jifi Re: králas
Dával jsem Hikari First Bits a paráda.
To popisuješ situaci v akvárku s rodiči? Jestli ano, tak mladé v pohodě sezobnou.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - DavFM Re: králas
Zkus jim tam dát mech. Na něm je vždycky aspoň trochu nějakého mikroplanktonu ať mají aspoň něco do začátku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - králasrozplavání
Díky všem za rady.Jako první zkusím to nekrmení do rozplavání.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - navik Re: DavFM
ano a doplnit případně opatrným dávkováním mraženého vířníka
 Reagovat na tento příspěvek 1  - DavFM Re: navik
Uživatelsky použitelný pro tento případ je Protogen.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - navik Re: králas
pokud máte vhodné parametry vody zkuste rozkrmit plůdek nálevníky a vířníkem, obávám se, že uváděná krmiva nebere a chcípne hlady
 Reagovat na tento příspěvek 1  - DavFM Re: králas
Dokud neplavou, tak nekrmit! Oni si něco k snědku najdou, pokud by se rozplavali bez tebe. Ale rozkládající se žrádlo je zabije.
Důvod nerozplavání se bude ale spíš ve tvrdé/nevhodné vodě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - králas – rozplavání
Nějak se mi nechtějí mladí rozplavat. Po vykulení jsou vždy různě po stěnách a na dně. Další den je nevidím. Rozkrmuji JBL nobil fluid artemia(tekuté) a JBL Novo tom artemia(prachové) dvakrát, třikrát deně ve velmi malém množství. Nevím kde je chyba. Mám ještě prachovou spirulinu, ale nezkoušel jsem ji.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: motýlek
-v obecném pojetí výkladu ,lze vaši formu příspěvku zařadit do výkladově uvedené skupiny tzv "Multifaktoriálně" podmíněných vrozených vad
-u "Monogenně" podmíněné vrozených vad je to trochu jiné
-jinak souhlas ,uvedený náhledový "abstrakt" není potřeba dále zde rozvíjet ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - motýlek Re: lacewings
Tak ono je to vždycky vzájemně ovlivnění mezi druhém/jedinci a prostředím ... v podstatě každý druh/jedinec nese jakýsi geneticky plán - a když se vyvine prostředí tak, že jej může uplatnit, tak přežije, případně se trochu zmeni - a když taková situace nenastane, tak se buď nic neděje a nebo časem ten plán vysumi a i kdyby později se prostředí změnilo, tak už nezareaguje ...
On je to ale spíše problém lidstva a ne přírody - pro přírodu je člověk jeden druh z milionu, takže ztráta jednoho druhu nic neznamená ... ale to jsme se opět dostali do oblasti genetické filosofie ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: LiborSprysl
-přesně tak
-za vrozenou vývojovou vadou může být celá řada příčin ,kdy některé vady vznikají na genetickém podkladě a jiné kvůli vnějším příčinám vlivu prostředí (tzv "Monogenně" podmíněné vrozené vady ,způsobené mutací jednoho genu a tzv "Multifaktoriálně" podmíněné vrozené vady,tvořené souběhem genetické vady a vlivu faktoru prostředí)-obecný vztah výkladu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 4  - LiborSprysl Re: motýlek
Ovšem z hlediska darwinistického pohledu na druhy je třeba také připustit, že ty druhy, které zmiňujete (napadají mne třeba "pouštní halančíci"), mohou mít k tomu rozmnožování v uzavřené skupině nějaké zvláštní predispozice, které brání genetickému poškození. Protože naopak jsou druhy, které by tento cyklus nevydržely a k třeba deformitám mají sklony, protože ty v přírodě ustupují díky neustálému míchání krve...
 Reagovat na tento příspěvek 6  - motýlek Re: erik1982
Obecně je laicky pohled na genetické vady zkreslen nepodloženými pověstmi o škodlivosti rozmnožování v malé skupině ... jenže spousta samostatných druhů takto v malé skupině nejen vznikla, ale často se i dlouhodobé udržuje ... jediný rozdíl oproti přírodě je ten, že akvaristy se pokouší udržet při životě i jedince, kteří by v přírodě podlehli výběru ... proto je nutné do chovu vybírat jen ty nejvitalnější jedince bez vad - pokud tedy nechováme právě ty vady jako cíl - např zavojnatky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 6  - R lacewings Re: erik1982
Otazka znie že ak vyrastú môžu sa medzi sebou triet?
-mohou
Nebudu mat nejakú genet.vadu?
-poznáte podle samotného vývoje ryb ,nebot se domnívám ,že neznáte původ chovných ryb a za jakých podmínek byl prováděn jejich chov
Mam radšej obnoviť pari na trenie?
-nemusíte ,pokud je odchov a vývoj ryb v náležitém standartu
Či iba dať dalších nových dvoch troch samcov k nim.
-přidáním tzv. "nové krve" do linie chovu vašich odchovů ,bývá vždy přínosem

-zásadou by mělo být ,používat a přidávat do chovu pouze ty nejlepší jedince , kteří jsou náležitě kondičně ,stavbou těla a zbarvením odpovídající druhu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - erik1982 – rozmnožovanie
Ahoj.Mam 4 galaxy vo vitieracke.2x samece 2x samice.Ikri majú do týždne cca 2-3x. ale už mám asi cez 20ks.Otazka znie že ak vyrastú môžu sa medzi sebou triet?Nebudu mat nejakú genet.vadu?.Mam radšej obnoviť pari na trenie?Či iba dať dalších nových dvoch troch samcov k nim.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Msmith
Zdravím, prosím o radu. Asi dvouměsíční rybky mají problém s plaváním, tipoval bych to na něco s plynovým měchýřem, zkrátka jdou ke dnu. Nyní už třetí ze sedmi. Dospělé galaxy i rasborky skvrnoocasé jsou bezproblému. Poraďte...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - infernus
Ahoj, mám další dotaz a to, kdy, v jakém věku/velikosti jsou mladé rybky připravené k vytření. Děkuji za informace...
Edit: Našel jsem, že rybky dospívají při velikosti 1,5 cm a v cca 5 - 6 měsících stáří.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: infernus
Někdy se to fakt může stát. Nebo samice naklade jikry sama bez přítomnosti samce. A není to jenom u ryb. Kamarádovi takhle třeba nakladla vajíčka samice drápatečky bez přítomnosti samce.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - infernus Re: radim
Voda už je v hajzlu, doslova. Můžu to změřit příště. Samci tam jsou také, že by lesby? To snad ne :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 4  - LiborSprysl Re: infernus
Jo tudle to je... já hledal po vzkazu a dotazu... No kdo to kdy slyšel, aby se po vytření měnila u jiker voda??? coze Já teda nee... V prvních hodinách jsou jikry právě nejcitlivější na jakékoliv změny...ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - radimRe: infernus
Ještě sem dej hodnoty vody v které se to sanžíš vykulit ;-) Nevlítli ti na to jen samice? hmm
Ahoj, prosím nevíte někdo čím mohlo být, že všechny jikry, cca 30, zbělaly? Mohlo to být kvůli výměně 4l vody po vytření z nichž 2l bylo přímo z kohoutku, další 2l odstáté cca 8h? Samozřejmě vyhřátá na stejnou teplotu. Po vytření bez chemie proti zaplísnění. Budu rád za každý názor.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - HabrusRe: infernus
Zdarec asi před čtrnácti dny jsem si pořídil deset galaxek a teď mi plave v akváriu asi čtyřicet malých rybek. Mám čtyři samice a šest samců . Mladé jsem neodlovoval a plavou si tam s rodiči úplně v pohodě . Zarostlé akvárium moc není protože tam mám rostlinky jen v květináčích a nějáký ten kořen . Dno je bez vrstvy štěrku . Na stěnách pořád visí čerstvě vylíhlé rybky. Jediná věc která chrání mladé před sežráním je ta že neustále plavou mezi buchankama a rodiče jsou neustále nacpaní planktonem . No ajak mám vyřešené krmení ? Ty buchanky mají v zadní části vaky na vajíčka ze kterých se líhnou nauplie a ty slouží jako potrava pro potěr . Akvárium má 65 l a jednou za týden tam dám plnou kávovou lžičku živých buchanek a hotovo . Takže v zimě to bude asi problém ale v létě se to dá takhle jednoduše vyřešit . Samozřejmě je nutné mít někde zdroj živých buchanek . :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - infernus Re: seic
Nene. Mam jeste krevetkariu. Cca 25l. Byl tam jen par galaxek a krevetky. Vytreli se mi v tomto aq. Laduju je prachovym.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - seic Re: infernus
- u me jako "amatera" byl nejvetsi problem je rozkrmit - nalevnik, hadatko, artemka
- stejne jsem o cast prisel
- ted jsem se dival, se ti vytiraji v te 200ce? vajicka ti mohou pozirat i krevetky!
- pokud se objevi pludek ve velkem AQ, prelovil bych ho do elementky a tam ho "ladoval" zivym krmenim
 Reagovat na tento příspěvek 0  - infernus Re: seic
Já ne, mám poměrně zarostlé dno rostlinkou Glossostigma elatinoides do kterého jikry krásně zapadnou. Jde mi jen o to, že včera jsem tam měl 4 prtouse, dnes vidím jen jednoho.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - seic Re: infernus
- muze se to stat, ja rodice odlovil hned po treni ;-)
Ještě otázka, je možné aby rodiče požraly rozplavaný plůdek?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: infernus
Já jsem galaxy odchytil v velkém 140L akvariu dal do 90L jel na týden na dovolenou a nic se jim nestalo. Ostatně jsem si myslel že jsou stejně mrtvý už 2 den co jsem je přendal krmil jsem tekutým krmivem 2 dny a pak na týden na dovolenou. A přežili asi všechny a byli větší. Ale akvárium jsem neodkaloval ani nepamatuju a rostliny jsem v tu dobu nestřihal protože jsem měl zkouškové období takže vlastně 3 měsíce netknuté akvárium.
Jeden den vydrží 100% zbytek je na vlastní riziko
Ahoj, chtěl bych se zeptat někoho zkušeného jestli vydrží 10-ti denní potěr galaxy jeden den bez krmení. Respektive, jak dlouho se dá odhadnout, ze by bez krmení vydržel. Děkuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 4  - 0 Re: infernus
Horší.

Roztáhni mech po ploše roštu a ukotvi. Lze bodově položit malé dobře omyté křemeny, nebo skleněné tyčinky. Důležitá je ze dvou důvodů při tření i výška roštu nade dnem a po výtěru mírné proudění vody, aby se k zapadlým jikrám stejnoměrně dostala teplotně vyrovnaná a okysličená voda. Pro odstranění neoplozených kazících se jiker, možno rošt zvednout ode dna.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - infernus Re: Deepinpeat
Fotka k příspěvku Díky za info. Snad to nějak dopadne. Vytřely se mi v miníčku a zjistil jsem to až podle rozplavaného plůdku. Bohužel tam byl jeden jediný kus. Tak se ho snažím vypiplat a ted bych je chtěl zkusit vytřít ve vytíračce. Mech načechrán.

Reagovat na tento příspěvek 0  - DeepinpeatRe: infernus
Hele nikdy jsem je nedělal, ale rozhodně bych načechral ten mech. V takhle hustém ty jikry nepropadnou roštem a sežerou to. Ještě když je tam skupina ryb tak ty co se zrovna netřou mají čas vyžírat.
Fotka k příspěvku Ahoj, snažím se vytřít Danio Perlové. Chtěl jsem se zeptat jestli na hejno 2 samců a 3 samiček je nádrž o rozměrech 14x24x15 s výškou hladiny 8 cm v pořádku. Zařízení nádrže posílám v příloze. Třecí rošt má oka velikosti 2mm. Předem díky všem za info.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - seic Re: DrChila
- me prvni pokus nevysel, tohle uz je 2 ;-)
- z uplne prvniho spontanniho vyteru ve spol. nadrzi uz plave jedina v hejnu...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrChila Re: seic
Tak to jsem na tom líp. U mých 3 galaxek prvních mám už i tečky :) A jsou tak centák velký skoro... Jenže tam mám sumečky sklovitý a bojim se zbytečného ublížení.. takže radši počkám.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - seic Re: seic
Fotka k příspěvku - pristi tyden je zkusim prelovit k puvodnim Galaxkam ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 5  - Turbínka Re: matchbu
Všiml sis, že odpovídáš na příspěvek z roku 2011? A pokud to byla skutečně infekční vodnatelnost tak nechci podceňovat možnosti tohoto léčiva, ale na infekční vodnatelnost je docela krátká, protože ta je téměř neléčitelná.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matchbuRe: Moucha
na vodnatelnostmi pomohlo léčivo Esha myslím že tobyl označeno 2000

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 3 4

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 10980x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16634?od=44