Přihlásit se RYBICKY.NET »

Osvětlení do mini akvária (do 20 l)

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Osvětlení do mini akvária (do 20 l)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Tragett
já používám tuhle 11W www.e-light.cz/… Takže buď tam dát dvě, nebo sehnat jiné, či normální lineární zářivky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tragett Re: Tomas Enderson
Diky za radu, podivam se po necem, jen ted resim jak mam dat tu zarovku vysoko, aby to pokrylo cele akvarko, preci jen je to konicke svetlo ... :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomas Enderson Re: Tragett
To není úsporka na bázi zářivkových trubic, ale je to normální žárovka, ve který je místo vlákna halogenová žárovička. Doporučil bych koupit klasickou úsporku, ty se dneska dají koupit i s tónovaným světlem stejně jako zářivky.

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tragett Re: Johan
Mno mam 18w ktera sviti jako 25W prave nejaka tahle usporka :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: Tragett
20W úsporka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tragett Re: katterinecka
Mno mam docela obavy, ze microsorium bude mit v tom aquaclayi docela problem, ale tak snad se to povede, uvidime, takze staci klacicka lampicka a 20W zarovka? :) kdyztak tu mam jeste 40W :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katterinecka Re: Tragett
akvaclay je podle mě do tak malého akvárka a na jemné rostlinky docela hrubý. 20W bude v pohodě, já mám ve dvacítce 11W a taky to jde, ale na koberečky a náročnější rostlinky to bude lepší
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tragett – Svetlo pro krevatarko
Ahoj chci si poridit 20l krevetarium, jako dominanta celeho akva by mel slouzit koren, jako dno tu mam zbytek aquaclay, filtrovat bude bublifuk, ale nejak nevim jak se svetlem, staci normalni lampicka s 20W zarivkou? pomerem by to byl 1W/1l, coz mi prijde zajimave, chtel bych jen nejaky koberecek jako rostrinky .. tak poradte prosim :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: Stenly
Pravda - na gurmány požírající rozsivky jsem poněkud pozapomněl... :) Dobří jsou např. i okružáci. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Stenly Re: Sid
No3 se mi drží na 25 mg/l a neklesá.. viz prezentace. To osvětlení má výhodu, že se dá polovina vypnout... i tak jsem chtěl prvně začít s osvětlením 2x39 a až podle potřeby svítit i tím zbytkem. To že mám málo rostlin vím.. je to tím stávajícím osvětlením. U toho stávajícího bych měl ve spodní části akva světla nedostatek a kytky ba se vytahovaly. No a to hnojení proběhlo jen jednou.. když nebyla rybí osádka. Celkově bych rád akva držel bez používání chemie. Vodu samozřejmě měním pravidelně... už i z důvodu, že mi krásně barví kořen.
PS.. anicíci měli asi pěkný hody protože ze sagitarie je řasa ohoblovaná
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Sid Re: Stenly
...Osvětlení mám na 200l akva 2x30W. Už mám objednáno jiné (4x39W)...
S tou záměnou pak opatrně, pozvolna. Ať si nezaděláte na další, možná i nepříjemnější problémy, než jsou hnědé řasy.
Co se týče hnědých řas, u nově zřízených (nestabilních) nádrží je jejich výskyt poměrně častý. Nemohu vyloučit souvislost s Baktozymem, ale podíval bych se na koncentraci NO3.
Situaci podle mne komplikuje i substrát dna a skutečnost, že máte v akva docela málo rostlin. Přidání nějakých rychle rostoucích po zvýšení intenzity osvělení bych viděl jako žádoucí. Podobně jako pravidelnou týdenní výměnu části vody.
A s přihnojováním do vodního sloupce opatrně - Proflor (tuším!) obsahuje m.j. i fosfor a vaše akva rozhodně není "High-tech", aby se dala předpokládat potřeba "dopovat" akva živinami.
Dobře.. není to z ničeho nic. Akvarista udělá nějakou chybu (většinou nevědomky) Proto je pátrání po příčině řasy o to horší, protože je přesvědčen, že vše dělal správně. Objevila se mi taky trochu hnědá řasa (jen na několika listech Sagitarie a několika stoncích Egerie a to na světlem exponovaných částech rostlin) a nezdá se mi že by se dál šířila.. proto se pídím po příčině. Řekl bych že se řasa objevila po přidání přípravku Bactozym (bakterie). Osvětlení mám na 200l akva 2x30W. Už mám objednáno jiné (4x39W). Hnojil jsem jen jednou a pouze dávku na 100l takže poloviční.
...Čím to teda, že se řasy z ničeho nic objeví?? Jen kvalitou (intenzitou) osvětlení?? To se mi moc nepozdává... Těch faktorů musí být víc...
Neřekl bych, že se objeví jen tak, "z ničeho nic". :)
Jinak to vidím podobně, jako vy. :-)
Vyloženě rostlinné akva jsem nikdy neměl.. a vlastně ho ani neměl možnost vidět. Živiny pro kytky být určitě musí, jinak by nerostly. A vlastně když je pro kytky, musí být i pro řasy... dedukuji-li správně. Čím to teda, že se řasy z ničeho nic objeví?? Jen kvalitou (intenzitou) osvětlení?? To se mi moc nepozdává... Těch faktorů musí být víc.
Už jste měl někdy možnost mrknout zblízka do fungující rostlinné nádrže? :-)
Pokud ano, jistě jste zjistil, že se v takové nádrži řasám nedaří. A co myslíte - byly ve vodním sloupci živiny nebo v něm nebyly žádné, aby "nezbylo na řasy"? :)
Nebo ne??? Nechám si vyvrátit všeobecně zavedený špatný názor živinách a řasách.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: JagerMaister
...hygrophylla polysperma , myrophyllum aguaticum ,alternathea rosaefolia , limnophylla sessiloflora... Samé lepší kytky do 20 l nádržky. :-)
...Rychlerostoucí kytky ty živiny spotřebují a řasám toho moc nezbyde... Už je to tu zase. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JagerMaisterRe: Stenly
presne tak rastliny :
hygrophylla polysperma , myrophyllum aguaticum ,alternathea rosaefolia , limnophylla sessiloflora , vesicularia dubyana, cladophora aeagrophyla , eleocharis acicularis tak ako v mojej nádrži rybicky.net/nadrze/11305
a diks za rady :)
teoretick 9w na 20 lit = 0,45w na lit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Stenly Re: JagerMaister
Jak psal Johan.. záleží na druhu kytek a taky na množství živin. Rychlerostoucí kytky ty živiny spotřebují a řasám toho moc nezbyde. Ale to osvětlení je přece pro 2 akva, ne?? Takže na 20l bude teoreticky jen 9W osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JagerMaisterRe: Stenly
no myslel som silné akože 18w na 20 litrov ? :-)
mal som 11w na 12 lit. akvárko a to riasilo dos´t :)
To nejde říct takhle od stolu. Zařasení závisí i na jiných okolnostech než na intenzitě osvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: JagerMaister
Jako že byste měl slabé osvětlení? Když použijete méně náročné kytky, tak tam porostou a řasy potlačí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JagerMaisterRe: Stenly, Johan
nebude sa zariasovať od takého osvetlenia ? :-)
To by mohlo fungovat. Nakonec to časem poznáš sám.. jak to porostou kytky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: JagerMaister
Mít jedno světlo pro více akvárek není nic neobvyklého. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JagerMaister
Ahojte chcem sa spýtať či by toto mohlo fungovať?
Chcel by som k sebe dať dve 20 lit. akvária , ktoré by mali jedno spoločné osvetlenie 1 x 18 w mohlo by to fungovat? :-) .

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - DrBolíto Re: Stene
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Stene
No jak jsem koukal, mels tam nejspis podle fotky nejakou lampicku, a neco takoveho sehnat neni tezke a ani drahe: www.kupzarovky.cz/…
Horsi ovsem je, ze hrozi nebezpeci, ze to do akvarka spadne, takze neco takoveho si asi poradit troufne malokdo a ani ja to neradim. Nechat tohle viset nad odkrytym akvarkem neni bezpecne.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Stene
Tady máš náhradní modul do toho tvého osvětlení www.zoo-market.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Stene – Econoline 11 w
Zajímalo by mě, jestli u tohoto modelu je výměnná zářivka?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SteneRe: Designer
Jistě, že by vyhovovalo, ale praskla zářivka, která je zalitá plastem do krytu a nejde vyměnit :-D
Takže už nesvítím
Edit: Žádný z odkazů mi nevyhovuje.. Budu muset projet zdejší nádrže a kouknout po něčem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Stene
Pises v prezentaci: "Osvětlení: Svítím zářivkou 11W zhruba 13hodin denně"
Nevyhovuje to?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Stene
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DrBolíto Re: Stene
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Stene
Podíval bych se do sekce nádrže,jaký osvětlení na podobných akvárkách mají ostatní. Třeba se podle toho dá něco dohledat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Stene – Osvětlení k 12litrovému akváriu
Ahoj, potřeboval bych nějaký odkazy na internetu na osvětlení nad mini akváriu.. Nemůžu nic najít :( Díky moc

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - 2lizard Re: roper
Tak pardon:
vstup - 230V - max. 0,3A
Výstup 12V - 0,5A

LED pásky jsou na 12V, záleží na zátěži/A, tak aby nebylo trafo přetěžováno. Dáš-li vyšší A budeš mít rezervu, LED to neublíží.

Pokud by jsi dával víc než ten 1-1,5m, budeš potřebovat silnější trafo.

Ale více by Ti v tomto ohledu řekl nějaký elektrikář.

Chtěl jsem znát od prodejce i spektrum LED a bylo mi zasláno toto:
www.semic.info/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - roper Re: 2lizard
A volty jsou jedno jaké? nabíječky mají většinou od 3-4.5V
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 2lizard Re: roper
Jedno to není, musí mít adekvátní proud, jinak ten pás má 1m/3W.
Ten můj zdroj má max. 0,3A, což postačuje na 1-1,5m LED.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - roper Re: 2lizard
Ahoj. To asi není jedno, jaká nabíječka z mobilu to bude, nebo jo? Kolik má prosím ten pás watů?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 2lizard Re: Gogo
Já si jej osvětlil za pomoci 0,5m LED bílého pásku (zalitého v silikonu), krevetky neprotestují, kytkám se daří, řasa jen v mezích normy a to pouze zelená (s kterou si krevetky vždy velmi rádi poradí).

Cena: 0,5m LED 150,-Kč, trafo z nabíječky od mobil,telefonu
Náklady na provoz? Tak směšné, že jej nemá cenu ani počítat - max.40Kč/rok

(viz. má prezentace 20l)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Maza Re: Designer
Nespochybňuji. Dvacet let se kolem elektriky motati, IP krytí chápati smich
Edit: Akvarista nejlépe po IP67 se dívati.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: Maza
No s IP krytim... IP neznamena, ze je neco nejak kryte, to az to cislo za tim ;-) . Ja netvrdim, ze to spousta lidi nezna, ale radeji to uvedu, protoze napis IPxx videti, nebyti zabit elektrinou neznamena. cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Maza Re: Gogo
AquaEl 11W má celkovou 30cm, do akva od skla zasahuje 25,5cm. Sem ti to poměřil ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - roper Re: Ebi Winter
hmm. 18W za dobrý penízky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ebi Winter Re: Gogo
Myslim ze bohate ta za tech 319 ti bude stacit. Jinak tady mas nejaky vyber shop.rataj-spk.cz/… ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - roper Re: Gogo
Myslím, že je to zbytečně drahé, ale pokud je to jedno, šel bych do něj taky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Gogo Diky
Díky chlapci.Je mi 25,když vás to tak zajímá.Myslím si,že je to spíš o zkušenostech jak o věku.Vždyť by mě mohl strčit do kapsy kdejaký 13-tiletý klučina.Díky za rady.Nejvíc se mi zamlouvá asi ten AquaEl 11W.Jen by mě zajímalo jak je asi dlouhý??? Aby nesahal třeba jen do 3/4 akva,dík.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - roper Re: Maza
Taky fakt. Ten věk, bych tu dal jako nutnost uvádět hmm

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 7 8

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 5044x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14949?od=184