Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čerstvě založené akvárium - problém

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Záběh 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Čerstvě založené akvárium - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2017 17:10 Kuraiyuugure – úhyn ryb v akváriu založeném tři týdny
Zdravím všechny čtenáře fóra,
ráda bych se poradila ohledně nově založeného akvárka. Nejprve pár údajů než přijdu se samotným problémem.


Objem: oficiálně cca 235 l, reálně spíš tak kolem těch 200 l
Osvětlení: tři trubice 2x30W a 1x25W, každá má samostatné zapínání
Filtr: vnější SUNSUN HW-702B, dle výrobce vhodný pro akva o objemu 90l až 300l, oficiálně udávaný průtok je 1000l/h
Podloží: černý akvarijní písek, zrnitost od 0,6 až po 4 mm (v některých místech máme danou drobnější zrnitost skrz kobercové rostliny, ve skrze se však pohybujeme v zrnitosti 1-4 mm)
pod pískem máme zásobní substrát od profiplants
Rostliny: velké množství rostlin kupovaných in vitro, které se teprve rozrůstají, jsou zde zejména rychle rostoucí rostliny: např. jako Limnophila sessiliflora, Rotala rotundifolia a další, vybírali jsme z rostlin méně náročných, za to rychle rostoucích, doplněné je to o přízemní travičky a kobercovky, všechny druhy se mi tu zatím nechce vypisovat.
Dále jsme přibrali pár rostlin již vzrostlých přímo z akvaristiky a to Nymphaea lotus a jednoho vzrostlého Anubiase
Teplota vody kolem 25-26 C
Dekorace: kořeny, břidlice, jedna plastová malá akvarijní skála

Akvárium je založené a běželo samostatně s rostlinami cca 3 týdny. Některé rostliny byly nasazeny od začátku, pár se jich přidalo až později. Vzhledem k tomu, že jsem krátce po založení akva zpozorovala objevující se řasu na jednom druhu rostlin, přidala jsem párkrát do vody tekuté CO2 proti řase, čímž se problém již téměř vyřešil. Několikrát jsme měnili 1/3 vody, pravidelně měříme všechny možné hodnoty. Posledních několik měření byly hodnoty NO2 a NO3 na nule, ostatní hodnoty jako PH a KH také v normě.
Původně jsem neměla v plánu dávat ryby dřív než za měsíc, ale vzhledem k tomu, že jsme potřebovali v akvaristice ještě nějakou břidlici na ukotvení jednoho z kořenů, který špatně držel u dna a hodnoty vody se zdály v pořádku, rozhodli jsme se koupit i pár osídlovacích rybek, tedy již po třech týdnech. Někde jsem četla, že pár ryb do začátku může pomoci tvorbě nitrifikačních bakterií, jen se to nesmí přehnat z jejich množstvím. Koupili jsme tedy 6 teter císařských a 4 pandíky, všechny ryby byly fakt maličké, takže mi to nepřislo na množství vody jako velké množství osazenstva. (S oběma druhy ryb mám již předchozí zkušenosti, takže v porovnání s velikostmi, na které jsem byla u těchto ryb zvyklá, to byl opravdu ještě potěr.)
Teď k problému: Za dva dny po osazení rybami umřela jedna z teter, den na to (to je dnes) další.
Takže hledám, kde se stala chyba.
Zde napíšu moje možné tipy, případně další faktory: Den po přinesení ryb jsme měnili 1/3 vody v akvárku. Teplota nové vody byla víceméně stejná, ale i tak si říkám... že by to bylo prostě moc šoků pro ty ryby najednou?
Další možnost, rybám jsem pár hodin po přinesení do akvária sypla trochu žrádla. Říkala jsem si, že v tom novém akvárku, toho ještě moc nenajdou. S množstvím jsem to nepřehnala. Ale těžko říct, jestli jsem neudělala chybu, že jsem hned a vůbec krmila.
Dále samozřejmě nelze vyloučit, že ryby mají nějakou chorobu už z obchodu, takže váhám jestli preventivně dát nějaké léčivo. Ničeho jsem si sice nevšimla, ale taky nevidím všechno
Další úvaha vzhledem k tomu, že obě ryby umřely přes noc, tak mě napadlo, jestli neměly málo kyslíku. Rostliny zatím přece jenom nejsou tak rozrostlé a přes noc kyslík neprodukují. Vzduchovač sice v záloze máme, ale moc nevzduchujeme, musíme na něho pořídit škrtidlo, protože je šíleně silný a čeří vodu. I když mám dojem, že ryby vždy umírají jenom přes noc, tak nevím jestli to má spojitost. Nevšimla jsem si ale, že by zbytek lapal po dechu, nebo se choval nějak divně. Vše se zdá v normě a pak bum jedna ryba. To jsem si řekla, že prostě se může stát, ale když i druhá...
Omlouvám se za dlouhý text, a děkuji za případné rady a doporučení. Ráda si nechám poradit.
Jana

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.07.2017 11:23 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Kathris
Kathris napsala: Chtěla bych se zeptat jestli by bylo možné přidat jednoho šneka (neritina - je tam už celkem dost hnědé řasy na skle), podle těch hodnot se v akva asi nic neděje?
Brzdi s tou neritinou. Hnědé rozsivky na skle setřeš raz dva starým kartáčkem na zuby. Na to fakt nepotřebuješ neritinu. Máš akva dva týdny založené. Není možné, aby tam neritina v tuto chvíli našla dost žrádla. Bude mít hlad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2017 00:06 Maq Re: Kathris
Kathris napsala: jsem naměřila tyto hodnoty v akváriu NO3 - 0, NO2 - 0, ... je tam už celkem dost hnědé řasy na skle
Pokud by ten test ukazoval správně, znamenalo by to buď
a) že rostliny spotřebují všechen dusík ještě jako amonium a pravděpodobně hladovějí, ale protože Ti tam roste řasa, bude to možná spíš tak, že
b) dekompozice a nitrifikace ještě moc nefunguje.
Ovšem ty testy nejsou moc spolehlivé. Je dobré se řídit podle rostlin - až se uchytí a začnou pěkně růst, je předpoklad, že akvárium začíná fungovat a mohlo by být připraveno pro plánovaného beťáka. Do začátku bych vždy doporučil nenáročné rostliny, a mezi nimi zejména plovoučky; nota bene betty je mají rády.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2017 21:54 Žena Waynie [0] Re: Jarry
Dobře, děkuji :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2017 21:46 Muž Jarry [1433] Re: Turbínka
Neritina podle mých zkušeností žere všechny řasy. K původnímu dotazu - vodu bych ředil s destilovanou v poměru tak 1:2 (kohoutková:destilovaná). Voda se dá kupovat, nebo vyrábět reverzní osmózou (cca 1300Kč).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2017 21:25 Žena Turbínka [2558] Re: Kathris
Neritina hnědou nebaští, kdyby zelená přisedlá, to by pak byla jiná ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.07.2017 21:23 Žena Waynie [0] – Hodnoty v akva
Ahoj, dneska jsem naměřila tyto hodnoty v akváriu NO3 - 0, NO2 - 0, GH - +16°d, KH - 20°d, ph - 8.4 (Tetra Test 6in1). Chtěla bych se zeptat jestli by bylo možné přidat jednoho šneka (neritina - je tam už celkem dost hnědé řasy na skle), podle těch hodnot se v akva asi nic neděje? Dále potřebuji snížit tvrdost vody, četla jsem, že mám koupit destilovanou vodu, je to správně? Akva v prezentaci. Děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2017 11:32 R Muž ctibum [6876] Re: ACSlater
Nechal bych, když už tam běží. Pokud je určen pro menší nádrže, koupil bych silnější motorek. Jestli se to tak u bublifuku dělá. Nikdy jsem neměl. Prober to s JoKa ve vedlejším vlákně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2017 10:40 ACSlater Re: ctibum
ctibum napsal: A co tam teda máš za filtr? Bulblifuk (dva molitany) a vzduchovací motorek? Jako je na fotce?



Ano a prave nad tym rozmyslam ze ho asi bude dobre vymenit ale potom nechapem preco mi ho odporucil ono vyhoda je ze voda je krudna nieje tam velky prud vody ale ked som si precital letak tak tento filter je max na 50 lt.precerpa 50 lt. Za hod. a ja mam 112 lt. Akv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2017 10:30 ACSlater – Axolotl
Zadravim tak vcera som vypustil nieco malinko ce pol nadrze odkalil dno vicistil sklo inak ta zelena riasa tak tu som musel doslova zoskrabavat skoncil som o druhej v noci. Inak som si vsimol ze voda z akvaria ked som ju vilieval tak bola zlta a ta najvecsia rastlina hnije. Jest im davam kazdy druhy den patentky mrazene 3 kapsicky. momentalne ma jeden 11.5 - 12cm a ten druhy 10 -10.5 cm. A vcera ked som to robyl tak ten vecsi som ho pozorova spapal malu krevetku. Mimochodom krevetky sa mi vytreli ci okotili tak si na jednej takej malej pochutnal.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 22:28 Muž Driv3r [236] Re: drvi
Máš pravdu předsedo smich nad 24 st je nachylny k nemocem.ale studena s kohoutku by mu asi neseděla.moc velky a rychli skok.To bude mít těžký jestli má doma 24st. njo mu to v akvaristice dali:-) tak je zbaští.drahy krmeni.i když jak mu pujdou lovit krunyřovci těžko řict.
ale dobrá připomínka ty stonkovky taky nejsou doporučeny asi je rozškube. ale nějaky by mohli chvilku vydržet když jich bude mít dost a postupně měnit za tuholisty.
sám sem na to zvědavý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.05.2017 22:10 Žena drvi [2894] Re: Driv3r
No to je prave ten prus.vih, ja teda axolotlum nerozumim, ale co jsem tady vycetla, tak axolotlove potrebuji chladnejsi vodu... hmm navic, jestli se nepletu, ryby povazuje za potravu :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 21:07 Muž Driv3r [236] Re: ACAlater
Vodu stejne teploty ne ze tam práskneš studenou.ten filtr tam nech ma už náskok s bakteriemi,pokud teda bublá.dno neper jen ods aj ten lak povrchove hadicí tesne nad dnem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 21:04 S Muž invalida [3881]
Pobyt za čárouti nezk.. pravopis. Kdo chce hledá způsoby a tady je způsobů jak info dostat dost a dost ..kdo nechce hledá důvody...tak kam patříš ty? stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.05.2017 20:44 R Muž ctibum [6876] Re: ACSlater
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku V žádnej témi. Na úvodní stránce dej registrovat a založ si profil. Pak v profilu zadej novou nádrž a nasyp tam co nejvíc informací a fotek. Pak se přihlašuj pod svým účtem (nickem) ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 20:40 R Muž ctibum [6876] Re: ACAlater
A co tam teda máš za filtr? Bulblifuk (dva molitany) a vzduchovací motorek? Jako je na fotce?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 20:35 ACAlater Re: Driv3r
Dakujem aj tak som to planoval este dneska vypustit aspon polku akva vicistit aj to sklo od zelenej riasi tiez aj ten spodok a doliat novu chladnu vodu este ma napadlo ci nemam predsa aj ten filter vymenit za ten tetra co som pisal ale asi este pockam ??? Ze co sa stane ked to vycistim ... mozno este dneska alebo zajtra spravim aj viac fotiek aj ten podrobny popis... a len kde to mam dat na ake vlakno mam spravit tu prezentaciu?

Zatial naozaj velmi pekne dakujem.

Ps: priznavam moj pravopis je na hovno viem bol som dlho dlho v zahranici ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.05.2017 18:47 Muž Driv3r [236] Re: ACSlater
Skoro to vypadá ze ti nechceme poradit ale tak to není.
Až udeláš prezentaci udaš všechny dostupné udaje a fotku-y tak ti budem schopný řict více.popíšeš problémy a rady se pohrnou bohužel tohle je normální chod většiny akvaristik žijí z toho co prodají.
Do začátku ihned výměn polovinu vody,při odsávání vody odsaj ten kal.
Filtr musí běžet neustále!a čistit až po zpomalení průtoku.Na světle uber 8-22 je na čerství akva moc.a hlavně více rostlin.čím krmíš ty axli?
Až výměnníš vodu přečti si zde články zakládání akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 17:04 S Muž invalida [3881]
vsetko som si nechal poradit v akvaristyke Tak nevím kde začít ale myslím že i vo slovenčině sa píše akvaristika s tým druhým i. Ale že ti to poradili v obchodě neznamená že ti to neporadili jen proto aby víc prodali. Takže si víc přečti a ověřuj si zdroje. stydim stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 15:31 ACSlater Re: ctibum
prezentaciu akvaria mam spravit kde do akej temi?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 15:14 R Muž ctibum [6876] Re: AC Slater
Jasně. Nejsi první ani poslední. Zaregistruj se, založ prezentaci akvárka, vyplň maximum informací. A vyčkej rad chytrých... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 15:10 AC Slater Re: ctibum
ano ale znovu opakujem urobil som len to co mi poradili v akvaristyke
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 15:04 R Muž ctibum [6876] Re: AC Slater
Podle mě to není o Axolotlech, ale o blbě založeným a nezaběhnutým akvárku...
Nula rostlin, asi nula výměny vody, brzo osádka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 14:53 AC Slater – axolotl
ano chapete to spravne vsetko som si nechal poradit v akvaristyke vsetko co mam ako mam su ich rady dokonca este mi vraveli aby som ani vodu nemenil anic podobne ... tak som hladal na svk strankach nieco ale nic poriadne som nenasiel a potom som nesiel toto forum tak som to len vsetko nejako vysipal zo seba lebo to len kup si toto daj tam toto len aby som v obchode nechal peniaze ... uz tam nepojdem a videl som ze mate tu kopec skusenosti tak som sem napisal. neviem ci bude lepsie dat iny silnejsi filter trebárs ten tetra co som pisal alebo svetlo alebo co povodne som mal ten ale znova v akaristyke mi povedal chlap aby som dal tento co je tam teraz na fotkách ho vidno. velmi nerad by som o nich prisiel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 14:20 R Muž ctibum [6876] Re: AC Slater
Já tam vidím bublifuk, ne filtr Hailea.
To akvárko je 1,5 týdne staré? A už tam máš dva Axolotly, tři krunýřovce a krevety? Jen se ptám, jestli chápu dobře.
Číst se to fakt nedá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2017 13:54 AC Slater – axolotl
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku zdravim vsetkych ,prosim potreboval by som poradit.ani neviem ako zacat ale pomali ma chita zufalost. mam 112 lt. akvárium s axikmi dvoma a este tam mam 3 prisavnikov a nejake krevetky su tam 3 druhy rastlyn 2 z nich ani nevizeraju ze su ok skor by som povedal ze je to horsiena horsie. zariadenie akvaria som si nechal poradit v akvaristike a uz mam doma 3 filtre 2 ohrievace ktore su mi na ... a uz do akvaristyky nepojdem lebo zas mi len ponuknu dalsiu hovadinu ... preto pisem sem a prosim o pomoc.
takze mam 112 litrove akvárium filter ktori tam momemnatlne je obycajny 2w alebo 4w teraz neviem presne s prevzdusnovanim hilea. ohrievac nemem zapojeny v byte mam cca 24 stupnov nasadil som bakterie uz zo zabehnutého akvaria co mi tiez dali v akva... cca po 1-1.5 tyzdni mam na dne na strku a kamenoch hnedy povlak skvrny a ako keby tam bola aj plesen alebo co te je take biele vlasocnice a na slkle sa mi zacali robit zelene riasi. mam tam 2 18watt. trubice obicajne svietim cca od 8:00 do 21-22:00 co sa stym da robit tiez som si vsimol ze sem tam ako keby axom zadna cast tela sa dviha ku hladine.ako som povedal mam este 2 ine filtre doma jeden je claro 1000 a druhy tetra in 600 plus.ci nebude chiba vo filtry alebo co ci mam cakat ye to po case zmizne same ci co mam robyt? pripadne poslem aj fotky ... moj mail lukas.neuburger.ln@gmail.com

Vopred dakujem za pomoc...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2017 12:03 Muž Yirka [9123] Re: báravidláková
Samo se to určitě nevyřeší. ;-)
Ale prvním dobrým krokem je, že ses obrátila sem. Rovněž by dotazu více slušelo zařazení do tématu: rybicky.net/forum/15-zacatecnik
A v modrém rámečku nad tématem se dozvíš asi nejlepší informace, jak si počínat při zakládání akvária. Určitým problémem bude určitě to umístění. Ono akvárium na přímém světle chce trošku více zkušeností.
Takže doporučuji načíst ty články nad tématem a pak se zamyslet co jsi udělala špatně. Jsi už docela velké děvče, tak by to neměl být problém.
Přímo radit je totiž problém, protože schází spousta informací: objem nádrže, filtrace, použité dno atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2017 10:28 Žena baravidlakova [-1] - Miniakvária,střední akva – báravidláková
dobrý den, mám problém v akavárium mám tam plži a řasu mamka mě akvárium chce vyhodit ale já nechci protože věřím že se to vyřeší :-) akvárium mám před oknem přes den zhasínám žárovku a roztáhnu žaluzie akvárium a vše kolem je koupeno v sadě v obchodě Skorex jenom dvě rostliny jsou koupeny v obchodě Hornabach. Ryby tam mám 3 Black Molly a chci tam ještě Paví Očko. krmím je 2 denně. používám tam přípravek pro založení akvária to jsme dostala jak jsem kupovala akvárium. Ryby tam mám po 3 týdnech po založení akvária. Snažím se čistit každý týden někdy na to zapomenu nebo není čas. prosím o radu už jsem fakt zoufalá. vše co o akvaristice vím tak jsem načela na internetu. teplota vody je okolo 21-25stupnů

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 16:07 R Muž romant [27983] Re: Arlinka
Tvůj dotaz již v tomto vlákně je, kolega to sem přesunul, jsou na něj i nějaké reakce, zkus se držet toho co jsem ti tam napsal a pro doplnění se podívej na odkazy, které jsi obdržela formou uvítacího vzkazu(najdeš nahoře na stránce vedle "Přihlášen jako").
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.02.2017 13:52 Maq Re: Arlinka, romant, afc1886
Mně se to akvárium jeví jako hrob a patří komplet předělat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 12:55 R Muž afc1886 [14655] Re: Arlinka
Problém je v tom,že jsi moc brzo nasadila rybičky a nefunguje ti ještě filtr tak jak má.Nasaď ještě hodně dalších rostlinek a teď ti nezbývá nic jiného,než velmi často měnit část vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 12:54 R Muž romant [27983] Re: Arlinka
Začni denně měnit vodu, týden ani špetku krmení, to dno otestuj v octu a když bude šumět, tak vyměnit za klasiku v podobě křemičitýho písku, štěrku. Ta rybí osádka je každej pes jiná ves a nebo spíš rybí polívka, podívej se na jednotlivý karty daných ryb a zjistíš že třeba ty skaláry jsou tam naprosto nevhodný, jistě se toho najde daleko více, ale teď je důležitý ty ryba alespoň udržet při životě, tedy denní výměny vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2017 12:29 Arlinka – Plavání ryb u hladiny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mám akvárium Juwel Lido 120 l asi 3 týdny.

Mám problém s plaváním ryb u hladiny a žloutnutí vody.

Filtrační systém Bioflow 3

Voda se čeří na hladině,ale zdá se mi,že se nečeří spodní část,jelikož je tam výrazně žlutá voda.

Rybičky plavou u hladiny a jakoby lapají po dechu

Nemají málo kyslíku?

A co na žloutnutí vody?Vodu měníme každý týden a po týdnu je žlutá.

Máme na dně bílé kamínky a po týdnu se na nich utvoří hnědavý povlak-což je nehezké.

Prosím o rady.

Díky
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 04:53 R Muž romant [27983] Re: ModráŽelva
Při akutním stavu je výměna vody i několikrát denně v tebou udávaných dávkách naprosto v pořádku a krmení není rozhodně nutné, na týden bych vysadil a nekrmil nikoho ničím a na logickou otázku přežití odpovídám, týden bez krmení člověkem nic neznamená. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 00:00 ModráŽelva Re: Barakainus
Plovoučky budem ještě shánět dál. Díky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 23:59 ModráŽelva Re: Barakainus
Dík za tip, leč na okno bohužel dát nemůžem - není kam (malý byt bez parapetů). Navíc - nerozjely by se nám nekontrolovaně řasy?
Ano, dík, krmení jsme přiškrtili a možná dáme jen ob den nebo tak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 23:58 ModráŽelva Re: karmen1976
Jasně že ne všechnu. Měníme kolem 30%, např. dnes ráno asi 10% a večerasi 25%. Hlavně brzy po krmení hned luxujem zbytky.
Ryby šly z děsné zimy (na chodbě bylo přes den max. 15), proto jsme zvyšovali teplotu postupně na stabilních 24-25°C. To je doufám OK?..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 23:33 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: ModráŽelva
Dej to akva na okno; to ti da vic svetla nez jakakoliv lampa.
Krm opravdu stridme.
plouvoucky by byly nejlepsi. Zkus nekoho v okoli nebo v akvaristice by je meli mit. Nebo v obchode s jezirky/zahradnictvi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 23:28 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: ModráŽelva

Nejsem si úplně jista ze měněním vody dvakrát za den bude ryba v pohodě. ...To měníte úplně všechnu vodu ??
Kolik je teplota vody ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 22:17 ModráŽelva – Re: nouzovka a rozpad ploutví - prosím pomozte
Jirko Š., díky moc za všechny podněty. Spirulinu zkusíme zítra. Obecně jsme krmení ještě víc omezili. Rybky o to víc ožírají rostliny, zvlášť echinodorus. Snad je to dobře - větší podíl rostlinné složky. Nechcem pokud možno krmení vysadit úplně, aby neklesly na mysli a měly se nač těšit.
Barakaine, taky moc děkujeme. Ohledně těch lidí souhlasím. Když někdo chce jet v perníku, prosím, ale k tomu si pořídit rybičky a děti... Nemám slušné slovo.
Vodu ze starého akva už nevzemem. Po 3 dnech jsme ho zas spatřili a rybí mrtvola, nyní už plovoucí u hladiny a rozkládající se (plus cosi bělavého na ní), nás odradila. Měníme tedy dál vodu 2x denně za odstátou a přidáváme ten Aquatan. Ne že bychom to tak chtěli do nekonečna, ve velkém akvárku (jestli se ho někdo dožije :-O) ho pomalu snížíme na nulu, ale usoudili jsme, že když se v něm rybičky dosud tak zdatně drží, budem pokračovat (i když dnes došel a část nové vody už měly jen odstátou, neošetřenou). Jinak Aquatan z vody stahuje chlór a chloramin, váže těžké kovy, obsahuje též magnesium a vitamin B, kt. prý snižuje stres - a toho si chudinky užily až až.
Dnes jsme získali 3 egerie a 1 jávský mech :-) (část díky těmto úžasným stránkám potlesk ). Pokojových kytek máme doma plno, jenže žádné vhodné. Tak doufáme, že egerie poroste opravdu rychle. Kvůli ní výrazně omezíme svícení světlem modrého spektra, radši přidáme žluté (červené), i když je slabší.
Pokračování později - a ještě jednou díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 05:53 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: ModráŽelva
Lidi jako vasi byvali sousedi me fakt serou. Kdyby takhle nechali psa, uz by se ochranci prirody certili, ale jak je to "jen" ryba, nikomu to nevadi.
No, jeste, ze jste tam byli vy.
Ja urcite v blizkosti nejsem, ale nejspis ve vasi blizkosti par zkusenejsich akvaristu bude, ca maji nejaka vetsi prebytecne akvaria doma a mohli by vam jedno dat. Stejne tak by se hodilo, kdyby vam dali trochu medii z filtru a jak uz bylo zmineno, nejake rychle rostouci kytky. Plovoucky jsou skvely. Dalsi varianta jsou pokojove rostliny. Treba zrovna uz mate neco ve sklenici co uz koreni.
Pokud nic, menit vodu.
A ja osobne bych nekrmil. Obzvlast ve 23L. Ty ryby to vydrzi urcite lip par tydnu nez se snazit udrzet vodu ccistou s krmenim.
Hodne zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 01:56 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ModráŽelva
Fotka k příspěvku Aquatan neznám, nepoužívám, už x let si vystačím bez věcí, jako toto. Nemyslím, že by tě to spasilo.
Taky mám spirulinu pro lidi a drtím ji v hmoždíři na jemný prášek. Hele!
Teplota:
Já měl na balkóně plastový box. Trochu jsem to přehnal a byl venku ještě, když teploty šly na 5°C. Všechny kubánské živorodky až na jednu uhynuly, ale dvě mexické živorodky jsou v pohodě a ráček CPO to taky přežil. Tolik, kolik ryby vydrží. S nějakými 15 bych se nenervoval. Znám akvaristu, který množí divoké živorodky v odchovně permanentně při 16°C.

P.S. Najemno drcenou spirulinu dávej na hladinu nepatrně! Používám dávku na špičku párátka. Doslova.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 01:43 ModráŽelva Re: JirkaŠčobák
Díky moc, Jirko. Zítra vezmem ty 2-3 litry ze starého akva. Myslíš tedy ten Aquatan už nepřidávat?
Žrádlo taky zítra obstaráme. Doma jsem našla raw spirulinu pro lidi. Můžeme jim ji dát?
Promiň, jestli se ptám pitomě. Dík za info i za to mírné povzbuzení. Link jsem prolítla, je to smutné čtení, ale aspoň že někdo přežil... My tyhle naše ryby viděli jako odsouzence, neb teplota na chodbě ve dne byla pod 15, v noci ani nechci vědět... a šla pořád dolů...
Jj, prezentaci už skoro mám, nešla mi nahrát fotka.
Dík, jsi zlatej :-) Měj se hezky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 01:26 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ModráŽelva
Dva, tři litry vody bych ze starýho akvária vzal. Tu rybu bylo třeba dávno vyhodit.

Zkuste mražené žrádlo, patentky. Bylo by fajn i nějaké vločkové krmivo čistě na rostlinné báze - chlorella nebo spirulina. Ale pro začátek si hlavu nelámej. Ryby u tebe asi žerou už teď líp, než u předchozího majitele a změna, i když je k lepšímu, nesmí být moc prudká.

Když nemáš zajeto vůbec nic, chemie rybám k přežití nepomůže, pravdépodobněji naopak. Tvé ryby nejsou úplně v pr, ale přistupuj, jako by byly. I klukovi, jehož fórum linkuju, nakonec něco přežilo.

P.S. Sůl nemusí být zlá. Ale já s bakteriálním rozpadem ploutví nemám vůbec žádné zkušenosti, posledních 13 let jsem ho neměl.
P.P.S. Založ svému akváriu prezentaci, vyfoť ho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2016 01:13 ModráŽelva Re: JirkaŠčobák
Díky moc, Jirko, za rychlou reakci. Určitě jsme nasekali děsné chyby. Některým se však vyhnout nešlo: původní akvárium jsme nemohli a nemůžem získat. Skvost to fakt nebyl a není, ale byli bychom si ho vzali, neb leccos z toho, co říkáš, jsme tušili. Jenže majitelé, už snad měsíc odstěhovaní, dlouhodobě berou drogy a není s nimi domluva. Novému nájemníkovi řekli, ať akváro (vedle haldy krámů) nechá na chodbě, že si pro vše přijedou. Zatím tam ale pořád je i s tou asi 10 dní mrtvou platou. Takže 1. otázka: Máme z něj vzít část vody a aspoň ji rybkám postupně přidat do té 23l? I přesto, že tam je ta mrtvola?
Rozpad ploutví podle mě aspoň 2 molly už měly, jenže já myslela, že takové "kraječkové" ploutvičky prostě mívají... Jsem osel, netrklo mě to. Pomůže sůl? A malachit? (= otázka 2) Díky moc za tip na egerii :-) Jinak v chemce si vážně nelibujem, uvažovali jsme o tom novém větším akva jako buď o low-tech, nebo aspoň pokud možno bezchemkovém. Jen nám připadalo, že v tuhle chvíli, když nemáme zajeté vůbec nic, se bez ní neobejdem. Ot. 3: Pletem se?
Ot. 4 - krmení: dáváme jim malinko a hned pak "luxujem". Můžem to tak dělat dál, když už jsme na to najeli, nebo jim dávky zkrouhnout? A čím zpestřit ten Sera Vipan?
Jasně, čtem a studujem, jak rychle dokážem, i když jsme nejspíš pořád v mnohém vedle. Ot. 5: Jsou teď naše rybičky vážně v úplné pr, nebo mají šanci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 00:33 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Mislow
Aha. Myslel jsem, že reaguješ Modréželvě a ona to je ještě stará diskuse.

Moje definice: Akvárium bez filtru ve správných rukou bude odolnější a jednodušší. Jedná se o výsledek dosažený méně za pomocí techniky, který v mých očích působí přírodněji (filtr nezabírá místo, když nic jiného).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.11.2016 00:28 R Muž ctibum [6876] Re: Mislow
Nikdy jsem neřekl, že je lepší. Ale ani bych si nedovolil tvrdit, že je horší/ošklivější/náročnější atp. Sranda to podle mě není ani s technikou, ani bez ní. Kdyby ano, nebylo by tu potřeba tolik témat.
A stejně to ve finále začíná a končí u ochoty nespěchat a učit se...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 00:21 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Mislow
Staré akvárium 70l bez filtru je pro ryby, které v něm dlouhodobě žijí, určitě lepší, než čerstvě založené 23l s filtrem. Nediskutabilně. Pokud mluvíme o stejně velkých nádržích a já si měl vybrat tu starou, zanedbanou, existující a novou, právě založenou, taky si taky vyberu tu starou. Ale už to není tak nediskutabilní :).

Věřím, že ryby svým pohybem musí míchat vodu. Jasně, že jsou akvária, kde to je nedostatečné.

Za sebe osobně považuju akvárium bez filtrace za jednodušší. Například proto, protože vím, že tam v případě nouze prásknu ceratophyllum (egerii, najas, monosolenium) a ono bude bujet. Člověk s filtrem přijde občas s tím, že se mu ceratophyllum nedaří.

Nejlepší by bývalo bylo doplnit do staré nádrže vodu, hodit do ní hodně egerie (ceratophylla) a opatrně, pomaličku krmit. Ryby to zvládly dlouho o hladu, určitě ani předtím se neměly nijak extra, prudký nástup rychlého krmení může udělat zle. Raději, ať jsou ještě pár týdnů polohladové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 00:13 Muž Mislow [304] Re: ctibum, sivon
Takze vlastne akvarko bez filtrace je vlastne lepsi? Ja si myslim, ze je to o otazce zkusenosti, pece a udrzbe, i v rybnicku (louzi) probiha kolobeh vody, neni to absolutne stojata voda, i v prirodnich nadrzich, kde se zdroj zaklada na spodnich vodach a odtok na vyparu, i tam je pohyb vody ... napr. vitr, dmuti, dest ... Otazka zanedbani udrzby filtru je jina vec ... Vim ze filtrace neprobiha jen ve filtracnich mediich filtru ale i v substratu apod. v akvariu, ale bez pohybu vody je jeji ucinnost mensi, nicmene rostlinky sami o sobe odbouravaji dusicnany a urcity pohyb vody zajisti i pravidelne vymeny, takze vse je jen otazka, kdo si to dokaze prizpusobit a nastavit k ucelu a aby to fungovalo. Zejmena zajistit dostatecnou prosperitu rostlin jako zdroje kysliku pro obyvatele, osobne bych to prenechal zkusenejsim, ale to jen muj nazor. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2016 00:00 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: ModráŽelva
Bývalo bylo by lepší vzít původní akvárium, tak jak bylo, a umístnit ho k vám. Pokud ryby fungovaly dva týdny na chodbě, bez filtrace, tak to nebylo "kupodivu", ale, protože na to byly zvyklé. Přesněji - ryby, co vidíš, jsou výsledek "selekce" původního majitele. V podmínkách, na které byly nastavené, mohly existovat dost dlouho. Stačilo doopravdy vzít staré akvárium, jak bylo a buď se dohodnout s majitelem, že si necháte i akvárium nebo koupit trochu větší, osadit rostlinami, použitou vodu získanou výměnou vody ze starého akvária a po čase ryby přelovit vyloženě z jednoho akvária do druhého. Každopádně si myslím, že když bylo akvárium napůl vypuštěné a ve stavu, jaký popisuješ, nejednalo se o nějaký designérský nebo botanický skvost.

Rozpad ploutví nastal kvůli vaší veškeré "péči" a změnám, které jste udělali. Akvárium 23l je aktuálně taky zřejmě výrazně horší biotop, než co měly ryby na té chodbě.
Vykašlete se* na chemii. Zkuste se dohodnout s majitelem, jestli si nemůžete nechat to staré akva. Rostlin tam máte málo. Nahlašte svoji pozici a zjistěte, zda nemáte v okolí akvaristu, který by vám nějaký jednoduchý plevel nevěnoval. Fakt se vykašlete na chaosení s méřením parametrů vody. Rychle tam naházejte egerii nebo něco. Co nejvíc.

Aktuálně jste v prdeli s právě založeným akváriem osazeným rybami. Jediná klika je, že ty ryby jsou otrlé (ale stejně bych se nedivil, kdyby při té vší péči všechny pochcípaly). Podobně na tom byl tenhle kluk: www.akva.sk/… Čtěte, učte se. Držím palce!

* původně jsem chtěl napsat méně slušný výraz

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 50

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 68239x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12818-cerstve-zalozene-akvarium--problem?od=1141