Vodní kámen - jak na něj
Nebo zkusit častěji měnit vodu.
Akurat som skusil dat jeden list pod ocot a nist. Nesumi. Asi nieje dajaky sposob, ako presnejsie zistit oco sa jedna, ze?
Chtělo by to Cočko

Vypadá to na biogenní odvápnění.
A co teraz? kamen/riasa?

Já to čistím Kyselinou solnou,nejde to hned,ale máčím to štětcem stále dokola pak to přejedu octem a nakonec solným roztokem a umyju vodovodní vodou.Zabralo to vždy.
může a nejspíš i bude

Tak odkud bereme vodu to ani nevim

Zdravim. Mam podobny problem, a tiez neviem vo co go

Takze, poslednou dobou sa mi tvori toto cudo na listoch rastlin. Ide to nehtom zoskrabnut, a ma to zelenkasty nadych (zeby riasa?). Tvori sa to hojne na anibiasoch, a aj na egerii. Rastlinky mi rastu, ale moc pomalicky. Egeria odo dna k hladine vyrastie za cca 2 mesiace, co u rychlorastucej rastliny je pomerne dlho.
Davnejsie som robil testiky na CO2 a vyslo mi, ze ho mam vo vode velmi malo. Moze to byt teda biogenne odvapnenie? respektive riasa?
Jestli náhodou neberete vodu z přehrady, kterou vyvápnily. To s vodou pěkně zacvičí.
To co se píše ne vždy musí souhlasit už jsem se o tom přesvědčil a ne jednou

Bohužel to zrovna dnes řeším celý den, testy vody NO2,NO3,Ph,KH i GH v pořádku ale všechny ryby během 2 hodin se pokryly bílým povlakem a plísní a ležely na boku na dně

Po konzultacích s odborníkem jednoznačně nějaký sajrajt ve vodě, volal jsem i na vodárnu a prý vše v normě jen jsem se dozvěděl že se teď na jaře čistí řády, bůhví co tam dávají

Celý den měnim vodu za jinou a zapnul jsem UV lampu, po každé výměně vody je to lepší a lepší, tak to snad přežijou bez úhony

Zapoměl jsem napsat že se to stalo po běžné výměně vody cca 100L.
Najdi si na stránkách dodavatele vody tabulku složení vody a uvidiš.
Nejsem na tohle odborník ani jsem vodu dřív neměřil ale myslím že nějaký vliv na to bude, nebo se opravdu zlepšila vodárna

Ale že by se výrazně měnila tvrdost vody výměnou pozink. stoupaček za plastové, tomu tedy moc nevěřím.
Voda může být v pořádku, ale také záleží v jakém stavu a z čeho jsou stoupačky nebo celý vodovodní řád, pochybuji že tady u nás se takhle zlepšila vodárna

No me to docela prekvapuje protoze tady na teplicku mame velmi mekkou vodu.Pocitam ze akva bude asi prespolni

Ještě předloni jsme měly doma hodně tvrdou vodu(staré stoupačky) a vodní kámen kdekoliv(vana,konvice pračka,baterie) a nešlo to dát dolů ničím, vodovodní baterie i konvice měly životnost půl roku, nikdo nevěřil a každých půl roku jsem se dohadoval a reklamoval

Po loňské výměně stoupaček nevím co je vodní kámen a vodu mám že ji pro terče ani nemusím upravovat

Není to sklo od toho křečka poškrábaný ?
a co to skusit obrousit si ce nemám stím žadný skošenosti ale tady máš článek
www.akvarista.cz/… aha

To je trosku problem ja jsem alergickej na jakoukouliv necistotu ktera je na skle

.Staci otisk prstu, kapka vody nebo zevnitr rasa a uz to musim necim "sesmudlat"

:Akvarko je jen 30 cm vysoky a ten bordel zasahuje v mistech az do jedny tretiny takze bych toho musel oblepit asi celkem dost.

a co to tam nechat ? a zakryt to černou páskou nevipadá to tak hrozně ale voda musí bejt minimálně nad 1-2 pásku na tom obrázku to neni protože sem vymenoval vodu
Zkoušel 30% HCL, myslíš že ocet bude lepší ?

Sem zvědavej jak to z toho nakonec dostaneš. Takhle z tý fotky mi to přijde jako vodní kámen, ale ten by pustil.
Ani ziletka nezabira...jako by to bylo vrostly.
Vubec me nenapada co jinyho by to mohlo bejt.Jsou tam videt rysky jak se odparovala voda.Je to jen v prvnich zhruba 6-7cm zvrchu.Zkusim asi jeste nejaky redidlo nebo podobnej sajrajt.
Pokud to ani pod HCl nešumělo, tak to není vodní kámen.
Aha, já si jí vždycky nechal přinést, na regálu sem jí nikdy neviděl

. No, snad si jí někde ještě seženu

.
Já ji kupoval zhruba před dvěma měsíci, ale už tak nějak "nelegálně"...

Něco jako "doprodej"... Prodejce ji musel přinést odkudsi zezadu, prý ji nemůže dál nabízet, resp. ani její zbývající balení jen tak vystavovat v regálu.
A jak dlouho to platí? Nedávno sem jí ještě kupoval..

HCl spolehlivě, ale tu budete složitěji shánět - drogerie už ji nemohou (údajně!) volně prodávat.
Dobře funguje i potravinářská kyselina citrónová.

A když se na to nalije ocet, tak to šumí? Co takhle klasické úklidové prostředky proti vodnímu kameni nebo HCl?
Starší reakce
jj dikes tak ja to uz nebudu mejt...
Já to tak jednou do měsíce ošudlám houbičkou namočenou v octě. Sice sem tu čet o strašlivý toxicitě kyseliny octový pro ryby, ale pochybuju, že jedna kapka ve 100l udělá z rybek zavináče.
Mozna jo, blbe se jim po tom drsnem leze, treba se tomu vyhybaji, podobne jako venku nemusi pisek, atp.
Nemám zakryté akvárko a odpařuje se hodně = prima vzduch v bytě. Jednou za tři-čtyři-pět-nebo-šest dnů se to dá i ošudlat prstem.

Přidat reakci
1 ...... 8 9
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 4118x