Přihlásit se RYBICKY.NET »

Osvětlení do malého akvária (21 - 50 l)

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Osvětlení do malého akvária (21 - 50 l)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R slavko Re: Jifi
Žiarivky sú výrazne mohutnejšie, teda najmä ich elektroinštalácia, a tak sa korózia neprejaví tak rýchlo a nemá také dôsledky na prehriatie. V neposlednom rade, i životnosť trubíc klesá s ich stúpajúcou teplotou, ale len mierne. Inými slovami, žiarivkové trubice a LED majú spoločné len to, že svietia ;-)

Vetranie vôbec nemusí byť nútené (ventilátor), môže stačiť správne rozvrhnutie a dimenzovanie otvorov a využitie fyziky = teplý vzduch stúpa hore... Závisí však na množstve a spôsobe odvádzania tepla, preto píšem *môže*.

Použitie krytu má svoje miesto, mne by vadilo, keby mi akvárko osvetľovalo celú izbu, a tak to krytom vlastne tienim. Samozrejme, takto nič nemôže rásť von, a to je občas škoda, viď slavino.sk/… kde som musel dať dole kryt, no potom nemal svetlo a nerozvinul sa -- no nemožno mať všetko...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jifi Re: slavko
Já mám zatím ještě kryt se zářivkami. Kryt by měl být udělaný tak, že by měl být vlhkuvzdorný. Krycí skla jsem po krátké době dal pryč, takže tam bylo děsně vlhko. Později jsem v krytu oddělal záslepky na krmící otvory, ať to aspoň trochu větrá. Zářivky jsou úplně v pohodě. Kryt mám skoro 3 roky a na Vánoce si chci pořídit LED osvětlení, které pověsím nad akvárko (min 20-30 cm). Už se těším :-) Konečně bude moct Anubias a Hygrophila vyrůstat ven z akvárka, aniž se spálí na zářivce.

K tvému komentáři: tady se ukazuje, jaký to má asi smysl dávat LED pásky do krytu, který to akvárko pořádně zadekluje. Holt je potřeba myslet nejen na větrací otvory, ale i na to, aby v krytu vzduch cirkuloval.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R slavko Re: Jifi
Jifi napsal: Pak je tady otázka, jestli takto nezakrytý pásek vůbec vydrží dlouhodobý pobyt ve vysoké vlhkosti?
To nie je ťažká otázka. Každé elektro zariadenie vystavené relatívnej vlhkosti nad 60 % (a ešte s výkyvmi teploty) je vystavené zrážaniu vody. Ak sa k tomu pridá (najmä jednosmerný) prúd dochádza k elektrochemickým reakciám (ktorým neveľmi rozumiem) a výsledkom je zvýšené riziko korózie s následným skrátením životnosti a zvýšeným rizikom porúch (čiže, veci sa kazia rýchlejšie a/alebo častejšie).

Akváriá, a najmä svetlá nad nimi, sú učebnicovým príkladom takýchto podmienok. Problém je, že skoro všetci riziko vlhkosti podceňujú a zjednodušujú to na vodu, no vlhkosť prenikne aj do vodotesných zariadení. Krycie sklo síce vlhkosť v kryte zníži, avšak rovnako dôležité je riadne vetranie/prúdenie vzduchu, ktoré nadbytočnú vlhkosť odvedie do okolia (samozrejme, len ak je okolo vlhkosť nižšia).

Na pásiku je vidno označenie 5630. Tieto typy odvádzajú teplo celým svojim povrchom, a tak ich zaliatie odvod tepla výrazne zhorší, a tým výrazne skráti ich životnosť.
Nad krycím sklem je přece jen méně vlhko, než nad akvárkem bez krycího skla.

To je otázka na Migalla, jestli má krycí sklo nebo nemá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: Jifi
Ja mám obdobné pásiky v kryte nad krycím sklom niekoľko rokov bez viditeľného poškodenia...
Vypadá to na pořádné vlhko.
Pak je tady otázka, jestli takto nezakrytý pásek vůbec vydrží dlouhodobý pobyt ve vysoké vlhkosti?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R slavko Re: Migall
Jednoznačne zhrdzavel, ale či odišiel kvôli tej hrdzi, to neviem. Tá hrzda mohla zhoršiť prenos tepla na lištu (pretože ako zhrdzavel z jednej strany, tak mohol zhrdzavieť aj z druhej), ale nemusí to byť príčina jeho konca.

Ako dlho ste ho používali?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Migall – led pásek
Můžete mi prosím odborným okem říct na jakou příčinu odešel tento pásek? Je spálený kvůli nedostatečného chlazení nebo vlhkostí tak popraskal a udelaly se tam takové jakože inkrusty nebo něco jiného? i.imgur.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RBeil Re: Migall
Tak už to zase pokročilo o něco dál, jak jsem se o to zajímal já tak se dělali jenom T8, takže pokud jsi našel T5 30cm tak bych se toho nebál, ovšem vodotěsné patice zřejmě neseženeš tak si budeš muset poradit s čokoládkama.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LeRi Re: Migall
Pardon pochopil jsem to tak že ty hliníkové profily byli v tom dřevěném krytu , jinak tady by jsi možná mohl po domluvě něco pořídit www.t-led.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Migall Re: Fučikovský
Takže jinými slovy je možno koupit už jako celé svítidlo? V tom případě na aliexpressu něco takového? tinyurl.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fučikovský Re: Migall
Používám led trubice a jsem naprosto spokojený, v tomhle obchodě rádi poradí a určitě ti vyberou přesně to co potřebuješ.
www.t-led.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Migall Re: RBeil
No to je tedy oproti páskům dost nepoměr v rozpočtu 1000 už je na mě moc :-( Neexistuje tedy ještě nějaké jiné řešení? Mimochodem zadal jsem do googlu led trubice krátká a vyskocilo na me toto: www.zarovky-svitidla.cz/… to by nemohlo být?
Tak ty trubice jsou od 60cm výše takž to u tebe nepůjde. Ale obyčejné T5 jsou myslím 30cm po 8W, ale za to trochu hřejou. Na ty však s paticema problém není. Je však nutný předřadník a velmi vhodné jsou reflektory takže se to vyšplhá i na tu 1000,-
No problém bude v délce tech trubic, jak píšu akvarium je 40cm aby se ta veslo jestei vsechno okolo tak by se musely prodavat ty trubice 30-35cm? Daji se takove sehnat? A kde a za kolik jsi nakupoval ty?
Klidně se podívej na mojí nádrž, mám tam fotky. Když jsem to tu před rokem a půl s někým řešil tak mě málem ukamenovali za to. Jenže je problém s paticema tak jsem si je vyrobyl sám a jsou funkční.
A můžeš mi prosím ukázat konkrétní řešení tech led trubic? (foto napoví) do jakých objímek, jaké další součástky a hlavně kde a za kolik lze nakoupit? Ja elektru moc nerozumím tak bych to potreboval po lopatě, díky moc.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Migall Re: LeRi
píšu že jsem je měl v hliníkových profilech, chlazení dostatečné, spíš byly nekvalitní. Kryt bych si rad ponechal, jednak vypadá dobře, jednak je na míru a dost jsem se s ním nadřel... Větrané je to dostatečně.
Ja používám Led trubice a T5 zářivky. Ty LEDky mam už 3 roky a v pohodě. Do tak malého akva bych uvažoval o dvou hodně slabých LED reflektorech
 Reagovat na tento příspěvek 1  - LeRi
www.rostlinna-akvaria.cz/… led osvětlení je choulostivé na přehřívání asi bych ti do dřevěného krytu nedával, k tomu osvětlení od chichiros dodávají elegantní nastavitelné drážky , ten kryt bych zrušil ;-) pokud chceš mít akvárium zakryté nech si uříznout krycí sklo a můžeš ho dát třeba na tyhle drážky www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Migall – 30l
Zdravím všechny, prosím o doporučení, nápady, rady a názory, asi se to tady opakuje po milionté ale technika jde stále dopředu a nabídky na trhu také, jaké osvětlení by bylo vhodné do malého akvaria 30l délky 40cm s home made dřevěným krytem? Mel jsem vše uzpůsobené pro led pásky v hliníkových profilech ale stejně bohužel po roce odešly... :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Iceman Re: pernicek
Osobně se mě víc líbí ta Diversa. Jednu od nich doma mám a zatím slouží dobře.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pernicek
poraďte mi prosím osvětlení na mini akvárko (24š,20v,20h) mám tam monte carlo, myslel jsem že jedno z těchto dvou, ale nejsem si jist
www.juwelakvarium.cz/…
www.vyprodeje24.cz/…

Starší reakce

Fotka k příspěvku akorát nevím, jak v tomto osvětlení budu měnit led chipy

Reagovat na tento příspěvek 0  - Rammer
na gme.cz si muzes vybrat ruzny typy ledek a za normalni ceny takze treba bys to svoje puvodni opravil nebo vymenil vsechny za jinej typ. ja mam treba tyhle " www.gme.cz/…; svitej velice dobre i 4ks mi na 25L aqua svitily krasne , dal jsem ted 8ks a prijde mi to uz malinko moc takze asi napajim potenciometr trochu ztlumim . otazkou je spektrum asi by bylo vjodny to doplnit nakou cervenou a modrou ale prez hranol sem koukal a maj vsechny barvy
koupil jsem si na mini akva (délka 24cm) LED osvětlení na aliexpress, za ty peníze svítilo dobře, ale nejspíš odcházejí led chipy, tudíž přemýšlím že koupím něco kvalitního, www.akva-tera.cz/… , snad by to bylo dobré, ale chtěl bych raději radu, jestli je to dobré světlo, popřípadě zkušenosti s tímto či jiným světlem
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rudiezi Re: afc1886
viac menej som našiel čo som potreboval, ďakujem :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: rudiezi
Zkus pohledat sám, stačí zadat co potřebuješ. rybicky.net/nadrze/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rudiezi
Koľko wattové LED osvetlenie (resp. ak máte konkrétne osvetlenie poprosím odkaz) potrebujem do 30x30x35cm (30l), ak chcem aby sa darilo predovšetkým kobercovým rastlinkám. Ďakujem :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Beastie
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Beastie
Zdravim, uz sem z toho proste vypadla a technika se posouva. Odeslo mi svetlo v krytu na setu 54l, kde byla nejaka 11w zarivka. Koupim teda kryci sklo a lampu.

Ale jakou. Mam akvarium na urovni u postele, ze kdyz si lehnu, tak predtim i s krytem mi to svitilo do oci,pokud nebyla voda az ke krytu. Ted nebude vubec kryt, jen sklo, takze to teda bude chtit nejakou lampu, co moc netopi,da se dobre upevnit na kryci sklo (idealne asi polozit). Mam zkusenost jen s glo co mam na 360l a drzi to silou vule na milimetru, neustale mi to pada, kdyz se snazim vlezt do akvaria a fest to pali:)
Ono to sviceni do postele je asi minimalni problem, hodi se to nacasovac a vcas se to vypne, zejo. Ale i tak, koukam na eshopy a vypadaca to, ze ted jedou zarivky primo do zasuvky...ale bez jakehokolivo odstineni?

Diky moc

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Waynie Re: drvi
Mockrát děkuji. CO2 budu také přidávat :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - drvi Re: Kathris
Ja mam na stejnem akvu dve 11W svetla ale dodavam jeste CO2
rybicky.net/nadrze/20090-alfa-betta a spokojenost, rostlinam se dari
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Waynie – Dennerle Nano Light
Ahoj, dneska jsem si koupila akvárko Dennerle Nano cube 30L ve kterém je toto světlo - osvetleni-akvaria.heureka.cz/…. Plánuji pěstovat i rostliny náročnější na světlo (např. Hemianthus callitrichoides). Myslíte, že toto světlo stačí nebo přikoupit ještě jedno nebo slabší 9W? Děkuji :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Xlienka
Těch 6w pro 38l opravdu nebude moc, tedy pokud tam bude osázeno 75% dna. Pokud tyhle volila blau 2ks, nebo Aquael 3ks, taky záleží na tvaru aqua, ať tam není nějaké hluché místo. Jinak možnost stmívání bych doporučila.
Za mě dle velikosti délka x hloubka auqatlantis easy led universal mini nebo lépe 438 a stmívač, stačí manuální cca za 100kč.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Faire42 Re: Frost
Leddy smart rozhodně nedoporučuju. Nemá stmívač a nejde na ni připojit. A samotná lampa má takovou palbu, že pokud nebudeš bublat COčko, tak máš za chvilku řasovou kalamitu. To mám ověřeno z praxe. Nahradil sem jí tou, co ti doporučuje afc a jsem spokojen.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Frost
www.rostlinna-akvaria.cz/… Toto si koupil můj známý a vypadá dobře,ale má ho teprve 3 týdny,tak těžko soudit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Frost – LED do 38L
Zdravím, chtěl jsem se zeptat jaké LED osvětlení, byste mi doporučili do 38L, koukal jsem na tyto dvě varianty www.rataj-spk.cz/… nebo www.juwelakvarium.cz/… + popřípadě i jiné návrhy :)
Děkuji :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: Lucie
Nemáš-li s akvaristikou moc zkušeností je nejlepší udělenou radou, nechat vše jak je, ono totiž ulovit se do sítí watového šílenství je tak snadné. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucie
Potize nemam jen rasu ale vsimla sem si ze tu ma nekdo i dve lampy tak hledam jak bych to vylepsila :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Lucie
A je důvod to světlo měnit? Něco neroste? Nebo se děje něco jiného špatného? Pokud ne, neřešil bych to...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucie
Ahojte prosim o radu mám 30l akvarko nano cube používám původní svetlo což je 11w tropické dění a de mi o to jestli je to vhodné četla jsem tu hodně článků popravdě se v tom úplně neorientuji zkrátka jestli existuje něco lepšího poradite mi at se mají všichni v akváriu dobře dekuji :-) ahoj

Starší reakce

chtěl by jsem poradit osvětlení do mini akvária cca 10 litrů (není tu rubrika pro tak malé akva), chtěl bych tam buď šneky, nebo nějaké krevetky, kterým nevadí tak malé akva, samozřejmě i nějaké ty rostlinky. přemýšlel jsem nad klasickou lampičkou s nějakou ledkovou žárovkou a nebo si vyrobit LED osvětlení sám (mohl bych si dát třeba teplou bílou, studenou bílou, modrou a červenou) aby bylo celé spektrum barev

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - burkyss
Zdravim, potřeboval bych radu ohledne osvětlení u malého akva 30l.
Chtěl bych nahradit současné LED osvětlení 10W, 6500K, 504lm silnějším, taky nejspíš LED. Akva má délku 45cm, šířku 24cm a výšku vodního sloupce cca 30cm. V nádži jsou převážně nízké cryptocoryny a anubias. Tyto rostliny nejsou na světlo zrovna nejnáročnější. Dočetl jsem se, že optimální je 0,5W/l, případně více, ale to nemusí platit u LED osvětlení, kde LED osvětlnení svítí více (usměrnění světla).
Bohužel nemám představu, kolik lumenů je pro mne ideální, stejně tak podání barev. Můžete mi prosím poradit, které světlo by bylo do takovéhoto akva vhodné?
Díky za radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - BacounRe: Suntour
Já ho mám postavené na krycím skle a bez problémů.Chvíli mi trvalo,než jsem odladil intenzitu kvůli rosení skla.Jinak v tom žádný problém nevidím. X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Suntour Re: afc1886
je to pravda. Sklo máme jen kvůli dětem. V akva už taky plavala sušenka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Suntour
Na to ti neodpovím,protože jsem nikdy přes sklo nesvítil.Určitě to jde,ale já jsem líny ty krycí skla čistit.
Vyzkoušejte
Díky za foto.
Postavit to na sklo asi ...?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Suntour
Fotka k příspěvku Vnitřní rozměr nožky je 18mm

Fotka k příspěvku Akva je 60cm dlouhé. S plastovým rámečkem. Teď mám na něm položené sklo. Na něm volně položené LED osvětlení domácí výroby. LED pásek v hliníkový liště se stmívačem.
LED osvětlení LFL-CL-600 jestli ty nožky tvaru "U" nasunu na plastový rámeček viz foto. Je cca 24mm silný. Nebo udělat nějakou úpravu rámečku.
Případně světlo postavit na stávající sklo. Nebude světlo se zbytečně odrážet ?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 15 16

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 14480x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11175?od=133