Přihlásit se RYBICKY.NET »

Akvarijní kryty

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Akvarijní kryty
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ustavprochore – Re: wow
A co to zkusit opačně? :) Nejdřív třípásmovou + vybrat rostlinky, které nejsou příliš náročné na světlo, živiny, apod., a kdyby to přeci jen nešlo, přidáte ještě jednu zářivku, eventuálně "úsporku"?
Jinak se nenechte odradit neúspěchem hned v 1. prodejně, třípásmovky 15W/45 cm se neshání úplně snadno, ale když se chce...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - wow
Děkuji za odpovědi.
Rozhodla jsem se, že prvně zkusím nějakého známého elektrikáře, který by mi tam namontoval ještě jednu zářivku - tím pádem 2x 15 W, by bylo určitě lepší.. Pokud by to nevyšlo, zkusím tedy nějakou tu třípásmovou..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala – Re: krucyp
souhlas s ustavprochore. Lumeny nebo luxy nejsou pro kytky důležité, to je důležité pro lidské oko. Je to svítivost.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ustavprochore – Re: krucyp
Tak to je skutečně pecka! :-D
Wow: Zapomeňte na "dobré rady z akvaristiky" - kupte v elektru jakoukoli třípásmovou zářivku - bude mít označení 8xx (třeba 830 nebo 840, máte-li raději studenější světlo, tak 865). :-)
 Reagovat na tento příspěvek -1  - krucyp – Re: wow
Sun Glo - sluneční světlo, na rybičky, 290 Lumenů, 35 Luxů
Aqua Glo - fialová, vhodná na rybky i rostliny, 860 Lumenů, 80 Luxů
Flora Glo - spešl na rostliny, 480 Lumenů, 80 Luxů
 Reagovat na tento příspěvek 0  - wow
Mám koupený kryt 60x30 se zářivkou 15W, která samozřejmě nestačí. Vnitřek jsem vylepila alobalem, ale i tak si myslím, že by rostlinky byly vděčné za více světla. Místo pro další zářivku, ani nijak překopat kryt nezvládnu. Existuje nějaká "lepší" zářivka (v tom rozměru 45 cm), která by třeba více svítila a tím pádem to bylo a kapku lepší?
Díky :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraS – Re: hoplik
kryt vypadá hezky. jakou má celkovou váhu ? je udělaný tak aby jsi mohl v případě potřeby zasahovat do celé plochy akva ? ten můj z lamina má takovou váhu, že při větších zásazích do akva mi s ním někdo musí pomoct ho sundat a případně nasadit. nasadím ho sám, ale ne po obědě a nevyspalý...hledám proto materiál který by byl vhodnější..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hoplik
Dobrá tedy, přemluvili jste mě. Já tedy něco zkusím sesmolit pro vaši inspiraci ;-)

Jinak k tomu lámání. Ostrým nožem, nejlépe tím odlamovacím, se udělá zářez a třeba 3x nebo i vícekrát se to znovu projede tím nožem (záleží na síle té desky) a pak se to o hranu stolu přehne. V místě kde to bylo naříznuto to praskne, přesně a rovně. Pak už jen nožem nebo pilníkem začistím, srazím popřípadě i hrany, to dělám nožem, a lepím. :-) :-) :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - PPro – Re: hoplik
Protože kryt vypadá profesionálně, můžeš přiblížit jak si to řezal? Píšeš, že se to dá i lámat, ale to by nebyly hrany asi moc rovné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miras – Re: hoplik
tak za nějaký ten plánek bych se přimlouval taky, možná by stačilo ještě nadělat nějaká fota a částečně je popsat, aspoň pro inspiraci, jinak dobrá práce palec
Vyzkoušejte
Fotka k příspěvku Ještě jednou děkuji za pochvaly :-)
Za nákres děkovat nemusíte, ten už byl hotový dávno, ještě před tím než jsem začal dělat kryt. ;-)
Jestli se plexi nepoškrábe? Já ho čistím navlhčeným kapesníkem a nějaký škrábaneček vůbec nemůže vadit. Jinak na to plexi dává výrobce záruku snad 20 let. A i kdyby za pár let nějak zestárlo, tak ho snadno vymněním. Myslím, že je to jednodušší než čistit trubice a případně i patice.
Jinak to plexi je uchyceno zespod k té oddělitelné rampě pomocí dvou šroubků a dvou pantů. Myslím že to je i vidět na těch fotkách co jsem dával k dispozici předtím.

Někdo se ptal na to jak vypadají lepené spoje. To taky záleží jak se to povede čistě slepit :-)
Posílám foto, snad odpoví na dotaz.
Ad tepelná odolnost HPS. Když jsem si dnes koupil kafe z automatu, tak jsem si uvědomil, že ty kelímky jsou právě z HPS. A mnohdy to kafe má i 80°C a vydrží :-)

Napsat návod na výrobu? Já se nebráním, akorát nemám žádné fotky s postupem výroby.
Navíc jsem si prostudoval návody co už jsou tady na rybickach.net a místo dřevotřísky jsem použil HPS. Pokud by jste, ale chtěli nějaký výkres pro inspiraci, tak bych ho teprve musel udělat.

Dík za práci, kterou sis dal s nákresem. Trochu bych měl strach, že plexi se časem při čištění poškrábe, zakalí se a bude ubírat světlo. Přece jen je v trochu agresivním prostředí (teplo).

Rozumím tomu správně, že ta část se zářivkama (krytá zespoda plexisklem) se volně pokládá do obdélníkového otvoru v krytu?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - xpekos
rusive mozne, ale podle me, lepsi nez koukat na rozich akva na tunu silikonu (nelepil sem ja, akvo sem pred lety dostal a nedavno vyhrabal na pude:) ) Jee tam je silikonu tak pro 3akva:) Ale kazdyho vec... ja volil tuhle cetu a jak sem psal, neni to na porad, docasne reseni asi za 250kc... Do budoucna bude pekny kryt nebo jina akva...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucky005 – Re: xpekos
nic ve zlem, ale budi to ve me dojem lepenych ramovych akvarii, prijde mi to rusive. ale kazdemu se libi neco jineho...
Vyzkoušejte
Jo rpo rypaly, neni to jeste 100% napusteno (proto neni schovana hladina), pac tam jeste nejsou kytky a nerad bych si vylil vodu na koberec az je tam budu sazet:)
Fotka k příspěvku Pocatek napadu byl takový, ze jsem chtel olepit akvo paskou po rozich a hlavne kolem vrchni cesti, abych schoval hladinu a nasledne "kamenne" hladinky... postupem casu a myslenkovych pochodu jsem stvoril toto (foto v profilu)... Urobil jsem z drevene listy (55x5mm) ram na miru akva a do rohu vlepil spaliky na kterych to drzi v rozich nadrze. Spaliky jsem nelepil uplne k hornimu okraji ramu ale snizil je o tloustku vrchniho plexi aby se "tam" taky schovalo... cele je to lepene Herkulesem a pojisteno hrebicky bez hlavicek. Nasledne 3x striknuto č. sprejem a pak 3x natreno lodnim lakem... Pak pribilo komplet oramovani drevenymi vinlgy a listickami ve stejne povrch. uprave... Nasledne jsem jeste dodelal jakysi kryt za prostor za akvo, abych schoval nevzhlednou techniku... Vim ze to neni nic extra, ale do zacatku s fin. krizi to splni ucel:)

Taky zkusim přidat svou trosku do mlyna...:) nejedna se sice o klaisicky kryt ale jen o oramovani akva... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucky005
grizly napsal: Kryt vypadá velice dobře. Měl bys napsat článek s podrobným návodem a fotodokumentací. Určitě bych to přivítal nejen já. Mohl bys vyfotit spoje, jak vypadají??? palec

souhlasim
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: hoplik
Opravdu moc pěkná práce. Je to řemeslné a profesionální. Gratuluji. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grizly – Re: hoplik
Kryt vypadá velice dobře. Měl bys napsat článek s podrobným návodem a fotodokumentací. Určitě bych to přivítal nejen já. Mohl bys vyfotit spoje, jak vypadají??? palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: hoplik
Mohl byste se živit výrobou takových krytů! palec :-)
Fotka k příspěvku Posilám obrazek modelu. Snad to bude jasnější, jak to celé drží na akva.
Výztuhy jsou realizovány pouze pásnicemi z PSH, které jsou přilepeny k desce.
Jediné co tam mám kovové jsou panty na krycí plexi zářivek, ale šlo by to i bez nich.

Vypadá to moc dobře. Jak jsi k tomu připevnil rampu? Ta je dost těžká, tak aby se to neprohýbalo. Na té fotce zespodu to vypadá, že tam jsou nějaké zpevňující profily. Je to tak? Čím to leží na hraně akva?
Jo jo, je to ono. Já to kupoval v Řempu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucky005
tak jsem trochu hledal a nasel jsem PSH a HPS pokud je to teda ono :)

www.plastymorava.cz/…
www.rempo.net/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucky005 – Re: hoplik
vypada to hodne dobre a zajimave, ale da se nekde ten PSH koupit? asi ne, jedine jako obalovy material pokud clovek v tom neco koupi :)
P.S. děkuji za pochvaly stydim
To teplo od zářivek a předřadníku není nijak závratná. Nebude větší jak 35°C.
Mám tam udělané otvory do boku, aby to mohlo trochu dýchat. Mám v plánu tám dát ještě větráček. to kdyby v létě bylo moc horko. Ale nějaké změný nebo deformace nepozoruji.
Navíc ta rampa s osvětlením není pevně chycená k rámu, takže v nejhorším může volně dilatovat. :-) aspoň tedy doufám ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JFK – Re: hoplik
Nadhera. Myslel jsem ze mam o svem budoucim krytu jasno, ale nasadil jsi mi dost velkyho brouka do hlavy... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kalahare – Re: hoplik
Jsi šikula, dobrej nápad. I když to vypadá po těch měsících provozu dobře, stejně se zeptám. Teplo od zářivek a předřadníků tomu polystyrenu nevadí?
Fotka k příspěvku Je to vyrobené z toho zmíněného PSH tl. 5mm.
Povrchová úprava je šedou lesklou samolepící fólií a vnitřek kde jsou zářivky je vylepen stříbrně lesklou folií.
Dekl už funguje 4 měsíce a zatím naprosto bez problémů :-)

Fotka k příspěvku

Fotka k příspěvku Tak přidávám slíbené fotky

Večer to nafotím a hned ukážu.
Lepil jsem to tím zmíněným toluenem, respektive vytvořeným lepidlem, kdy se v toluenu rozpustí ten polystyren a tím vznikne taková lepící pasta.
Jinak pokud víte jak vypadají plastikové modely, tak to je ten PSH.

Ad komůrkové plexi. To bych nepouzíval. Blbě se lepí, je křehké a snadno se prohýbá vlastní tíhou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JFK – Re: hoplik
Nemáš nějaký fotky toho krytu? A čim jsi to lepil?
Já si udělal dekl na avárium z PSH (polystyren hard) a jako povrchovku to polepil samolepicí folií. Výhoda je v tom, že se to lepí obyč. toluenem, dá se řezat i lámat, není drahý, je voděodolný a chemicky nezávadný (diť se do toho taky dávají jogurty co baštíme). Jo a koupil jsem to v řempu.

A zářivky mám chráněné plexisklem. Takže mám obyčejné patice a hlavně se na trubicích neusazuje špína. Lépe se čistí plexi než zářivka ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PPro – Re: PPro
Ještě mne jako lehký, relativně pevný a inertní materiál na krycí desku napadlo komůrkové plexi. Jen by se muselo polepit z vrchu nějakou fólíí. Uvítám i další nápady
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PPro – Re: Ninco
Jo hliníkový plech by mohl být dobrá volba. Nejsem si jistý, zda je ale dlouhodobý kontakt s vlhkostí a tedy skapávání kapek z Al plechu zpět do akva bezpečné. V kyselém prostředí by to mohl být problém, ale tak extrémně nízké pH voda v akva snad nemívá.
Ještě zapátrám po nějakém plastu
 Reagovat na tento příspěvek 0  - boruberry – Re: PPro
A co třeba hliník? Já z něj teď budu dělat závěsné osvětlení. A kdybych vlastně přidal na rosměrech, tak by z něj byl kryt na akvárium.

Jinak rozšířený běžný typ zářivek okolo délky 120cm T5 ve wattáži 49 a 54W je zářivka 1149mm. Je vyráběna spoustou výrobců, a je jich spousta druhů. Cena od 100Kč ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PPro – Re: PPro
Nikdo nedělal krycí desku krytu osvětlení z jiného materiálu než dřevotřísky (lamina), překližky, plovoucí podlahy nebo plechu?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PPro – Re: karelpavel
Rám z lamina bych si dovedl představit, ale krycí deska je zbytečně moc těžká. Proto hledám nějaké řešení s plastem (vodě odolné, lehké). Něco jako www.akvarianamiru.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: Ninco
...ak ide o to natieranie - aj tak je dobre vlepit tam aspon alobal alebo zrkadlove folie...
...a "zabiju" sa 2 muchy jednou ranou - nebude problem z vlhkostou a bude "viac" svetla palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - boruberry
Já měl na svém starém 80l akva udělaný kryt z plovoucí podlahy, ničím jsem ho zevnitř nenatíral, ani neopatřoval nejakou ochranou proti vlhkosti a vše bylo bez problémů =)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - karelpavel
Já mám kryt z lamina, topí to poměrně dost a mam tam jako hlavní větrání AL mřížku 800 x 80, pod zářivky z reflektory je podlepen AL paskou a taky jsem měl strach - ale žádná vlhkost se tam nehromadí ( a to mě to dost za ten den vytopí ) a to tam mám 5 x 28w ( 115 )
Pro případ nouze ( v létě ) tam mám ještě 2 motorky z pc ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PPro – Re: obok
Internet jsem prolezl, ale kryt z dřevotřísky/lamina buď lidé kombinují s krycím sklem, nebo ho natírají zevnitř lakem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - obok
jj tak to sorry.myslim ze nejlepsi bude plech ale se drevem se lepe pracuje.http://www.moje-akvarium.net/clanky-kryt-svetlo.php www.aquapage.cz/… www.akvamalawi.com/… rybicky.net/rady/videonavod-vyroba-krytu-pro-mini-akvaria snad ti to pomuze,jinak pak zkus google palec
Copak vlastní těleso nějak vyřeším, ale šlo mi hlavně o ten kryt a jeho konstrukci
no nemá ale staci aukro.cz/… a aukro.cz/… a jen dikovne rucicky a mas to i vodeodolne
Díky, ale ten použitý kryt nebude mít určitě voděodolné patice
Možná to to pomůže. Já jsem si dělal skříň na akva ale mohl jsem mít zářivky jen 60 cm.použil jsem ten plech i s paticemi co je na těch velkých zářickových setech co jsou ve školách(má to kolem 130 cm a jsou v tom 120cm zářivky). to jsem seřízl,zkrátil kablíky a přišrouboval a překryl takovou tou tvrdou průhlednou folií a vše je funkční.pokud by jsi chtěl nějak poradit nebo fotky tak napiš

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 25

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 31379x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11039-akvarijni-kryty?od=666