Přihlásit se RYBICKY.NET »

Glomat T5/T8 Controller

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Glomat T5/T8 Controller
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Breathlless Re: JuraS
Na okrajích akvárka mi ležel celej plecovej kryt se zářivkou. Nikdy stim nebyl problém , ale co sem si pořídil velkýho psa z útuklu tak mam doma živo :-D (viz Hafici.cz) . Neboj už je tam krycí sklo , stejně mi vyskakovali dánia ... Nejsem moc příznivec krycích skel , ale tohle byla holt nutnost.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraSRe: Diego
A to ti ty zářivky jen samovolně leží na tom rantlíku ??? Pošli lepší popis ..uvedu tě jako možného kandidáta na Darwinovu cenu..kdyby jsi dal do krytu aspoň hřebíček a kouskem drátku tu patici přivázal...víte, že nejvíc pracovních úrazů je ne z toho, že by někdo nevěděl, že má mít rukavice, helmu a nebo štít na xicht ale z toho, že "on" je takový frajer a dělá to už tak dlouho, že ví co může a co ne a "jemu" se přece nikdy nic nestalo a když si dává pozor ani nestane...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Breathlless Re: pansuu
No stím spadnutím zářvky do aqua se bát nemusíte. Mám neizolované obyčejné patice ( kovářova kobyla , sem elektrikář :-) ) Mě schodil pes do aquria půlku svítidla (18W) a nic se nestalo , zářivka svítila dál, ryby nic pohoda. Tak sem to vypnul , chvilku počka (kondenzátor tam sice nemam ale pro jistotu ) a pak svítidlo vyndal.Tlumivku mam mimo kryt i aqua , kdyby to tam žuchlo i s předřadníkem tak by to byla prda , ale samotná zářivka jede na cca 60V takže se jí ve vodě nic nestane. Jenom bych tam pro jistotu nesahal pod proudem :-D.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Diego Re: JuraS
Fotka k příspěvku Já tam nemá držáky kvůly nizké výšce...Spadnou do vodu mohou jen když mám sundaný kryt,to pak ,,jenom´´ leží na sklech.Ale když je kryt nasazen,tak se do boku ani nehnou,max. dopředu/dozadu. ;-) viz. fotka

Reagovat na tento příspěvek 0  - pansuuRe: Diego
Taky mě to přepvapuje. Mám trubice pouze v origo držácích a když jsem je potřeboval vyndat, bál jsem se abych nezlomil trubici coze
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraSRe: Diego
Jak tam mohla spadnout ? Já koupil držáky na vodovodní trubky..plastové co se šroubují do zdi a mají dokonce "zámek" a ty mi drží patice a když jsem měnil zářivku tak jsem musel sundat celý kryt a použít sílu a kroucení abych ji odtamtud dostal....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barney Re: Diego
Tak teď je můžu s poklidem koupit. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Diego
Mám glomaty na 36W zářivky a zrovna před týdnem mě jedna svítící zářivka spadla do akva.Naštěstí se nic nedělo a zářivka svítila dál...,takže jsou vodotěsné.Ale ta hrůza,když vidíte zářivku ve vodě,ta se nedá popsat. no
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Petr
Měly by jít použít bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petr
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat zda půjdou použít tyto zářivky www.e-light.cz/…
www.e-light.cz/…

do tohoto Glomatu - www.nasezahrady.cz/…

Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Barney
Nemělo by se nic stát. Pro jistotu můžeš patice po nasazení zářivek objet trochou silikonu. Až budeš zářivky měnit snadno ho odstraníš.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barney Re: Silent
Kvalit Arcadie dosahuje málo co. :)
Takže myslíš, že v krytu nehrozí jejich vyhoření? To by mě rodiče lehce přizabili. :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: Barney
Patice vodotěsné jsou. Ovšem kvalit třeba Arcadie nedosahují.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barney Re: Dusyk
Mně se nejedná o vodotěsnost zářivek, ale patic Glomatu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DusykRe: Barney
Trubice sú vzduchotesné a tým pádom aj vodotesné. Voda by sa nemala dostať do styku s kontaktom trubice a pätice. Tu by som volil vodotesnú.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barney – Glomaty a jejich vodotěsnost
Zdravím,
budu kupovat Glomat T5 54W, zářivky budou v krytu, kde je velká vlhkost. Jak je to s vodotěsností Glomatů? Mám obavy, aby nevyhořely. Popřípadě znáte nějaký fígl, jak zamezit styku patic s vodou? Mě napadlo nasunout patice do vyřezaného spodku PETky.
Díky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Morath Re: Morath
Takze nakonec jsem se rozhodl pro Glomat Controller T5 2x 24W s tim ze tam zapojim T5 840 a T5 830, mam jeste 20W T8 zarivku (ta tam sviti nyni), vubec nevim co to je za tip, ale ma svoje roky, takze ji budu nahrazovat, co doporucujete? Me napada napriklad T8 865, nebo by byla lepsi jina kombinace?

Jinak moje akvarium je 160l, realny objem vody vidim na 130l (velky vnitrni filtr + 3D pozadi, sterk a velke koreny) mozna i mene. Samozrejme bych rad nejake ty pekne kyticky i kdyz je mi jasne ze zadnou krasu pod timto osvetlenim nevypestuji :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Morath
Premyslim nad shop.miga.cz/… s tim ze zapojim 2x 24W zarivku T8. Muze s tim byt tedy nejaky problem nebo to bude v poradku? Diky za kazdou odpoved.

Jinak pod "voděodolné koncové krytky" si asi muzu predstavit standartni vyuziti do akvaria na kryci sklo, je to tak?
Edit: Tak nad odpovedi ani nepremyslejte protoze 24W v delce do 80 cm neexistuje, ani T5 ani T8.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - koblihczRe: GP
No jo vlastně, tak jak jsem to psal, to rozpojovací spojení by bylo už na šňůře co se strká do zásuvky a tím pádem předřadník by musel zůstat v krytu. Což asi opravdu není není dobrý nápad. :(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - GPRe: koblihcz
takto by bylo na vydlici vysoke napeti, jestli to dobre chapu, a to opravdu neni dobry napad....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraSRe: Breathlless
jasan že jsou 4 k zářivce..ale ve vodiči jsou spojené...to mě nenapadlo..tím se to trochu komplikuje..bylo by víc konektorů...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - akvaristik Re: Breathlless
Ne, předřadníky se nesmí spojovat, každý kabel můžete "jen" prodloužit. To znamená, že každý konec zářivky - 1 kabel se 2 vodiči musíte zvlášť prodloužit a nesmíte je pomíchat. Pokud to takhle uděláte, můžete předřadník dát dolů pod akvárium. Ale těch kablů se nezbavíte.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Breathlless Re: JuraS
každá zářivka má 4 kabely. Co se týče proudu od předřadníku k zářivce je maly. Přehřívání vodičů se bát nemusíte. Ale velký pozor si dejte , je tam vysoké napětí , životu nebezpečné ! Pokud si nejste jist , raději to zaneste elekrikáři. život máte jen jeden. U té baterie co píšete je situace zcela jiná , baterie ( hlavně ty dobíjecí ) mají velmi velky zkratový proud , proto ste to odpálil.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraSRe: akvaristik
psal jsem tady, že mám 1x30w, 1*30w, a 3*30w..tedy 3 předřadníky dohromady to je...kolik...8 kabelů..jak píše koblihcz tak to myslím..ptám se jestli to bude fungovat a jestli tím neodpálím něco..nevím jaké proudy tečou těmi dráty..špatným zapojením 10V baterky v modelu lodi jsem spálil ale doslova spálil ty kabely (a to mají širší vodiče než kabely ve zdrojích k pc) včetně veškeré elektroniky v lodi..stačilo jen mojí chybou přehodit kabely a zapnout....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - akvaristik Re: koblihcz
Pokud jsem to správně pochopil, Předřadníky majíbýt právě mimo kryt a proto to v žádném případě nejde jednou šňůrou. Těch zásuvek by muselo být 2x tolik, než je zářívek !!!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - koblihczRe: JuraS
Jde ti o to aby jsi mohl odpojit pouze kryt a ten sundat aniz by jsi za sebou tahal privodni kabely od osvetleni? No to bych spise udelal tak, ze bych koupil klasickou zasuvku co se dava treba na drevo(je cela v krabicce, nezapousti se do zdi). Stavajici vedeni od osvetleni bych v prislusne delce ucvaknul(necal rezervu na zapojeni, viz dale), v krytu vyvrtal jen diru na prumer dratu, ten bych dirou provlekl a zalepil kolem lepidlem a v miste vyvodu bych zvenku primontoval vyse zminovanou zasuvku a do ni zapojil ucvaknuty vyvedeny vyvod osvetleni z akva. No pak do teto zasuvky staci zapojit privodni kabel pro napajeni. Muze byt klasicka prodluzka akorat na obou koncich bude samec.
EDIT: pokud tech glomatu mas v krytu vice(vice napajecich dratu) muzes je vsechny zapojit do te jedne zasuvky a ven uz ti pujde jedna snura.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - akvaristik Re: JuraS
Určitě nedělejte rozebiratelné spojení. Raději dejte delší kabely. Vodotěsná zásuvka na kabel je problém, i když ve strojařině se používá, ale pro Vaši potřebu je toc složité.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraSRe: akvaristik
jak to popsat..? takhle..kryt je z lamina 16mm homemade..představuju si to tak, že kabely povedu zadní stěnou vena zezadu budou kontakty samo že označené..seženu nějaké vodotěsné banánky či jak se to jmenuje..glomaty jsem vyaukřil za pár kaček záruka se nekoná....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - akvaristik Re: JuraS
Problém s pevným spojením kabelů je následující: Jednotka je ideální proto, že díky pevnému spojení je celý systém vodotěsný. Sám je mám v několika nádržích. Pokud se kabely přeruší, je třeba je spojit buď mimo nádrž a kryt, nebo absolutně vodotěsně. Ve Vašem případě bych doporučovat přerušit kabely mimo kryt a spájet je, potom dobře zaizolovat. Na svítivost, hřejivost, nebo výkon to nebude mít vliv. Na záruku ano, reklamaci Vám nikdo neuzná. Pozor, ať nepřehodíte barvy kabelů! Musí zůstat stejné páry na jednotlivé zářivky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraS
Standardní osvětlovací jednotka glomat jak se prodává.. díky délce kabelů mě musí ležet glomaty za akvariem a nedosáhnou mi už do skříňky. to by tolik nevadilo. co mě vadí je pevné napojení kabelů..jak moc by vadilo kdybych do krytu zabudoval rozvod elektřiny ať na čokoládky nebo lépe na banánky kdy bych vlastně od glomatu k patici trubice udělal tento předěl. Ptám se jestli glomat neschoří, jestli nezačne hořet ten spoj, jestli bude pak svítit trubice a tak a případně zda by se takto dal prodloužit kabel abych glomaty mohl zavěsit uvnitř skříňky...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraSRe: Vojtechh
na to ti v klidu odpovím..vezmi si akva které teď dokončuji. rozměr 100*50*50..počítej že chci dát trubici 5 cm od předního skla..bajwoko počítám, že kabely budou vstupovat do krytu uprostřed zadní strany ..takže (bajwoko) 50 cm boční strany, 50 cm půlka zadní strany a 50 cm výška akva..a máš hnedle 150 cm potřebné délky..budu li mít akva větší na všechny rozměru..stačí 120 na délku a glomat musím umístit hned za akva a nebo na jeho zadní stranu..až o víkendu dodělám svůj kryt tak to nafotím..zatím mi schnou otvory natřené lodním lakem...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VojtechhRe: Barney
Co Vás vede k tomu mít 2m dráty od předřadníku k trubici?????
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hapedo Re: JuraS
U těch kabelů jde především o kapacitu - čím delší tím vyšší. Pokud by kapacita dosáhla učité velikosti, nemuselo by dojít k zapálení oblouku v trubici. Já mám předřadník zabudován přímo v rampě v novodurové trubce - je to vodotěsné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hapedo Re: Březka
Mrkni na můj profil do článků, nebo do sekce Rady.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraSRe: hapedo
O nákupu předřadníků jsem taky uvažoval..napsal jsem jeden email českému výrobci jak je to s délkou kabelů a ten mi odpověděl, že předřadníky jsou vyráběny pro osvětlovací tělesa a nepočítá se s délkou kabelů víc než 1 metr..leda by ty kabely byli se speciálního materiálu kvůli odporu a tak ale to by se cenou pak vyrovnalo kompletnímu krytu i s akvárkem..kdežto glomaty jsou dělány jinak..nejsem elektrikář a tak jen tlumočím co jsem dostal emailem...a k potvrzení mých slov jsem viděl několik fotek krytů kde byly "levné" předřadníky a všechny byly zabudovány uvnitř krytu..docela by mě zajímalo jak je to pak s vlhkostí a tak...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Březka Re: hapedo
Docela bych si rád přečetl ten článek jestli je to možné. :-) Dík.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hapedo
Ja jsem kupoval předřadníky přes dna.cz. Je to velkoobchod, ale prodají i normálnímu smrtelníkovi. Předřadníky EL 2x54 s tam stojí pod 300 korun (velkoobchodní cena), takže podle mě by to do 500 mohlo vyjít. Navíc prodávají i vodotěsné patice na T5. Zrovna včera jsem psal článek o výrobě rampy pro 2x14W (na větší by se musela konstrukce upravit), můžete mrknout jak to vypadá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JuraS
Mám 3 různé glomaty ale t8..mám je zrovna vedle sebe na zemi.délka u všech je +- 150cm..2 metry ani náhodou...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hannibalus Re: matlala
 Reagovat na tento příspěvek 0  - matlala Re: Hannibalus
dej mi link na nějaký možná to ještě pořešíme, ikdyž si chce koupit rampu, bych to Lukášovi zapojil.

Nic ve zlém Barney, snažím se moc pomoct a vyšlo by to levněji a asi i lepší by to bylo ano
2*49W T5 HO předřadník stojí na korunu stejně, tj. 554,-, ale máš pravdu že nelze zaměnit
NJN, Lukáš(Barney) to se mnou řešil na ICQ má doma 49W trubice T5 150CM, chtěl jsme mu doporučit EP z Tyrisu sinecan 7 na 2*54/58W ba pak to z něj vylezlo, že jo?
ale já i Barney se bavíme o t5 54W coze
bacha má trubice 49W, to myslým je na 54W EP moc málo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hannibalus Re: Barney
www.osram-shop.cz/… cena 544,- + patice - délka kabelů od dvou patic 2m, od druhých dvou 1m
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barney Re: Hannibalus
Já si koupím osvětlovací rampu na 2x 54W u nás ve zverimexu. Stojí tam 1600Kč, v e-shopech ji mají za 3000Kč. coze
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hannibalus Re: Barney
Delší asi neseženeš, výrobci el. předřadníků udávají max. 1,5m vedení k paticím. Já jsem si koupil každou věc zvlášť a délku mám 2,3m - nic se nepřehřívá, vše OK palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barney Re: Silent
Tak bohužel, 1,5 metru je málo, potřebuju 2 metry. Poohlédnu se po nečem jiném.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - FoRgY Re: kortezhugo
Ja som s niecim podobnym vababral. Davnsie, pred par rokymi ked som mal FUN 2 plus tak v zarucnom liste bolo napisne, ze na kabel od filtru nemoze byt pridany vapinac. Ja som si urobil jeden 1 metrovy kabel tam som dal vypínač a bolo smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: Barney
...a ak ti budu kratke ??? - ziadny problem ich predlzit.... :-) - len prides o zaruku lebo to budu brat ako mechanicke poskodenie.....

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 5 6

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 9214x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10614?od=134