Těch aspektů je mnohem víc,ale napíšu alespoň několik z nich,samozřejmě běžná varieta je mnohem levnější než nová.
První věcí je to,že je to žádaná ryba,a po čem je poptávka,drží si cenu.Do prodejní velikosti terčovec roste zhruba půl až třičtvrtě roku,no a další jsou-náklady na energie,protože se běžně chová ve 30°C jsou obrovské,nehledě na světlo,vodu a její úpravu,krmení,event.léčiva plus samozřejmě čas a zkušenosti chovatele,kvalita rodičů,jejich ocenění na výstavách,atd.atd.atd....
Nesmí se brát cena v obchodě,ta je více než strašná,a ryby také.
Víceméně pravidelně jednou do měsíce jsem v Hornbachu v Řepích.Vždy se ze zvědavosti podívám,jak se mají terči,vcelku běžná varieta Red melon,Blue diamond nebo Pigeon blood,prodávané i přes 1000 Kč za kus,které jsou už asi půl roku ve stejné velikosti,mnoho z nich nemocných...
Při poslední návštěvě jsem personál upozornil,že v nádrži jsou ryby už opravdu hodně vyhublé,a že to nedělá dobrý dojem,a čím léčí parazity.Odpovědí mi bylo Hmm,a že si to hlídá šéf,tak to mluví za vše.
U chovatele se dají koupit ryby v kondici,a za více než slušnou cenu.Jde jen o to,položit si otázku,zda na tyto ryby mám dost zkušeností a prostoru,nebo ne,ale to je v každém z nás...