Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Bludy abo i somariny, abo co sebe ja dovoľujem myšlec....

 

Články » Bludy abo i somariny, abo co sebe ja dovoľujem myšlec....   Vytisknout tuto stránku 

Bludy abo i somariny, abo co sebe ja dovoľujem myšlec....

Publikováno: 06.02.2011 • Autor: © invalida • Rubrika: Zábava

Když mi někdo vyčetl moji brutální češtinu-sudetštinu, poprosil jsem kamarádku z netu o čistou řeč. Asi jsem hodně zapomněl ze zeměpisu...

Díky Kaale za překlad.....

Dakedy še mi otvira zatvirak u kešeni, kedz čujem abo čitam dajake zažite hovadziny. Pokušim še daktore vymenovac a zrozumiteľne vyšvetľic, že čom je to tak. Samozrejme som len sprosty skorodzedo, taže nemuši byc šicko pravda. Vedecky to može buc vidzene inak, a tyž še daktore myšlenky, co še v akvaristike presadzuju časom meňa. To je takzvane natírlich. Kapacity tyž vymyšleli, že žem je ploskata, u sopke kuri nas... obor a znali to i obhajic. Taže me berce s rezervu. I kedz som genialny, ale i ja mam svojo rezervy.

Taže kukam do oblaku, dze okupuje karmitko sojka, ta začnem tym oblakom. Je medzi ľudzmi dosc rožširena dogma, že na akvarko nema švicic slunko. Kedz budze švicic, nadržka še zariaši. Ja osobne sebe dumam, že to je somarina. Kedz mam u fľašočke na okne javak na rozmnožene, ta tam riasy neroštnu. A to tam nemam ani krevetky ani nič ine co by riasu likvidovalo. By mi to odvovodnil tak. Riasy su pomerne ,,hladna želenina´´ . Pokušim še to vyšvetlic. Jednoducho riasy potrebuju veľo živinoch, prosto su to take vodne žihľavy. Tote tyž roštnu na komposce, abo tam dze buli skorej huši,kačky abo dajake ine zvery. Taže v ohradze. Tam dze prosce jest veľo trusu na jednym mejscu. Jednoducho pohnojene. Ale žeby to nebulo take jednoduche, ta riasy potrebuju ku životu i švetlo a ceplo. A muša i daco dychac. Väčšinou placi že še riasam dari vecej jak kvitkom. Kedz še to tak vežne, ta riasy patria do prirody, tak jak i myši,muchy,šlimaky aj kedz ich dakto nema rad. A tote potvorky maju svoje ulohy v kolobehu života.

To, že tu u nas i vo švece mame invazne druhy, co nemaju nepriateloch a vlastne škodza bez chočjakej regulacie, je vec druha. Mizive percento na tym ma štridane ceplych a chladnych obdobioch. Ja osobne sebe myšlim, že skoro žadny. I kedz prirodzene by bulo, že še sem tam nascahuju šicke, abo aspoň väčšina druhov z určiteho mejsca. Ne len daktore. Trochu na to može mac vpliv dajaka prirodna katastrofa. Dovoz tovaru tyž može buc možnosc. Prirodna katastrofa je tyž, by som povedzel prirodna formulacia. Skorej by som povedzel prirodna zmena. Tote veci še diali a še budu diac furt. Mame na nich svoj podiel, že je ich vecej še nam iba zda. Prosto sme pred 150 rokmi vidzeli o tri dzedziny dalej a dneška po calej planece. A medialna masaž o tom, co sebe mame myšlec, je tyž na nezaplacene!!!!!!!!!!! Ono v slovnym spojeni homo sapiens, tota druha polka asi barz neplaci. Ta kedz to z hľadiska informejšn zharneme na jednu kopku, ta riasy potrebuju daco jesc, a to su živiny. Vidzec,to znamena švetlo, dychac a nemuša prave maržnuc.

Toto šicko potrebuju ku životu. U riasoch je toto blbe,že polomer tychto podminok nemuši byc v danym pomeru , tym chcem povedzec, že riasy su fakt tolerantne. Uplne najlepše je sebe riasy nepestovac vobec. Akuratže planovane a skutočnosc sebe prelinaju iba malokedy. Taže co s tym? Uplne najdvoležicejše v boji s riasu je nechac uplne vyhladovac vodu!!!!! To znamena nepridavac nijake zazračne srandičky, hnojiva a dalše cahaky na peneži. Ono hnojic še i da, ale muši še o tym daco i znac. A uvedomic sebe, že menej je dakedy vecej. Nemam nič proci hnojeňu,ale vo väčšine akvaristickych obchodov vam jak vhodnu kvitku predaju i vodny kaktus. To je prosto dobou. Peneži su peneži. Že dakedy ani neznaju, co maju v predajni, o tym ani nehutorim. A to nemuši byc len ich chyba...taže umyselna...

Uvedzem to na prikladze zo života. Potreboval mi še dostac calkom fajny kus cez republiku a kamarat še ponuknul, že me odveže. Chodzil vtedy s kvitkami jak zasobovane kvecinarov. Caly čas mi vykladal, že nikde nesu ine ruže jak červene...a dzivčata maju akurat v modze bile. Kedže po mne nechcel ani peneži, ta som mu na traše aspoň bedničky pomahal vykladac. Všadzi to bulo podobne. Mace konečne dajaku bilu ružu? Samozrejme pani, ale su o kuščok drahše =) .Kedz mi še pytal čom vydava červene ruže za bile,povedzel mi: Kvitnuc budu najskorej za rok. Ale hlavne, že som šicko predal. To bulo kus odveci, i kedz možno vam to daco povi.

Daľša vec je hnojene a chemia. On je tam totiž rozdiel medzi hnojivom a hnojivom. A kedz fakt nezname, co je na co , najsamprv še opytame dakoho, kto tomu fakt rozumi. To ale väčšinou neni v akvaristike. Akurat minuly tydzeň mi v akvaristickej predajni prednesol kuzelne zaklinadlo... dobry dzeň, potrebujem pmdd bez kno(ospravedlňujem še, ale neznam napisac horny dolny index) a predavačka mi ukazala šicke plomby jak u zubara. To hubu roztvorila! Taže je fakt dobre sebe nechac poradzic. Šak od toho je napriklad internet. Ale s rozumom, nešmime veric šickemu. Dakedy še na nece najdu informacie, ktore su scestne. Napriklad prave toten tu moj članok.

Ono toto ťukanie do klavesnice neni barz pre odbornikov, ale pre toto mizive percento ludzi, co na chemii dosc často chybali, jak i ja. Ja sebe pamätam akurat, že kyselina še neleje do vody abo naopak. Teraz presne neznam. Vraj by to i oči znalo vypalic. Taže to radšej nerobim. Ku životu to nepotrebujem! Hej ale žeby som nebul za čisteho ignoranta, ta sebe ešče pamätam že ny,naty E.T. .... A že toten rusky ujo zrobil tabuľku, v ktorej bul dajaky kov, co objavil až potom. Prosce skorej na papiru, jak v huce. Kedz som to dobre pochopil. Ale jak hutorim, veľo som chybal.

Ja sebe ale fakt nemyšlim že najvecej riasam prospiva prehnojene. Kedz kukneme kolo sebe, ta vidzime mlaky kolo poľoch uplne želene. A rybničky s kačičkami takisto. Aj napriklad stromy abo rohy domoch blizko karčmoch, co maju opilci radzi byvaju take doželena. Kedz še kukneme na rybničky v lesoch, i na tote co svojou rozlohou popiraju možnosc švecelneho deficitu uvidzime a prešvedčime še o tom, že švetlo ako take pre rast riasoch nestači. Dze neni v blizkosci možnosc splachovaňa z poľoch, ktoremu les dobre zabraňuje fakr je zmena i vidziteľna.

K tomu zariaseňu na okne dakedy dojdze ale dakedy, ne taže švetlo je len jeden faktor. Dalši faktor je asi veľkosc nadrže. Take tote parapetne nadržky še oveľo rychlejše ohreju od slunka jak tote veľke. To je jak kedz fialka na kraji lesa vykvitne skorej jak u sciňu lešnych velikanov. (Hutorce mi prosim poeto =) )

Teraz toto sakramentske hnojene. Kedz už zname čim hnojic, ta najlepše hnojic každy dzeň a menej, jak je na obale napisane. A kedz už riasy mame, ta vyhladujeme vodu. Ale to neznamena iba prestac hnojic, ale i nasadzic daco co žere živiny. Skratka rychloroštnuce rastliny, napriklad rožkatec. To je toten taky, co plava na hladine a vypatra jak vianočne lance. Potom še traduje, že pomože zatienic akvarko. Proste še na dakoľko dni uplne zakryje a še nešvici. Ale podle mne to je iba odobranim jedneho članku kombinacie. Povedal by mi, že bez švetla asi riasy zdechnu, tym padom pekne zašvinia vodu. Ale po odkryti bez odobraňa živinoch še zaš rozbehnu.

Aby som to zharnul, je nutne dotrimac dakoľko zasad a riasy nadmerne neroštnu. Ale je tyž pravda, že take krasne chlupate listy su v akvarku calkom šumne. A kedz neprehnojujem ani neprešvicujem ta je calkom v pohode. Švicic fakt tak maximalne 11 hodzin s dajakou prestavkou. Taže naj to s riasami vyhrace.

Ešte su i pripady medzi nebom a žemou dze riasy proste neroštnu chočjaky sprosty je akvarista. Podľa hesla, glupy sedlak veľke bandurky v tom mam i ja štesce. A kedže je to strašne dluhe ta do nadpisu dam jednotku. A v pripadze, že me neukamenujece, ta še zaš dakedy ku dačomu vyjadrim.

Ale nešmim zapomnuc dodac, že akvarko na okne abo na priamym švetle nikda nevynikne tak, jak v kuce ošvetlenym umelo. Ale to už je o optike a totej ja už vobec neholdujem.

Václav +Kaala

Mýty neboli kraviny, neboli co si dovoluji myslet..

Občas se mi otvírá zavírák v kapse když slyším nebo čtu některý zažitý hovadiny. Pokusím se některý vyjmenovat a srozumitelně vysvětlit, proč je to jinak. Ovšem sem jen tupej skorodědek, takže nemusí bejt všechno pravda. Vědecky to může bejt viděný jinak, a taky se jistý myšlenky, který se v akvaristice prosazujou,  časem měněj. To je natýrlich. Kapacity taky vymysleli, že země je placatá, v sopce kouří nas..ehm rozzlobenej obr a taky to i dokázali obhájit. Takže mě berte s rezervou. Přestože sem geniální i já má svý rezervy =).

Takže čučím do okna, kde okupuje krmítko sojka,proto začnu tím oknem. Je mezi lidima docela rozšířený dogma, že na akvárko nemá svítit sluníčko. Když bude svítit, nádrž se zařasí. Já si osobně myslím, že je to blbost. Když mám ve vokurkáči na vokně jávák na rozmnožení, tak tam řasy nerostou. A to tam nemám ani krevety ani nic jinýho, co by řasy likvidovalo. Zdůvodnil bych to takto. Řasy jsou poměrně "hladový zelí". Pokusím se to vysvětlit. Prostě řasy potřebujou hodně živin, zkrátka jsou to takový vodní kopřivy. Ty taky rostou na kompostě, nebo třeba tam, kde byli dřív husy , kachny a nebo jiný zvířectvo. Teda ve vohradě. Kde je prostě hodně "trusu" na jednom místě. Zkrátka pohnojeno. Jenomže, aby to nebylo tak jednoduchý, tak řasy potřebujou k životu i světlo a teplo. A taky musej něco dejchat. A většinou platí to, že se řasám daří víc než kytkám. Když to vem kolem a vokolo, tak řasy patřej do přírody stejně jako myši, mouchy, slimáci, i když je někdo nemá rád. I tydle potvůrky maj svoje úkoly v koloběhu života.

To, že tady u nás i ve světě máme invazivní druhy, který nemaj nepřátele a tudíž škoděj bez jakýkoli regulace, je věc jiná. Mizivý procento na tom má střídání chladnejch a teplejch období. Já osobně si myslím, že skoro žádnej. Protože přirozený by bylo, že se sem nastěhujou všechny, nebo aspoň většina druhů z určitýho místa. Ne jen některý. Trochu na to může mít vliv třeba nějaká přírodní katastrofa. Dovoz zboží může bejt taky možnost. Přírodní katastrofa je taky, řek bych nepřesná formulace. Řek bych spíš přírodní změna. Tydle věci se děli a dít budou vždy. Máme na nich svůj podíl a že jich je víc se nám jen zdá. Prostě jsme před 150 lety viděli o 3 vesnice dál a dneska po celý planetě. A mediální masáž o tom, co si máme myslet, je taky k nezaplacení!!!!!!!!! Ono ve slovním spojení homo sapiens, ta druhá půlka asi moc neplatí. Když to teda z hlediska informejšn sesuneme na jednu hromádku, tak řasy potřebujou něco papat, to jest živiny. Vidět, to jest světlo, dejchat a nemusej zrovna mrznout.

Tohle všechno potřebujou k životu. U řas je blbý to, že pooměr těchto podmínek nemusí bejt v daným poměru, tím chci říct, že řasy sou fakt tolerantní. Úplně nejlíp je si řasy nevypěstovat vůbec. Jenomže plánování a skutečnost se protínaj málokdy. Takže co s Tím? Úplně nejdůležitější v bitvě s řasou je nechat vyhladovět vodu!!!!!! To znamená nepřidávat žádný zázračný sračičky, hnojiva a jiný taháky na peníze. Vono hnojit celkem lze, ale musí se vo tom něco vědět. A uvědomit si, že míň je někdy víc. Nemám nic proti hnojení, ale ve většině akvaristickejch krámech vám jako vhodnou kytku prodaj třeba i vodní kaktus. To je prostě dobou. Kšeft je kšeft. Že občas ani nevědí co maj na prodejně vo tom ani nemluvim. A to nemusí bejt jen jejich chyba..teda úmyslná.

Uvedu to na příkladě ze života. Potřeboval sem se dostat celkem velkej kus po republice a kámoš mi nabíd svezení. Jezdil tehdy s kytkama jako zásobování květinářů. Celou dobu mi vykládal jak nikde nejsou jiný růže než červený,... a báby maj zrovna módu bílejch. Protože po mě nechtěl ani peníze tak sem mu na trase aspoň pomáhal vykládat bedýnky..Všude to bylo podobný! Vezete konečně nějakou tu bílou růži? Jasně paninko, ale sou vo pětku dražší =). Když sem se zeptal jak může vydávat červenou za bílou, řek mi. Pokvetou nejdřív za rok. A hlavně že sem udal všechno. Ale to bylo od věci i když vám to možná něco napoví.

Další věc je hnojení a chemie. Ono je totiž rozdíl mezi hnojivem a hnojivem. A pokud opravdu nevíme co je na co, nejprve se voptáme někoho kdo tomu fakt rozumí. To ovšem většinou v akvaristice nebejvá. Zrovna minulej tejden,sem v akvaristickým krámě prones kouzelný zaklínadlo..Dobrej den, potřebuju pmdd bez kno (omlouvám se neumím napsat horní dolní index) a prodavačka mi ukázala všechna plomby jak u zubáka. Tak vodevřela hubu! Takže je fakt dobrý si nechat poradit. Vod toho je třeba net. Ale zase s rozumem, Nesmíme věřit všemu. Občas se na netu najdou informace kerý sou scestný. Třeba zrovna tenhle můj článek.

Ono tohle ťukání do klávesnice není moc pro vodborníky ale pro to mizivý procento lidí kerý na chemii hodně často chyběli jako já. Já si pamatuju akorát že se kyselina neleje do vody anebo vobráceně. Teď přesně nevim. Prej by to mohlo i voči vypálit. Takže to radši nedělám. K životu to nepotřebuju! Jo ale abych nebyl za úplnýho ignoranta tak si eště pamatuju ..ný, natý, E.T.... A že ten ruskej strejda udělal tabulku ve kerý byl nějakej kov kerej vobjevili až následně. Zkrátka dřív na papíře než v huti...Jestli sem to dobře pochopil. Ale jak říkám, hodně sem chyběl.

Já si fakt ale myslím že nejvíc řasám prospívá přehnojení. Když kouknem kolem sebe tak vydíme kaluže okolo polí úplně zelený. Rybníčky kachňáčky jakbysmet. I např stromy  nebo rohy domů poblíž hospod oblíbené opilci bývají dozelena. Když se podíváme na rybníčky v lesích, i na ty které svou rozlohou popírají možnost světelnýho deficitu uvidíme a přesvědčíme se o tom že světlo jako takový pro růst řas nestačí. Kde není v blízkosti možnost splachů z polí, kterému les dobře zabraňuje opravdu je změna i viditelná.

K tomu zařasení na okně někdy dojde ale někdy ne takže světlo je jen jeden faktor. Další faktor je asi velikost nádrže. Takové ty parapetní nádržky se daleko rychlejc ohřejou od sluníčka, než nádrže velké. To je jako když podlíšky na kraji lesa vykvetou dřív než  ve stínu lesních velikánů. (Říkejte mi prosím poeto=)).

Teď to sakramentský hnojení. Když už Víme čím hnojit, tak je nejlíp hnojit denně a radši míň než je uvedený na obale. A když už řasy máme, tak vyhladovýme vodu. Jenže to neznamená jenom přestat hnojit ale taky nasdit nějaký žrouty živin. Zkrátka rychlerostoucí rostliny, například růžkatec. To je takový to co plave na hladině a připomíná to zelenej vánoční řetěz. Pak se traduje že pomůže zastínění akva. Prostě na několik dní úplně zakrejt a nesvítit. Podle mě tio je ale jen odebráním jednoho článku kombinace. řek bych že bez světla asi řasy uhynou, tím pádem pěkně zasviněj vodu. Po opětovným odkrytí bez odebrání živin se ale opětně rozjedou.

Abych to schrnul, je nutný dodržet několik zásad a řasy nadměrně nerostou. Ale je taky pravda, že takový krásně chlupatý listy sou v akva docela hezký. A když nepřehnojujem a nepřesvicujem, tak je celkem v pohodě. Svítit fakt tak max 11 hodin s nějakou přestávkou. Takže, ať to s řasama vyhrajete.

Ještě jsou taky případy mezi nebem a zemí, ve kterých prostě řasy nerostou ať je to sebeblbější akvarista. Podle hesla blbej sedlák, velký brambory. v tom mám i já kliku. A protože je to děsně dlouhý, tak do nadspisu napíšu jedničku. A v případě že mě neukamenujete, tak se zas někdy k něčemu vymáčknu.

Ale nesmím zapomenout dodat, že akva na okně nebo na přímým světle nikdy nevynikne tak jako v koutě osvětlený uměle. Jenže to už je o optice a tý už nehovim vůbec.

Václav+KAALA

Jinak kdo chce opravdu odměnu za dočtení až sem, ve formě informací tak ať jukne sem. http://rybicky.net/clanky/625-rasy-a-podobne-organismy-v-akvariu protože to Johan udělal skvěle...



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 39x Nelíbilo se: 6x Zveřejněno: 06.02.2011 Upraveno: 06.02.2011 Přečteno: 1083x

Schválili: Bob66 *** 13.01.13 • Jarka *** 01.02.14 • Rex *** 01.02.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Zábava
09.06.2014*****Pes akvarista...596x
03.02.2011*****Kterak si dobré rady k srdci neberu a o výhodách netu..1004x
12.04.2012*****Moderní komunikační kanály a jejich význam pro akvaristy510x
14.09.2010*****Jak sem choval listonoha a dokonce i dva3432x
25.11.2010*****Svátky mrtvejch stromečků, ochotnej prodavač a konec akva.2482x
01.11.2011*****Těžká práce redaktora aneb rak...689x
28.10.2010*****Ve městě je nový šerif aneb jak jsem se stal spolupracovníkem :-)1987x
17.07.2012*****Detektivka...769x
01.06.2011*****Kterak si aquarium udržovati v čistotě bez velké náročnosti na čas Váš, Choti Vaší neb Vaší panské služebné..1382x
16.01.2013*****Jací jsme, aneb akvarijní abeceda...71x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
09.06.2014*****Pes akvarista...596x
30.12.2012*****Ženská neakvaristická.....aneb, jak dostat opušťák...1263x
23.10.2012*****Další rozměr akvaristiky...873x
05.08.2012*****Chtěl/a bych akvárko... jsem tady dobře?1290x
17.07.2012*****Detektivka...769x
07.06.2012*****Lojzovo "Paků" a jiný pralesní rybky...1451x
17.05.2012*****Cyprinion macrostomus a trocha asociací...352x
12.04.2012*****Moderní komunikační kanály a jejich význam pro akvaristy510x
10.04.2012*****Proč si nepořizovat mořský akvárko...1171x
07.04.2012*****Zavřenej akvarista1078x
07.04.2012*****Akvabrejle, iluze nebo fakt?653x
07.04.2012*****Úspěchy a něco jako rodičák...486x
15.03.2012*****Akvarista, tvor z jiný panety, aneb když to člověk myslí dobře...2265x
24.02.2012*****Trojky, aneb když se daří...1323x
15.02.2012*****Brazílie a krajiny okolo...926x
13.01.2012*****Amazonie, domov oblíbených krunýřovců trochu jinak...1328x
12.01.2012*****Obchodování čili směna krunýřovce512x
10.01.2012*****Modrý ryby a neboli T.T....1100x
04.01.2012*****Kreveta Ostravská pruhovaná...1009x
04.01.2012*****Říše zvaná akvaristika a její hranice...646x
03.01.2012*****Jak snadno zbohatnout na rybičkách...1170x
01.01.2012*****Bilance...513x
12.12.2011*****Rodič neakvarista a jiný pohromy...780x
06.12.2011*****Vesnická akvaristika v severním teritoriu aneb po česku...974x
19.11.2011*****Mříže, francovka, porcovanej medvěd a tak...682x
10.11.2011*****Proč? Proč ? Proč... aneb běžná schůzka s capartama...1374x
01.11.2011*****Těžká práce redaktora aneb rak...689x
23.10.2011*****Vodní pavouci...800x
21.10.2011*****Doprava krevetek...1016x
10.10.2011*****Kýma, Bíma hárvestr... aneb téměř po prázdninách!752x
19.08.2011*****Jak se vyplácí práce s dětma...994x
22.06.2011*****Kratičkej reklamní...730x
20.06.2011*****Jak sem žehlil vodu...840x
15.06.2011*****Vejlet a jak se něco povedlo a něco mínˇ...583x
01.06.2011*****Kterak si aquarium udržovati v čistotě bez velké náročnosti na čas Váš, Choti Vaší neb Vaší panské služebné..1382x
27.05.2011*****Dětskej den aneb jak prudit rodičovstvo...a taky jak ho pumpnout...917x
28.04.2011*****Osmadvacet dní...otevřená věc veřejná..1487x
24.04.2011*****Jazykem, srdcem a jak na akvárko s omezeným rozpočtem.2204x
18.03.2011*****Tolerance1165x
01.03.2011*****Akvaristickej bůh....1820x
24.02.2011*****Souvislosti v akváriu2456x
22.02.2011*****Ekonomicky a různý jiný fígle...1410x
16.02.2011*****Teoreticky...1535x
05.02.2011*****Tak vám pěkně děkuju...1195x
03.02.2011*****Kterak si dobré rady k srdci neberu a o výhodách netu..1004x
02.02.2011*****Tuctero zásad k dodržení, při činnosti bohulibé která jest se aquaristikou zove..1054x
01.02.2011*****Cabarius morbus vernum anguiila především druhu anguilla anguilla.983x
26.01.2011*****Šupleroidní psaní a akvaristika jako taková ...913x
25.01.2011*****Akvaristi na chatě..1482x
24.01.2011*****Biochemická autoregulace vodních rostlin...1185x
27.12.2010*****Akvaristickej potěr a co stále překvapí1460x
02.12.2010*****Zaměněný písmeno a vězni skla1830x
25.11.2010*****Svátky mrtvejch stromečků, ochotnej prodavač a konec akva.2482x
17.11.2010*****Akvaristika bez kravaty a tajemnej Pepa1800x
11.11.2010*****Ukradený dřevo3035x
08.10.2010*****Nepovedenej čtvereček..pozdravit?1628x
03.10.2010*****Pěstování ryb aneb akvaristika včera dnes a snad i..2320x
23.09.2010*****Tři prvňáci1415x
14.09.2010*****Jak sem choval listonoha a dokonce i dva3432x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/600-bludy-abo-i-somariny-abo-co-sebe-ja-dovo%25EF%25BF%25BD%25EF%25BF%25BDujem-myslec