Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Botanická zahrada Liberec – akvária a něco málo navíc – červenec 2016

 

Články » Botanická zahrada Liberec – akvária a něco málo navíc – červenec 2016   Vytisknout tuto stránku 

Botanická zahrada Liberec – akvária a něco málo navíc – červenec 2016

Publikováno: 14.07.2016 • Autor: © Jája • Rubrika: Reportáže

První týden v červenci jsme byli na dovolené v Hamru na Jezeře (mimochodem vřele doporučuji - brusle, kola, turistika, procházky, koupání). Samozřejmě jsme počítali i s výlety. Volba padla i na Liberec, do nějž to není z Hamru moc daleko. Den D nastal 6. července. Rozhodli jsme se, že se podíváme i do Botanické zahrady, kterou jsme již před více lety navštívili. Už tenkrát se nám velmi líbila, tak jsme byli nyní zvědaví, jak vypadá dnes. A zklamáni jsme nebyli, naopak. Zahrada je nádherná, skleníky také, až oči přecházejí nad mnoha rostlinnými druhy zde prezentovanými. A ti, kdo mají rádi zvířátka, mohou navštívit i ZOO, která je „kousek vedle".

Zhlédli jsme i výstavu o Venezuele, která je umístěna přímo ve výstavním sále Botanické zahrady, a to od června do září, a samozřejmě je cílena hlavně na rostliny. K vidění je mnoho zajímavých fotografií s popisem. Výstavu skvěle doplňuje doprovodné video, které botanici natočili ve Venezuele na své expedici. Dokument trvá cca půl hodiny. Sice není moc kvalitní (asi není natočen kamerou), ale je hodně zajímavý (jsou tam záběry i ze stolové hory). Výstavní sál je tak trochu utajený – je umístěný v samostatné budově za skleníkovým komplexem, který je nutné obejít zprava.

 

Komplex skleníkových pavilonů
Komplex skleníkových pavilonů je sestaven do tvaru plástve. Má dvě podlaží a každý samostatný skleník je zaměřen na konkrétní oblast či rostliny. Před vstupem do skleníků je členitá a rozlehlá skalka s různě velkými jezírky a tůňkami, vše je řešeno s citem a smyslem pro krásu. Stejně jako skleníky, tak i skalku je možné pomyslně rozdělit na části s určitým zaměřením.

F F

F F

F F F

F F F

F

 

Kapříci
V jednom ze skleníků plavou v nádrži i krásně zbarvení koi kapři. Rybníček jsem ale, já hlava děravá, zapomněla nafotit. Tak alespoň mám pár fotek kapříků.

F F F

F F F

 

Akvária
V hlavní vstupní hale komplexu jsou do stěny zabudovaná první dvě velká akvária, která ale vzhledem k výraznému zrcadlení okolí na jejich sklech nebylo možné vyfotit. Sice jsem se o to pokoušela, ale nakonec jsem své pokusy o zdokumentování nádrží vzdala. Povedlo se mi alespoň trošku přijatelně zvěčnit axolotla, jenž dorostl doslova do obřích rozměrů. Na fotce to ale tak není viditelné.

F

 

V přízemí, uprostřed „plástve", je pavilon B, který je plný akvárií – jak sladkovodních, tak i mořských. Místnost má tvar čtverce a po celém jejím obvodu jsou nainstalována akvária. Právě proto při focení nastává problém s odrazem protilehlých akvárií na skle. Když je foceno celé akvárium, tak se odrazům nedá vyhnout, což je vidět i na snímcích, které zde prezentuji. Pokud fotím jen detail, tak se odrazy dají eliminovat, případně alespoň částečně vykrýt zastíněním vlastním tělem.

Nejdříve jsem si udělala pár fotografií pro sebe, zaznamenala jsem názvy vyfocených ryb a až teprve, když jsme vyšli ze skleníků, mě zaujala myšlenka, že bych mohla nafotit akvária a napsat k tomu pár slov. Jenže chybička se vloudila – zapomněla jsem na názvy vyfocených ryb. Téměř všech názvů jsem se sice dopátrala a doplnila je, ale pokud někdo přijdete na chybu, prosím o upřesnění či doplnění.

Většina sladkovodních akvárií je osazena rostlinami a je znát, že si s jejich rozmístěním někdo dal skutečně práci. V nádržích se určitě nejen dobře žije jejich obyvatelům, ale i vzhled akvárií potěší oči návštěvníků. V akváriích rostou i řasy, což jim na kráse vůbec neubírá. Naopak přítomnost řas dotváří přírodní vzhled. Pak bych ještě zmínila mořské akvárium, které představuje korálový útes. Je nádherně vyladěné do každičkého detailu, barevně výrazné, prostě pastva pro oči.

Do pavilonu B se dostaneme vchodem, který je zároveň i akváriem a je řešen jako tunel ze silného plexiskla, jež drží cca 10 000 l vody (prostě voda skoro všude okolo). I když tam nejsou rostliny, je na akvárium s jeho obyvateli doslova úchvatná podívaná.

Podobný tunel je k vidění v Hradci Králové, ale oproti tomu libereckému je doslova obr - objem vody je 13x větší. Na svých stránkách akvárium prezentují jako největší v ČR, má objem 130 000 l, ve kterých plave kolem 500 ryb. Vzhledem k velikosti zde našly domov i raritní kousky, např. arowany, které měří přes jeden metr, nebo ryby rodu colossoma, které mohou vážit až 23 kg a dorůstají do 90 cm... Určitě toto obří akvárium stojí za zhlédnutí, což mohu potvrdit, neboť před několika lety jsme se v Hradci Králové byli také podívat - http://www.obriakvarium.cz/.

 

Tunel
V tomto mimořádném akváriu plavou krunýřovci velkoploutví (Pterygoplichthys gibbiceps), pak ještě další velký krunýřovec panak černopruhý (Panaque nigrolineatus). Dále jsou zde i vrubozobci paví (Astronotus ocellatus), kostlíni obecní (Lepisosteus osseus) a ještě jeden rybí krasavec – kančík managujský (Parachromis managuensis).

F F F

F F F

F F F

F F F

F F

 

Akvárium s parmičkami Denisonovými (Puntius denisonii)
Parmičky byly neustále naskládané v pravém dolním rohu u skla. Když jsem se přiblížila ke sklu, tak v panice utíkaly a nenechaly se vyfotit. Rybky mi připadaly vystresované. Vložila jsem alespoň jednu rozmazanou fotografii. Sumečci sklovití (Cryptopterus bicirrhis) se úspěšně maskovali v porostu a po celou dobu focení se neukázali.

F

F

 

Akvárium s cichlidkami Reganovými (Julidochromis regani)
Zajímavé rybičky, výrazné, krásně zbarvené. Fotit se nechtěly, tedy spíš foťák je v pohybu nestíhal vyfotit bez rozmazání. Horko těžko jsem z té hromady fotek nakonec vybrala jednu slušnou.

F

F

 

Akvárium s trnuchami Leopoldovými (Potamotrygon leopoldii)
Tito černí krasavci jsou úžasní, tak elegantní rybu (spíš parybu) jsem snad ještě neviděla. Na fotce akvárium není celé, neboť jeho část je zapuštěná za sousedním akváriem.

F

F F

 

Akvárium s bahníkem Dolloovým (Protopterus dolloi)
Nebyl vidět, celý se nasoukal do anubiasu vlevo u předního skla. Po celou dobu, co jsem fotila, nevylezl. Že je schovaný v anubiasu je k poznání podle odrazu konce ocasu na přilehlém bočním skle akvária. Kdyby měl ruce a uměl psát, tak by jistě držel cedulku s nápisem "prosím, čumilové neotravujte".

F

 

Akvárium s bichirem zdobeným (Polypterus ornatipinnis)
Tak tomu říkám nádherná a zajímavá ryba. Když jsem začala s focením, tak byl bichir schovaný v rostlinách. Nakonec jsem měla štěstí, že ho hra na schovku přestala bavit. Natáhl se přímo u předního skla, jako by říkal: „No tak dělej, milostivě ti dovolím mě vyfotit."

F

F

 

Akvárium se skalárami amazonskými (Pterophyllum scalare)
Dle popisu to mají být Rio Manacapuru a Rio Nanay.

F

F F

 

Akvárium s piraněmi Nattererovými (Pygocentrus nattereri)
Piraně se chovaly jako dámy – skoro se nehýbaly a pěkně pózovaly jako nějaké modelky. Na štítku u akvária je uveden název piraňa obecná, což je synonymum.

F

F F F

 

Akvárium s cichlidou žlutoocasou (Cyprichromis leptosoma)
Dále v akváriu spolu s cichlidou žlutoocasou žijí pestřenec očkatý (Lamprologus ocellatus) a pestřenec žlutohlavý (Altolamprologus compressiceps). Bohužel jsem rybky zapomněla vyfotit, takže jsem z hlavní fotografie udělala alespoň výřez, aby bylo vidět, co to v tom akváriu vůbec plave, ale kvalita pokulhává, rybky i tak nejsou moc k poznání.

F

F

 

Akvárium s murénou síťkovanou (Gymnothorax favagineus)
Je to nádherná, majestátní „rybička". Při prvním focení byla zalezlá, ale naštěstí po přestávce, ve druhé fázi focení, vyplavala ze svého úkrytu.

F

F

 

Akvárium s korálovým útesem
Fotila jsem jen dvě rybky – samozřejmě klauna očkatého (Amphiprion ocellaris) a parmovce skvělého (Pterapogon kauderni), teď toho ale lituji, protože tam bylo víc zajímavých obyvatel. Dalšími obyvateli korálového útesu jsou např. sapínovec Fridmanův (Pseudochromis fridmani), sapínek žlutomodrý (Chrysiptera hemicyanea) a žlutoocasý (Chrysiptera parasema) a krevetka pruhovaná (Lysmata amboinensis).

F

F F

 

Akvárium s perutýnem ohnivým (Pterois volitans)
Perutýni jsou nádherní, jakoby z jiného světa. Krásu ale negativně vyvažuje to, že jsou jedovatí. Stejně jako piraně byla radost je fotit – klidní, pomalí, předváděli své perutě jako někde na přehlídkovém molu, prostě nádhera.

F

F F F

 

Akvárium se žralůčky perskými (Chiloscyllium arabice)
Žralůčci byli hodně akční, stále plavali rychle po celé délce akvária sem tam. Řekla bych, že jim není moc dobře a jsou vystresovaní, to akvárium je dle mého názoru pro ně moc malé – žralůčci zřejmě nebyli moc dobrou volbou do tohoto akvária. I když je jejich akvárium delší, než na fotografii (pokračuje ještě za akvárium s perutýny), tak vzhledem k jejich aktivitě by podle mě potřebovali minimálně dvojnásobně dlouhé. Se žralůčky akvárium sdílí ještě jedna dost velká a pěkná ryba - kanic vysokoploutvý (Cromileptes altivelis). Jenže v době mé přítomnosti byla schovaná v zadní části akvária, takže mě velice mrzí, že jsem přišla o další zajímavý "úlovek".

F

 

Velké mořské akvárium
Akvárium je poměrně stroze zařízené, což ale vůbec není na škodu, protože pestrost a barevnost ryb tím víc vyniká. Ryby nešly pořádně nafotit, byly hodně akční, takže tomu fotografie odpovídají. Jsou hodně rozmazané, ale i přesto jsem je zveřejnila. Akváriem se prohánějí např. bodlok žlutý (Zebrasoma flavescens), ostenec černý (Odonus niger), králíčkovec jednoskvrnný (siganus unimaculatus), bodlok žlutooký (Ctenochaetus strigosus), bodlok hnědý (Zebrasoma scopas), čtverzubec černoskvrnný (Arothron nigropunctatus), pomčík ohnivý (Centropyge loricula), bodlok maskovaný (Acanthurus pyroferus) - viz fotografie, ale i další.

F F

F F F

F F F

F F

 

Při prohlídce zahrady jsme zamířili i do skleníku s leknínovitými vodními rostlinami, který byl nově postaven a zkolaudován v roce 2014. Je umístěn mimo hlavní skleníkový komplex (vpravo za skleníky) a může se pochlubit (zatím) největším skleníkovým bazénem v ČR. A samozřejmě tam nechybí ani viktorie. Co mě ale jako akvaristu zaujalo na tomto skleníku nejvíce, je to, že v bazénu plavou rybičky, ne ledasjaké, a podle mě i pro takový bazén spíš nezvyklé. Když si všimly, že je někdo u bazénu, tak jich připlaval houf. Jako by čekaly na krmení, no nedočkaly se. Sice jsem je viděla jen shora, ale když jsem si je pořádně prohlédla, k mému překvapení jsem zjistila, že to byli rájovci. Ty bych v takovém bazénu nečekala. Jen jsem do skleníku vkročila, tak jsem měla mlhu před očima, jak se mi okamžitě zarosily brýle. Zde jsem neudělala ani jeden snímek, protože uvnitř panovalo vedro doprovázené snad 100% vlhkostí vzduchu, takže jsem foťák raději nechala venku.


Teď odbočím od vodní havěti k „pár třešničkám na dortu"
Ačkoliv se následující fotografie nevztahují k akváriím, tak si myslím, že zde mají své místo. Nedaleko od hlavního vchodu do zahrady jsou rozlehlé záhony s růžemi. Červenec je měsíc, kdy jsou růže v plném květu, tak věřím, že jejich fotografie (ale i jedna s liliemi), jež jsem vybrala, v závěru potěší.

F F F

F F F

F

 

Ještě bych zmínila takovou zajímavost, tedy pro mě spíš potěšující skutečnost. V levé části zahrady je, dá se říci, téměř plantáž s nepřeberným množstvím druhů netřesků. Jsou překrásné, ani jsem se od nich nemohla odtrhnout. A jak jsem si je tak pořád dokola prohlížela, tak mi došlo, že na chatě máme netřesk, který zde nemají, heč...

 

Co na závěr?

Rada – udělejte si výlet a nezapomeňte foťák. V zahradě, ve sklenících, na výstavě a u akvárií jsme strávili cca tři hodiny, spíš ale více. To musíte vidět na vlastní oči – návštěva za to určitě stojí - http://www.botaniliberec.cz/.

 




 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 28x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 14.07.2016 Upraveno: 15.07.2016 Přečteno: 508x

Schválili: romant **** 15.07.16 • vaaclav ***** 15.07.16 • NASREDDIN **** 16.07.16 • Mrakoplash ***** 17.07.16

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Reportáže
18.02.2018*****(Foto)reportáž : Aquario civico Milano349x
03.05.2009*****První návštěva výstavy a burzy Tropic v Ostravě1212x
28.12.2011*****Návštěva u instantních rybiček594x
11.11.2015*****Pár kapek z Dánska353x
22.09.2013*****37. výstava akvarijních ryb a terarijních zvířat v RK - pokračování429x
02.04.2012*****Návštěva u Jana Haidingera762x
13.08.2015*****Plánujete navštívit delfinárium?16x
18.10.2016*****AkvaEXPO 2016 RK422x
29.05.2017*****Teplické gymnázium-prohlídka skleníku spojená s Akva-tera burzou304x
27.06.2012*****London Aquarium - Sea Life554x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
25.09.2022*****Rychnov nad Kněžnou 17. září 2022 - 44. výstava - druhá část126x
25.09.2022*****Rychnov nad Kněžnou 17. září 2022 - 44. výstava - první část128x
20.09.2020*****Kterak jsem odchovala pancéřníčky napské480x
10.11.2018*****Výstava Exotika v Lysé nad Labem 2018 - první část475x
10.11.2018*****Výstava Exotika v Lysé nad Labem 2018 - druhá část225x
23.09.2016*****Rychnov nad Kněžnou 17. září 2016 - 40. výstava - třetí část358x
23.09.2016*****Rychnov nad Kněžnou 17. září 2016 - 40. výstava - druhá část233x
23.09.2016*****Rychnov nad Kněžnou 17. září 2016 - 40. výstava - první část313x



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1582-botanicka-zahrada-liberec-%25EF%25BF%25BD%25EF%25BF%25BD%25EF%25BF%25BD-akvaria-a-neco-malo-navic-%25EF%25BF%25BD%25EF%25BF%25BD%25EF%25BF%25BD-cervenec-2016-