Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

DIY Externí filtr Lock and Lock

 

Články » DIY Externí filtr Lock and Lock   Vytisknout tuto stránku 

DIY Externí filtr Lock and Lock

Publikováno: 01.11.2015 • Autor: © prochazkao • Rubrika: Technika

Ahoj, chtěl bych se podělit o vlastní zkušenosti s výrobou externího filtru z plastové vzduchotěsné dózy na potraviny Lock and Lock.

Myšlenka, postavit si vlastní filtr, mne napadla, když jsem do velkého akvária pořídil filtr Eheim 2213 a kvalita vody se mi dost rapidně zvedla.

Problém jsem viděl však v tom, že na 30 litrové akvárium moc externích filtrů není, nejlevnější něco kolem 1500 Kč a závěsný se mi na nádrži moc nelíbí...

Takže jsem se pustil nejdříve do hledání již těchto samo-domo výrobků, anglicky Do It Yourself (DIY). Však k mému překvapení jsem nic takového, co by mi nehyzdilo obývací pokoj, skříňku velikostí a obludností, nenašel.

Promyslel jsem tedy plán a šel nakupovat.

V obchodě s kuchyňskými potřebami jsem koupil již výše zmíněnou dózu na potraviny, která je opravdu vzduchotěsná. Výběr v kamenném obchodě nebyl však moc velký, na internetu je mnohem větší, ale vybral jsem 1,8 litrovou tvaru obdélníku. Lze koupit i větší. Třeba zde: http://www.domacipotreby.cz/katalog.php?hlkat=1&kat=9&podkat=185&od=9&orderby=poradi,id&pocet_zaznamu_stranka=9

Následovalo koupit další materiál, ale většinu doma i najdete.

Koupil jsem v Hornbachu hadici 10x14 mm cca 2,5 m a plastovou trubku 11x8 mm, která se prodává jen po 3 m, a to na udělání vtokové a výtokové trubice.

Plastové kolínko na vtok do filtru jsem doma nějaké našel, ale problém koupit myslím nebude.

Nejdůležitější součástí a taky asi nejdražší na celém Lock and Lock externím filtru je čerpadlo.

To jsem měl také doma a použil jsem starý interní filtr, myslím, že nemá ani výrobce. Je to takový ten, co vám doporučí prodavač(ka) v hobby marketu, 
když jdete hrdě koupit svoji první výbavu do nového akvária velikosti 60 l. Filtr jsem tedy rozebral a nechal jen tu vrchní část s motorem a vrtulí.
Někdo může namítat, že filtr do 60 l akvária a použít to do 30l. Nebojte, realita je poněkud jinde, filtr je tak akorát. Není dělán na nějaký extrémní výtlak 50 cm, takže jeho reálný průtok, je nyní v provozu asi jinde. Nicméně pro tu třicítku opravdu vystačuje.

Výhodou je, že mám akvárium na podlaze a výtok z filtru, neboli výška hladiny ve filtru a výška hladiny akvária má rozdíl cca 20 cm, což je opravdu málo.

Pokud budete chtít vodní sloupec tlačit výše, doporučuji úplně jiné čerpadlo!

Teď k samotné stavbě.
Do dózy jsem po rozmyšlení vyvrtal dvě díry. Jednu dolů, skoro k samotnému dnu, a druhou do víčka nádoby.
Do spodní díry jsem nasadil moje kolínko, které jsem ihned zasilikonoval.
Do vrchní díry ve víčku jsem nasadil ústí čerpadla z rozebraného starého filtru a také pojistil silikonem. Ani to nebylo nutné, protože jsem díru vrtal opravdu na těsno, takže ani kapka vody.

Aby však šla krabička zavřít, musel jsem přívodní kabel k filtru střihnout, provrtat malou dírku skrze víčko a po provlečení přívodního kabelu jsem připojil přes svorku dvou kolík.
Pokud elektrický proud není váš kamarád, doporučuji tuto instalaci přenechat někomu zkušenému! Není to však nic náročného.

Na obě dvě díry vtoku a výtoku, jsem druhý den po vytvrzení nasadil hadici 10x14 mm, již na délku k samotné nádrži. Výhoda je, že je dost poddajná, takže s ní jde pěkně pracovat.
Vše jsem raději pojistil stahovací páskou a pořádně dotáhl.

F F

 

Možná se ptáte, když jsem nakupoval, proč jsem rovnou nekoupil náplně do filtru. Ty jsem koupil v drogerii, použil jsem obyčejné houby na mytí nádobí. Jednu velkou na mytí auta a druhé 2 nebo 3 malinké na mytí talířů, které jsem zbavil jedné drsné tmavé strany, tak zvané drátěnky.

F F

Filtr by tímto měl být hotov.

Další fází bylo, jak z plastové trubky rozměru 11x8 mm vytvarovat něco jako LillyPipes. Možná stačilo to vyřešit jako rozstřikovací rampu, která je u každého externího filtru originální výroby.
Chtěl jsem se však lišit, a tak jsem vyzkoušel tvarovat z plastu. Kousek jsem si uřízl, z jedné strany zalepil otvor elektrikářskou páskou a z druhé strany nasypal jemnozrnný písek a zalepil druhou stranu.

Poté jsem nad plynovým sporákem, tady buďte opatrní, lze se rychle opálit a také se může stát, že trubičku přehřejete a praskne vám.
Když s ní však budete rychle a v dostatečné výšce točit, začne vám pekně měknout a lze jí ohnout podle vašich představ. Já prvně vytvaroval tu výstupní odtokovou.

Písek uvnitř zabrání při ohýbání tomu, že se vám vnitřní průměr zdeformuje a slepí k sobě. Není to sice úplně ideální, kdybych měl sklo a kahan, vyzkoušel bych to na skle.
Plast není úplně ideální, protože se velmi natahuje, když jej přehřejete, tak se v něm objeví bublinky a materiál se rapidně ztenčí.

Takže po ohnutí plastu jsem písek vysypal a konec trubice, který bude namočený ve vodě, jsem zatavil. Nahřál jsem ho a zmáčkl nožem proti dřevěnému prkýnku.
Po délce pak vyvrtal malé dírky na vtok vody a připojil k hadici na filtru.

Takto jsem přesně postupoval i u druhé výtokové trubice, kde byl postup stejný, avšak je potřeba udělat dva ohyby, aby trubice případně držela na hrdle akvária.
Mě se to moc nepovedlo, takže je lepší výtok přichytit ještě alespoň jednou přísavkou. Jistota je jistota.

F F

 

Říkal jsem si, hotovo... teď už stačí jen strčit do akvária a jede se!

Omyl, následně jsem řešil problém, jak filtr napustit tak, aby v něm nebylo moc bublin a vzduchu. A na konec se podařilo.
Je potřeba strčit vtokovou trubici pod hladinu, výtokovou vzít do úst a lehce potáhnout. Voda  samospádem vteče do filtru a jakmile dosáhne hladina vody filtru víka, lze filtr spustit.

Chtěl jsem recenzi mého obyčejného filtru napsat již dříve, ale nevěděl jsem, jaké trable mne potkají.
Filtr k dnešnímu dní jede cca 14 měsíců a kromě jednoho čištění filtračního materiálu a jedné rybky, kterou jsem našel zaseknutou ve vtokové trubici jsem problém neměl.

Nakonec se pokusím vypočítat cenové náklady na pořízení:

Hadice 2 m - 100 Kč
Lock and Lock dózza: 120 Kč
Plastová trubka 3 m: 150 Kč
Náplň z houbiček: 30 Kč
Čerpadlo starého filtru: 200 Kč (musíte však brát v úvahu, že jsem použil staré, které bylo koupené za jiným účelem v minulosti)

Cena celkem plus mínus:  600kc

Není to však nejnižší cena, možná poloviční proti tomu, co koupíte v obchodě, ale jde to. Jde to, pokud se Vám bude chtít a máte doma nepotřebné staré čerpadlo či starý vnitřní filtr, třeba zrovna ten, co vám nyní bublá v akváriu, a o kterém uvažujete, že brzy nahradíte externím.

S pozdravem a přáním  hezkého dne,

Ondřej Procházka

 

F

F F

F F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 21x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 01.11.2015 Upraveno: 01.11.2015 Přečteno: 685x

Schválili: vaaclav ** 01.11.15 • romant *** 01.11.15 • Heimdall ** 01.11.15

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Technika
14.08.2011*****Tetratec IN 600 plus- pár poznatků a návod na zvýšení filtrační kapacity535x
24.04.2013*****Difuzér vs. atomizér v panoramatické nádrži985x
23.04.2013*****Výroba propustné přepážky do akvária1132x
26.04.2013*****Zhotovení rozstřikovací rampy k čerpadlu AT 200-203 během 2 minut? Proč ne?1241x
15.01.2016*****Výroba reaktoru CO2 + počítadlo bublin z filtru na vodu.1655x
05.02.2011*****Vnitřní ponorný filtr Duetto DJ150965x
14.07.2009*****Uchovávání nitěnek1883x
14.08.2012*****Moderní svítidla pro moderní akvaristy1017x
07.06.2011*****JBL CristalProfi E1501 greenline2085x
17.03.2012*****CO2 ala sifon1566x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/1513