Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prezentace - Pepkov

 

Prezentace » Džouzif » Pepkov » Nápověda 

Hlavní fotka



Pepkov

NEAKTUALIZOVANÁ PREZENTACE

Majitel: Džouzif   Kategorie: Společenské akvárium
Zapsáno: 31. 8. 2014   Aktualizace: 13. 1. 2020 Nové fotografie Nový záznam v deníku 
Počet návštěv: 614   Počet palců: 0
Založení: 15. 5. 2014   Stáří: 9 let a 11 měsíců
Objem: 84 litrů   Čistý objem: 63 litrů
Tloušťka skla: 6 mm   Objem bez skla: 78 litrů
Velikost: střední akvária   Oblíbenost: 3 uživatelů
Fotek a videí: 28+0   Komentářů: 10
*     *     *     *


Rozměry: 80 cm x 30 cm x 35 cm

Popis: Kousek podvodní přírody v obýváku.

Biotop: Neřeším. Spíš se zaměřuji na to aby fungovalo jako kus přírody.

CO2: CO2 set od rostlinna akvaria, kovové počítadlo bublin a externí atomizer napojený na hadici a následně vývod skrze rozstřikovací rampu.

Dekorace: živé rostliny, kořen, kameny

Dno: nahoře vrstva Profiplants soil a pod ním zbytky starého Tetra Complete Substrát

Filtrace: venkovní Aquael Midikani 800 + extra čerpadlo

Hnojení: Seachem Flourish, železo, draslík.

Chemie: kromě hnojiv nepoužívám

Krmení: vločky, tablety na dno, občas mražené

Osvětlení: Chihiros LED A serie 60-80cm 39W A601 a 2x pásek 20cm na boky (Chihiros neosvětlí strany nádrže a rostliny se točí do středu)

Pozadí: černá folie

Stojan: nemám, je na silné kuchyňské desce, pod kterou je skříňka

Topení: Resun Sunlike 100W

Údržba: 1x týdně výměna 1/3 až 1/2 vody (když očekávám něco, tak i častěji), povrchové odsávání dna

Voda: 24°C, PH díky substrátu 6,5

Vzduchování: čeřením hladiny extra čerpadlem

NahoruSložky fotek
Prezentace
Spustit

pomalu
rychle
Složka
Všechny
fotky

(27)
Složka
Ostatní

(26)
 
Časová osa
Časová osa


 
Fotky z deníčku
Z deníčku
Nejnovější fotky
Nové fotky


 

Složka
Rybičky

(1)
Fotky z reprezentativní složky: Ostatní
21.10.2019
04.06.2019
04.06.2019
04.06.2019
04.09.2018
08.04.2018
30.12.2016
04.07.2016
 
Nejnovější fotky v dalších složkách
NahoruDeníček
13
1.2020
Jak se zbavit řas? Vypadá to, že je to naprosto snadné. Nejprve zjistit co řasu způsobuje. No a to jsem nejspíš nezjistil. Takže co dál, nasadit chemii? Nepomáhá vůbec nic, ba naopak se mi zdá, že se objevují další řasy. Tak další možnost nedostatek některých živin. Možná ano, možná ne. Po nákupu všech možných serepetiček na testování vody, jsem zjistil kulový, protože použité dno absorbuje některé živiny, které postupně uvolňuje rostlinám.

A teď čím to asi bylo. Napíšu to zcela jednoduše. Moc jsem udržoval akvárko, rejpal se až moc hluboko v substrátu (ne víc než 3cm) a tedy se uvolňovalo až moc látek do vody. Takže, přestal jsem se v tom rejpat a co by čert nechtěl, řas jsem se stále nemohl zbavit (snad 4 druhy jsem napočítal).

Když nepomáhá chemie (ano neměl jsem to dělat) zkusím použít nějaké řasožrouty. Neritinu jsem nesehnal, za to krevetek bylo dost. A to byla trefa do černého. Krevetky nejen že všechnu řasu (kromě ruduchy) zlikvidovali, ale úspěšně se rozmožují a světe div se, akvárku se daří. Občas něco přihnojím (pouze NPK v tekuté formě od Seachem) a jede se dál.

Hlavně se v tom moc nerejpat a boj nevzdávat ... potlesk
21
10.2019
O řase snad radši ani nemluvit. Dodával jsem a vlastně ještě občas dodávám komplexní hnojivo Seachem Flourish, ale mému akvárku to rozhodně nestačí. Rostliny chřadly dál a dál a řasa bujela čím dál víc. S řasou se to sice moc nezměnilo, ale rostlinky konečně začaly trochu růst. Snad jsem se po několika měřeních parametrů vody dostal k něčemu. Pravděpodobně to způsoboval extrémní nedostatek dusičnanů. Prostě nikde nic nebylo. Změnilo se to po tom, co jsem začal přidávat Seachem Nitrogen a Phosporus od stejné značky. Tak uvidíme za nějaký čas, jestli to je tím nebo ne.
17
9.2019
Stále se snažím bojovat s přemnoženou hnědou vláknitou řasou, pravděpodobně Rhizoclonium, ale nešla mi likvidovat návodem na netu. Takže jsem dokoupil testy, proměřil NO2, NO3 a Fosfor. Výsledkem byl nedostatek NO3, respektive dle testu cca 1mg/l (doposud jsem se s takovým nedostatkem nesetkal).

Pravděpodobně to bude chyba, kdy bojem s řasou jsem měnil moc vody a moc často, takže jsem automaticky vše odstraňoval. Samozřejmě nepomohlo ani doplňování živin skrze Flourish (který neobsahuje dusičnany) a ani CO2. Takhle kombinace mi nakonec zastavila růst rostlin a podpořila řasy.

Takže jsem započal léčbu, začal přidávat Seachem Nitrogen a budu pozorovat, měřit a případně doplňovat. Samozřejmostí je i hlídání P a K. Mimochodem P je měřitelné jen v substrátu a dle testu jsou hodnoty v pořádku. S draslíkem budu muset opatrně, ale tak snad to nějak půjde, aby byly živiny v rovnováze. No a už mi asi nezbývá než doufat, že to vyjde. Je to fakt úmorné ...
7
8.2019
Vzhledem k tomu, že mi začalo při drobném pohybu téct jedno čerpadlo od filtru a výměna těsnění nepomohla protože se zkrátka při zavírání úplně nedotáhlo, rozhodl jsem se, že ho vyměním za bezpečnější Aquael Uni pump 1500.

S novým čerpadlem jsem ale vydržel jen 3 noci, protože vibrace které vydává byly neúnosné. Nedalo se pro tom spát a hluk se rozléhal po celé místnosti. Do akvárka toho nešlo až tak moc, ale samotné čerpadlo to s hlukem rozjelo solidně.

Takže jsem se musel vrátit k původním čerpadlům Aquael MK 800, které mám ověřené jako nejtišší co jsem kdy měl. Tekoucí čerpadlo jsem vyřešil tak, že těsnění šlo pryč a na tvrdo jsem to zalepil akvarijním lepidlem. Ve výsledku neteče a až se totálně zadělá což odhaduji na půl roku, tak pak hold budu muset ořezat lepidlo a znovu zalepit.

UNI pump 1500 je jinak v pohodě, síly má docela dost, ale hodí se do místnosti kde se nespí. Například v obýváku ani nepostřehnete že je zapnutý. Popřípadě pro lidi s méně citlivým sluchem.
13
7.2019
Dnes proběhla velká změna a to výměna dna. Ačkoliv původní substrát (Tetra Complete substrát a Unisoil) nebyl vysloveně špatný, tak ani nemohu říct, že by byl vysloveně nejlepší. Nejen že Unisoil je poměrně lehký a je třeba ho každou chvíli přesunovat, tak ani ty živiny v kombinaci se substrátem od Tetry nepovažuji za dostačující (zvláště pro kobercovky).

Takže jsem to udělal tak, že jsem odebral Unisoil a ponechal spodní vrstvu cca 2 - 3 cm vzadu. Poté dosypal vrstvou černého substrátu Platinum Soil. Zároveň šly pryč některé kameny, takže jsem získal i víc prostoru pro rostliny. Slibuji si od toho lepší růst rostlin díky rozvoji kořenového systému a snížení PH. Dále jsem podpořil nitrifikaci použitím Seachem Stability. Teď bude následovat několika denní pozorování a zvýšená údržba.


NahoruKomentáře návštěvníků

přidat komentář Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele      

Guppy Re
21.10.19 16:40
Vynikající.
palec
Kawa Re
21.10.19 15:35
Moc povedené akva potlesk
rossolio Re
19.7.19 9:29
palec palec potlesk
 

© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/nadrze/21366