No já o tom hnojení pomocí sycené vody uvažoval takto. Sledujte tok mých myšlenek.
Člověk by měl za den vypít 2-3l tekutin. Takže do toho je jedna 1,5l petka vleze v poho. Osobně nemám rád sycené nápoje. Ale co když vezmu petku jakékoliv sycené vody, slazené nebo neslazené, prostě podle chuti a napojím ji stejně jak se napojuje petka s kvasnicemi. Tedy neliju ji do akva, ale nechávám volně postupně uvoněný CO2 probublávat do akva?
Co se týká dávkování mám právě takto napojenou 1,5l petku značky "Dobra voda" s citronovou příchutí

, obsah CO2 je 5g/l, takže by v ní mělo být 7,5g a ja pro sve akva na cca 45 litrů vody bych měl mít alespoň 0,45g. To je teda asi 17x více a navíc nějaké CO2 tam už je, ale zase uvolňuje se to postupně, nějaký CO2 mezitím rostliny spotřebují, nerozpustí se ve vodě všechno a z petky se takto samovolně určitě neuvolní 100% CO2 (už jen proto že např. na protlačení přes kamínek to chce nějaký tlak). Budu to hlídat, ale možná ta jedna petka sycené vody - resp. množství CO2, které se během dne takoto samovolně vybublá do akva, by mohlo být optimální. Přijde mi to jako podstatně pozvolnější způsob dávkování než to tam nalít rovnou celou petku i s vodou pofiderní kvality. Navíc takto do akva přijde jen CO2 a řekl bych, že se toho CO2 i více rozpustí.
No a abych se vrátil k té nosné myšlence, na druhý den petky vyměním tu vybublanou během dne v rámci pitného režimu vypiju a tak pořád dokola

Samo není to asi pro moc velké nádrže, ale pro tu mou 54-ku se mi to jeví jako optimálni. Ikdyz teda kvasnicím se taky nebráním, tam bych ale měl asi větší obavu o reguaci, a při velkém zašrcení o to že to prdne.