Hafici.netKocici.netPtacci.netRybicky.netSkalky.netTerarka.netTipynavylety.net
Nejste přihlášen - přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Akvaristické fórum

Zpět na obsah sekce Fórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Jak snížit dusičnany » Přidat novou reakci 

Při citování původního příspěvku zdůrazněte pouze konkrétní pojmy nebo věty. Necitujte celý příspěvek !
Jak snížit dusičnany Zvětšit okno   Zmenšit okno
Napsáno znaků, můžete použít maximálně smajlíky | tučně | kurzíva | citace | Odkazy pište s http://

:-) ;-) :-( :rozzureny: :-O X-)  :) smích :-D :-P ne ano palec potlesk hmm spim :no: :coze: :tone: :-| :sad: :love: :stydim: :hop: :pivo: :ahoj:

(nepovinné, pouze JPG, GIF nebo PNG)
Platné antiSPAMové číslo:   5975 Opište antiSPAMové číslo:

Pravidla pro příspěvky: Veďte věcnou diskuzi, která řeší problém vznesený v prvním příspěvku tématu. Příspěvky, které mají nulovou nebo minimální hodnotu budou označeny jako off-topic a za tři dny dojde k jejich automatickému smazání. Ve fóru je zakázáno používat výrazy, které uráží, napadají, zesměšňují nebo jakkoli jinak pobuřují ostatní uživatele, správce nebo redaktory a jejich zvířecí miláčky. Jedná se například o výrazy typu „podvraťák, zrůda, prase, smeták, bastard, chcípák, ohava, ohyzda, šereda“ a jim podobné. Nepoužívejte CAPS LOCK, neboli nepište vše velkými písmeny. Pište spisovnou češtinou, vyvarujte se záměrného komolení jazyka. Inzeráty patří do sekce Inzeráty, akce do sekce Akce a odkazy do sekce Odkazy, z diskuzního fora budou nemilosrdně smazány. Redakce si vyhrazuje právo smazat nebo označit jako OT jakékoli příspěvky, které porušují výše uvedená pravidla.

Reagujete na tyto příspěvky
04.11.12 16:52:46 romant® – Re: 1kolda1
Máš v akváriích rostliny a pro ně to je potrava. Změř vodu před výměnou a den po výměně a uvidíš jak se to hejbe. Jinak ty hodnoty mě nepříjdou nijak závratně vysoký na to aby jsi musel podnikat nějaký speciální opatření.
04.11.12 16:44:13 1kolda1® – Dusičnany
Ahoj, mám takový problém, voda z řádu má podle mého měření cca 15-25 mg/l což není moc dobře (co jsem se zatím dočetl).. no čeká mě výměna vody a nevím co stím.. v jednom akvárku mám cca 15mg/l (tam sem měl problém, bylo i přes 50mg/l ale už se začíná srovnávat) no a v druhém mám kolem 5mg/l. Nevíte co stím?.. :-/, mám namysli to, abych tou výměnou vody těm rybkám spíš nepřihoršil...
10.07.12 04:58:28 LiborSprysl® – Re: malyLibor
To je aklimatizace úplně špatná...k čemu karanténa u krevet?To jako že krevety se od nich ničím nenakazí? smich Už vám psal Sid, ale já dodám, že šíbování s těmito čichavci musí být opravdu velmi obezřetné. Takže pokud se budete odhodlávat, tak se na ryby především lépe připravte a ono to půjde. Sice píšete, že vodu nějak mícháte...ale schůdná je trojka s pH kolem 6. (Ideál pH spíš ještě hodně nižší.)
09.07.12 23:08:01 Sid® – Re: malyLibor
...od chovatele jsem je dostal ve skvělé formě...
Jestli si to dobře vybavuji, měl jste je od Clarkiiho, ne?
Nic proti vašemu povídání o citlivosti čokoládových čichavců na N-látky, ale nedal vám Clarkii ještě jednu naprosto zásadní radu, týkající se "bezpečného přemísťování" těchto rybek do nových nádrží?
09.07.12 15:35:02 malyLibor® – Re: LiborSprysl
No, mne právě mrzí, že od chovatele jsem je dostal ve skvělé formě, v krevetárku kde jsem je měl v karanténě se mi hezky rozežrali a do Osmatřicítky už šli úplně v pohodě... a do týdne byli fuč. Mrzí mne to, jsou to opravdu překrásné ryby. Nevím, jestli si na ně ještě někdy troufnu.
09.07.12 12:41:17 LiborSprysl® – Re: malyLibor
malyLibor napsal: Inu, přiznám se, že právě na tebe to moje povzdechnutí mířeno nebylo. Naopak, tvůj příspěvek z 08.07.2012 13:14 je napsaný naprosto vyčerpávajícím způsobem. Ty jsi naprosto přesně uvedl, že výměna vody pomůže, pokud je vstupní voda kvalitní, a pokud ne, může si člověk pomoci RO, demikolonou nebo speciálními filtry a že hlavně se dusičnany snižují kvalitním rostlinstvem. O tohle mi šlo.
Bohužel, většina lidí to nepíše takhle rozumně. Mne může prostě trefit, když mi tady radili, když jsem měl pár dní dusičnany okolo 50 mg/l, abych měnil vodu, ale nikoho nenapadlo, že ta vstupní voda má víc dusičnanů než voda v akvárku. O mne nejde, já už rybičky nějaký čas chovám a vzhledem k tomu, že mám skoro ve všech akvárkách rostlin spíš víc než míň, s dusičnany obvykle problém není.
Bohužel ale jsem i já před pár měsíci udělal tu hloupost, že na základě informace, že čichavci čokoládoví jsou citliví na dusičnany jsem vyměnil polovinu vody v akvárku připraveném pro ně, a když začali stahovat ploutve jsem měnil dál jak blázen denně vodu a přežil mi jen jeden. Kdybych nepanikařil, prováděl běžnou údržbu jak jsem zvyklý, byli by na světě všichni. Musím přiznat, že tehdy jsem testy na NO2 ani NO3 neměl, protože jsem je nikdy nepotřeboval. A taky musím přiznat, že i když už mám testy šest týdnů, tak mne až včera napadlo změřit taky vodovodní vodu a došlo mi, proč jsou ti čichavci čokoládoví teď v čichavčím ráji.

Oni ty čokolády reagují na vodu všeobecně blbě a vůbec to nemusí být dusičnany. Jestli dostali pokouřit u prodejce, pak už další stěhování většinou špatně rozdýchávají. Ono to chce fůru rašeliny, jen hodně měkkou vodu a pak se většinou schejtí.
09.07.12 08:51:28 kortezhugo® – Re: malyLibor
Vseobecne sa da povedat ze vymenou vody sa stav (nielen) NO3 "normalizuje".
09.07.12 08:47:30 malyLibor® – Re: Haimdol
Inu, přiznám se, že právě na tebe to moje povzdechnutí mířeno nebylo. Naopak, tvůj příspěvek z 08.07.2012 13:14 je napsaný naprosto vyčerpávajícím způsobem. Ty jsi naprosto přesně uvedl, že výměna vody pomůže, pokud je vstupní voda kvalitní, a pokud ne, může si člověk pomoci RO, demikolonou nebo speciálními filtry a že hlavně se dusičnany snižují kvalitním rostlinstvem. O tohle mi šlo.
Bohužel, většina lidí to nepíše takhle rozumně. Mne může prostě trefit, když mi tady radili, když jsem měl pár dní dusičnany okolo 50 mg/l, abych měnil vodu, ale nikoho nenapadlo, že ta vstupní voda má víc dusičnanů než voda v akvárku. O mne nejde, já už rybičky nějaký čas chovám a vzhledem k tomu, že mám skoro ve všech akvárkách rostlin spíš víc než míň, s dusičnany obvykle problém není.
Bohužel ale jsem i já před pár měsíci udělal tu hloupost, že na základě informace, že čichavci čokoládoví jsou citliví na dusičnany jsem vyměnil polovinu vody v akvárku připraveném pro ně, a když začali stahovat ploutve jsem měnil dál jak blázen denně vodu a přežil mi jen jeden. Kdybych nepanikařil, prováděl běžnou údržbu jak jsem zvyklý, byli by na světě všichni. Musím přiznat, že tehdy jsem testy na NO2 ani NO3 neměl, protože jsem je nikdy nepotřeboval. A taky musím přiznat, že i když už mám testy šest týdnů, tak mne až včera napadlo změřit taky vodovodní vodu a došlo mi, proč jsou ti čichavci čokoládoví teď v čichavčím ráji.
09.07.12 08:39:45 katterinecka® – Re: malyLibor
malyLibor napsal: Opravdu by mne zajímalo, jak může mít výměna vody vliv na snižování dusičnanů.

Jak začal Haimdol, záleží na koncentraci dusičnanů ve vstupní vodě. Když je jich hodně tak výměnou vody akvárko "přihnojuješ" a když je jich málo, tak se zase dusičnanů zbavuješ.
Haimdolova odpověď byla rozhodně uviverzální, narozdíl od tvého názoru že ti výměna vody nesníží dusičnany v akvárku, kde vycházíš jen ze zkušenosti s tvým akváriem a tvou vstupní vodou.

Taky stojí za to se zamyslet nad tím, že rostliny nevyužívají jen dusičnany ale i plno jiných živin a výměnou vody napomůžeš tomu aby některá výrazně nepřebývala nebo nechyběla.
09.07.12 08:35:20 Haimdol® – Re: romant
Haimdol napsal:Pokud je vstupní voda s vyšším množstvím dusičnanů lze tomu pomoci RO, demikolonou nebo speciálními filtračními hmotami. Tuto možnost jsem nastínil už ve svém původním příspěvku. :)
09.07.12 08:32:21 romant® – Re: Haimdol
Lehce Tě Honzo doplním, že v těch Tebou zmíněných rostlinoprostých nádržích se dají taktéž použít speciální filtrační materiály, ale to by se řešilo až v momentě, kdy se původní tazatelka vysloví o jaké akvárium se vlastně jedná a jakou metodu tudíž bude vhodné zvolit.
Edit: Mám po ránu nějakej pomalejší rozjezd a čtení mě dělá ještě problémy. :-D
09.07.12 08:03:15 Haimdol® – Re: malyLibor
No jestli se chceš z těch rad picnout bránit Ti nebudu. S prosperujícími rostlinami na odstranění dusičnanů bez výhrad souhlasím. Možná Tě to ovšem překvapí, ale všechny nádrže nejsou bohatě zarostlé dobře rostoucími rostlinami, tím myslím africká jezerní, specifická s herbivorními rybami a podobná, a tudíž jeden z nejjednoduších způsobů jak snížit hladinu NO3 je její naředění výměnou vody za kvalitní čerstvou.Původní tazatel nespecifikoval o jakou nádrž jde, tak jsem jen nastínil možnosti a to i včetně možnosti dostatku prosperujících rostlin. Jestli ovšem nechápeš, že výměnou vody dochází k naředění a tudíž snížení koncentrace odpadních látek v nádrži tak je všechno marno :-). I když jsem přesvědčen žes pochopil jak jsem to vše myslel.
09.07.12 02:26:20 malyLibor® – Re: 150koni
Jestli máš nulové dusičnany, tak ho nepotřebuješ. Já si kvůli růžkatci a rohatci chci udělat kompost :-) Vyhazuju toho kýbl týdně, někdy i víc... tento týden jsem např nestříhal a nechal to volně růst.
09.07.12 02:16:42 150koni® – Re: malyLibor
to jsem pochopil :-) ale jestli to pochopí i ti druzí hmm
růžkatec jsem měl na hladině. Celkem se mu dařilo, než mi ho zlikvidovala hnědá řasa. Někde jsem udělal kiks stydim
09.07.12 02:14:03 malyLibor® – Re: malyLibor
Jo, to červený je voda, která teče z vodovodu, to vpravo voda, kterou vylévám z akva :-D
09.07.12 02:11:28 malyLibor® – Re: 150koni
No, mně se v zimě ve dvou akva rozpadly kryptokoryny. Myslím si (ale nemohu to nijak dokázat), že za to mohl růžkatec, který se v obou akva hodně rozrostl a sežral všechny živiny z vody.
09.07.12 02:05:58 150koni®
Nechceš mi trochu dát ? já jsem s nimi pořád na nule :) a pak že mi sklovatí rostlinky hmm rychle rostoucí to všechno sežerou ... těm se daří a na ostatní se nedostane tone <br />
EDIT: mi to všechno sežere kosokvět úzkolistý ... nestačím to pomalu stříhat
09.07.12 01:56:30 malyLibor® – Re: 150koni
Dělám to přesně jak říkáš. Voda na vstupu má +- 50mg/l, voda, kterou vylévám, má cca 5mg/l. Proto jsem položil svůj dotaz. Počítám, že odstanu hromadu mínusových palců, ale žádnou kloudnou odpověď od těch, co tady tak vehementně radí měnit vodu na snížení dusičnanů. Řekl bych, že 7 stonků růžkatce chycených matičkou ke dnu odstraní dusičnany spolehlivěji :-D
09.07.12 01:53:05 150koni® – Re: malyLibor
právě že naopak ... jestli se nepletu, tak když se dostaneš s dusičnany na nulu díky rostlinkám, měl bys jim vyměnit trochu vody :-) hmm
09.07.12 01:48:44 malyLibor® – Re: 150koni
Přesně jak říkáš. Ale já bych rád odpověď od těch, co raděj furt měnit vodu. Opravdu by mne zajímalo, jak může mít výměna vody vliv na snižování dusičnanů.

Návrat do fóra bez přidání nové reakce

© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/novareakce/8330?c=306562