Já ještě jen, že používám vodu z vodovodu kterou proženu přes uhlíkový filtr vl. výroby, dávám přímo do akva a je to ůplně bez problémů. Z chemie požívám jen hnojivo a to je vše. Myslím, že akva funguje velmi dobře -fera´s akva-
http://rybicky.net/nadrze/4412 A co se týče původního dotazu(ten zákal), ještě je možné,že tam je hodně vápníku-měl jsem podobný problém v malém akva, stačilo vyhodit okrasný šutr a bylo po zákalu......
16.07.08 12:31:29 Eff® – Re: Hydrovar
souhlas
16.07.08 11:50:14 Dinamit® – Re: Hydrovar
Aha, tak teď už to teda úplně chápu. Díky
16.07.08 11:48:44 Hydrovar® – Re: Dinamit
a já zase nejsem chemik

... takže spíš laicky .. plyn se do vody uměle nepřidává, prostě tam naprosto přirozeně je .. voda je plynem nasycena v závislosti na teplotě vody a tlaku .. stejně jako např. v akváriu ... čím vyšší teplota, tím nižší obsah plynu=vzduchu (tedy i kyslíku) a hrozí udušení rybek a s tlakem to je nějak podobně, ale do toho bych se už nerad zamotával, natolik dobře tomu taky nerozumím
16.07.08 11:43:50 Hydrovar® – Re: Dinamit
"hnací plyn" není to správný slovní spojení ... hnací plyn se používá například ve sprejích, kde se rozpíná a vytlačuje obsah tryskou ven. Jak píše Ghostik, voda je v trubkách pod určitým tlakem (dle normy cca 2-7 atmosfér = 20-70 metrů vodního sloupce). Toho je možno dosáhnout jednak samospádem z prameniště nebo vodojemu, nebo natlakováním pomocí čerpadla. Při uvolnění tlaku po nalití z kohoutku do sklenice dochází k jevu podobnému uvolňování stlačeného CO2 například v minerálce, jen bublinky jsou mnohem menší. Ve sklenici se to projeví jako zákal, v akváriu tím, že se malé bublinky spojí do větších a ty jsou potom vidět na stěnách nebo na rostlinách a dekoracích čerstvě napuštěného akvária.
16.07.08 11:40:11 Eff® – Re: Dinamit
Hnací plyn v městském vodovodu??? Že by to tlačili CO2čkem jako pívo?
16.07.08 11:38:45 Dinamit® – Re: ghostik
rozdíl je asi 30 metrů, takže tlak bude. Jenže já to právě pochopila tak, že ty bublinky jsou v případě městského potrubí, kde je tlak uměle vytvářen plynem. Tak ten plyn se musí někde projevit a to v podobě toho "mléčného" vteřinového zákalu. Asi ze mě nikdy nebude hydronom
16.07.08 11:28:38 ghostik® – Re: Dinamit
Nebude to treba ti samospadem ?
A to treba tim kdyz rozdil pramen barak bude 10m tak dole bude tlak vody 1 atmosfera ?
Takze tam nejaky tlak vody je asi take
16.07.08 11:24:33 Dinamit® – Re: Hydrovar
tak teď jsem teda trošku zmatená, ale nevadí.
Hydrovare: jak je pak ale možný, že když si napustim sklenici vody u babičky v baráku, že tam jsou taky bublinky - uvolněný hnací plyn, přičemž v baráku se využívá samospádu?
16.07.08 10:24:05 Hydrovar® – Re: Snofrev
ale jo, to s vámi souhlasím, že část chloru při volné hladině po pár okamžicích vyprchá, ale ty bublinky jsou jev souběžný a ne příčina-následek

... a věřit mi můžete, pět let jsem dělal vedoucího úpravny vody
16.07.08 09:27:20 Snofrev® – Re: Hydrovar
sice se mi moc nechce, ale budu vám tedy věřit, že to jsou bublinky vzduchu a né chlór
já každopádně nechávám sklenici vždy alespoň pár vteřin odstát, má to pak ouplně jinou chuť i vůni
16.07.08 08:33:07 Hydrovar® – Re: Snofrev
"sklenice se ale zakalí chlorem" .. šmáááárja, už zase ten blud!!!!

.. chlor vodu nebarví, chlor pouze a jenom smrdí,a to pokud je ho ve vodě více než 0,7mg/l (průměrně citlivý člověk) ... ten mléčný "zákal" ve sklenici vody z kohoutku jsou bublinky uvolněného plynu, které se vytvoří tlakovou změnou (v potrubí je voda natlakovaná) a zmizí během několika vteřin ... se zákalem v akváriu to nemá nic společného (leda v souvislosti s bublinkama na rostlinách a skle po napuštění vody přímo z kohoutku)
16.07.08 00:49:34 Dinamit® – Re: Snofrev
vidšto, tak to jsem netušila. Nová informace pro mě
15.07.08 23:15:15 RAP® – Re: mamina
V podstatě se jedná o přemnožení nálevníků. Dříve se po založení a ustátí dávalo pár živých dafnií.
15.07.08 23:02:23 Snofrev® – Re: Dinamit
sklenice se ale zakalí chlorem
akvárko se určitě chlórem nezakalilo
15.07.08 22:18:43 Dinamit® – Re: mamina
Se stává. Někdy i když si chceš napustit studenou vodu do sklenice a napít se, tak se nachvilku zakalí do běla. Pak to ale samo zase zprůhlední. Hlavně nečistit filtr!!!
15.07.08 22:13:04 ghostik® – Re: mamina
Filtr neeee
Nechat byt a na nic nesahat. Mnelo by to zmizet samo !
15.07.08 21:14:05 mamina
a nemam třeba vyčistit filtr?
15.07.08 13:09:16 RAP® – Re: mamina
Hlavně NEvyměnit okamžitě vodu, to by bylo ještě horší.