20.06.08 12:29:46 many® – RE:spooky
tak s toto lze odvodit,že je to dobrý kšeft.Ale to bych zlehčoval,samo,že je potřeba znát nějaké údaje.Já používám testy od sery akorát na NO3,protože ho při nákupu neměli,mám od Tetry.A nechci to měnit,protože bych určitě naměřil jiné hodnoty.A byl bych na pochybách.Akorát pH měřím digi.To nechci riskovat.Tam mohou být veliké rozdíly.A to jsem pořídil až když jsem se rozhodl pro terče.Ale Ty už máš řídící jednotku.Ještě se vrátím k trvanlivosti.V březnu při zakládání nádrže jsem měřil dKH 1-2.To se mi nezdálo.Test byl dva roky po lhůtě.Koupil jsem nový,čerstvý,což nebylo jednoduché
ve třech obchodech měly již s rok starým datem výroby.Nakonec se mi podařilo koupit tři měsíce starý.No a naměřil sem hodnoty naprosto stejné.Teď to někdy zkouším porovnat a pořád stejné.Ale spoléhej na to.
20.06.08 10:54:05 spooky® – Re: many
A to je pravda. Tak načo to vlastne všetci meriame ? Rôzne testy na všetko možné a v podstate je to na nič.
Ja vážne neviem, čo je to dnes za módu(prepadol som jej aj ja, samozrejme), všetká tá technika, chémia, ...
Keď som mal akva ako malý chalan ešte za komančov, nebolo také nič. Žiadna reverzná osmóza, akvaregulátory a podobné srandy. Na 160 litrovom akva som mal osvetlenie 2 x 20W žiarovka a všetko bolo v poriadku.
20.06.08 08:12:29 many® – Re:Spooky
no Spooky ,máš tři testy, dva sice naměří stejné hodnoty,ale jistotu,že jsou správné stejně nemáš.
19.06.08 12:02:25 spooky® – Re: ghostik
Ja mám taký dojem tiež, že na starších testoch bola spotreba 1 rok. Teraz na týchto nových má písané 2 roky.
19.06.08 11:56:30 ghostik® – Re: spooky
Ze bych se spletl :o(
Ale mam pocit ze u Rataje jsem mnel psano rok. Skusim se podivat doma jestli nekde nenajdu nejaky zbytek tech nahodnych testu.
19.06.08 10:18:06 spooky® – Re: ghostik
Rataj ma na krabičke písané, že doba spotreby je 2 roky od dátumu výroby. Dátum výroby mám na Karbone 5.12.2007, takže by mal vydržať do 5.12.2009, ale to je asi len sen, ktorý sa nestane.
Pozeral som son krabičku od Sery, tam má spotrebu do 06/2010. Ale to mi určite tak dlho nevydrží.
19.06.08 07:21:20 ghostik® – Re: spooky
Ono se koukni na expiracni dobu testu. Rataj dava rok takze typuji ze po pul roce uz budou test ukazovat leda tak nahodne cisla do sportky a stejnak nevyhrajes. Kdezto treba Sera -ted jsem v praci tak nemam krabku ale typuji ze ma nekde vic jak 6 let mozna 10 takze kdyz koupim letosni test tak verim ze kdyz ho do roku zdelam ze ten ulet nebude tak velky ohledne k znehodnoceni pufru starim (nejake chemicke reakce se tam deji protoze napriklad test fosforu od Rataje kristalizuje a prestava merit!!!!!).
18.06.08 21:41:52 spooky® – Re: ghostik
Inak toto máš asi pravdu. Ja mám momentálne KH(Karbony) 3 kusy. Jeden ukázal 4, druhý 7. Do riti, toto je čo ? Šak to ani nie je normálne. To ako keby ste si kúpili dve krabice plnotučného mlieka a v jednej bude polotučné a v druhej odtučnené. Toto je vážne choré.
18.06.08 21:39:21 Nobody® – Re: agent007
No jestli to nebude marží u jednotlivých testů.
Proč by potom prodávali ty Ratajovy,když jsou nepřesné?
byl jsem ve zvermexu a tam mi řekli, že si mám vybrat testy od Tetry nebo Sery.Ratajovy prý nejsou přesné.
18.06.08 15:40:00 ghostik® – Re: spooky
On je ale problem i kus od kusu. Kamos mnel zakoupene testy v krame a ja si je nechal poslat od Rataje. No a testy nikdy nenamerili stejne hodnoty u stejne vody. A podotykam ze nebyly starsi nez jeden rok od naplneni.
18.06.08 14:38:13 spooky® – Re: langosh
Ja som nezatracoval Ratajov test na NO3. Ten mi ukazoval to isté ako JBL, takže ten bude asi v pohode. Čo sa týka rozlišovania farieb na tomto teste tak je jeden z tých lepších a myslím, že farebná rozlíšiteľnosť je v celkku dobrá.
18.06.08 13:53:19 langosh
S jedním testem od AQUARu (podotýkám, že dle etikety nebyl prošlý) na NO3 mám taky špatnou zkušenost - i u kojeneckých vod ukazoval xnásobně vyšší hodnoty, než byly deklarované. Předchozí test téže značky pracoval víceméně „v normě“. Celkem spolehlivý na měření nitrátů se mi naopak zdá obecně zatracovaný Rataj (tedy až na tu pekelnou zdlouhavost) - a i ta jeho fialová barva se mi celkem dobře porovnává se stupnicí. Naopak s AQUARem se dobře testují nitrity - rychle a řekl bych i relativně přesné.
Roman
18.06.08 13:37:56 vaclav® – Re: PentueR
Testem NO3 Aquar jsem nic nezměřil ať jsem dělal co jsem dělal bylo to pořád červené jak cihla. Koupil jsem si Seru je sice třikrát dražší, ale s tou jsem se konečně k něčemu dopracoval. Ta lopatička je ale u každého testu na NO3. Způsob měření a použitá chemikálie jsou si u všech výrobců podobné a asi záleží jen jak dlouho jsou prošlé.(Už při zakoupení)
18.06.08 12:29:49 Sid® – Re: PentueR
S těmi (podomácku) vyrobenými "standardními" roztoky občas experimentuji, o výsledku si iluze nedělám...
Jak už jsme tu konstatovali s Václavem: veškeré testování na této úrovni je třeba brát jen jako orientační. Připouštím, že zhusta i jako
dezorientační...
jinak jen obecně - když jsem kolegy vědátory v práci požádal o změření NO3 a PO4 na titrátoru/ISE metodou nebo prostě nějak lépe, poslali mne spát zpět na obchodní - problematika tohoto měření je dost komplikovaná, protože přesná měření různých iontů ovlivňují (i znemožňují) ionty jiné a je nutné je různě vzájemně "maskovat" různými alchymistickými ingrediencemi a tak podobně. Jednoduše řečeno - není to žádná *****. Tolik k přesnosti kapkových testů různých renomovaných výrobců. jedinou možnost vidím v namíchání standardního roztoku dané látky (např. KNO3 pro dusičnany) a změření testem, který pak budu používat a budu mít korekci podle roztoku o známé koncentraci.
18.06.08 11:57:49 PentueR® – Re: Sid
K Aquaru - testům Aquar já už nevěřím taky - někdo je doporučuje, ale pro mně jsou stejně pochybné jako Rataj...
Mám Aquar na Fe, No3 a NO2. Fe má dvojmocné železo ukázat hned, trojmocné po hodině - to dvojmocné hned se mi moc nezdá ale budiž - mně neukazuje nic, ale to může jen znamenat, že mám málo šroubů v hlavě. NO2 něco asi měří, jak tomu věřit to je jíná. Ale NO3 je kapitolka... Přidává se kromě kapkového i nejaký práškový humus a to "vrchovatou lopatičku", kde lopatička je kus plastu na konci s vyhloubením - přesnost sama. Bez ředění mi test pravidelně ukazuje nejtmavší barvu, což by bylo 40+ mg/l. Když vzorek naředím destilkou podle návodu, ukazuje 20mg (což by se v pohodě mělo vejít do rozsahu bez ředění). Nutrafin test NO3 mi dává 5-10mg/l. Prasátko se v tom vyznej a řasu potom zaklínej...
18.06.08 11:32:54 ghostik® – Re: spooky
18.06.08 11:19:58 spooky® – Re: ghostik
Vaážne, tie Ratajove testy sú ako žena pred menštruáciou. Nikdy človek nevie s akou náladou sa zobudí.
18.06.08 11:18:38 spooky® – Re: filipsi
Ano, všetko sú to titračné testy. Kvapkáš, kým sa nezmení farba.