04.06.08 13:33:53 Sid® – Re: bucliik
Ked som kupoval rastlinku, predavač spominal, že sa daju aj formovať. Skusil som jednu rastlinku zasadiť, tak že koreň a prve listký, kde mi vyrastal vyhonok som zasadil vyhonkom nahor. Uvidim ako to dopadne dam vedieť.
až se to podaří tak se ozvi-mě se jedna rozvětvila(ale jiný druh), ale střihla jsem ji jako vždy-bylo by hezký umět je větvit cíleně
04.06.08 11:05:24 Snofrev® – Re: kolcun2
to mně se to taky nechce zkracovt a znovu dávat do dna a tak jsem se dal druhou cestou a pokouším se je přinutit k rozvětvení, ale zatím se mi to nedaří, jinak rostou pěkně rychle a krásně červenaj
Ja som ten odrezok urobil už pred týždňom. Z pahylka mi nepušťaju listký, ale odrezok z listkami sa mi prijal. Preto som nevedel ako na to. Nechcem skracovať rastlinky. a znovu ich zakoreňovať. Ďakujem za radu. Už som prisiel na to kde som urobil chybu.
pokud souhlasí rozměry tak myslím, že by to šlo, ale počkej na názor chlapa. jen myslím, že T5tky budou dražší
04.06.08 10:36:46 Ivca® – 160 l akva
Tak jsem se chtěla ještě zeptat. Teď jsem narazila na netu na kryt od značky Juwel:
Kryt akvarijní Multilux 100*40 černý NEW
Plastový kryt zaručující bezpečnost obsluhy pro akvárium Rio 180 či akvária o rozměru 100 x 40 cm. Rozměr krytu: 100 x 40 cm. Vhodné pro 2 zářivky T5 po 45 W o délce 89,5 cm.
Tak jsem se chtěla zeptat, zda by tento kryt šel "nasadit" na akvárium 100x40x40 (popřípadě jak?) A nebylo by osvětlení potom moc silné? A nebo se vám zdá lepší původní řešení 2x30w?
Děkuji za odpověď
04.06.08 10:27:46 Snofrev® – Re: kolcun2
teď nevím jestli vám dobře rozumím
jaký pahýlek?
nustřihnul jste celou rostlinu tak, že na tom stonku který zůstal na svém místě není ani jeden lísteček?
musí zůstat alespoň trocha lístečků, alespoň dvě patra
odstřiženou rostlinu můžete rozdělit klidně na několik řízků, podle toho jak je velká a všechny zasadit do akva, kořínky by se měli objevit do týdne max do 14 dní, nicméně budou v růst do dna a nedoporučuji kontrolovat tím, že rostlinku vyndáte, stačí koukat na listy
pokud budou listy vypadat zdravě a nebudou chřadnout vše je v pořádku
pokud máte pahýlek bez listů, tak ho klidně vyndejte, z toho vám s největší pravděpodobností nic nevyroste
04.06.08 10:06:40 filipsi® – Re: kolcun2
Coze, uz to je hodina od odstrizeni (cas dotazu jak to udelat) a on jeste nepustil listky? Neco musi byt spatne
Tak som skusil. Pod korienkami som odstrihol. ostal mi len pahylek a nechce pustit listky co tomu môže byt?
04.06.08 09:39:22 Snofrev® – Re: kolcun2
u některých listů jsou vidět malinkaté lístečky a u některých zase kořínky
pokud chcete množit, tak doporučiju ustřihnut pod kořínkama, ostranit několik lístečků a píchnout do dna, ony zakoření (klidně to jde i bez těch kořínků, množí se snadno)
nicméně já teď zkouším pár jich ustřihnout těsně nad těmi miniaturními lístečky a rostlinka by se přesně v tomhle místě měla po odstřižení rozvětvit, ještě se mi to tedy nerozvětvilo, ale dočetl jsem se, že by se tak mělo dít
04.06.08 09:16:42 kolcun2® – pro bucliik
Mate pekne aqua, veľa rastliniek. Mam tiež Lundvigiu repers. Prerastá mi cez vodnu hladinu. Na tejto stranke som sa dočítal že sa rýzkuje. Poprosil by som o radu, kde mam tu rastlinku odrezať? Bude sa dať odrezok zasa zasadiť? ďakujem.
mam v aqua v praci a idem na dovolenku. chcem im nechať svietiť, asi si poridim časovy spinač. Diky za radu.
rozhodně jim to neprospěje, copak tě k tomu vede? spínací hodiny udělají tolik práce a chtějí tak málo
04.06.08 08:57:36 kolcun2® – prosba o radu
Možete mi niekto poradiť, keď necham svietiť rastlinkám 24 hodin. Može im to ubližiť? Ďakujem.
04.06.08 08:48:51 RAP® – Re: RAP
Ještě na zdejším serveru 160l pro radost od Enduse. Stačí si jen projít pár akvárií se stejnou litráží, popř. kontaktovat majitele.
04.06.08 08:37:35 RAP® – Re: Ivca
03.06.08 20:42:13 Sid® – Re: navik
Jsem rád, že jsem nezklamal!
Pochybnosti jsou hybnou pákou pokroku. Tak vesele pochybujte.
Každopádně - reflektory jsou užitečná věc!
03.06.08 20:28:09 navik® – Re: Sid
Už při psaní příspěvku jsem s úsměvem pod vousy očekával kdopak se ozve a přiznám se - byl jste mezi favority

.
V tomto případě bych si dovolil trvat na mém právu pochybovat o těch 100% (či číslu se tomuto byť jen vzdáleně blížit) dosti důrazně. (ledaže by to byl natolik zázračný materiál?

).
03.06.08 19:47:59 Ivca® – Re: navik
děkuji za radu....