26.05.08 23:02:49 GAGAL® – Vysvětlení
Tak ukončím dohady o tom co je tahle rybička zač. Na prvním obr. je Tanakia hymantegus a druhá rybka je Rhodeus ocellatus. Oba druhy jsou hořavky ,ale asijské druhy. O vyhledání chovatele mne požádal kolega z Ústavu biologie obratlovců. Proto budu rád když se najde chovatel v ČR. Nebo jestli se někdo již s nimi někde setkal( výstava burza atd.)
nepopírám že to je hořavka...ale hořavek jako takových je hnedle několik druhů, pokud mluvíme o rodu rhodeus, můj osobní názor je ten, že na obrázku je Hořavka Duhová-západní(Rhodeus sericeus amarus) jež se liší od Hořavky duhové(Rhodeus sericeus) velikostí, dorůstá jen do 8cm,zbarvení bývá lehce odlišné než u Hořavky duhové a vyskytuje se víceméně jen v Západní Evropě.
Nicméně to vůbec neřeší Gagalovu otázku a to zda tuto rybku někdo u nás chová...
podletvaru to je hořavka ale ty fleky nebo jak Voťo říkáš ,prece nejsou vsechny stejny taky jestli jsou v AQ tak se nediv mohou mít ruzne zbarvení
já bych tedy řekl, že tota rybka bude jiný druh hořavky, hořavka duhová nemívá ten černý pruh na ocase, naopak se jí šupiny lesknou do modra a řekl bych že oproti rybce na fotce bývá větší i vzrůstem...
Nežije náhodou tato ryba i u nás v ČR? nebo alespoň žila, teď kvůli znečištění a vymizení škeblí asi nee že?

Kde jsi k ní vůbec přišel?
26.05.08 11:52:14 Onďa® – GAGAL
Vždyť to je obyčejná hořavka duhová, ne? Ty se vyskytují ve vodách, kde jsou na dně škeble, bez nich se nemohou vytírat. Nikoho jsem je v akváriu ještě chovat neviděl, vlastně jsem ještě nikdy hořavku naživo neviděl.
Zatím to nechám bez názvu, ale pak doplním.
25.05.08 22:52:08 Killer® – Re: GAGAL
jak se to vůbec jmenuje?Je to docela hezký..
A ještě tento druh. Moc děkuji za info.
25.05.08 22:49:43 GAGAL® – Hledá se ...
Prosím najde se u nás někdo kdo chová tyto ryby viz foto.