Ahoj. Akvárium mám založené asi 3/4 roka. Prevažne živorodky. Ale posledný mesiac a pol až 2 sa začalo diať nasledovné: rybky(len živorodky, cichlidky sú zatiaľ normálne) sú väčšinu času schované na dne, so stiahnutými plutvami a postupne chudnú. Viac a viac. Ale nie ako z nedostatku stravy, ale zo strán a niektorým sa deformovala chrbtica. Najprv to napadlo molynézie. Dve uhynuly a ďalšie dve som radšej prelovil do iného akvária kde sa im darí.
Z toho usudzujem že to infekčná choroba nebude . No teraz to napadlo už aj platy variatus aj maculatus. Ide to pomaly. Rybky žijú ale sú zo dňa na deň vychudnutejšie a aj bledšie a
a zdržujú sa pri dne, najčastejšie v poraste kryptocoryne affinis . Neskôr keď je to ešte horšie tak sa zdržujú hore v rohu akvária.
Celé sa to pomaly vlečie. Týka sa to iba živorodiek s výnimkou gupky( Ancíci a cichlidky sú OK).
Nemal som vo zvyku odkalovať ( mám dosť zarastené akva- foto v prezentácii je staré, to je z 2.mesiaca, a mám pomalý upload na fotky) iba som vymieňal vodu( 1/4 za 2-3 týždne).
Teraz som už začal odkalovať a to bolo bordelu

.
Niekoľko krát som takto odkalil asi počas 2 týždňov a doplnil vodou z osmózy. Pri odkalovaní bolo cítiť taký smrad ako keď niekto s prepáčením "prdne" ale žiadne bublinky z tadiaľ nešli. Všetko normálne až na ten smrad ktorý nebol nejaký silný ale bolo ho cítiť.
No celé to pretrváva.
Mám podozrenie či to nebudú nejaké dusičnany alebo čo. Náramne sa mi totiž darí zelenej riase( ale aj rastlinám) no tá riasa rastie neuveriteľnou rýchlosťou.
Neviete čo to môže byť a čo robiť proti tomu?
Ďakujem.