15.01.07 19:28:21 Bobo – akva
Přiměřeně odkalte ze dna kal a doplnte čerstvou(odstátou) vodou.AHOJ
15.01.07 10:18:12 Barča – **
Ano,to je pravda,ale ono se mu to prostě daří.Má asi velké kamínky a docela rychle tou hadičkou pohybuje.Nicméně,já jsem to taky zkoušela a katastrofa.
barca: a zkousela jsi to nekdy sama? vetsinou se ti stane, ze proud vody ti pricucne nejakej kaminek na tu hadicku a pak to netece vubec...
15.01.07 09:26:51 Barča – **
Víte jak můj známý odkaluje?Umělohmotnou trubičku dá jedním koncem do vody,nasaje pusou,aby trubička táhla vodu do kyblíku a potom trubičkou jezdí po dně akva,dokonce jí i zavrtává do kamínků(zrnitist8-12mm)a nemůže si to vynachválit.
15.01.07 08:15:49 mirlun® – levný malý filtr s molitanem
také mám malé akva a tak jsem po změně filtru z mechanického na vzduchový(princip) dokoupil hadičku a využil mechanický filtr k přečerpávání staré vody zpět do akva současně s odkalováním. molitan nepropustí žádné nečistoty a voda, která se vrací, je co do chemie naprosto stejná, jako byla v akva, protože když sajete vodu "ze dna" není to přesně ze dna, ale ze dna a blízkého okolí. využíváme tak stejného přístupu jako zde prezentované cedění přes silonky. filtrování přes molitanovou kostku považuji za daleko účinnější. dávat pozor však musíte na to, abyste proudem přitékající vody nečeřili jinou část dna akvária a nedivili se pak zákalené vodě. když si na tohle dáte bacha, budete spokojeni. a na závěr: výměnu části vody považuji za samozřejmost.
14.01.07 18:06:14 Caleb® – zkušenost
Tak jsem výše uvedený způsob odkalování zkusil. Nemám čerpadlo, tak jsem použil dva kýble a filtroval jsem přes několik vrstev silonu (2x), nechal usadit a poté vrátil zpět. Poté jsem odkalil zbytek a dolil 30L čisté odstáté vody.
Voda je zakalená (dávám to za vinu Starému dnu, které jsem také trochu vycucl). Mám ale pocit, že by byla beztak zakalená.
Snad to nebude pro rybky problém. Do budoucna si nejsem touhle metodou jistej
03.01.07 12:35:16 Horác® – to blek
Caleb už vlastně odpověděl za mě ... Tebou navrhovaná řešení určitě fungují taktéž, ale já jsem sáhl po té recyklaci vody právě proto, že jsem
1) nechtěl snižovat "sací sílu" při odkalování 2) nechtěl měnit víc než čtvrtinu vody týdně . Používám odkalovač s vnitřním průměrem 10 mm a občas si docela pěkně zanadávám, jak málo saje. Nedovedu si představit, že bych šel do ještě subtilnějšího ...
03.01.07 10:49:03 Caleb® – to blek
Tohle jsem samozřejmě zkoušel....buď má pak odkalovací zvon malý tah a při použití menšího odkalovače zůstane dost detritu ve dně => oboje je tedy neefektivní.
Ohledně rozdělení odkalování na více dní (např. na dva dny): Tím bych ale vyměnil více něž 1/3 vody což také neni zrovna ideální...
03.01.07 08:58:50 blek – To Horác
Nestálo by za úvahu třeba snížit rychlost průtoku odkalovací soupravičkou? Například použitím zvonu i hadice menších průměrů, nebo snížením rozdílu hladin nádrže a kbelíku do kterého voda odtéká? Nebo odkalovat na dvakrát – 1 den půl, dolejt čistou vodu a druhý den půl a zase dolejt čistou vodu???
Horác, třeba ty skaláry zavětří náhlé zhoršení kvality vody, a tak se honem rychle vytřou, co kdyby k tomu náhodou v budoucnu už příležitost nebyla...

02.01.07 23:13:31 Horác® – odkalování a recyklace vody 3
to blek: Snažil jsem se odpovědět na otázku, "jak vyřešit situaci, kdy člověk nestihne odkalit vše, co by chtěl". Následnou výměnu vody
(po odkalování) považuji za samozřejmou.
to Štěpán: recyklace vody při odkalování mi s kvalitou vody v akváriu nedělá vůbec nic (dusitany neměřitelné, dusičnany 10mg/litr).
(I když ... něco by se přece jenom našlo ... téměř po každém odkalování se mi totiž vytřou skaláry ... )
Kdysi jsem svoje 80l akvárium odkaloval odkalovačem napojeným na hadici o vnitřním průměru 8mm a vždycky mi tam víc jak půlka vody zůstala. Tu hnusnou ze dna jsem vylil. Ani mě nenapadlo jí tam vracet, takže jsem nezkoumal, jestli je kvalitní nebo ne.
Akvárium které je tak malé že ani nejde odkalit by se snad k chovu ryb ani nemělo používat!
02.01.07 20:40:00 blek – proč
vždycky jsem si myslel, že důležitšjší je dostat z akvárka tu starou vodu než kal. zvlášť u malých nádrží?
člověk se pořád učí
02.01.07 20:31:52 Caleb® – voda
No Štěpáne to je další věc, která mě zajímá
Máš s tím nějaké zkušenosti nebo připomínky?
všichni optimisticky předpokládáte, že ta voda ve dně je stejně kvalitní jako nahoře v akváriu...
02.01.07 17:44:00 Horác® – odkalování a recyklace vody 2
U maličké nádrže bych to samozřejmě řešil jiným způsobem, než který popisuji na svých stránkách. Asi bych odkalil, co by šlo (aby ryby ještě měly kde plavat :o), detrit v kýblu bych nechal usadit, vodu bych "zfiltroval" např. přes silonovou punčochu a vrátil zpět do akva ... To celé lze opakovat několikrát - dokud není odkaleno dočista dočista ...
02.01.07 17:32:31 Havel-st – odkalování
To je pravda i když na těch 18 litrů by to stačilo. Horší je, že co to vozí se zn. "made in china", jsou dost mizerné.
02.01.07 17:11:21 Horác® – odkalování a recyklace vody
02.01.07 16:40:03 Havel-st – odkalování + čerpání
A odkalovač s punčoškou?
... na vzduchový pohon, voda se vrací okamžitě zpět.
02.01.07 15:19:46 logik® – *
to by me taky vazne zajimalo, mam tak 18l nadrz prichystanou na krevetky, jenze zatim slouzi jako odchovna pavich ocek

vzdycky kdyz ji chci odkalovat tak mam vsechnu vodu pryc uz nez stim poradne zacnu