18.12.07 08:52:57 Ivanka
Dík za reakce. Nejblíže důvodu mého dotazu byl miro03

já nehledám, co bych mohla chovat v akva. Jak už jsem psala mám sumce a pancéřníčky a jsem s nima spokojená, jiné ryby nechci. Přesto si myslím, že podle toho, co jsem četla na netu a v knížkách, jsou ryby náchylnější a odolnější, taky to je - jak na kterou chorobu - některé druhy jsou třeba citlivější na určitý druh parazita nebo bakterie než jiný druh. Vyptávala jsem se i chovatelů a potvrdili mi, že např ancistrus může žít v dobrých podmínkách vesele a dlouho i s parazity, které by jinou rybu ( která je taky v dobrých podmínkách !) umořili.
Myslím,že se tu vcelku zbytečně diskutuje o odolnosti ryb.Pokud dáte rybce vhodné podmínky,tzn.parametry vody,teplotu,kvalitní filtraci,vhodné a různorodé krmení...je odolná každá rybka.Sama od sebe neonemocní,vždy je na vině některý z předešlých faktorů.Nevhodně chovaná rybka,onemocní vždy.
Asi bych Ivanko začal s tím,jaké mám parametry vody,pro jaké ryby je vhodná a jak jim mohu připravit co nejlepší podmínky.Dále bych dotaz rozvíjel směrem k druhům(hodí-li se k sobě) a jejich nárokům.
Nezlobte se,ale mě Váš dotaz přijde,jako byste položila otázku-O jaké rybky se nemusím moc starat.
Většina lidí má v podvědomí,že třeba tečovec je choulostivá rybka.Na odchov ano,ale jinak je to velmi odolná rybka,která jako jedna z mála,dává svému chovateli na vědomí,že jí něco chybí.
Takže,pokud chcete odolnou rybku,dejte jí její vlastní podmínky,pak nezáleží na druhu.
17.12.07 09:37:10 Ivanka
Nechápu, co některé akvaristy, tak popuzuje na zcela normálním dotazu. Snad to, že se nespokojím s přihlouplou odpovědí,která je snad jasná i malému děcku, že se musím o ryby starat, to by asi jeden neřekl, že?

Vůbec jsem si tu všimla, že si to mnoho lidiček honí ego a odpovídá na dotazy, tak že peskuje a obviňuje. Je to ubohoučké ale budiž. Moc děkuji těm, co vzali můj dotaz, tak jak byl a dali mi svůj typ, od toho přece fórum je

Tak ať nám plavou
Myslím si,že na zdejším fóru axistuje spousta záškodníku, kteří se raději ani neobtěžují vytvořit si další nick. Proto se ani nerozčiluji odpovídat na tento počátešní dotaz o nejodojnější rybce, když se učastník fóra nedokáže ani přihlásit.A na konec si vymyšlí jaká byba je nejvytrvalejší v jeho těžkých podnínkách a nepřistoupí na názory ostadních. Děkuji
Nakoupil sem nedávno různé gupky a ty teorie o jejich přecitlivělosti se mi zatím nepotvrdily. Pancéřníčci skvrnití a ancistrusi „obecní“ jsou taky k neutahání. Bohužel ti rájovci, co mám, jsou docela přecitlivělí. Dělají se jim vředy, chátrají a pak je raději zabiji. Ale samička třeba oschla na zemi tak, že se jí vydrobily ploutve a teď nemá žádný problém, teda až na ty vředy, ale ani to jí nebrání se třít co dva týdny.

Jiné rybky nemám.
16.12.07 21:05:05 Ivanka
No jasně,. že když rybě nezajistíš dobré podmínky - chcípne každá, to opravdu není třeba zdůrazňovat, myslím, že většina návštěvníků zdejšího fóra má natolik velkou inteligenci, aby toto bylo jasné

Jse mi o to, že například gupky bývaly dřív velmi odolné, měl je každý začátečník a teď jsem z více stran slyšela, že to jde s nima z kopce. Já chovám sumce a pancéřníčky, jsou odolní, ale zase nesnáší většinu léčiv.
16.12.07 19:51:37 gekon5
Zdar. Jak už tu někdo psal, záleží na tom, v jakých podmínkách budeš odolnost testovat. Třeba nižší teplota: Hodně ryb si v takových podmínkách najde "svou" plíseň apod. Z tohoto pohledu je třeba parmička nádherná velmi odolná a taky dlouhověká, taky už citovaný rájovec dlouhoploutvý a třeba i kardinálka. Zase třeba nemusejí "rozdýchat" vysokou teplotu. Obecně řečeno samozřejmě s výjimkami: levné a běžně dostupné ryby bývají odolnější než drahé a vzácné.