73 • 178 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Zpět na obsah sekce Fórum » Technika » Osvětlení » vliv teploty (kelvin) na růst rostlin » Přidat novou reakci 

vliv teploty (kelvin) na růst rostlin Zvětšit okno   Zmenšit okno
Napsáno znaků, můžete použít maximálně smajlíky | tučně | kurzíva | citace | Odkazy pište s http://

:-) ;-) :-( :rozzureny: :-O X-)  :) smích :-D :-P ne ano palec potlesk hmm spim :no: :co: :coze: :tone: :-| :sad: :love: :hop: :ahoj:

(nepovinné, pouze JPG)
Platné antiSPAMové číslo:   948 Opište antiSPAMové číslo:

Inzeráty patří do sekce inzeráty, z diskuzního fora budou nemilosrdně smazány. Redakce si vyhrazuje právo smazat silně urážlivé a jinak nevhodné příspěvky.

Reagujete na tyto příspěvky
11.12.07 21:25:46 marsz®
Toto je docela zajímavé. coze coze
„Teplota světla v kelvinech zjednodušeně řečeno udává barvu světla, kterou daný světelný zdroj produkuje. Konkrétní barvu můžeme též určit podle vlnové délky paprsků světla, v nanometrech. Barva světla je pro naše rostliny esenciální, jelikož díky světlu různé vlnové délky provádějí chemické reakce jako třeba fotosyntézu. Mohou nejefektivněji využít modré světlo (6000 kelvinů a více, 445-500nm - podpora kořenového systému a rychlého růstu, rostliny košatější a nižší), a světlo červené (2000 kelvinů, 600-700nm - tvorba chlorofylu, podpora květu, rostliny vysoké). Například zelené světlo je očividně moc nezajímá, proto jsou zelené (vidíme odražené světlo, jehož červené a zelené složky byly pohlceny listy rostliny). Sumarizováno, pro růst klonů a matek zvolíme světlo intenzivně modré, rostliny budou dobře růst, a budou malé a košaté, což je velmi důležité zejména u bonsai matek. Světlo s rovnocenným poměrem modré a červené, tedy blížící se slunečnímu, vytvoří optimální podmínky pro růstovou fázi. Pro fázi kvetení nakonec zvolíme světlo intenzivně červené, které podpoří rozvoj palic. Rovněž se v této fázi vyplatí poskytnout i trochu ultrafialového záření UV-A a UV-B (290-400mn), které jako stresující faktor způsobuje zvýšenou produkci pryskyřic a THC (proto se obvykle setkáváme s tím, že venkovní verze té samé genetiky mají větší potenci - slunce narozdíl od konvenčních výbojek dodává toto záření v dostatečném množství).“
coze
11.12.07 21:18:56 Horác® – Re: johan
Moudrej jsem nebyl z těch narážek na to, že pan Pelikán nemá pravdu, tj. že "na teplotě chromatičnosti ZÁLEŽÍ". Ale už je to v pohodě, filipsi mi to celkem pěkně vysvětlil ve vzkazníku ... X-)
11.12.07 21:10:11 johan® – Re: Horác
no však sem to hned opravil.. a co?... a a tak cos myslel že z toho nejsi moudrej..
11.12.07 20:42:46 Horác® – Re: johan
Ale já jsem nepotřeboval vysvětlit funkci karotenoidů ... tu jsem pochopil už kdysi dávno na gymnáziu a celkem slušně jsem se v tom pohrabal i na VŠ. Btw, "nerozbyl" ... to je opravdu strašné ...
11.12.07 20:01:50 johan® – Re: Horác
jo, ale karotenoidy ho absorbují jen z toho důvodu, aby se nerozbil chlorofyl. sou tam jen z důvodu ochrany, jinak moc velkej vliv na absorbci "slunečního záření nemají"
11.12.07 19:56:16 Nobody® – Re: Horác
Tak z toho nejsem moudrý taky. :-O
Sluneční světlo obsahuje celou škálu barev.Tak proč jenom červené a modré spektrum?
Pan Pelikán alias Rejpal - to je kapitola sama pro sebe. ;-)
11.12.07 19:37:08 Horác®
Nejsem z této diskuze moc moudrý ... Pan Pelikán alias Rejpal vliv teploty chromatičnosti světla na růst rostlin odmítá (na akvarista.cz dost vehementně :o). Argumentuje například schopností dalších fotosyntetických pigmentů (např. karotenoidů) absorbovat i jiné než červené a modré světlo. Máte k tomu někdo něco? Myslím něco, co by to vyvracelo ...
11.12.07 16:56:37 matlala®
coze vy jste se ale zozjeli
nesamozřejmě jsem myslel barevnou teplotu K-kelvin a vliv na růst vodních rostlin. A zajímá mě to jen tak, hold občas mě napadne něco co mě mooooooc zajímá a zeptám se. ;-)

a mariánku jsem už prosím nepleťte!
11.12.07 11:41:45 Sidonius – Re: filipsi
matlala® – vliv teploty (kelvin) na růst rostlin
ahoj, dnes mě tak napadlo zda má vliv na růst rostlin barevná teplota zářivky (kelviny), jak je nejvhodněji nakombinovat...

filipsi® Vliv to ma, pomerne pozorovatelny , je o tom docela dost materialu a vyzkumu, doporucuji pozornosti i pestitele marihuany, take to radi zkoumaji. To, co ma jaky vliv, se v tech pramenech da dohledat a prozkoumat.

filipsi® Jeste se taky podivej na vliv teploty (v K ci C, jak chces, v akva, o tom jsem puvodne myslel, ze tema bude). Taky zajimave a poucne.

Sidonius® – Re: filipsi
Kdepak píšou pěstitelé marihuany o vlivu teploty? Přidal byste odkaz?

Z tohoto usuzujte, že mne zajímá tráva? Máte buď bujnou fantazii nebo se špatně orientujete. Možná oboje. :-)

11.12.07 11:34:17 Mrakoplash®
Filipsi a co kdybys to nabidnul k precteni i ostatnim ;-)
11.12.07 11:03:53 filipsi®
...kdyz se zvlast ptate na vliv u marihuany

Zase čtete mezi řádky. :-) A hlavně to, co nebylo napsáno... Nezajímá mne vliv teploty na růst marihuany, ale to, co jsem uvedl v předchozím příspěvku. Zkuste si to znovu přečíst:

Mezi radky nectu, odpovidam PRESNE a KONKRETNE na Vas dotaz. Ja za to nemuzu, ze jste ho tak polozil, a ze nejste schopny si to zapamatovat. Pro jistotu, ze je, pokud by vas opet napadlo ho pozmenit:

Kdepak píšou pěstitelé marihuany o vlivu teploty? Přidal byste odkaz?

Ctu mezi radky?

Takže kdybyste mohl něco zajímavého k problematice teploty x vodní (bahenní) rostliny nabídnout, budu rád. Pokud ne, ušetřte si čas a energii. :-)

Ano, mohl. Mezitim jsem to opet vyhledal. Ale nejsem ani v nejmensim zvedavy, abyste mi pak psal vzkaz, ze to jste uz znal a vedel, a ze to nic noveho neni. Proto si usetrim cas a energii.
11.12.07 10:50:52 Sidonius – Re: filipsi
...kdyz se zvlast ptate na vliv u marihuany
Zase čtete mezi řádky. :-) A hlavně to, co nebylo napsáno... Nezajímá mne vliv teploty na růst marihuany, ale to, co jsem uvedl v předchozím příspěvku. Zkuste si to znovu přečíst:
Také mi šlo o pěstování vodních (bahenních) rostlin x teplota vody. Takže ten odkaz moje očekávání nesplnil. Čekal jsem nějaké povídání např. o vlivu teploty na kompenzační ozářenost nebo na hodnoty poměru mezi rychlostí fotosyntézy a fotorespirace ap.
Tušíte, u čeho mám trávu? ;-)
Takže kdybyste mohl něco zajímavého k problematice teploty x vodní (bahenní) rostliny nabídnout, budu rád. Pokud ne, ušetřte si čas a energii. :-)
11.12.07 07:52:01 filipsi® – Re: Sidonius
To jsem myslel, ze tyhle grafy notoricky znate, kdyz se zvlast ptate na vliv u marihuany (ze vas necim zvlast zaujala tahle rostlina). Mam je hledat (nemam ulozeno, a kreslim dost blbe), nebo je opravdu znate a bylo by to noseni sov do athen?
(a asi je take jasne, ze jsou to grafy zobecnujici, ze kazda rostlina se chova trosku jinak, a ze promennych je prilis mnoho ;-) )
10.12.07 22:22:23 Sidonius – Re: filipsi
Myslel jsem teplotu jako teplotu. Také mi šlo o pěstování vodních (bahenních) rostlin x teplota vody. Takže ten odkaz moje očekávání nesplnil. :-)
Čekal jsem nějaké povídání např. o vlivu teploty na kompenzační ozářenost nebo na hodnoty poměru mezi rychlostí fotosyntézy a fotorespirace ap. :-D
10.12.07 21:40:02 marsz®
Ani sem nečetl jak to vlastně ti groweři dělají, když outdoor. Chtěl sem původně dát akvárko na parapet, ale je tam v zimě zima. X-)
10.12.07 21:06:50 filipsi® – Re: marsz
Pozor, aby to nekdo nepochopil tak, ze je vhodne svitit tak, jak tam pisou pro uplne jine kytky urcene na neco jineho, ze to doporucuju. Ne, jen tim ilustruju, ze spektrum ma jednoznacne vliv na rust rostlin, ochranu rostlin ruznymi mechanismy pred nadmernym osvetlenim, atd.
10.12.07 20:27:22 marsz®
Nebo taky http://grower.cz Hmm mám 7200K a 8000K. To je dost mimo. Kytky ale rostou.
10.12.07 20:20:17 filipsi® – Re: Sidonius
No napriklad tady: http://www.trawka.estranky.cz/clanky/marihuana/x , pokud myslite teplotu jako teplotu (ale to vubec neni dulezite, hledal jsem to ted. Slo mi o teplotu vody x rust podvodnickych rostlin. Plati to i u suchozemskych, ale malinko jinak a vlivu je vic. Grafy jiste znate). Pokud spektrum svetla, to najit je jeste jednodussi, pokud se chystate pestovat ci jen poucit, viz treba grower.cz (ja kdyz kourim, blinkam)
10.12.07 20:04:41 matlala® – Re: Norton
coze užasna novinka dik za poučeni ted se to jen naučit :-D

Návrat do fóra bez přidání nové reakce

Elektro

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 08.01.09 20:46:07 • 0.674 s