Ja osobne by som bol tiež za variantu na opačnej strane nárdže. Ale v podstate je to na tebe. Pretože to jemné prúdenie vody tam bude vždy a je jedno kde budeš mať rozstrekovaciu rampu. Obecne sa vraví že nasávanie do filtru má byť v najnižšom mieste nádrže(tam sa usádza samozrejme najviac kalu),ale to by sme ho museli mať vetšina u predného skla a to je blbosť.

Ja by som ho dal klasika pekne do zadu do rohu,trochu vyspádovaj dno aby tam bolo nižšie a rampu by som dal buď na opačnú stenu akva,alebo rovno na tú istu-čo zabezpečí tiež cirkuláciu vody(tak ako u vnútorných filrov)
no na zadni stenu naproti vytoku z filtru
No z praktického hlediska (ten kal) se mi zdá tahle varianta lepší. Myslím, že na pohyb vody to v běžně veliké nádrži (do několika set litrů) nemá vliv, rozstřikovací rampa externího filtru udělá dvoje. Daleko větší proudění vzniká od rotace vstřikované vody než nasáváním.
07.12.07 04:54:33 H.CH.S.

Já vždy myslel, že nasávání má být právě na opačné straně nádrže, než-li je umístěný vývod z filtru, aby byla v nádrži zajištěn lepší pohyb vody....nebo ne???
Nasávání u toho dna, mírně nad povrchem. Vyústění nebo rozstřikovací rampu dej k hladině, aby se vířila i ta, ale jen mírně. Pokud to dáš nad vodu, bude to dělat docela randál, ale jinak to asi nevadí, pokud nemáš plovoucí rostliny. Jestli víc pěstuješ rostliny nebo používáš CO2, tak by víření hladiny mělo být spíše menší.
Nasávání doporučuji dát v akvárku na tu stranu, kde budeš mít vyústění, hromadí se tam nejvíc kalu.
06.12.07 18:55:43 H.CH.S. – Kam umístit nasávání filtru?
Ahoj, budu zakládat nové akvárium a potřeboval bych poradit, kam mám umístit nasávání vnějšího filtru. Mám ho dát úplně ke dnu? Nebo má být několik cm nadednem? Dále bych se chtěl zeptat, jestli je dobré mít potrubí ze kterého se vrací vyčištěná voda nad hladinou, nebo pod hladinou. Tady se to už probíralo, ale moc z toho moudrej zatím nejsem.
Díky moc. H.CH.S.