protože jelikož se kapaliny odpařují za každé teploty, rádo to kondenzuje na stěnách lahve a dokonce i v trubičce, když se podíváš do trubičky, tak sem tam uvidíš kapku a ty udělaj mastnej, hnusnej povlak, toho se jednoduše zbavíš druhou lahví, záleží hlavně na výšce vodního sloupce, ani ne tak na objemu
podstatně to bublá tejden až tejden a půl, ale protože ty dáváš půlku droždí co já, tak ti to taky vydrží dvakrát tak dlouhou, nepřímá úměrnost(my sme to měli na začátku primy, 6. třída)
Jenom k té pojistce proti výbuchu, kup ventilek ke kolu a našroubuj ho do víčka z vrchu, aby těsnící gumička ventilku byla ven z láhve. Pokud dojde k přetlaku, ventilek odpustí přebytečný tlak a můžeš klidně spát a je to za pár kaček.
Jinak já taky bublal asi měsíc, pak jsem objevil v bazaru láhev na šlehačku za 50Kč s umělohmotným víčkem. Jako jehlový ventil jsem zvolil cenově dostupný ventil k plynové bombě cca 150Kč. Do víčka láhve jsem vyvrtal díru a našrouboval ten ventil, pokud není po ruce závitník, ventil si do plastu vyřízne sám závit a uvnitř je nutně jištěn maticí! Do láhve nacpu 2-3 sifonové bombičky a krabička bombiček 14kč mě vydrží asi 2 měsíce. (Pokud není ventil přesný a jsou potíže s nastavením, stačí rozšroubovat a jehlu pomazat silikonovým lepidlem, smontovat a jemně dotáhnout, zacelí se nerovnosti a dá se lépe regulovat.)
kvůli obevě ze zákalu sem to skusil dát k 15 litrovce uvidíme zítra
02.12.07 16:34:42 Radka – .
Vencisimo ,tobě to buble jen týden?

Já bublám 3 týdny i více.Dávám do 2 l petky 1/8 kostky droždí a 1,5 hrnku cukru.
proč hnusnej mastnej povlak??
no, u toho mýho návodu to taky můžeš dát na kamínek, ale míň se to rozpouští, jinak nechci strašit, ale podle tvojí fotky máš jen jednu lahev a tak asi zejtra budeš mít hnusnej mastnej povlak na hladině, jinak tý vody můžeš dát i víc(dýl to vydrží bublat)
tak sem to udělal podle návoda tady ne webu a kvasím do vzduchovacího kamínku protože do filtru když to dam tak je hrozně hlučnej příště skusím druhej recept
Abyste si mohli udělat srovnání
(Vše na mejch 200l), připravíme si droždí, cukr, 2 2l pet lahve, vzduchovací hadičku, vzduchovací kamínek, 3 spojky vzduch hadiček. Do víčka lahve vyvrtáme jednou jednu díru, do dalšího díry dvě, zastrčíme spojky a zalepíme. spojíme lahve hadičkou a do jedný dáme i ze spodní strany víčka hadičku a na ní kamínek(víčko se dvěma dírama), do této lahve příde jenom voda na filtraci mastnot z burčáku. Druhou dírou vedeme hadičku do nasávání filtru pro lepší rozpuštění CO2(na funkci filtru nemá vliv, na ní taky bude ventilek, protože by byl průser, kdyby tam natekla voda z akva). Do prázdné lahve dáme tak čtvrt až půl kostky droždí(ta půlka je fakt už hodně a musí se vzduchovat hlavně přes noc, čtvrt až třetina v pohodě, přes noc to nevadí), nasypeme půl kila cukru a dolejeme do čtyř pětin vlažnou vodou. Láhev protřepeme a uzavřeme již udělaným víčkem s dírou. Teď už jen čekáme, za dvě hodiny to začne bublat, nejbouřlivější reakce tak na první den, proto nikdy neděláme roztok večer, ale raději ráno a dopoledne. Stačí to tak na tejden. Více svítíme, protrháváme kytky a pozorujem ryby, hlavně ancistruse(na těch je to poznat dřív než na jiných rybách, že sou přiotrávený). Přdávání CO2 neni žádná nutnost, já to udělal několikrát na jaře a teď poslední měsíc to dělam, kytky rostou mnohem rychlejc, hlavně, když člověk udělá roztok, tak už lahev neotevírat, protože kvašení je děj bez přístupu vzduchu.
tady je ten nákres od vencisima
bajo tim lepim násadový hokejky ale což napatlal jsem tam ten email tak kdyby nedržel tak tam napatlam lepidlo na hojejky to drží zuby nehty
a chtěl bych se zeptat jestli mám použít návod co je zde nebo ten co mi poslal vencisimo
02.12.07 08:53:47 Petr1
Nejsou ty silikony a emaily trochu složité? Na téměř vše v akva používám patex. Za 2 minuty nahřátý na tekutý stav, z pistole naleju/natlačím kam je potřeba (má to tuhost zhruba jako silikon v tubě) a v jakékoliv barvě a za minutu je to ztuhlé. A relativně pružné. A jdou tím i nečekané věci. Jednak utěsnit téměř cokoliv a když jsem třeba potřeboval koleno na hadici, vzal jsem trubku, přeřízl po úhlem 45 stupňů, dal k sobě do pravého úhlu a objel patexem. A drží to

Když trubky nešly spojit, nanesl jsem z patexu těsnící kroužek a taky ok ...
já to tam skusim napatlat z venku
jo mělo by to bejt ono akorát že je to už smíchaný v tubě a smrdí to
neni to náhodou takový to smradlavý dvousložkový, jak jedna složka je takovej bílej prášek a druhá je průzračná vodička a udělá se z toho taková bílá kaše a až to ztvrdne tak je to bílý hladký a lesklý a tvrdý jak šutr? tak to by nejspíš vydržet mělo(chemickej rozklad)
ne to se ti jenom zdá hrr jinak ten email je "po 24 hodinách tvrdý jako smalt"
zkus to a uvidíš(nevim co si mam pod emailem představit, sem myslel, že to sou barvy, vanu ale akrylátem nebo laminátem či epoxidem a rozbitý talíře hážem do koše), jinak se mi zdáš moc hrrrr a když je člověk moc hrrrr, tak se věci kazí
to já vím ale lepidlo doma nemám vlastně mám ale zatvrdlý tak se ptam jestli by to nešlo emailem kterym se spravujou vany,talíře atd.
když do toho špuntu vrazíš spojku na hadičky, tak ti stačí kapka vteřinovýho lepidla a nepovolí to ani při dalším otvírání nebo zavíraní lahve
y co ten svršek slepit emailem