já napouštím vodu rovnou z vodovodu a nepřevařuju ani nenechávám odstát a rybkám to nevadí
29.03.08 01:48:23 Saša® – Re: ŠDK
Pokud bydlíš v oblasti s tvrdou vodou, rozložíš převařením uhličitan vápenatý (bikarbonát) a tím se zbavíš dočasné tvrdosti (dKH). Na dGH to ale asi velký vliv mít nebude, trvalá tvrdost se varem odbourat nedá. Jinde by možná mohlo být odstranění bikarbonátů naškodu, protože pomáhají udržovat rovnováhu mezi kyselostí a zásaditostí vody a jsou i určitou zásobárnou oxidu uhličitého... Navíc vodu skutečně odkysličíš. Co se týká chlóru, ten brzy vyprchá sám, nebo případně zreaguje s nečistotami v nádrži. Myslím si, že lepší (nebo alespoň ekonomičtější) je nechat vodu jednoduše odstát do druhého dne. Každopádně si ale radši zjisti, jaký typ vody Ti teče z kohoutku a její případné úpravy proveď podle příruček
Řekl bych, že je to zbytečné převařovat je to plýtvání el. enerigií. Převařením se nejspíš voda odchloruje, ale stačí nechat odstát.
28.03.08 16:41:19 ŠDK® – převařená...
Jak je to s vodou pokud použiju převařenou vodovodní? Dělala to tak po leta rodina když měli rybky tak jsem to tak taky začla dělat. V knižkách jsem se dozvěděla že se převařením dostane z vody všechen chlor, změkčí se ale zároveň pak není tak okysličená. Kamarád říkal že je blbost vodu převařovat protože do nově založeného akvárka se má dát jen odstátá jinak převařením zničím všechny potřebné bakterie které májí vytvořit mikroklima. Použila jsem převařenou, je to tři týdny zaběhnuté 12l akvárko a docela to tam už žije. Je převaření vody mínus nebo plus (když pominu složitější manipulaci)?
Obyvatelům vsí a usedlostí mající přívod vody z lesních pramenů a úpraven bych doporučil nechávat vodu odstát a aspoň si ke kýbli před nalitím do nádrže přičichnout, jestli z ní až podezřele není cítit chloramin. Tyto zdroje vody se upravují nepravidelně - ručně vsypáním pomalu se rozpouštějící desinfekce do zásobníku. Takže je jasné, že když dojde k doplnění je koncentrace velká a postupně se snižuje. Ve městě je to jiné, tam je "kvalita" vody stále stejná, řízena automaticky. Dnes už chlor citit z kohoutku ve městě cítit není to už není jako kdysi...
28.03.08 13:57:30 motýlek - jarda :-) – Re: Sid

Side, nejsem šemík, i když jsem anorganiku zvládl za 1 a organiku za 3 ... snad tím strécovským stylem, kterým to píšu, musí být jasné, že tomu nerozumím - a beru v úvahu až ten výsledek - a ten je správně
28.03.08 10:51:35 Sid® – Re: motýlek - jarda :-)
ten volný chlor se nějak naváže na bakterie
To jsou mi věci.
Já napouštím hadicí přímo z kohoutku a měním asi 20% 2x týdně a je to úplně v pohoděm.Rybám to vůbec nevadí,vždy začnou po výměně vody kolem sebe tancovat

jako před výtěrem.Dnes už toho chlóru není tak moc jako dřív protože vodárny vodu ozonizujou.
docela koukám, kolik lidí napouští přímo z vodovodu. ale asi na tom něco je, protože já mám takovou mísu, ve které to nechám tak cca hodinu stát a přidám pár kapek regulátorů. ale sem tam mi to nestačilo a dolil jsem přímo z vodovodu a v nádrži bylo vše v pořádku, bez jakýchkoliv problémů. asi si tam ty bakterie s tím chlorem opravdu v klidu poraděj...
28.03.08 07:54:43 motýlek - jarda :-)
není potřeba měnit tolik vody najednou, pokud je akvarium v rovnovážném stavu - čili přiměřeně rostlin a přiměřeně rybek ... pokud ale je opravdu potřeba vyměnit více vody, tak pro jistotu přidat dávku Akvaregulátoru - podle návodu a raději nechat tak dvě až tři hodiny ještě v nádobě vyvětrat ... dlouho jsem měl problémy s potěrem razbor a nemohl najít pravou příčinu, ale až jsem začal přidávat Akvaregulátor (koupený někde v Baumaxu za pár Kč), tak jsou čilé a konečně začaly pořádně růst ... pro větší rybky platí to co už zde bylo napsáno - klidně přímo z vodovodu - on ten volný chlor se nějak naváže na bakterie, kterých je v zaběhlém akvárku vždycky dost ...
ja používam plastové fľaše od mineráliek..asi 15 x 1,5litra
3x 30 litrové vědro od lepidla na etikety
27.03.08 16:52:27 guest
Rovnou z vodovodu.
27.03.08 16:49:18 Pavel
já na to mám staré Al 25L konve na mléko, nechám den odstát a pak kbelík a hadice.
Vodu zpět do akvárka pouštím také odkalovačkou, ale obráceně.
Vodu taky odsávám při odkalování, pokud chci jen vyměnit vodu, tak nasaju vodu odkalovačkou využitím podtlaku. Do akvárka liju vodu rovnou z kýblé přes ruku, aby nebyl v akvárku moc velký proud.
20.11.07 12:18:10 Radka – .
Jo a dolití akva pak uděláš pomocí nějaké ,třeba 2litrové,nádoby,z které tu vodu do akva prostě naliješ.
20.11.07 12:15:19 Radka – .
Voda se odčerpává během procesu odkalování(pokud použiješ normální odkalovačku),takže odsávání nějakými hadičkami není potřeba.
20.11.07 12:14:40 georged® – Re: jaruska
Rybku už jsem taky párkrát "odsál" - tedy ty malinké a ten tobogán do kýble jim nijak neublížil

. Jinak by mne zajímalo jak načerpáš akvárium hadičkou ?(bez použití motorku

)