16 • 35 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Zpět na obsah sekce Fórum » Dekorace a dno » Dno » Kolik cm štěrku do 500 lit. akvária? » Přidat novou reakci 

Kolik cm štěrku do 500 lit. akvária? Zvětšit okno   Zmenšit okno
Napsáno znaků, můžete použít maximálně smajlíky | tučně | kurzíva | citace | Odkazy pište s http://

:-) ;-) :-( :rozzureny: :-O X-)  :) smích :-D :-P ne ano palec potlesk hmm spim :no: :co: :coze: :tone: :-| :sad: :love: :hop: :ahoj:

(nepovinné, pouze JPG)
Platné antiSPAMové číslo:   3682 Opište antiSPAMové číslo:

Inzeráty patří do sekce inzeráty, z diskuzního fora budou nemilosrdně smazány. Redakce si vyhrazuje právo smazat silně urážlivé a jinak nevhodné příspěvky.

Reagujete na tyto příspěvky
16.11.07 18:41:53 Nobody®
Kde jste na to přišel?Návštěva asijských odchoven?Já jsem chovatel,a na rozdíl od uživatelů(majitelů akvária),nemám potřebu něco léčit,natož léčiva používat! ;-)

Jsou to mé zkušenosti z několika desetiletí po která se pohybuji okolo pěstíren, výkupů, exportérů i maloobchodů. Na rozdíl od asijských pěstíren, kde se ryby cpou většinou antibiotiky, v těch českých jede FMC a SAVO. Většina lidí kteří se chovem ryb živí, preferují efektivitu. Nedovedu si představit, že v provozu který vyprodukuje nějakých 5-10 000 ryb v prodejní velikosti měsíčně se dá obejít bez léčiv a desinfekcí. Pokud to dokážeš, zkus požádat o certifikát BIO-FARMA, bude to velká výhoda oproti konkurenci. :)

Taky mám nějaké zkušenosti.Asi nejspíš také několik desetiletí.:-)Nejedu v FMC ani SAVU(sava se dokonce,tak trochu bojím)!Moje jediná desinfekce prázdných nádrží je: na 1l vody:100g soli+100g octa-vymýt nádrž-nechat působit 30-40 minut(během této doby,ještě jednou vymyji)a pak důkladně opláchnout vodou.Produkuji zhruba 3000-4000 rybek měsíčně v prodejní velikosti.Chemii u mě nenajdeš! :) Jediné,co používám,je dezinfekce mraženého krmiva!
Nemyslím,že bych nějaký certifikát dostal. :-D
16.11.07 17:28:35 Chrostík®
:-D palec
16.11.07 17:04:19 Horác® – Chrostík
Horácův postulát: Je úplně jedno, kolik písku si pořídíte ... Nakonec stejně zjistíte, že je ho málo. :-D
Více zde: http://horacovoakvarium.cz/clanek_Horacovy_zakony.htm X-)
16.11.07 16:47:38 Chrostík® – A sakra!
coze 160kg dělá jenom 7,5cm? Tak to je nářez! coze A to já mám doma zatím jeno 120kg. Tak že vyrazím na štěrk ještě jednou, naštěstí ho tam mají (zatím) dost. ;-)
Za radu moc děkuji. ano
16.11.07 16:23:00 Sidonius
plíseň očí
Od ZEZE
poradi prosim nekdo?mam skupinu 10ks cyprichromis leptosoma v 100 l akva.teplota 26 c,bez dna,bez rostlin,jen filtr a vyvareny koren.na ocich se objevi mlecna skvrna,ktera potahne cele oko a nasledne z ni vyrostou bile chloupky,dlouhe az 5mm.postizena ryba neuhyne,prijima potravu a chova se normalne.jedine co zabira je pridani soli 300-500g.plisen zmizi,ale po 30-60 dnech se objevi znova.nemate s tim nekdo zusenost co to muze byt?predem dekuji
(www.akvarista.cz)

Kolik štěrku do 500 l akvária?
Při průměrné výšce 7,5 cm cca 100 l = cca 160 kg křemičitého písku o zrnitosti cca 2-5 mm.
:-)
16.11.07 15:44:50 :-( – ???
coze To je divná debata. coze Trošičku se nám ta debata liší do původního dotazu, nemyslíte? :-D
15.11.07 23:00:50 filipsi®
... (Už to zase spěje k vozu a koze. :-D) ...
Nespeje. Jen jsem smajlikovi vysvetlil, kde se ve dne berou "potencionalni nakazy ryb". O tom, zda je jich v akvariu holem nebo s tlustym dnem take polemizovat nebudu, to je snad kazdemu jasne, komu ne, posle pisek na rozbor.
At si kazdy na zaklade faktu a potreb a citeni vybere, fungovat muze dobre oboje, ja si vybiram dno, rostliny a hezke akva.

...(Edit se nepočítá! :-D Hlavně mě nepoučujte, že ChSK dichromanem draselným je mnohem přesnější, než manganistanem draselným.

:-D Ale pocita. Nejenze je presnejsi, ale je nesrovnatelna. Jedna se o dve metody, davajici jine vysledky. Pro pitnou vodu je proste standardem Mn. Nebojte se, nebudu od vas chtit, abyste poridil laborator. ;-)
15.11.07 22:34:32 Sidonius
Filipsi: Myslel jsem si to.
Myslel jsem si, že si to myslíte. :-)
Hodnota 3 naměřená tímto oxidačním činidlem skutečně není nic tragického. A o "přesnosti" takového testu není sporu. :-)
Ale o to tu přeci vůbec nešlo. ;-) (Už to zase spěje k vozu a koze. :-D)
Vyslovil jsem jen názor, že dobře fungovat může i akvárium zařízené, s velkou vrstvou substrátu, kytkami, rybkami, bezobratlými, prvoky, bakteriemi..., čehož zajímavým průvodním jevem je např. schopnost odbourávání organického znečištění. A připsal jsem, jak jsem k podobnému názoru dospěl.
O tom, zda najdeme zásadně a za všech okolností více patogenů v udržovaném, fungujícím, kompletně zařízeném akva než v akva bez substrátu, s kytkami v květináčích a jistým systémem údržby, diskutovat nebudu.
Jakož k tomuto tématu vůbec. :-)
Howgh!
(Edit se nepočítá! :-D Hlavně mě nepoučujte, že ChSK dichromanem draselným je mnohem přesnější, než manganistanem draselným. smich )
15.11.07 22:22:31 filipsi®
....No, do krku bych si to necpal, ...
Vidis to, a ja to tam cpu doted :-) , holt jsem nejaky staromilec. Ale jednou za tech par let to jde, a asi to bude pro me slusne placebo ;-) . Zkusim to teda i male na nohy, misto supermoderni masti od doktora.

... Ten test od Rataje patrně využívá toho, že se jedná o silné oxidační činidlo....
Presne tak, stejne jako spravna Mn metoda pro pitnou vodu. Ovsem provadi se ponekud jinak s ponekud jinou presnosti ;-) . Tady 1-2-3 zadna mira.
15.11.07 22:21:54 :-)
Kde jste na to přišel?Návštěva asijských odchoven?Já jsem chovatel,a na rozdíl od uživatelů(majitelů akvária),nemám potřebu něco léčit,natož léčiva používat! ;-)

Jsou to mé zkušenosti z několika desetiletí po která se pohybuji okolo pěstíren, výkupů, exportérů i maloobchodů. Na rozdíl od asijských pěstíren, kde se ryby cpou většinou antibiotiky, v těch českých jede FMC a SAVO. Většina lidí kteří se chovem ryb živí, preferují efektivitu. Nedovedu si představit, že v provozu který vyprodukuje nějakých 5-10 000 ryb v prodejní velikosti měsíčně se dá obejít bez léčiv a desinfekcí. Pokud to dokážeš, zkus požádat o certifikát BIO-FARMA, bude to velká výhoda oproti konkurenci. :)
15.11.07 20:52:46 filipsi®
Filipsi: cim merite?
ANTIALGAE testem od Rataje. (Hypermangan.)

Myslel jsem si to.
Jinak hodnota vodovodni 3 zmerena timto "testem" neni nic tragickeho, co by si zaslouzilo vykricniky. Vetsina vodovodni pitne vody je mezi 1-2, a asi 10% mirne prekracuje 3 (norma pro pitnou vodu)

(zbytek si doctu az dotestuju :), docela se to rozjelo, ja to bral uz jako uzavrene, ze hole akva na doma je blbost)
15.11.07 20:35:46 Nobody® – Štěpán
Nejsem Malapa. :-)

Svým způsobem máte pravdu(rostliny vše neřeší).Tento problém se dá docela dobře vyřešit- mnohem častější obměna části vody.
A proč ne,rovnou průtočná?Ušetříme na filtrech.Podle mě svoji funkci plní jen částečně při jejich obsahu vzhledem k velikosti akva(a nestojí málo). :-(
Tedy opravdu funkčí biologický filtr-aspoň 3x objem nádrže-pomalý průtok.Pak by mohlo stačit "dolévat" pouze odpařenou vodu a tak jednou za půl roku obměnit větší množství,tak půlku objemu-obou. ;-)
15.11.07 20:31:18 rolandmynar®
Já jen, že se tady bavíte o rybách, jako by žily všechny v řekách.
15.11.07 20:28:34 Štěpán®
Poměrem počet ryb/objem vody nebo počet ryb/množství rostlin,řas, který je v jezeru asi milionkrát(?) menší než v akváriu
15.11.07 20:25:32 rolandmynar®
Jak to tedy zdůvodníte u ryb, které žijí v jezerech, nebo v moři? Malawi bez rostlin a řeka to teda rozhodně není. smich
15.11.07 20:20:51 Štěpán®
Tam je to založené na neustálém průtoku nové vody-obohacení vody různými výluhy atd.S rostlinami,jako takovými(živé),to nemá nic společného. ;-)
Je to Malapa!

Ale v akváriu musí být víc rostlin, aby se z vody stahovaly látky, aby jich bylo nejlépe tak málo, jako v řece. Protože většina akvárií průtočných není. Už je tomu rozumět?
15.11.07 20:14:13 Nobody®
Jenom poznámku: je možné, že ryby nežijí v tak intenzivně rostlinami zarostlém prostředí, nicméně v řekách, kde většina z nich žije, jsou několikrát nižší koncentrace různých organických látek než jsou v akváriu! Takže v akváriu máme "nepřirozeně mnoho rostlin" abychom tam vytvořili aspoň nějakou míru biologické rovnováhy! Už to tady někde krásně napsal Horác!

Tam je to založené na neustálém průtoku nové vody-obohacení vody různými výluhy atd.S rostlinami,jako takovými(živé),to nemá nic společného. ;-)
15.11.07 20:08:20 Štěpán®
Jenom poznámku: je možné, že ryby nežijí v tak intenzivně rostlinami zarostlém prostředí, nicméně v řekách, kde většina z nich žije, jsou několikrát nižší koncentrace různých organických látek než jsou v akváriu! Takže v akváriu máme "nepřirozeně mnoho rostlin" abychom tam vytvořili aspoň nějakou míru biologické rovnováhy! Už to tady někde krásně napsal Horác!

Horác: Stěžejní zájem je o ... dlouhodobě fungující okrasná akvária. A ty fungují tím lépe, čím více je v nich prosperujících rostlin a čím méně je v nich ryb. Z tohoto hlediska je ten zvýšený zájem o rostliny více než pochopitelný. Osobně si myslím, že je to jedině dobře. Čím dříve přestanou Češi přerybňovat svá akvárka (což bývá klasický důsledek zvýšeného zájmu o ryby) a začnou se na akvárium dívat jako na umělý, leč i přesto dlouhodobě udržitelný ekosystém, tím lépe.
15.11.07 20:02:36 Štěpán®
Malapo? Jsi to ty? Asi ne. Asi jo.
15.11.07 20:01:26 Nobody®
....Akva bez kytek a dna je cistsi, sterilnejsi, snaze se udrzuje (viz operacni sal)...
To je právě ten omyl. Takhle (ne)zařízené nádrže se používají v odchovnách, jako karantény, třecí nádrže nebo prodejnách, protože je to výhodné pro veškerou manipulaci (rozepisovat to snad nemusím). , jsou v nádržích v počtech, které mnohonásobně převyšují množství vhodné do společenské nádrže a jsou v nich velmi intenzivně používány léčebné a preventivní prostředky. To je ovšem vykoupeno nutností každodenního čištění a výměny značné části vody, používají se filtry velkých objemů jaké asi v zootechně neseženeš. V nezařízené nádrži díky metabolickým produktům a nespotřebované potravě může během několika hodin stoupnout koncentrace NH na smrtelnou hranici.
Provozovat holou nádrž určitě není řešení jak se vyhnout problémům. Je to v několika málo případech nutnost. Kdo ti kteří ji mít nemusí, udělají lépe, když na substrátu šetřit nebudou. Všechny ty breberky, které sice nikdo do akvária nedal ale buou zjištěny při bakteriologickém rozboru, dokáží totiž udělat za akvaristu většinu základní údržby.

A pro Vás.

"a jsou v nich velmi intenzivně používány léčebné a preventivní prostředky"

Návrat do fóra bez přidání nové reakce

Elektro

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 03.12.08 08:19:25 • 0.928 s