Vy jste tam byl osobně?Nebo jen z doslechu?Tím myslím především jezero Malawi.

Byl. Konkretne jezero malawi. Ale to me ryby a jejich voda vubec nezajimaly, bylo to v mezirybim obdobi. Takze to je stejne uplne jedno.
Z doslechu - znamena jakesi zverejnene mereni podel brehu obou jezer v ruznych mistech. Nasel jsem vcera. Dneska uz hledat nebudu, koho to zajima, najde si.
Tim samozrejme nerikam, ze je tvrda, mekka, nebo ruzova s modrymi puntiky.
Čichavci líbající dorůstaji až 20 cm. Echinodory nejsou jemnolisté. To je třeba zdrojůvka, stolístek, vodní mor, kabomba ale ta chce měkkou vodu nebo růžkatec.
Chudák Rybyk, bude celý otlačený! :(
jo, tak 6 ks od jednoho druhu je ok, ale 4-5 druhu myslim ani nebude nutny, me se nejvic libi perletovy, pak modry a pruhovany a libajici, protoze si davaj ty hudlany...tak bych asi vybrala neco z tehle...ale myslim, ze bychom se spokojily treba se 3 druhama...
co se tyce tech jemnolistych, tak to je i echonodorus? tem se jakz takz dari a vedle v akva (100l) mame taky par dalsich rostlinek a vypadaj, ze jedou...tk uvidime...
i kdyz to rozmnozovani...kdyz to prijde tak to prijde, ale snazit se o tom asi nejak extra nebudem, bysme nemeli cas pak resit, co s prckama...

)
jo a kardinalka je docela hezka...
12.11.07 17:50:51 popelucha® – kardinálka čínská
V knížce o akvaristice (Mayland, Sladkovodní akvárium) se píše, že kardinálka čínská je rybka žijící v krasových oblastech - čili asi tvrdovodní. Ale je to teda prcek pro 400 l.
Rozumný řešení by bylo tak maximálně 4-5 druhů po 6 kusech. Je ale třeba dbát aby byli v dospělosti přibližně stejně velcí. Ta zakruticha samozřejmě stačí, ale pokud se chceš pokusit o množení tak se bez jemnolistých rostlin neobejdeš.
diky, sme si rikala, z to bude asi nejaky takovy mnozstvi...
jojo, ale v ty nasi 4stovce by jich mohlo byt vic, ne? myslim druhu...a zarostla je nadrz hlavne valisnerii, ta jede jakol blazen

Čichavce je možný chovat třeba po 5-6 kusech. Aby se cítili dobře potřebují zarostlou nádrž třeba egerií nebo růžkatcem. Ty snesou i tvrdou vodu. A pozor na průvan ten labyrintky nesnáší.

Druhů samo může být víc hlavně to nepřehnat
jeste dotaz, kolik by melo byt cichavcu jednoho druhu, aby byli spokejni? a muze byt vic druhu cichavcu v jednom akva? diky
jooo, cichavci se nam moc libej, tak me napadli, ale jsete jsem nestihla je nastudovat...tak super, asi to vyhrajou!

) spolu s nejakym hejneckem zivorodek...
12.11.07 09:39:25 Sidonius
Wladys: Je to tak jak píšete.
Jsem rád, že jste mi tento fakt potvrdil. Beru vás jako kapacitu v této problematice a tak jste mě předtím hodně rozpochyboval.
Pro tvrdou vodu se hodí taky ještě duhovky rodu Melanotaenia.
Wladys: Voda v Malawi i Tanganyice je tvrdá.
Narozdíl od vás se těmito rybami nezabývám, ale jistým informacím člověk neunikne, i kdyby chtěl...
Nezaměnil jste tvrdost s alkalitou? Různé zdroje se shodují na tom, že voda v jezeře Malawi je měkká, (cca 4-5 st. dGH), a voda v jezeře Tanganyika polotvrdá, (cca 6-12 st. dGH)... Tak jak to tedy je?
Je to tak jak píšete.Sypu si popel na hlavu.

Chci tim rict to, co jsem napsal. Rozmezi tvrdosti i alkality v obou jezerech je dost velke (pro me prekvapive, nevim o tom, ze by to nekde bylo v takove mire).
Zakladni vyroky me nezajimaji, text ctu jako celek, temata od zacatku.
Vy jste tam byl osobně?Nebo jen z doslechu?Tím myslím především jezero Malawi.
Myslím,že v"tvrdé vodě" se dá chovat spousta rybek(i tetry)!

Jen si musí na tuto vodu postupně zvyknout!
11.11.07 23:07:35 Sidonius
Zakladni vyroky me nezajimaji.
Tím je pro mne věc vyřízena.
Chci tim rict to, co jsem napsal. Rozmezi tvrdosti i alkality v obou jezerech je dost velke (pro me prekvapive, nevim o tom, ze by to nekde bylo v takove mire).
Zakladni vyroky me nezajimaji, text ctu jako celek, temata od zacatku.
11.11.07 22:31:08 Sidonius
Co tím chcete říct, Filipsi? Základní výrok vztahující se k tématu je tento:
Wladys: Voda v Malawi i Tanganyice je tvrdá.
Tvrdá voda je označení pro vodu o tvrdosti 12-18 st. dGH.
Živorodka velkoploutvá by nebyla dost velká? Ve velmi tvrdé vodě jsme mívali kromě živorodek pancéřníčky kropenaté.
...Voda v obou jezerech má dost velké rozmezí tvrdosti a jsou i místa kde je voda měkčí.Hlavně v Malawi.....
Kdyz clovek vyhleda mereni v ruznych mistech brehu, uvidi, ze to rozmezi je neuveritelne. Klidne 3-4xvetsi/mensi