03.11.07 22:22:55 Neregistrovaný uživatel
Ještě k té soli a rostliny: záleží na množství. Víte, jak se to říká: ´´Všechny látky jsou toxické, pouze záleží v jakém množství...´´
03.11.07 22:20:52 Neregistrovaný uživatel
Ale malé množství by určitě nezahubilo nic z květeny vyjmenované Sidoniem.
(se zárukou)
03.11.07 22:17:46 Neregistrovaný uživatel
Tereza má pravdu, že sůl kytkám nesvědčí. Bohužel žádným... Ryby které žijí v brakických vodách jako je Black Molly se cítí v přisolené vodě dobře. Jinak se dává jako prevence i u některých druhů ryb, které nežijí v brakické vodě, např. u některých cichlid jako prevence hojení ran po nějakém zranění, které ryba utrpěla v souboji. Jako léčivo se používá sůl při léčbě zmiňované krupičky. Obecně rybám sůl nevadí (způsobuje rychlejší tvorbu kožního slizu), ale je nebezpečná rostlinám, které použitím soli můžete velmi snadno zlikvidovat !!!
03.11.07 22:14:44 Sidonius
Terezko, já sice zásadně sůl do vody nedávám, takže osobní zkušenost mi chybí, ale k soli by měly být podle fy. Tropica tolerantní:
Aponogeton crispus, Bacopa monnieri, Cladophora aegagrophila, Crinum calamistratum, Crinum natans, Crinum thaianum, Cryptocoryne wendtii "Mi Oya", Glossostigma elatinoides, Lilaeopsis brasiliensis, Lilaeopsis macloviana, Microsorum pteropus "Narrow", Microsorum pteropus "Philippine", Nymphaea lotus (zenkeri), Samolus valerandi, Shinnersia rivularis a Taxiphyllum barbieri (Vesicularia).
(Bez záruky!

)
03.11.07 22:05:31 Tereza
Ryby, které v přírodě žijí v brakické vodě, sůl vyžadují. Já ji přidávám kvůli mollám, bohužel se mi od té doby nedaří kytkám

Nevíte o kytkách, kterým sůl nevadí?
mno pokud nekdo chová tlamovce a podobne cichlid tak pridávání soli do vodu absolutne nicemu nevadi...nekde jsem cetl, ze tlamovcum prospívá mírné slanějsi voda. Kazdopadne jako prevence pred plisnemi je vhodne ji to vody primíchat
přesně tak, většinou jako léčba spíš zabírá ten slaný "šok", takže dávat tam sůl předem mi nepřijde zas tak dobrý nápad
taky nejsem zastáncem tam něco cpát

až to bude třeba,budeš muset přidat vic a zlikviduješ kytky a i ryby....
No, osobně bych tam nic nedával pokud nemáš žádný problém v nádrži,ale je to jen můj osobní názor.
takze tam mozem kludne dat 1,5 lyz kuchynskej jedlej soli ako prevenciu ???
Já jsem se zase dozvěděl od dlouholetého chovatele, že sůl se přidává do vody jako prevence, způsobuje vytváření slizu na rybkách, čímž je vlastně chrání před bakteriemi.

A dávkování 1 lžíce na těch zhruba 40l, ještě lepší je rozmíchat ji ve vodě, kterou liješ při výměně do aqua.
sůl se přidává při léčení třeba krupice nebo už zmíněné plýsně...taky se dává jedlá soda..a to u cichlid z jezer malawi a tanganyika...

...já dávám té soli 1,5 lžíce(polévkové) na 100l..
1 lžíce na 40l vody (význam toho je třebas na léčení plísní rybek)
03.11.07 10:02:38 140bpm® – Voda + Sol
ahoj ahoj, chcem sa spytat, v mnohych pripadoch citam, ze do vody pridavate sol. v prvom rade by som rad vedel, aky to ma vyznam a druhom, kolko by som jej musel pridat v mojom pripade ??? do mojho akva ? vopred dakujem za rady a namety ;)