Zvažuji že si dám do nového mega akva kořen Savannah... Ale nevím zda nebude barvit vodu ? Jaké máte zkušenosti... (Dnes jsem ho vyvařil po částech v hrnci - vždy se část vařila a zbytek čouhal ven

. Teď ho nechám louhovat.)
He, někteří nadávají a někteří, když chtějí černovodní biotop, platí těžké peníze za rašelinové výluhy (Torumin). Hned bych měnil

12.09.07 21:05:06 Alese182
Děkuji všem za rady vím že to rybám neškodí že to vytváři takovou tu "tropickou vodu " rybám se v ní daří pravděpodobně i víc ale mě se to líbi jen do určité míry no asi pujde pouštěcí kořen fuč

Rybám to neškodí - nikde v přírodě nemají křištálově průzračnou vodu(až na vyjímky

). Naopak to dělá akvárium víc přírodní(i když esteticky to asi tak nevypadá

)
To rozdeleni je jednoduche

Driftwood je cely hnedy, v Hornbachu ho maji taky, Mangrove je trochu vzacnejsi svetle hnedy, ja mel Mopani - barvil me i kdyz jsem ho nekolikrat prevaril a vzdy byla voda jak caj a nic nepomohlo, ted jsem tam dal ten Driftwood a vypada prirozeneji, neni dvoubarevny a voda cista. Ale pokud se ti libi holt se musis smirit s nahnedlou vodou, a co jsem precetl tady na foru rybam to vubec neskodi
Ano, vím že mu to barví již rok, já se ptala pro sebe

Kořen zatím máčím v kýbli a nevím, jestli je nutné ho i vyvařit.
Když mu to už rok pouští barvu, tak asi máčet nějakou dobu ve vodě nepomůže - i když se to dělá po vyvaření, že se nechá ještě několik týdnů máčet.Jinak ho můžeš vyvářet po částech - vždy necháš část koukat z hrnce. Tím osvětlením to moc nezamaskuješ - neprůhledná voda se žádným osvětlením nevyčistí (stále bude patrný ten "zákal") jen ji možná víc prosvítí.
A je nutno vyvářet? Nestačilo by jen nějakou dobu máčet ve vodě?
Ja som vyváral v zabíjačkovom kotli
12.09.07 13:32:24 Alesek182
Děkuji za radu vím ,že vyvaření pomůže jenže mám tak obrovký kořen že ho do hrnce prostě nenarvu

Vyvariť korene v slanej vode niekoľkokrát.
12.09.07 13:24:09 Alesek182
No mě se líbí hnědé zbarvení ale jak se říká věho moc škodí a mě se zdá že ho mám až moc nahnědlé proto bych to chtěl kompenzovat tím osvětlením

.Jinak mam akva 120*38*50 a když týden nevyměním vodu a podívám se z boku nevidím na druhou stranu

.
Pokud to chceš řešit osvětlením, pak nějaká studená bílá nebo modrá zářivka by mohla pomoct. Ty jejich názvy ti jistě upřesní místní elektropošuci.
Alesek182: hnědá barva vody je normální v některých biotopech a troufám si říct, že je hezká. Rio Negro není Rio Negro (černá řeka) jenom tak. Podle mě trochu pomůže mít pozadí do modra.
12.09.07 12:42:48 Alesek182
No ten hlavní nejvetší potencionální barvič

je z Hornbachu (kořen z termitiště či co )je moc krasný a je to dominanta akvaria byla by škoda ho vyměnit.Bude barvit věčně nebo to chce ještě nějaký čas ?to tvoje rozdělení bohužel neznám mno

.
Nebude lepsi vymenit Mopani koreny za nejake jine? Treba Driftwood nebo Mangrove?

Pokud tedy mas Mopani, ty barvi....
12.09.07 12:27:48 Alesek182 – odstanění hnědého zbarvení vody
Zdravím všechny akvaristické nadšence prosím o radu mam v akva dost kořenu(akva založené před rokem) ty stále nejspíše pouštějí hnědé barvivo .Filtruji vodu přes aktivní uhlí tím jsem docílil zlepšení ,ale pořád to není ono

.Ctěl jsme se zeptat zda neexistuji nejaké zářivky které "zamaskují" hnědé zbarvení vody předem děkuji za odpovědi.