No tak to je pěkná věc.Jinak měl rataj v Rychnově letáky jak se staré dno vyrábí.Zkratkou zhruba asi takto.Sorry za slova:
Do bazénu dají doporučovanou hrubost písku asi 1-4mm,ve velké vrstvě,potom nasadí závojnatky koi kapry a nechají je tam asi 6 měsíců srát na dno.potom ryby slovějí,bazén vypustí a písek s hovínkama dají asi na 2 měsíce do sudu jakože uzrát.a snad i v zimě zmrznout.to si už nepamatuji.pak se celá ta bomba otevře napytlíkuje po 3kg a hurá na trh.
Takže je to jenom písek jako ze zaběhlého aqa od živorodek či parmiček.
jedno jsem si koupil taky jeden sáček,tehdy jsem nevěděl o tom nic podrobnějšího a rostliny opravdu rostli.A to bez jakéhokoliv hnojiva.Přesně za 6 měsíců,byla zázračná věc asi vyčerpána a tím taky sešlo z bujného růstu.
Takže jako podklad bych se na to asi už vybodnul.
Ale jelikož rád experimentuji,zkouším 2 aqa s mícháním substrátu.V jednom je aqualit a zaklopeno pískem (2 roky) a ve druhém je též aqualit,ale zaklopen aquaclay ground-Rataj(to jsem dostal k filtru,jako bonus)V obou to roste super,ale tam kde je písek,místy dochází ke slehávání horní vrstvy dna.Takže při odkalování to musím trochu načechrat.(kořeny nečernají!)ve druhém aqa tyto problémy nejsou,jelikož je aquaclayground tak lehká hmota,že při odkalení se celá tahle sranda pěkně propere.Kytky drží pouze ve spodní vrstvě,jinak by se to asi neudrželo.Rostliny jdou super-hnojím + CO2.Jedinej průser vidím v tom,že do takto hrubé hmoty zapadá spousta výkalů,která se docela rychle kazí.Takže o nějakém slibovaném anaerobním procesu asi nemůže být řeči(dle Rataje).Důkazem mě je rozdíl v odkalené vodě.Z pískem zaklopeném aqa je voda s detritem bez pachu,ale z aquaclaygroundu je cítit jako bahno z černé tůně či vesnického kačáku.NO2 po rozrýpání při odkalování radši ani neměřím.Takže ať si každý udělá závěr o substrátech sám.Já mám dobrou zušenost saqualitem,coby zásobárnou hnojiv a stopových prvků do nově založené nádrže-s pískem napovrchu a nejméně měsíc nepřidávat žádná hnojiva.Kytky opravdu nastartují trošku rychleji než s klasickým štěrkem.Ale jinak kdo si počká 6 měsíců,dojde taky k dobrému výsledku.