15 • 33 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Zpět na obsah sekce Fórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Jak změkčit tvrdost vody ?? a čím ?? » Přidat novou reakci 

Jak změkčit tvrdost vody ?? a čím ?? Zvětšit okno   Zmenšit okno
Napsáno znaků, můžete použít maximálně smajlíky | tučně | kurzíva | citace | Odkazy pište s http://

:-) ;-) :-( :rozzureny: :-O X-)  :) smích :-D :-P ne ano palec potlesk hmm spim :no: :co: :coze: :tone: :-| :sad: :love: :hop: :ahoj:

(nepovinné, pouze JPG)
Platné antiSPAMové číslo:   930 Opište antiSPAMové číslo:

Inzeráty patří do sekce inzeráty, z diskuzního fora budou nemilosrdně smazány. Redakce si vyhrazuje právo smazat silně urážlivé a jinak nevhodné příspěvky.

Reagujete na tyto příspěvky
23.05.08 00:30:11 Sid® – Re: Jasnovidec
Aby vám mohl někdo rozumně odpovědět, musel byste si nejprve pořídit nějaké věrohodnější testy... ;-) Já jsem velmi spokojen s kapkami od AQUARu.
(A kdyby se náhodou potvrdilo, že vaše voda má tvrdost kolem 20 dGH, žádnou paniku! :-) Pokud v ní nehodláte neonku odchovávat, k chovu bude i pro tuto rybku "v normě".)
22.05.08 21:58:00 Jasnovidec® – test 3in1
Tak jsem si dnes udělal test, no moc moudrej z toho nejsem. Test od fy. Dajana Pet 3in1 na pH, KH, GH. pH jsem ze stupnice určil na cca 7,2, KH už se poznávalo o něco hůře něco mezi 3-6, takže bych řekl tak 4, a určit GH, tak to je oříšek protože jejich stupnice je trochu omezená stupnice je na 0, 3, 7, 14, 28 a já mám něco mezi 14 - 28 a to je docela rozdíl myslím, spíš bych to viděl k horní hranici, takže bych to chtěl nějak snížit, ale má to smysl, když v akva mam momentálně jen Paví očka (myslím, že to je nezničitelná ryba), Platy, Ancíky a Neonku červenou, tý se asi tahle voda bude líbit nejméně myslím. Neměl by někdo spíše nějaký přírodní postup jak tu skálu změnit v H2O?
04.02.08 22:14:31 RADOVAN® – Re: jonny
ak nechceš ryby rozmnožovať( teda okrem živorodiek, ale aj iné ryby sa pritrafia ) tak to nechaj tak, nieje to až taká katastrofa,
Ale ak si chceš dať tú robotu, tak si zisti na stránke vašej vodárenskej spoločnosti aké máte hodnoty v celom meste a podľa toho sa rozhodni s kadial budeš brať vodu a riediť. Napr. u nás máme na jednom konci mesta 24GH( u nás rozzureny ), na druhom 3GH a ďalšom 12GH.
Alebo ešte to môžeš riešiť inými spôsobmi popísanými tu na fóre- samozrejme sú to pomerne drahé riešenia( RO,demi-kolóna)
04.02.08 16:03:33 jonny
ahoj
my máme opravdu tvrdou vodu asi 22 GH myslím že uplně nej bude míchat to s nějakou měkkou jinak pH máme v pohodě a ta KH tvrdost je taky mírně vyoká co s tím?
12.12.07 13:42:03 Ludek®
Po prostudování Vašich názorů asi půjdu do RO jinak to nevidím. Z chemie mám obavu, že bych si místo akva udělal 360 litrů elektrolytu do baterií, což se sice na zimu hodí a neměl bych problém se studenými starty, na druhou stranu nabíječka má trošku menší rozměr :) A tvrdost vody řešit musím, tady je tak tvrdá, až to občas chrastí v trubkách ;-) Tak díky až bude nádrž k focení (zatím není co fotit, skleněnou bednu už asi viděl každý) tak si ji píchnu na profil. Díky
12.12.07 12:23:06 Horác® – Re: Ludek
Nemám, co bych dodal ;-) ... odkaz na tu wikipedii je výborný.
12.12.07 11:29:43 Ludek® – Re: filipsi
Uff díky už jsem to vstřebal :) Bylo to vysilující, ale výživné ;-) Vzhledem k tomu, že se chystám "nějak" upravovat vodu a na opačném konci republiky, kde není voda tak tvrdá to brácha řešil katexem a nenapadlo nás měřit vodivost a ani se po ní pídit, předpokládal jsem, že to takový problém není.
Tak ještě jednou dík a snad se tento vskutku odborný výklad bude hodit i dalším - věcí neznalým potlesk
12.12.07 10:45:43 filipsi®
Z tohoto to snad bude uplne jasne, i Mendelejev by mel radost :-) :

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ionex

A kratsi popis:

http://americkecichlidy.akva.cz//ionexy.html
12.12.07 10:16:55 filipsi® – Re: Ludek
Ano, vesmes take o pryskyrice.
Hledej vice info o tzv. "demi" kolone, pripadne demineralizacni jednotce. Iontomenice se zpravidla tam pouzivaji parove, anex a katex.
Pripadne se podivej take na reverzni osmozu (RO).
Jeste ke konduktometru - pro bezneho domaciho akvaristu, pokud nijak zvlast neupravuje vodu, to dulezite a nutne nijak neni. Jen v pripade, ze budes mit napr. tu demi kolonu, budes vedet co z ni leze, kdy je cas regenerovat nebo vymenit naplne.
12.12.07 09:48:37 Ludek®
Děkuji za odpovědi a uvedení pojmů a věcí na pravou míru. Z předchozích debatách, které jsem tu procházel to ne vždy a každému bylo jasné, včetně mne ( chemie je sice zajímavá, ale Menděleva jsem za spolužáka neměl :) Pane Horác, mohl byste prosím ještě rozvést tu myšlenku o typech ionexů pracujícími v H a OH cyklech? Jedná se také o pryskyřice?
11.12.07 21:58:02 Horác® – Re: Ludek
Pozor na záměnu pojmů změkčování a demineralizace - není to (nutně) jedno a totéž. Ke změkčování vody se totiž přednostně používají silné katexy pracující v Na-cyklu (výměna Ca a Mg za Na). V akvaristice se ovšem přednostně využívá demineralizace, při které se pracuje s jinými typy ionexů (pracujícími v H a OH cyklech).
11.12.07 21:18:08 filipsi® – Re: RADOVAN
Dekuji, ze jsi to napsal za me :), ja to resil osobnim vzkazem.
11.12.07 20:20:13 Ludek® – Re: RADOVAN
Tak to je zajímavý příspěvek, vidíš člověk ani neví co chlastá :-D No když už jsme se dostali až k vodivosti vody poradí mi někdo čím ji měřit pokud je to tak důležité pro chov ryb? Díky
11.12.07 18:02:38 RADOVAN® – Re: Ludek
ano, ale Mn a Ca nahradza kationmi Na+ , co je na akvaristicke ucely nevhodne.
Inak povedane nameriate 0 tvrdost ale celkovy obsah soli sa nezmeni a vodivost ostane rovnaka.
Z technickeho hladiska OK , ale z akvaristickeho Nie!!!Pretoze tato "makka" voda je silno vodiva a je nevhodna pre ryby aj rastliny. Zatazenie organizmov ionmi sodika posobi toxicky.

viď.
Stanislav Frank, Sladkovodná akvaristika,Cesty,2000.
11.12.07 13:58:55 Ludek® – KATEX
Náhodou jsem při procházení těchto stránek narazil na tuto diskuzi a tak se připojím s troškou informací. Katexová pryskyřice, která se používá i třeba do změkčovačů před kávovary a nebo výrobníky ledu, tedy obecně řečeno, vodu z ní pijou i lidi a někteří i opakovaně :-) se dá sehnat za 300,- bez DPH/litr. 5,5 litru pryskyřice dokáže změkčit 1200 litrů vody 16°německé stupnice na přijatelnou hodnotu a pak je nutné ji zregenerovat 1 kg kuchyňské soli. Když to uděláte častěji nic se neděje ;-) Originál změkčovač je pouze nerez nádoba s dvěma ventily, v které je pryskyřice nasypaná, což je pro naše účely zbytečné. Pokud máte vnější filtr tak při zcela nové vodě můžete dát v silonce pryskyřici tam a pak při výměně vody spíš změkčovat v nádobách v kterých vodu necháte odstát. Ve filtru ani akvu bych ji trvale nenechával, není mi známo co všechno na sebe pryskyřice váže a co by ze "zajeté" vody zmizelo. Můžete však být klidní, nic se z ní neuvolňuje do vody, to by v potravinářství neprošlo ;-)
Jak už jsem uvedl, na 5,5 litru pryskyřice potřebujete 1 kg soli na regeneraci. Regenerujete tak v osmilitrové nádobě s takovým množstvím vody, aby zakryla všechnu pryskyřici, tedy bude to zcela nasycený roztok soli. Necháte to 40 minut. Pak důkladně propláchnout pod tekoucí studenou! vodou aspoň minutu!!! V horké vodě se pryskyřice speče dohromady!
No a pro ty, kteří by se mne nyní chtěli zeptat kde se to jako dá sehnat jsem umístil dvě velikosti balení do e-shopu. http://www.tega-shop.cz
Tam hledejte výraz "katex" nebo "pryskyřice"
Přeji hezký den.
09.12.07 22:28:15 filipsi® – Re: Clovicek
Ja nevim, jak presne tuto konkretni vec zregenerovat (doba, koncentrace ...). Postup by mel byt napsany v navodu. Vzhledem k tomu, ze "vyrobce" (ve skutecnosti balic do akvarijnich obalu) je na informace o skutecnem vyrobci a typu skoupy, nezbyva nez se spolehnout na navod.
Proc to moc nedoporucuju by bylo na dlouhatansky odstavec se spoustou polemik. Takze hledej, cti, a az budes presne vedet co to dela a jak, muzes si tady sam rozpoutat vasnivou diskuzi, kdo si o tom co mysli.
09.12.07 22:07:12 Clovicek® – Re: filipsi
Díky, že jsi mi to takto hezky vysvětlil, zeptám se jinde
09.12.07 21:44:39 filipsi®
Souhlasim s Vaclavem. Zvlastni, ze se tady lide jsou schopni donekonecna bavit, jestli je skodliva polyuretanova pena, epoxyd atd, a klidne pouziji zmekcovac vody (odstranovac Ca + Mg iontu) o kterem evidentne nevedi, jak to dela, co s nimi pak dela, a co tam da misto nich.
Netvrdim, ze je skodlivy, jen proste nevhodny, ve velke vetsine pripadu.
09.12.07 21:13:03 Clovicek® – Re: vaclav
tento přípravek mi prodali ve Sklorexu v Brně a i tady v tomto tématu je zmoňován pro dobré výsledky. Jenom postup regenerace mi není příliš jasný.

Návrat do fóra bez přidání nové reakce

Elektro

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 03.12.08 08:23:07 • 0.916 s