Costapur jsem dal dnes a dalsi dávka dle letáku az v pondeli. Vodu zas v pondeli vymenim. Jen jestě, co stou teplotou? Můžu už snižovat, nebo nechat vysokou?
27.04.13 14:25:53 romant® – Re: jozkablack
Výměna vody je základ a rozhodně tím nic neskazíš. Jak zde již zaznělo eSHa 2000 není k ničemu, jenom na jiný problém, třeba na různý plísně a proto se právě společně s tím exitem doporučuje kombinovat, neb při krupičce jsou rybky mnohdy votrhaný jak samice a napomáhá se tak ke zdárnýmu průběhu léčby. Ta chybka, jak jsem pochopil je v obchodě kde jsi nakupoval, ale to teď nevyřešíme. Vypláchni akvo a dávej Costapur dle návodu. Jako rekonvalescenční péči určitě doporučím opět výměny vody a možno přidat nějaký rašelinový výluh.
Kombinovat to nebudu. Jde o to že včera a dnes ráno se aplikoval eSHa 2000 a pak jsem se dověděl že ta eSHa 2000 je k ničemu. A pak se znova aplikovala ta Costapura. Tvrdily, že pro jednou se nic nestane a abych raci před aplikací Costapuru, vyměnil část vody.
27.04.13 12:39:21 romant® – Re: jozkablack
Costapur si s eSHou 2000 nevadí, tedy alespoň v případech který jsem měl v dohledovým režimu, ale v rámci opatrnosti bych vycházel z faktu, že každý akvo je originál a je-li ta možnost bych se kombinacím různých léčiv, nedoporučuje-li to výslovně výrobce, vyhnul.
27.04.13 11:30:47 Haimdol® – Re: jozkablack
Teoreticky by to vadit nemělo, ale já bych tam už další dávku eSHa 2000 nepřidával a jel bych jen na Costapuru. Přece jen jde o přípravky různých firem a pokud není výslovně uvedena doporučená kombinace nikdy nevíš k jaké interakci mezi léky může dojít a je možné že místo pomoci rybám uškodíš. V případě Exitu a 2000 je to jasné. Tam to výrobce doporučuje.
Tak jsem utekl z práce a doběhl do akvaristiky. Zprdnul jsem prodavače a jeho sefik mi s omluvou dal Costapur od Sery zdarma. Poradil že mam teplotu ještě cca dva dny držet vysoko, vyměnit 1/3 vody a aplikovat Costapur. Prý to v kombinaci s eSHou 2000 vadit nebude.
27.04.13 09:49:53 jozkablack – V akvaristice jsou blbove
Takže to je všechno na nic? Leju tam nějakej sajrajt, kterej je k hov*u a rybkam nepomaham? Já jsem celej víkend zasekanej v praci a koupit to byla manželka. Napsal jsem jí lístek! Na listku doslova stálo: NA KRUPIČKU eSHa EXIT! A ještě neco od Sery. A dali jí tu 2000. Že prej to bude OK. Jestli mi ty ryby vychcipaj, tak budou mit v týakvaristice v pondělí rušno!
27.04.13 09:22:29 Haimdol® – Re: jozkablack
Na krupičku je eSHa Exit a ne eSHa 2000. Tento přípravek se v případě krupičky přidává jako doplňkový preparát na eliminaci druhotných infekcí.
Tak od čtvrtka zvýšená teplota na 31°C a dána sůl. Včera koupen eSHa 2000 a ihned dán do akvária dle návodu.
A co teď? Mám teplotu snížit na normálních 25°C a dál jen pokračovat v podávání léků, nebo teplotu držet na 31°C?
Co je mi divné je že pohledově jsou napadený jen Neonky!
Na černých jsem to viděl prvně a u nich mi přijde že je to lepší, nejsou tak osypaný tečkama. Zato se to naplno rozjelo u červených Od včerejška skoro 100% Neonek červených osypány krupičkou. No ale krupička si přece nevybírá ne?! Tak proč to nemaji Skaláry, Ramirézky, Krunýřovci a ostatní Tetry? Pohledově na nich nic neni a chovaji se normálně. I ty napadený rybky se chovaji normálně. Už se nezhlukujou v koutě a plavou po celém AQ. Maji i chuť k žrádlu. A co je divný, ale pro mne radostný. Zatim NIC NEODPADLO
To je taky trošku divný, když vim že krupička může zdemolovat skoro celou osádku.
26.04.13 08:19:02 romant® – Re: Šárka
Nesahat na filtr znamená nechat ho zapnutý nonstop. Nesahat = nečistit.

Nikdo chcípat nebude, jenom jim to prospěje a akvo se nebude tak zatěžovat.
26.04.13 08:14:59 Šárka – Re: romant
týden opravdu nekrmit vůbec ničím? nepochcípaj nám? a nesahat na filtr myslíte asi nechat ho vypnutý že? díky za odpověď
26.04.13 08:12:11 Šárka – Re: grunda
asi jsem to špatně napsala...předtím jsme měli založené menší akvárko a v něm méně ryb a poto jsme založili tohle větší a nechali ho "uležet" a poté do něj přendali rybky a přikoupili další. K nedostatečné údržbě nevím co si pod tím představujete vy, ale my měníme 1/3 vody jednou týdně a odkalujeme ode dna, teplotu jsme měli stálou 24oC a PH pravidelně kontrolujeme. Co tedy máme dělat ještě navíc? Rádi si necháme poradit. K volbě ryb...paní ze zverimexu nám nechtěla prodat ani paví očka dokud nebudeme mít úplně založené a "uleželé" akvárko a s výběrem ryb nám poradila, tak aby se snášely a ony se opravdu neperou, nenahání, ani nic takového. Proč je to tedy špatně? Máme toho spoustu načteno a informace scháníme i u odborníků...to z nás profíky samozřejmě nedělá, ale nejsme typ lidí kteří si koupí ryby a nahází je do vody...budeme rádi za jakékoliv poučení a za rady...díky moc
26.04.13 06:51:23 romant® – Re: jozkablack
Costapur od sery.
Nejspíš máš pravdu. Já žil v domění, že krupičku si můžeš jen zavléct odjinud. Pro to nekrmim živou.
Jdu chrnět, teplota je teď 30°C. Topení jsem zatim nastavil tak, aby už nepřihřejvalo. Budu zatim udržovat tuhle hodnotu. Sůl tam je a zejtra mi manželka snad koupí nějaký to léčivo. Nejrači bych eSHa-exit, ale pokud by ho v naší akvaristice neměli co jiného má vzít, aby to bylo účiné?
25.04.13 22:48:55 romant® – Re: jozkablack
Třeba tam byla od začátku, ale až teď při nějakým lehkým zhoršení podmínek vykoukla, to je normální. Latentní přítomnost choroby která vyčkává na svojí příležitost, kterou buď dostane a nebo taky klidně ne, to je klasika, co akva to jinej příběh.
romant: Moc děkuji za rady. Krupičku jsem měl v AQ jako puberťák a to je hóóódně dávno
Tak jsem teď z toho trošičku mimoň
Co mi neleze do palice, kde sem k tomu přišel. Poslední nová kytka byla do AQ dána před měsícem. Od té doby nic novýho do AQ nepřišlo. Vodu měnim 1/3 týdně. Nekrmym živou, ale jen mraženym a suchym. Myslel jsem že AQ prosperuje a při tom je něco špatně
25.04.13 22:25:07 romant® – Re: jozkablack
Vše normálně jako obvykle.
Tak sůl nalita do AQ. Dal jsem cca 1 polévkovou lžíci na 50l. Teď ještě čekám jak poleze teplota nahoru. Je to přece jen větší AQ tak to jde pomalinku.
No a ještě dotaz na PMDD. Mám nyní vynechat, nebo pokračovat v dávkování?
25.04.13 22:06:42 romant® – Re: jozkablack
Nic se jim nestane.
Tak si to tady pročítám a šneci to asi odskáčou co? Mám v AQ už pár let Piskořky věžovité. Jak budou reagovat na tu sůl?