24.01.07 16:58:26 blek – to joseph
Filtr můžeš mít u skla dle libosti, jde jen o to, že se v mezeře mohou kupit hromady kalu.
Usazeniny kolem filtru ale i jinde se odsávat nejen mohou, ale řekl bych, že musí.
Pokud je sání čerpadla přiměřené, vývod nekarbuje usazeniny z celé nádrže, tak se opravdu nemusíš o takový filtr moc starat. Detrit z akvárka odstraňuj pouze odkalováním!
stačí 2x-3x do roka vytřepat pěnu z nejhoršího v kbelíku s akvarijní vodou (nikdy dočista).
Sám používám vnitřní pěnový filtr a čistím ho 1x za 2 roky z části z lenosti ale především proto, že to není nutné.
Jedno ze základních pravidel akvaristiky totiž je: nešťourat se zbytečně v akváriu. Odkalení, popřípadě protrhání přerostlých kytek 1x za 3 týdny a šmytec.
24.01.07 16:06:35 joseph – filtr + molitan
Nevím jestli můžu mít tak hodně u skla múj filtr a jak často ho propírat. Mám ho zhruba 1 měsíc. Fotku filtru mám na rybicky.net, střední nádrže, Vodní svět, joseph ps: můžu občas kolem filtru odsávat ty usazeniny?
24.01.07 15:49:39 joseph
To blek: Mám teď nový filtr, nevým jestli ho můžu mít tak hodně u skla a jestli stačí číštení (proprání molitanu) jednou za 3 měsíce nebo jak jsi psal 1x za 6 měsíců. Pokud 1x za 6 měsíců, může kolem něj občas odkalovat ten " bordel " . Mám ho zhruba teprve 1 měsíc. Fotku filtru mám na rybicky.net , střední nádrže, joseph . Děkuji
no v litrech za hodku tezko rict, ale max vykon toho cerpadla je 400 l/hod (pisou na obale), takze tak nejak odhadem bych to videl neco lehce pod 100 l/hod, tedy cca za hodku celou vodu v akva - zcela hruba uvaha...kdyz to trocha zvysim, uz se mi pohybuji rostliny.
24.01.07 12:48:52 blek – filtr
To j_j: Jakákoliv filtrace v akvárku, ať molitan nebo keramika, nemůže sloužit jako likvidace detritu. Jejím účelem je především odbourání NH4 a NO2 a odstranění jemného vznášejícího se kalu. Kdo si spočítá, že dostatečný výkon čerpadla zvedne kal ze dna, ten pak nasaje filtr, který stačí jednou týdně vyprat, a vyjde mu bezproblémové akvárium, nepočítá správně.
To jen:Minimum je kolik?
okok, dikec dobre beru na vedomi, to trochu od toho skla posunu, cerpadlo mam uplne na minimu....
před nedávnem sem si přstavěl filtr Elite Rejnok na toto-viz.obrázek...v plánu ho mám čistit(proprat) tak za měsíc...podlě mě je u molitanových filtrů důležitější biologická filtrace-nemám pravdu?
24.01.07 12:31:01 blek – čištění
Filtr na obrázku v žádném případě čistit nepotřebuje, naopak. Binec mezi sklem a pěnou je způsobem malým odstupem od skla a příliš velkým průtokem čerpadla. Odstraní se při běžném odkalení. Na takto velký filtr čerpadlo s průtokem okolo 100l/hod a jemně čistit ho budeš muset max. 1x za 6 měsíců.
no tak to teda nevim s tim sackem, mam to hned u skla a prave mezi sklem a tim molitanem je nejvic bordelu, jsem teda zvedavej...
A co takhle vyndat filtr a bordýlek odsát odkalovačkou...mě to příjde ještě jednoduchší než rolovat nějaký sáček.....
23.01.07 21:55:30 Petr – filtr
Můžu potvrdit, taky jsemm tento fígl tady vyčetl a s úspěchem použil. Jednoduché a účinné. Mikrotenový sáček si sroluješ, dáš pod kostku filtru a sáček vytáhneš téměř nahoru, tak aby k filtru ještě mohla proudít voda. Vypněš čerpadlo a sáček i s filtrem vyjmeš. Pozor, aby nepraskl!! A všechny nečistoty máš v sáčku.
23.01.07 19:33:54 Barča
Teda filtr,spletla jsem se
23.01.07 19:33:23 Barča
No někdo tu psal,než se vyjme čerpadlo,ještě ve vodě ho dát do sáčku a potom vyndat.
23.01.07 19:30:53 jen® – prakticky dotaz ohledne cisteni filtru (molitan+cerpadlo)
Zdravim vsechny, pomalu budu muset vycistit poprve filtr (atman cerpadlo 200+molitan), docela by me zajimalo jak to provadite, protoze kdyz na to mkrnu tak diky proudeni/tlaku je na tom molitanu docela dost bordelu, no a kdyz cerpadlo vypnu, tak se ten bordel musi zakonite uvolnit do akvarka, mate proti tomuhle nejakou praktickou radu ci figl jak tomu zabranit? diky za odpovedi