18 • 36 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Technika » Filtry » Ceny filtrů a hlavně náplní 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 282x

Žádná předchozí stránka [1] 2 Přejít na další

07.09.06 11:57:54  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekAkv (-12-11-10-9) – Ceny filtrů a hlavně náplní
Tak jsem vybíral filtr a nakonec koupil vnitřní molitan a vzduchovací motorek. Na 200 l akv. to stačí. Ale chci si pořídit větší, jakej filtr je dobrej ? A hlavně když obsahujou různé náplně, na kolik vyjde provoz filtru měsíčně, když se mění podle doporučení ? 3 tisíce za filtr dám, ale aby mě pak nápně stály 500 měsíčně, to tam radši dám molitan......
07.09.06 12:42:23  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekŠtěpán (-12-11-10-9) – .
náplně stačí čistit. nic na jedno použití se (snad) neprodává.
07.09.06 13:47:24  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekR - Voloďka® – filtr
Já mám taky na něco dotázek... Mám takovej filtr, kde je ten molitan a pak takový v pytliku kamínky-prostě nějaká drť. Prodavačka mi při koupi řekla, že ten molitan se má měnit jednou za půl roku. Ale jak my víme, tak to se nemá dělat-jsou tam ty hodné bakterie a tak a než by se to znova rozjelo, tak se "zničí" biologická rovnováha v akvárku. Co tím teda myslela? Nebo byla tak hloupá? Nebo se mají vyměňovat ty kamínky? Nevím, ale musím to proplachovat aspoň jednou týdně, pač tam je bordelu jak prase! ahoj
07.09.06 13:49:50  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekŠtěpán (-12-11-10-9) – .
Prodavačka ti chtěla prodat náplň aby měla spoustu penízků a její děti neumíraly hlady... být tebou tak si tam zítra jdu těch náplní koupit deset. :-)
07.09.06 13:52:34  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekR - Voloďka® – filtr
smich smich smich potlesk palec
07.09.06 16:47:25  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekakv (-12-11-10-9) – f
Právě že jsem viděl filtry kde byla nějaká keramika, něco sypkýho, atd. Kdyby to byl jen molitan, tak to není problém, ale ty další věci se asi měnit musí. Nechci koupit filtr a pak kvůli ceně tam mít jednu náplň.
07.09.06 18:43:07  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekvena® – to Voloďka
každá filtrační náplň se jednou musí vyměnit.Jasně,že prodejce ti řekne,že musíš měnit za měsíc za dva,protože jinak by nevydělal :-)Já mám set od Juwela v "návodu" taky bylo vyměnit filtrační médium za 3 měsíce.Tak jsem ho vyměnil po třičtvrtě roce a nic se nestalo.Ty původní kostky stejně vyperu a zkusím je dát ještě jednou.Ve starým akva jsem měl molitanovej filtr a měl jsem k němu 2 kostky a po čase jsem je prohodil.
07.09.06 19:56:36  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekblek (-12-11-10-9) – to vena
mám filtr naplněný molitanem, za jak dlouho bych ho měl měnit? :-)
07.09.06 20:06:34  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekGAGAL (-12-11-10-9) – výměna
Taky to čtu a řekl bych až zhnědne. smich smich smich
07.09.06 20:19:22  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekkyblikojd (-12-11-10-9) – náplně
Ta drť mohla být klidně zeolit, dnes mi přišel spolu s keramickými kroužky ze serveru www.zivesklo.cz . Musím říct, že jsem s nimi velmi NESPOKOJEN, protože vyřízení obj trvalo skoro 3týdny, a ještě mi lhali (že obj odeslali 29,8), přitom ji poslali až o týden později, na moje emaily a dotazy nikdo neodpověděl!!!!
Molitan zhnědne většinou tak po měsíci, takže ho vyměň, až už ani vyprání moc nepomůže, a nebo až se rozsype :-) Drtě keramiky jsou prakticky na dlouho,furt je jen pereš, zeolit psal roman že se snad dá regenerovat v 3%roztoku nacl, aktivní uhlí (černá drť) se musí opravdu max po 2 měsícíxh vyhodit (bude nasáklá), rašelinu nevim, tu jsem ještě neměl. Molitan se vzduchovacím motorem je nej. A ještě když to zabuduješ jako vnější. Nejlepší je si filtr postavit (vnější), vyjde to levněji a máš jistotu, návod a inspiraci najdeš na www.aquanet.ic.cz v sekci články / výroba vnějšího filtru, nebo na www.r.wz.cz - rosikovo akva, musíš dát novinky a tam to najít, jsou tam taky různý vychytávky :-) tak čau
07.09.06 20:42:45  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekblek (-12-11-10-9) – to Gagal
to sem asi prošvih ;-)
07.09.06 20:53:07  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekdaro® – pro diskusi
ja mam filtr na 60-100l prodavačka mi řekla že jednou tydenne vyčistit náplň a dostel k tomu i aktivní uhlí a nehovorila nic o koupé nové náplne a zatim to funguje
07.09.06 21:15:10  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekGAGAL (-12-11-10-9) – náplně
Existuje spousta filtračních náplní. Myslím si, že není důležité jak dlouho náplň vydrží ,ale co od ní očekáváme. Klasické molitany.bioakvacity či biomolitany jak chcete jsou téměř věčné. Můžete je časem i vyvařit. Náplně typu kuliček kroužků atd. jsou vyrobeny z velmi porézních materiálů. V podstatě mají stejnou funkci jako molitany. To je usadit na svém povrchu co nejvíc baktérií. Dále jsou náplně na odstranění “něčeho“. To jsou ty, které se časem vyhazují popř.regenerují. Tak tedy záleží, jakou látku chceme z vody odstranit a hlavně kolik jí voda obsahuje. Výdrž těchto náplní je od několika hodin až po několik dní. Tak tedy pokud někdo filtruje přes a. uhlí a přitom používá léčiva ,hnojiva tak je to naprosto zbytečné. Časem se uhlí zanese a ztratí svou absorpční schopnost. Není třeba jej vyhazovat na povrchu se totiž usadí n.bakterie. Ve filtrech se může použít i rašelina,vápenec. To je u spec. nádrží s určitým druhem ryb.Tedy, kdo chová ryby, které potřebují tvrdou vodu filtruje přes vápenec.Kdo chová ryby z měkké a kyselé vody může filtrovat přes kvalitní rašelinu. Naopak nedoporučuji. Důležité je i umístění náplně. Rašelina,uhlí se dává vždy nahoru. Tak aby jím protékala ta nejčistší voda. Tady přikládám návod jak regenerovat a.uhlí třeba se někomu bude hodit. Recyklace a.uhlí je možná a běžně se provádí, ale jen v průmyslu v tomto směru jsou akvaristé myslím bez šance. Škodliviny z a.uhlí lze odstranit desorpcí nebo reaktivací.
Desorpce může být:
Teplotní- zvýšením teploty se sníží Van der Waalsovy síly a absorbovaná látky se uvolní.Pro tento způsob se používá pára o teplotě 110-160°C nebo dusík.
Tlaková –snížením parciálního tlaku je uhlí desorbováno.
Extrakční- desorpcí v kapalné fázi jsou absorbované látky rozpuštěny do extrahovadla.
Těmito postupy se neodstraní všechny látky, některé se v uhlí chemicky mění, jiné s velkou mol.hmotností a vysokým bodem varu zůstávají částečně vázány.
Reaktivace: je úplná regenerace a.uhlí za pomocí páry při teplotě vyšší než 600°c. Pro tento způsob se používají reaktivační pece :
-rotační
-etážové
-fluidní
A.uhlí může být vyráběno z každé uhlíkaté látky. Nejčastěji se k tomuto účelu používá kokosových skořápek,uhlí nebo dřevo. Máme tři typy a.uhlí: práškové,zrněné a granulované. Pro akvarijní vodu je vhodné použít zrněné nebo granulované. Co se týká životnosti uhlí tak záleží na znečištění vody a množství použitého uhlí. Pokud chcete mít ve filtru uhlí dlouhodobě, tak jak již bylo řečeno ztratí svou schopnost, ale na povrchu se usadí časem nit.bakterie a dále funguje jako biol.filtrace. Možná jsem na něco zapomněl tak doufám, že mne doplní např. blek, sid. Hlavně pozor na výrobcem doporučenou výměnu !!!!!
07.09.06 21:30:45  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekblek (-12-11-10-9) – To GAGAL
Některé příspěvky by šly publikovat v časopisech, :-) :-) požádej Rexe o honorář ;-)
07.09.06 21:33:49  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekGAGAL (-12-11-10-9) – .
smich smich smich
07.09.06 22:22:04  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekKejPi (-12-11-10-9) – Externi filtr
Taky uvazuju o stavbe externiho filtru. Po projiti vsech moznych diskusi na netu se mi docela libi tenhle filtr:
http://www.akvarista.cz/web/galerie/pic.php?1469

Co si o nem myslite? Bude to pro 112l akvarium.
07.09.06 22:27:34  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekRoman (-12-11-10-9) – externí filtr
OK ano
08.09.06 10:16:42  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVesnach® – ..
Nevychazim z uzasu! :) Jsem vyhodila molitan a postupem casu ho nahradila fitrem z cigatet a musim rict, ze od te doby ryby nekaslaj! ano :-D
08.09.06 11:57:25  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek® – kuřáci
Ty tam zase píšeš kraviny.Jsem Ti nějaké kuřáky poslal ano
11.09.06 14:13:26  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek(-12-11-10-9) – Filtr
Tak udělám externí molitanovej. Jen obrázek od KejPi je asi mimo. Takovej si dělal Rosik a pak si koupil nějakej fluval :)
Udělám spíš Tlustej jen 2cm a velkou plochu. Bude tam pak záruka že to bude molitan stíhat. Přemejšlím o několika komorách, které budou filtrovat paralelně. Vstup se rozvede do všech třeba sudých a z lichých budou trubičky do jednoho místa(nebo druhého malého akvárka) a budou přetékat principem spojených nádob. A tam bude čerpadlo.
13.09.06 08:19:56  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekKejPi (-12-11-10-9) – Filtr
Proc imo? Co je na tom filtru spatne? Nechci si vyrobit neco, co nebude fungovat :-(
Nemas nejaky planek toho, co chces vyrobit?
13.09.06 11:02:20  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek(-12-11-10-9) – Filtr
http://www.r.wz.cz/aqua.php?s=c-chron
Koukni na historii od 2003-12-30

Nakonec to zrušil že mu to někde teklo, ale to není konstrukcí.

Ale po zanesení s tím měl problémy. prostě to chtělo větší plochu, ne tloušťku. Pak by to stíhalo i při velkém průtoku. A odpad měl dát hadici, ne trubku a ta hadice by měla být pořád naplněna(pak by nerámusila), ale je problém zjistit jaký by měla mít průměr.
13.09.06 11:13:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek(-12-11-10-9) – Filtr
Já přemejšlím o velkém akvárku, k němu bych filtr dělal. Ale asi bych ho dal vedle akvária, stejně vysoké. V něm podélně třeba 6 ks 2cm molitanů. Takže by v něm bylo 7 komor pro vodu. Do lichých bych vodu přiváděl z akvária několika trubičkama systémem spojených nádob(pořád by byly naplněné vodou, voda by tam tekla sama. Ze sudých bych vodu trubičkama odváděl do jedné větší komory(také spojené nádoby) a z komory by čerpadlo čerpalo do akvária. Nikde v okruhu by nebyl vzduch, takže by na čerpadlo byly nižší nároky a netlačilo by to o metr výš, takže by byl průtok jaký na čerpadlech uváděj(když musí vodu tlačit nahoru, podstatně klesá, třeba na polovinu).
Na dno komor mezi molitany bych dal také molitany, tím bych zabezpečil že nebude voda protejkat spodem škvírou mezi dnem a molitanem. Ty komory by stačily úzké, třeba 1 cm.
Mám jen jeden, ale velkej problém. Jak molitany uchytit na sklo nádrže.

Šlo by tam dát bioakvacit příčně, tl. 5-10 cm, ten by tam držel sám. Ale někde jsem četl že je horší než molitan a hlavně stojí asi 4x tolik.
13.09.06 11:45:37  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekblek (-12-11-10-9) – já-vodníku
proč to dělat jednoduše, když to jde složitě :-) ;-) :-)

;-) zdá se mi, že sám nevíš jak a co s tím akvárkem udělat a jak to dopadne, tak bych doporučil určitou sebereflexi při udílení rad ostatním ;-)
13.09.06 11:56:24  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekjá-vodník (-12-11-10-9) – blek
Hlavně že ty víš všechno. Vodníka jsem si dal, protože mi bylo blbý psát já. Jo a dávám mu odkaz jak dělal filtr rosík a jak sám napsal co je špatně, tedy ne moje zkušenosti, ale jeho. A jak sám přišel na to že tudy cesta nevede a koupil si filtr v obchodě.

Tak jsem vám to nakreslil, kreslit neumím a nebudu se s tím patlat, dělal jsem to v "malování"

http://www.akvarko.cz/prezentacedenik.php?nadrz=1024

Žádná předchozí stránka [1] 2 Přejít na další

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Technika Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 03.12.08 08:28:16 • 0.345 s