Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mikry a grindal

 

NápovědaFórum » Krmení » Živé krmení 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Mikry a grindal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.01.2018 15:06 Muž Kubaa [718] Re: JirkaŠčobák
Určitě, dokonce si myslím, že nejsou potřeba generace, ale stačí dlouhodobé jednostranné krmení jedince. Může se naplnit to varování ze starých knížek o ztučnění, neplodnosti atd. Ale bude záležet na více faktorech:

1) pestrost stravy - pokud je grindal hlavní nebo dokonce jedinou potravou a potravou toho grindalu jsou zase převážně psí/kočičí granule nebo to tučné mléko, je zaděláno na problém. Pokud je strava pestrá a grindal je jednou z mnoha složek, problém se projevit nemusí. Ale ani tak to nebude zdraví prospěšné.

2) kvalita těch granulí - pokud to budou nějaké superprémiové granule převážně z ryb, nemusí to být takový problém. Ovšem to je spíš teoretická možnost, nevím zda takové granule vůbec existují. Každopádně určitě jsou granule nevhodné a granule ještě nevhodnější.


A hlavně proč? ta jednodušší receptura z ovesné mouky a odtučněného mléka je na za pár stovek na kila nutričně kvalitních červů...

EDIT: já až budu mít čokoládové čichavce, chci zkusit tu složitější recepturu, největší problém je tam ten protein, prodává se to ve sportovní výživě po kilech asi za 700... snad najdu nějakého sporťáka, který mi trochu odsype...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 14:43 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Kubaa
Granule pro psy a kočky:
Očekáváš, že kdyby se tímto krmeným grindalem krmila rybí populace dlouhodobě, po dobu třeba několika generací, mohlo by ji to negativně ovlivnit?

K tomu, co píšeš: Něco podobné je vlastně i v argeologii. Dá se zjistit, co který jedinec primárně jedl a odhadnout, z jaké asi oblasti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.01.2018 09:16 Muž Kubaa [718] Re: Ciffik
Pokud je to kvalitní krmivo pro rybičky, tak ano. Ale asi ne každé komerční krmivo je kvalitní. Petr Novák na Akvaristovi doporučoval tuhle recepturu pro grindal, roupice i mikry. On tam skutečně exaktně počítal poměry jednotlivých aminokyselin, mastných kyselin atd. Ve velkém to asi vyjde i levněji než kvalitní krmivo pro ryby, v malém těžko:

300 g ovesná mouka extrudovaná
100 g syrovátka sušená
200 g syrovátkový protein GF
10 g fruktooligosacharidy
50 g olej řepkový
10 g lecithin sojový práškový (ne granulovaný)
1 ks multivitamínová tableta velmi jemně rozdrcená

případně jednodušší ale méně kvalitní

300 g Ovesná mouka extrudovaná
100 g mléko sušené odtučněné

všimněte si, že to mléko je odtučněné nebo je použita pouze syrovátka.

Celý ten jeho seriál na Akvaristovi doporučuju k přečtění, rozuměl tomu i vysvětloval to lépe než já.

+

ještě nějaké články k tomu, jak se v potravním řetězci předávají mastné kyseliny z úrovně na úrověň:

link.springer.com/… - tady zjišťují, kde létal nějaký motýlek podle toho, jaké mastné kyseliny (z jaké kytky) v sobě má, má to výstižný titulek "Jsi to, co jíš"...

link.springer.com/… - tady předávání mastných kyselin mezi třemi úrovněmi, z řasy na artémii, z artémie na nezmara - složení mastných kyselin v nezmarovi je závislé na složení těch řas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 08:59 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: Kubaa
takže krmit grindal ideálně krmivem pro rybičky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 08:18 R Muž ctibum [6907] Re: Kubaa
Tak jsem to blbě pochopil hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 08:08 Muž Kubaa [718] Re: ctibum
No a můj o tom, co s tím udělat neumí/nedělá. Leda by zrovna grindal byl velmi výjimečné zvíře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 06:12 R Muž ctibum [6907] Re: Kubaa
Skoro bych řekl, že Jirkův příspěvek nebyl o tom, co rybám škodí, ale o tom, čím se může grindal krmit a co s tím pak grindal, jako bezobratlý, umí udělat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 00:45 Muž Kubaa [718] Re: JirkaŠčobák
Takhle to právě nefunguje. Spoustu mastných, tzv. esenciálních, kyselin živočichové ani vyrobit neumí. Přirovnal bych to k lidské výživě, tam je také dobré si kromě másla, sádla a bůčku zařadit do jídelníčku kvalitní rostlinné a rybí oleje. Rozdíl je v tom, že člověk je savec a to sádlo zvládá lépe (však si ho sám jako zásobní tuk vytváří) než ryba, která na to není evolučně vybavena, protože až na pár vzácných výjimek se ryby teplokrevnými živočichy vůbec neživí. Takže zatímco člověk může sádlo či máslo s těmi lepšími tuky beztrestně míchat, ryba by tuky teplokrevných zvířat neměla jíst vůbec.

Navíc aby toho nebylo málo, část těch piškotů s mlékem nebo psích granulí bude mít ten červ i ve střevech.

Myslím, že není náhoda, že ve starších knížkách, kde se doporučuje piškot s mlékem, se zároveň píše, že se grindalem nemá krmit příliš často, neboť vede ke ztučnění a snižování plodnosti. S dobře živeným grindalem takové problémy nejsou.

A to, že nemá pocit, že by mu ryby umíraly vlivem špatných tuků, asi nic neznamená. To třeba maminka, která vykrmuje dítě v McDonaldu, také nemá. Špatná výživa nikoho nezabije hned, ale ovlivňuje zdraví a kondici v dlouhodobém měřítku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 22:22 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Kubaa
V jedné uzavřené skupině jsem dostal takovouto odpověď, na to, co píšeš:
“...to je pravda. Nicméně Grindal není ani pták ani savec,ale bezobratlý a to co sežere si přetvoří ve svém zažívacím ústrojí na uplně jiné tuky. Tudíž je to bezpečné krmení pro ryby ikdyž je živen granulemi pro savce ;) Každopádně dělám to tak celou dobu co grindal chovám a nemám pocit že by mi ryby umíraly vlivem špatných tuků.”

Doufám, že sem ten člověk časem přijde a bude diskutovat sám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.01.2018 18:30 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Kubaa
My mu nerozumíme, ale my mu věříme ...
Děkuju!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.01.2018 17:53 Muž Kubaa [718] Re: JirkaŠčobák
Hlavně kvůli tukům. Možná nebudou sedět ani aminokyseliny. Ty tuky jsou ale každopádně největší problém.

EDIT:

No právě, že to není tak jednoduché. Tuky (respektive jejich mastné kyseliny, běžný tuk, tzv. triacylglycerol, je molekula glycerolu se třemi mastnými kyselinami) se z velké části předávají v potravním řetězci intaktní - ryba si poradí s rostlinnými, rybími, bezobratlými, ale savčí (či ptačí) jsou velký problém (mimo jiné pro příliš vysokou teplotu "tání"), neumí je pořádně strávit, mohou se bez užitku usazovat v orgánech atd. Taková mořská ryba, kterou si dáš k večeři, v sobě má mastné kyseliny původem z řas, které sežral zooplankton, který sežrala menší ryba... Dobře o tom psal Novák na Akvaristovi.

U aminokyselin to bude menší problém, nicméně jejich nevhodný poměr zapříčiní, že jich ryba musí velkou část spálit (do svých proteinů je nemůže použít, protože má relativní nedostatek jiných aminokyselin), což zatíží vodu dusíkatým odpadem, v extrémním případě to může i přetížit vylučovací soustavu ryby.

Celé to souvisí s pojmem esenciální mastná kyselina a esenciální aminokyselina - to jsou ty, bez kterých nemohou živočichové fungovat, ale přesto si je neumějí sami vytvářet, musejí je získávat z potravy. Rozdíl mezi proteiny a mastnými kyselinami je ten, že u proteinu jsou esenciální ty jednotlivé malé stavební prvky (aminokyseliny), kdežto u tuků celá makromolekula té mastné kyseliny.

Takže rybí proteiny bys v sobě neměl, mastné kyseliny z fytoplanktonu však ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 17:52 Maq Re: Kubaa
No, ale jak já tomu rozumím, ti červi to nějak metabolizují, a pak jsou to "červí" proteiny a tuky, né? :-O
Kdybych já žral samé ryby a něco pak sežralo mě, tak by to byly rybí proteiny?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 17:50 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Kubaa
Kvuli tukum?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 17:31 Muž Kubaa [718] Re: JirkaŠčobák
Velká chyba (při systematickém krmení), krmivo pro savce není pro ryby vhodné. Stejně tak je špatně piškota v mléce (kraví tuk).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 17:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Jaký máte názor ...
... na granule pro psy a kočky, coby krmivo pro grindal, prosím?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2017 10:14 Muž paulo [58] – Grindal
Zdravím, můj grindal je asi zhýčkaný, ale násadu mám na filtrační vatě, vatalinu nebo jak se to jmenuje, dal jsem ho na houbu na mytí auta a vůbec se mu do ní nechce, jakmile k němu dám filtrační vatu, hned tam zajede, je houba na auto moc jemná na grindal? A navíc mi leze i po stěnách... Přemokřeno není si myslím, mám ho aktuálně otevřený aby pořádně dýchal

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.07.2017 14:26 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Díra
Fotka k příspěvku Nedávno si jeden člověk odnesl trochu prolific a když vyplynulo, že nemá grindal, věnoval jsem mu jeden dílek z mého podkladu (už 16 měsíců mám grindal, jak jsem ho dostal - ne na jednom kusu, ale více malých). Měl jsem v plánu chybějící díl něčím nahradit, ale zjišťuju, že to není nutné - červíci jsou i nad dírou a často v ještě větším množství. Zajímavé.

Vločky dostanu na sklo tak, že poté, co ho omáčím v akváriu, sklo posypu, chvíli nechám a ono to pak drží. Co vidíte, je po 3 hodinách od posledního krmení.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.07.2017 15:02 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: RBK
- pres leto nahrad piskot strouhankou - nekysne to a grindal ji lepe/rychleji sezere... ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2017 13:35 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pepan
Zajímavá informace s tou teplomilností. Já ho vlastně jinak, než v teplotách nad dvacet nikdy neměl, takže mě nenapadlo. Ale s těmi cykly bych oponoval. Nikdy jsem nepozoroval a to mám déle, než rok, jen jednu násadu.

Poznámka: V létě na grindalu parazitují mušky a jejich dravé larvy, ale v mých minimálních množstvích není problém, protože vyhovuje krmit i několikrát denně, takže zkrmuji i larvy mušek. Ryby je dokonce preferují. Mušky se nezvládají přemnožit a na zimu zmizí.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.05.2017 12:22 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: RBK
Grindal je teplomilný. Umístění do ledničky by znamenalo zastavení množení, případně postupný úhyn kolonie. Spíše bych se zaměřil na vypláchnutí molitanu, nebo výměnu substrátu. Opakovaně jsem se setkal s informací že Grindal se množí v v cyklech, že jsou dny, kdy doslova leze z krabičky a pak je období, kdy se nemnoží a kultura jenom tak přežívá. Sám to řeším tak, že krabiček mám více a některé slouží jako udržovací.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.05.2017 12:10 Muž dudak [1885] Re: RBK
Grindalu teploty kolem 25 vyhovují, hledal bych příčinu někde jinde. Třeba přemokření, nebo stáří kultury.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.05.2017 18:56 Žena RBK [2] - Asie – Grindál - kysne piškot
Ahoj, zdá se, že co se oteplilo, tak mi beznadějně kysne piškot a grindál hladoví. Máte někdo zkušenost s životaschopností kolonie třeba ve spodní části lednice? Nebo jiné tipy? díky :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.10.2016 19:20 Muž dudak [1885] Re: ludvik
pro tetry se to ještě dá použít, ryby to berou, ale pořádně je s tím nenakrmíš, a proč jim dávat grindal, když můžou mít roupice. ALe že to berou dospělé akary hnědé, to se docela divím, já když to hodím do velkýho akvárka tak Mesonauty si toho ani nevšimnou a akary tečkovaná musí mít velký hlad, aby o to zavadily a přitom roupice milují. Zase na druhou stranu občas dávám cichlidkám nalíhlou artemii a tyky si vezmou, tak proč ne. Co mám teď 4 měsíční Mesonauty, tak ty grindal ještě vezmou, ale je vidět, že větší potrava jim vyhovuje mnohem víc, tak proč jim ho dávat. Grindal je idální potrava pro odrostlejší potěry a dejme tomu malé tetry
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.10.2016 17:04 Muž ludvik [1082] Re: dudak
Grindal je pro tetry malý? Pro které tetry? Mě to žerou i dospělé Akary hnědé ... a to zjevně s nadšením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2016 15:25 JoKa Re: dudak
Ok, díky. Já jen, jestli mi neunikla nějaká novinka... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2016 14:49 Muž dudak [1885] Re: Urtman
Jo, je to tam proto, aby se oddelil lignocel od červíků, když se to sklo občas umyje, tak to i funguje, ale není to nezbytné, na molitanu není proč to tam dávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2016 14:07 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: Urtman
perlinka, tusim se to tam dava, aby byl lignocel oddeleny od skla - nespinil ho...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.10.2016 14:06 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetky
Fotka k příspěvku vlevo nasada koupena pred mesicem... z ni postupne rozjety 4 litrove krabice od zmrzliny, nahore folie misto skla, krmim zatim piskot, strouhanka, kukuricne platky, semtam repkovy olej ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2016 13:34 JoKa Re: dudak
Co to tam je za tu mřížku a k čemu je to dobré? Mívám sklo položené přímo na molitanu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2016 13:17 Muž dudak [1885] Re: dudak
Fotka k příspěvku jen doplním pro představu o obrázek. Kdybych měl krmit grindal vločkovým krmivem tak se nedoplatím, ono dost záleží na tom kolik toho spotřebujete, já dávám dohromady denně 1-2 piškoty (podle toho kolik je strávníků) a další 3 roupicím. Momentálně nemám žádné ryby co to žerou, takže jen udržuju a sem tam hodím trochu tetrám, ale i na ty je to dost malé.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2016 12:34 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky
Fotka k příspěvku Násada, kterou mám od začátku roku. Poté, co sklo "vykoupám" v akváriu, posypu ho takhle vločkovým krmivem. Tak za tři hodiny mohu krmit znova. 3-4x denně.
Když nechám déle, vše sežerou, vločky nejsou žádné a na skle je grindalu míň. Takže krmím když je na skle ještě trocha vloček.
Mušky v tom jsou, ale čím častěji krmím, tím míň jich je.
Sem tam použiju jiné vločky nebo trochu ovesných vloček. Piškoty už ne.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.10.2016 20:58 Muž dudak [1885] Re: quasimodo
Je mnohm jednoduší, používat o něco větší krabičky, líp se tam udrží potřebné klima, hůř vyschnou a hůř se přemokří. K zakrytí používám plexi z krabičky na CD, kolem mám tak 3 cm na všech stranách, vejška krabičky tak 8 cm, odhaduju to na 1,5 litru možná 2. Choval jsem i v malinkých boxících, ale není to ono.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2016 19:48 Muž quasimodo [368] Re: seic
Mám to ve svačinových krabicích, odhadem tak 0.3-0.5l a vytvářím tam dvě hnízda. Ale možná je chyba v přikrytí. Na každém hnízdečku mi leží sklíčko 25x35mm (stará, poškrábaná podložní sklíčka od mikroskopu). Nějak jsem neměl po ruce nic většího a ke sklenáři jsem si pořád ještě nedošel...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2016 13:55 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: quasimodo
v jake krabici to mas? napr. v sikovne litrove krabici od zmzliny muzes tech hnizd udelat i 5 a zvysit tak pocet/objem/obsazeni grindalu... nemusi to byt vzdycky jen uprostred ... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2016 13:27 Muž quasimodo [368] Re: dudak
Tedy, aby mi sežrali všechno, to se mi ještě nestalo na žádném podkladu. Denně odebírám staré krmení. Dávám něco mezi osminkou a čtvrtkou piškotu na jamku. Jak se mi to povede ulomit. Případně místo piškotu buď půlku psí granule (pro malé pejsky) nebo kousek řasové tablety pro sumečky.
Největší produkci mám z těch psích granulí, ale ani tak z nich nikdy viditelně moc neubude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.10.2016 10:56 Muž dudak [1885] Re: quasimodo
tipoval bych to, že z nějakého důvodu pomřelo větší množství červíků najednou, ale proč, to netuším, moc vody, ale mohlo to být i něco jiného. Mám kulturu na lignocelu už přes rok, pořád ve stejném substrátu a nikdy mi nic nesmrdělo. Krabička je zavřená, nejsou v ní ani žádné větrací otvory, krmím nalámaným piškotem pod perlinku - suchým, do násady není potřeba přidávat žádnou vodu, případně pouze vyjimečně, spíš je problém s velkým množstvím vody, červíci se pak mohou udusit, i když grindal snese mnohem víc než roupice. Krmte jen tolik kolik červíci spotřebují, mě vezmou půl piškotu do druhého dne beze zbytku. Grindal sbírám ze sklíčka prstem a dávám do nádobky s vodou, kde ho propláchnu a stříkačkou pak nasaji pouze červíky a zkrmím. Dřív jsem máchal sklíčko, ale jednak se tím dostane do akvárka něco nespotřebované potravy, dalšího bordelu, ale hlavně mi mokré sklíčko při intenzivním zkrmování za pár dní vždy zavodnilo chov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2016 10:28 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: quasimodo
zkousim ted take poprve grindal na lignocelu, zapach zadny, ale musi se hodne opatrne s krmenim - kdyz to zapada dolu pod perlinku a grindal to nesezere, spatne se to dostava pryc i s lignocelem... a hodne opatrne s vodou - urcite kropit mene nez molitan
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2016 15:49 Muž quasimodo [368]
Zkusil jsem nasadit grindal do lignocelu. Před pár dny mi to ale začalo zapáchat. A je to čím dál tím horší. Skoro jako by se mi do toho někdo vys... vykakal. Nevím, jestli to nemám moc vlhké (neřekl bych), každopádně po otevření krabičky to smrdí příšerně a je tam den co den méně a méně červíků. Po každém piškotu malinko odškrabávám se zbytky piškotů i trochu lignocelu, abych si byl jist, že tam nezbylo nic, co by se mohlo kazit. Ale nepomáhá to a nejspíš si tím odebírám i značné množství grindalu. Naopak se mi po celé ploše zakryté sklíčkem začala objevovat nějaká plíseň. Tuhle kulturu tedy určitě zlikviduju a založím novou. Nějaká rada do budoucna, kromě vrátit se k molitanu a jiným pratelným materiálům? (Ty si pořád ještě držím taky, naštěstí.)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2016 22:00 Muž BuldozerGT86 [45] - Prodám - Tlamovce
Tak novou násadu mám bez mušek... Krabička je zavřená. Ani nemusím vlhčit lignocel jak se tam sráží voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2016 08:58 JoKa Re: Pepan
Souhlas, ty opavie už teď nežerou ani moji červi (beze srandy, hlady nechcípnou, ale žerou to méně)... Kupuji ty nejlevnější v Li*dlu a ty jim jedou...

Grindal je, podle mě, nejlepší namočit do vody dokud úplně nenacucnou. Pak vodu sleju, lehce piškoty ždímnu a lžičkou z toho udělám kaši, kterou napatlám na sklíčko... Má to výhodu, že při krmení ta kaše zůstává v drtivé většivě na sklíčku a nesypu pak sladké piškoty do akva... Taky bonus, do té kaše se dá vmíchat naprosto cokoli co potřebuji dostat do ryb. Například vitamíny, SAK, cokoli...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2016 16:22 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Pepan
Krmím grindal nejčastěji zelenými vločkami Chlorella od easyfish a mám taky zkušenost, že nejlepší je, když jim to rozdrtím najemno. Vezmu sklo s grindalem, namočím ve vodě, jednu stranu posypu špetkou krmiva, pár sekud nechám přilnout, otočím a položím na hubky. I 3x denně, když na to přijde.

Fajn na tom je, že i když jsou na skle ještě nějaké vločky, ryby je v pohodě sežerou.

P.S. Případné larvy mušek, živící se na grindalu jako paraziti, skrmím taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2016 10:50 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Sitius
Struhadlo používám to jemné, takže výsledná drť je hodně drobná. Navíc, mám více krabiček s Grindalem a dopředu odhadnout, kolik piškotů budu potřebovat, je problematické. Takže činnost vypadá tak, že na záchodě otevřu skříňku, vytáhnu krabičky s Grindalem a dózu s piškoty, kontroluju obsah krabiček, případně propláchnu molitan, nakrmím Grindalem ryby a dosypávám drcené piškoty. Chodit s mokrýma rukama nebo rukama od Grindalů do kuchyně a lovit jimi piškoty ze špajzu, se mi zdá celkem eklhaftní a zbytečně by to zabíralo čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2016 10:34 Muž Sitius [26] - učit se, učit se, učit seRe: Pepan
Já je vždy namáčel do čaje, takže myslím, že když je dáš na mokrej molitan grindalu, je jim absolutně jedno co tvoje děti odmítají jíst ;-) a vlastně i to zda seš slabej na to je rozmáčkou, struhadlo tak na brambory max... :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2016 10:27 Muž Pepan [5043] - Rostliny – Taková drobná vychytávka
Většina lidí krmí Grindal piškoty. Určitě jste si všimli, že se změnil výrobce a místo Opavie je dodává polský výrobce. I když se dušoval, že je nezměněná receptura, opak je pravdou a současné piškoty jsou hodně tvrdé. Odmítají je děti a podstatné je, že se blbě drtí v prstech. Vyřešil jsem to tak že piškoty si dopředu nastrouhám na struhadle, drť pak dám do dózy a při krmení Grindalů je s tím jednodušší manipulace. Určitě by se dal použít i mlýnek na strouhanku nebo třeba mixér.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2016 15:08 Deepinpeat Re: BuldozerGT86
Nechci ten hmyz nějak přeceňovat, ale těma dveřma v tom nevidím nejmenší problém. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2016 14:49 Muž BuldozerGT86 [45] - Prodám - TlamovceRe: Deepinpeat
To už ano :-D ale doma kytky nemáme. Leda že se protáhne síťkou proti hmyzu která je v okně. Nebo si otevře dole v baráku dveře proletí do 1 patra a tam číhá dokuď neotevřu dveře do bytu. Mezitím proletí okolo 50 pavouku... Tak nevím :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2016 14:19 Deepinpeat Re: BuldozerGT86
Vůbec to nemusejí být octomilky, mnohem spíš to budou smutnice. Vyskytují se běžně v květináčích, takže pokud je grindal na lignocelu, klidně se tam můžou usadit.

teda edit: "mnohem spíš" není asi správný výraz, ale být to rozhodně můžou :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2016 14:01 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetky – nakaza
budu citovat od zkusenejsiho "potravu (predevsim granule) sparovat vrouci vodou nebo skladovat v mrazaku", byl presvedcen, ze si do grindalu dotahl roztoce s vlockovym krmenim ... ;-) to stejne muze platit pro cokoliv...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2016 13:02 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: dudak
Tiež mám grindal bez vetrania, a to už min. dva roky a za celý ten čas žiadne nežiadúce obyvateľstvo. Faktom je, že keď sa mi zdá molitan príliš mokrý, tak to nechám i otvorené, pokojne aj celý deň, a tiež nič.

Tak ma napadá, či nedáva tej piškóty veľa, a tá začne kvasiť - myslím, že tie mušky to dokážu vycítiť a hurá tam...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2016 12:50 Muž BuldozerGT86 [45] - Prodám - Tlamovce
Spíš má pravdu DUDAK ale klidně pište pokuď vás něco trkne

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 15 16

Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 32043x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9744-mikry-a-grindal?od=101