Přihlásit se RYBICKY.NET »

Jaký je rozdíl mezi normální, destilovanou a technickou destilovanou vodou?

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy  

rostlinna-akvaria.cz
Jaký je rozdíl mezi normální, destilovanou a technickou destilovanou vodou?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Horác Re: ezechiel
Mně se to nechce hledat :o) ... jestli Tě to zajímá, zkus si když tak sám na netu najít nějaké sterilizační předpisy. Jaké se používají teploty, tlaky a časy (např. u medicinálních materiálů). Budeš mrkat na drát, co všechno dokážou mikroby přežít :o) ... Ohledně té "těžce hypotonické" vody - už jsem psal, že i "ultračistou" vodu do injekcí musíme kvůli bakteriální kontaminaci likvidovat 24 hodin po otevření. Mikroby v ní dokážou nejenom přežít, ale dokonce se i množit :o) ... Zkrátka ... nepodceňuj mikroby :o) ... Byli tu dávno dávno před náma a budou tu ještě hodně dlouho po nás. My jsme pro ně jen taková otravná epizodka :o) ... Přišli jsme, machrujeme s Domestosem ... a zase odejdem :o) ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ezechiel Re: Horác
Proč nemám s těma mikrobama pravdu? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác Re: PentueR
Použití destilky v medicíně a farmacii bych viděl tak možná na podlahy.. Tam přichází ke slovu ultračistá voda
Jak na co :o) ... Ta "ultračistá" voda, jejíž způsob výroby jsi tu popsal, se používá například do injekcí a infůzních roztoků. Já byl línej takhle to pitvat, tak jsem to zjednodušil (budiž mi odpuštěno :o) ... Jinak vodu z prosté destilace (z vlastního destilačního přístroje) jsme ještě nedávno používali například na oplach nádobí i na přípravu nesterilních magistraliter (léčivých přípravků připravovaných v lékárně). Tehdejší normě vyhovovala - tak proč ne ... Dnes máme místo destiláku celkem namakanou RO a do magistraliter používáme (dobrovolně, pro jistotu) pouze "Aqua pro injectione" (životnost po otevření láhve 24 hodin).

Pro ezechiel: S těma mikrobama nemáš pravdu. Ale souhlasím s tím, že se jich (v akvaristice) bát nemusíme.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PentueR Re: Sid
Hernajs, pravda - mám od jedný kanystr a opravdu tam je pro tech. účely... jsem jelen a ještě slepej... Otázka je - jsou rybičky technický účel? ;)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Sid Re: PentueR
...označovat destilku ještě jako technickou - to už jsem z toho jelen.. (nehledě na to, že jsem se s flaškou destilky, označenou jako "technická", zatím nepotkal - v který sámošce to mají? ;)...
Už se tu (pravděpodobné) vysvětlení objevilo - výrobce označí vodu jako "destilovanou pro technické účely" proto, aby se vyhnul případným potížím, kdyby ji uživatel použil k jiným účelům, než jsou výrobcem uvedeny na obalu. T.j. jako vodu do napařovacích žehliček, ostřikovačů skel, chladičů, autobaterií...
K dostání u každé benzínky. :-) A taky v naší sámošce naproti. :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PentueR Re: Horác
Hrmmpff... fajn, tak je dejme tomu destilka a redestilka (pomněnka a zapomněnka...;), případně "by mohla být" destilka na výstupu antimikrobiálně ošetřená (filtrovaná a UV) i když u destilované vody bych pochyboval, že by to mělo smysl - taková voda vyžaduje speciální skladování (dýchací bakteriální filtry na nádobě, neprůhledná nádoba, nejlépe ještě vybavená UV lampou). Použití destilky v medicíně a farmacii bych viděl tak možná na podlahy.. Tam přichází ke slovu ultračistá voda, která se připravuje dost drahými přístroji/aparaturami (kombinace mechanických filtrů, iontoměniče, osmózy a bakteriálních filtrů) a destilka nebo voda z iontoměniče tu je použitá jako vstupní voda. Co vím, ultračistá voda je tří stupňů, stupeň 3 je nejčistší (přesný definice neznám). Skladovat takovou vodu je prakticky nereálné, protože hrozí rychlá kontaminace - používá se většinou rovnou. Pro představu, asi 50l zásobník na ultračistou vodu typu 1 a 2 od Millipore, stojí asi 150000 peněz.

Je mi jasný, že pokud na pumpě koupím destilku, je to patrně voda z RO, ale označovat destilku ještě jako technickou - to už jsem z toho jelen.. (nehledě na to, že jsem se s flaškou destilky, označenou jako "technická", zatím nepotkal - v který sámošce to mají? ;)

EDIT: jsem psací zvrhlík - takhle blbnout po ránu...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ezechiel Re: brabenec
Vždyť je to logické a na nádobách s vodou často i napsané. Destilovaná voda pro technické účely je ... světe div se ... destilovaná voda určená pro technické účely. Tedy například není určena k použití v medicíně, biologii atd... Rozdíl je v kvalitě (čistotě). Podle mě je to však spíš něco, čím se výrobci chrání - technická destilka by neměla být nějak výrazně závadná - chemicky čistá je až až a mikrobů bych se nebál - při destilaci dostanou zabrat a navíc v destilované (tedy těžce hypotonické) vodě asi taky moc nepřežijí.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Horác Re: PentueR
A tak to já bych si zase dokázal představit různě kvalitní destilky ... Už jsem to tu jednou vysvětloval - při jednoduché (prosté) destilaci s sebou pára strhává těkavé látky a mikrokapičky obsahující (například) mikroby i těžké kovy. Oproti tomu, při několikanásobné destilaci v rektifikační koloně už má destilát úplně jinou jakkost. Pořád je to destilka, ale mnohem čistší. Tu první bych si asi bez obav nalil do chladiče nebo do akvárka, s tou druhou se dá pracovat i v lékárně. A další věc zmínil Sid - možná jde jen o hantýrku. Ona i ta jednoduchá destilace je totiž docela energeticky náročná a tudíž drahá ... Možná je ta "technická destilka" jen obyč demi voda získaná z RO. Víc do toho fakt nevidím. Asi by to chtělo někoho přímo od fochu.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Sid Re: Horác
Tak, tak. :-)
Než jsem pořídil reverzní osmozu, nějaký čas jsem používal k přípravě vody tzv. "destilovanou vodu pro technické účely". K mání v drogeriích, marketech, u benzínek... Ostatně - s největší pravděpodobností jde také o vodu vyrobenou RO...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PentueR Re: Horác
Trochu mě mate, co má vůbec být technická destilka... to destilujou v rezavé kovové koloně a normální destilku ve skleněné aparatuře či co? Trochu scestné označení, protože jsou různé druhy čistoty vody, ale destilovaná voda je jen technický pojem - prostě voda získaná destilací, nikoli nějaká definice její čistoty...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Horác Re: brabenec
Já to nikdy nikde nenašel ... ani na internetu, ani v mně dostupné odborné literatuře. Jakoby vůbec neexistovaly rozdílné technologické normy pro čistotu "normální" a technické destilky.
Na otázku zda vadí technická destilka v akváriu říkám NE. Už jsme to tu někde řešili. Tuším, že Sid s tím má nějaké zkušenosti ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - brabenecRe: Horác
A když jsem dal do akva technickou tak to vadí bo ne???
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác Re: Geri
Tak tomu nevěř ani náhodou ... ty obsahuje dokonce i speciálně čištěná voda do injekcí :o) ...
Samozřejmě v minimálních množstvích ... ale obsahuje. Pokud nevěříš, prostuduj lékopis.
Ta definice na wikipedii pouze popisuje ideální stav, nikoliv realitu.
A navíc tam není odpověď na původní brabencovu otázku - rozdíl mezi normální a technickou destilkou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Geri Re: brabenec
cs.wikipedia.org/…
neobsahuje žádné příměsi jak mikrobiologické tak chemické.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - brabenec – Jaký je rozdíl mezi normální destilovanou vodou a technickou destilovanou vodou???
Prosím pomozte nevím si rady. A nemůžu odpověď nikde najít.

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 4125x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8774?od=26