Přihlásit se RYBICKY.NET »

Jak v akváriu snížit fosforečnany?

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Jak v akváriu snížit fosforečnany?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: teakmon55
Easy life je fajn, mám ho vyzkoušené
 Reagovat na tento příspěvek 0  - teakmon55 Re: romant
Ja som v rakusku a posta by vysla draho.Takze co radsej JBL alebo EASY LIFE? :-) Ale asi EASY LIFE je to predsa len zvlast.Či?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: teakmon55
 Reagovat na tento příspěvek 0  - teakmon55
Potrebujem v akva zvysit PO4 a NO3.Ktory pripravok by ste mi odporucily?
Od EASY LIFE Fosfo a nitro-vsetko zvlast.
Alebo JBL ProScape NPK Macroelements 250ml-to je spolu.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R vaclav Re: teakmon55
NO3 aspoń na 20mg/l těch 10 se blbě udržuje a musel bys to mít zmáknutý. PO4 potom zvedni na 0,5 mg/l a když GSA nepřestane růst tak opatrně přitlač. Už ji nikdy z kytek nedostaneš leda tak savem ale neměla by se tvořit další. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: teakmon55
Jako první bych zvednul to NO3 na 10-15mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - teakmon55
Zdravim.Kazdy chce znizit iba ja potrebujem zvysit :-) .Mam 160L akva s rastlinamy a PO4 na nule.Vodu menim kazde 2 tyzdne 20%.Krmim mrazeným krmivom.Akva stare 2 mesiace adost sa mi objavuje riasa GSA.Moze to byt tým fosforom?Podla navodu by som mal zvysit fosfor 2-3mg/L.Mám to skúsit?
V dvoch predajniach ma presviecaly,ze fosfor na nule je velmy dore a aby som ho nezvysoval.
Čo odporucate?NO3 mam tiez nulu :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - zervan Re: Mislow
Mislow napsal: To je pravda, i jsem si kvuli tomu na nej poridil test, ale jeste jsem nenasel doporucenou koncentraci v akvarku, ale zas tak intenzivne jsem nehledal. :-)
Test na draslík je dosť drahý proti ostatným testom, ale kúpil som si JBL a snažím sa merať len zriedka pre kontrolu a aj to som si prepočítal postup, aby som ušetril.

Čo sa odporúčaných koncentrácií týka - už je to tu však off-topic:
* 10-50 mg/l podľa aquarium-fertilizer.com/…
* 10-20 mg/l podľa www.aquariumadvice.com/…
* 20 mg/l podľa www.plantedtank.net/…
* 10-30 mg/l podľa gwapa.org/…
* 20-30 mg/l podľa www.aquatic-plants.org/…
* 20-30 mg/l podľa www.sfbaaps.org/…
* 15-25 mg/l podľa www.sfbaaps.org/…

Ja som si z toho vzal hodnotu 20 mg/l ako cieľovú koncentráciu, ktorú udržiavam.
Zaujímavá debata aj o draslíku je tu: www.aquaticplantcentral.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mislow Re: vaaclav
To je pravda, i jsem si kvuli tomu na nej poridil test, ale jeste jsem nenasel doporucenou koncentraci v akvarku, ale zas tak intenzivne jsem nehledal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Mislow
KNO3 je i nezanedbatelný zdroj draslíku. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mislow Re: MichalV
Ahoj, me pomer v akvarku nesedel, mel jsem 2 mg/l fosfor a dusicnany kolem 5 mg nebo min, vyresil jsem to zvysenim dusicnanu, pac jich tam bylo malo a prestal jsem pouzivat hnojivo obsahujici fosfor, misto toho pridavam KNO3 jako zdroj dusiku a oddelene fertilizer, ktery obsahuje mikroprvky bez dusiku a fosforu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Sid Re: MichalV
...po prepocte podla molekulárnej hmotnosti NO3: O - 16, N – 14, tj. NO3 – 16x3+14=62
potom 30/62x14=6,8, t.j. v NO3 je N=6,8mg/l
a po prepocte podla molekulárnej hmotnosti PO4: O - 16, P – 31, tj. PO4 - 16x4+31=95
potom 3/95x31=1,0, t.j. v PO4 je P=1,0mg/l
Ak je pomer NO3/PO4 10/1 nemal by byt pomer medzi N/P 16/1??? mne to vyslo 6,8/1...

Nevím, jestli to ještě někoho zajímá, ale je chvilka...
Tak ještě k tomu výpočtu:

30mg NO3 = cca 6,8mg N. To sedí. Pak ale musíte spočítat, kolik je to N v mol:
1g N = 0,07139mol => 6,8mg (0,0068g) N = 0,0004855mol

3mg PO4 = cca 0,98mg P, což je cca 0,000031mol P. (1g P = 0,032285mol => 0,00098 x 0,032285 = 0,00003164)

A teď už jen stačí 0,0004855 : 0,00003164 = 15,3......

Myslím si ale, že zapamatovat si tu "pomůcku", kterou jsem zmínil prve - N:P = NO3:PO4 * 1,53 - je jednodušší, než se trápit výpočtem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichalV Re: kortezhugo
To by korespondovalo s inym zdrojom kde som cital o 16%.
Potom 45%proteinov x0.16=7,2 %N -to zase sedi s predchadzajucou tabulkou.
Otazne je ci hodnota 1,2% fosforu udavana na krmive je priamo P alebo nejaka zlucenina. Ak nie, fosforu by bol maly nabytok t.j. 7,2/1,2
Samozrejme je otazne, kolko N sa zabuduje do tela ryb, ci a kolko P sa zabuduje do ryb, ci vstupna voda vôbec obsahuje P (asi nie) a kolko obsahuje NO3. Ak by aj obsahovala len 10mg/l a P=0mg/l znamenalo by to, ze pri nadbytku P postacuje len vymena vody, no pri prebytku NO3 si vymenou vody len zhorsujeme situaciu a pomoc je pridavat napr.KH2PO4
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichalV Re: Sid
Dakujem za reakciu, t.j.6,8x1.53=10,4 (zaokruhlovanie pri mojom predchadzajucom vypocte?) potom by to sedelo
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: MichalV
Ono je to trochu zložitejšie počítať.Narazil som na toto..."ak chceme do tela dostať 1g dusíka, musíme prijať 6,25g bielkovín".

Problém výpočtu ale spočíva ešte aj v tom,koľko N ostane(využije) ryba, a koľko sa z nej dostane "von".
Dalšia vec ktorú treba prirátať k výpočtu je výmena vody a množstvo NPK a "kadečoho" v nej.Na to netreba zabúdať - že do akvárka nelejeme destilku.
web.visionlearning.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Sid Re: MichalV
...Ak je pomer NO3/PO4 10/1 nemal by byt pomer medzi N/P 16/1??? mne to vyslo 6,8/1...
Není čas, tak jen tato malá "pomůcka":
N:P = NO3:PO4 * 1,53
(S výpočty vám už někdo pomůže. :-))
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichalV
Otazka 1: ako sa da vypocitat obsah NO3 a PO4 z krmiva ktore obsahuje 45% proteinov a 1,2% fosforu?

Otazka 2: preco mi nevychadza tento vypocet?
priklad
NO3 30mg/l
PO4 3mg/l
(podla redfield ratio pomer 10/1 - optimum)

ale po prepocte podla molekulárnej hmotnosti NO3: O - 16, N – 14, tj. NO3 – 16x3+14=62
potom 30/62x14=6,8
t.j. v NO3 je N=6,8mg/l

a po prepocte podla molekulárnej hmotnosti PO4: O - 16, P – 31, tj. PO4 - 16x4+31=95
potom 3/95x31=1,0
t.j. v PO4 je P=1,0mg/l

Ak je pomer NO3/PO4 10/1 nemal by byt pomer medzi N/P 16/1??? mne to vyslo 6,8/1.

Kto poradi? :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: MichalV
Ne, neděláte. Fosfor bývá limitující i v přírodě a to jak na suchu, tak ve vodě (ale k výpočtu, je rozdíl mezi dusíkem a dusičnany a fosforečnany a fosforem...).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: MichalV
Fotka k příspěvku Toto navedie na presnejší prepočet. :)

Reagovat na tento příspěvek 0  - MichalV
mam jeden dotaz pre skusenejsich.

Odporucany pomer N/P v akva je 10/1 (resp 16/1) - redfield ratio
v susine rastliny sa nachadza N/P 7,5/1 resp. Cabomba caroliniana dokonca 3,5/1 (zdroj akvarijni-hnojivo.cz )
v beznych susenych krmivach je pomer 45% dusikatych latok k cca 1,2% fosforu,t.j. N/P 37,5/1 (ak spravne uvazujem- neviem)

z tohto zjednoduseneho vypoctu mi vychadza, ze bez hnojenia PMDD nedokazeme len krmivom dodat dostatok fosforu k dusiku nielen na dodrzanie redfield ratio, a uz vobec nie na este vyssiu spotrebu v susine.

Z toho mi vyplyva, ze pokial nema niekto rastliny pozierajuce hlavne dusik, musi chybat skoro v kazdom akva fosfor.

Robim chybu v poctoch? :-O

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: sasula
tak na to,že je levnější,tak je to super,vyzkouším ho tedy :) díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: acik
u mořských akvárek záleží na hladině PO4 daleko víc než u sladkých. takže to vím z reefařských stránek od lidí co s těmi testy mají dlouhodobou zkušenost. taky mám salifertový testy a ta přesnost je fakt výborná. ale tak jako u všeho záleží na skladování. Ale nejpřesnější budou jistě laboratorní testy, ale o takové přesnosti si můžeme nechat zdát a je nám i tak trochu k ničemu(díky malé setrvačnosti v akváriích)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Robo
Tak potom je to na klidnej spánek, tedy alespoň podle mě. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: romant
Aha, to jsem nevěděl. Měřil jsem testem JBL PO4
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Robo
Ono je taky otázka co to vlastně měříš zda-li fosfor a nebo fosforečnany, ten přepočet je jestli se nepletu že by 0,5mg/l P mělo odpovídat 1,5mg/l PO4.
Edit: Možnost dostávání se fosforu do akva nelze vyloučit ani v různých přípravcích na úpravu vody.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: sasula
jak jsi zjistil,že je nejpřesnější právě Salifert? jsou nějake srovnání někde na netu?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Robo
I mražené krmení hlavně patentky a nitěnky jsou dost velkým zdrojem fosforu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: Robo
pokud chces presny testy tak doporucuju Salifert. Ty pouzivam u more...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: dudak
používám JBL test na něj většina pěje chválu. To jsem měl taky, že jsem dodal fosfor a druhý den už nebylo nic. Rostlin mám celkem dost a rostou dost slušně. Zítra změříme a uvidíme
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dudak Re: Robo
a nemohlo jít o chybné měření?, většina testů na fosfor je dost nespolehlivých. Já přidávám fosfor každý den skrze KH2PO4 v hnojivu, a mám co dělat abych to udržel na 0,5mg/l - jak přestanu přidávat, sjede to dost rychle zase na 0, vstupní voda z řádu má téměř 0. Nejlíp se ho asi zbavíš hodně rostlinama. Jinak kromě hnojení se tam nějakej dostane s krmením, ale neřekl bych že je to nějak velké množství - samozřejmě záleží i na rybách, jejich množství a druhu. Ale jestli ti vše roste tak jak má, tak bych si s tím hlavu moc nedělal. 0,4 je docela rozumná koncentrace.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo Re: acik
Suchým moc nekrmím. Teď jsem hodně krmil nitěnkama a mraženým a odkalení jsem dělal jen povrchově. Přerybněno asi mám, ale zas nemám ryby špindíry. Úhyn taky poslední doubou nebyl žádný
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik Re: Robo
vzniká z bordelu,přerybnění,překrmování... já měním 3x týdně vodu a i přesto mám 1.5 až 2mg/l nasadil jsem další kytky a bez úspěchů,bude se ti to asi pomale zvyšovat,ale třeba taky ne,do písku nevrtám,to si myslím,že je příčina,ale zas to by měly pohltit bakterie,co na to zkušenější? :) přerybněno nemám a nepřekrmuji,krmím tak aby nic nedopadalo na dno. Ale nějak mi to nevadí,řasa odešla,ryby plavou,od založení akva žádné úmrtí ryby,každopádně to nadále sleduji a byl bych raději,kdyby hodnota šla trochu dolu...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robo
Zdarec, nějak se mi zvedla hladina fosforu na 0,4mg/l a nevím z čeho. V sobotu jsem měnil 25 lit. vody + odkalení a dnes jsem měřil testama vodu a fosfor 0,4mg/l. Přidávám ráno jen Profito 1/5 ml denně a Invital Carbon 4 ml. Doposud jsem musel Fosfor přidávat Easylife Fosfo a to jen občas, protože u každého měření jsem měl fosfor na 0 a teď najednou vyskočil nahoru. Když jsem se díval na tabulku Redfield Ratio aquagarden.ic.cz/… tak bych to měl mít OK jelikož podle testu NO3 mám 10mg/l. Začal jsem přidával léčivo EsHA 2000 + Exit + Optima a nevím jestli náhodou nemájí tyhle přípravky tohle zvýšení fosforu nasvědomí. EsHA musím přidávat jelikož se mi na neonce objevil bílý vřídek a na druhé nějaké bílé chmýří. Tak snad to pomůže

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - akvaristik Re: atiw
Zdravím, případně toto:
www.akvaristik.eu/…
www.akvaristik.eu/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: atiw
Pokud se nebudu zabyvat tim kde se tam berou v nadmernem mnozstvi, v jakem, a proc se jich chces zbavit, pak na to existuje:
www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - antonim Re: atiw
Zdravím, napadají mě tři možnosti.
-častější výměny vody
-více rostlin
-méně ryb
(samozdřejmě také ubrat hnojení pomocí KH2PO4, pokud je používáno)
Také doporučuji článek:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - atiw – PO4
Chci se zeptat, čím v akva snížím PO4.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - azonic
NO3 mám skoro 30mg/l
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: azonic
Pokud k tomu nemáš dostatek dusičnanů asi bych vodu aspoň z části vyměnil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - azonic Re: Tonik
Kašlu na to, počkám až to kytky vstřebají palec Jinak hnojím z důvodu toho že mi vůbec nerostou kapradiny (Hnědovka, Bolbitis) a bylo mi řečeno že to "může" být nedostatkem fosforu. Mám test od JBL, což by prý měl být jeden z těch přesnějších a v akva jsem s ním nenaměřil nic.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Toník Re: Kamilstrom
Ve dně bude dostatek fosforu a rostliny si s tím umí poradit. To je to, co chci sdělit. Bez ohledu na přesnost jakéhokoli testu. :-)
BTW: Pěstuji i jiné rostlinky, než jen ty tři uvedené. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kamilstrom Re: Toník
To,ze PO4 nenameris,neznamena ze tam neni(urcite je),vetsina testu(bez kalibrace) jsou nepresne a pokud krmis ryby,tak se ti tam dostava minimalne z krmiva a asi to staci na Blyxu,S.Repens a Ludwigiu! :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Toník Re: Kamilstorm
Já žádné PO4 nenaměřím, ve formě hnojiva ho nedodávám a mé rostliny přesto s fosforem (jeho deficitem) žádný problém nemají. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kamilstrom Re: azonic
To ma byt jako nejak moc pro rostlinne akva? :-) Ja mam v 420 litrech standartne pres 6 mg/l(ppm) a je to ok,jen je treba dodavat i ostatni ziviny a CO2! :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Toník Re: azonic
Nechte to tak. Aspoň za čas uvidíme, jak to dopadne. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - azonic
Drobet jsem to přehnal s KH2PO4 a mám PO4 1,8mg/l mám raději hned vyměnit vodu nebo to nechat až si to kytky vezmou samy?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip_CZ Re: grunda
myslel jsem si to... tedy v tomto pripade je test na fosfor asi k nicemu... nelye tedy zmerit hladinu fosforecnanu a max. podle akt stavu odhadovat zda je fosforu dostatek? napr podle zel. flekovite rasy...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: Filip_CZ
v tvém případě dno, ADA natahuje živiny hodně rychle
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip_CZ
co muze mi vliv na nizkou hladinu fosforu? dlouhodobe se pohybuje kolem 0.05 az 0.1 nebo nemeritelne. i kdyz jsem parkrat fosfor pridal na 0.4 zkusil nasledne druhy den zmerit zase jsou temer na nule... test jbl po4 sensitive..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: sia333
...pretoze obsahuje velke mnozstvo PO4 :)

...schvalne skuste jednu kvapku Toruminu do testu na PO4 X-)
a urcite sa najde kopec dalsich pripravkov na upravu vody co obsahuju PO4
preto bacha co do akva lejete :-)

preco to tam pridavaju -tazko povedat
na obale sa pise "zlepšuje růst rostlin díky vybraným makroelementům a stopovým prvkům"
fosfaty sa ale pouzivaju aj na "zmekcenie" vody

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 2 3

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 6205x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8451?od=26