8 • 21 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Zakládání a údržba akvárií » Co je špatně? 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 139x

Žádná předchozí stránka [1] 2 Přejít na další

04.10.06 10:50:24  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekmarfi (-12-11-10-9) – Co je špatně?
Dobrý den, chtěla jsem se poradit.
Před 2 měsíci jsem si založila nové 120-ti l. akvárium. Hned s přinesením prvních ryb (cca po týdnu) jsem si do akvária zavlekla krupičku. Z původních 14 ryb zůstalo i přez léčbu do tří dnů pouze 3 ks (2x plata, 1 ancistrus). Akvárium jsem léčila, přeléčila, nasadila jsem po 3 týdnech, kdy se všechno zdálo být v pořádku paví očka (přendala jsem je ze svého menšího akvária) Paví očka prospívala dobře, narodila se malá. Po týdnu jsem nakoupila další rybičky (nepamatuji se přesně ale cca 2x čichavec, 2x ancistrus, 5x Danio čtyřpruhé. Tyto ryby byly v pořádku a koupila jsem tedy další (opět po týdnu). Další ryby začaly znovu hynout, vypadá to na rozpad ploutví, krupička. Uhynulo mi docela dost ryb ve velmi krátkém čase .. cca 11 neonek, 2x parmička černopruhá, 1 čichavec, paví očka, 2x black mola, 1x bílá mola, v rozmezí 5 dnů, do toho všeho se narodily malé platy a další paví očka.
Chtěla jsem poradit, jeslti někdo netušíte co je špatně, jeslti výběr ryb, nebo jeslti to může být vodou (neměřila jsem pH, ani tvrdost)- (měním cca 1/3 každých 14 dnů) odkaluji, filtr čistím každý týden. (Odmítám už vodu solit a znovu zvyšovat teplotu, protože po tomto zákroku při prvním pokusu o léčbu krubičky mi zahynuly i zcela zdravé ryby)

popis akvária: Pozadí žádné není (jen tapeta) filtr původní ze setu jsem nahradila lepším, molitanovým s menším průtokem, ale větším objemem filtru, topítko původní (vyhovující)teplota 25°C, dno pokryté (do výše 3-4 cm) kamínky, cca 4-8mm černobílé, dva větší lávové kameny. Rostlin mám dost a rostou dobře - (neodborně, dva typy přesliček, a jeden typ kapradí - nejspíš bahnatka bezstopečná, růžkatec ponořený, rohatec jemnolistý) dále dvě listnaté malé kytky. Akvárium je úměrně zarostlé. Zářivky dvě v krytu, klasický set.

Děkuji za rady, nebo poznámky (každopádně už začínám přemýšlet o křečkovi) :-(
04.10.06 10:54:46  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVesnach® – ..
O kreckovi nepremyslej, radeji premyslej o tom, jak vymenit prodejnu, kdes ryby nakoupila. ahoj
04.10.06 10:59:05  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekmarfi (-12-11-10-9) – :(
je pravda, že po tom, co jsem předevčírem eutanazovala i zbytek trápících se neonek, tak už mi žádná nová ryba neumřela a kupodivu se i ty prťousci od pavích oček a od plat docela zabydleli.
Prodejen bylo víc, procházela jsem Prahu a kde se mi něco líbilo.. už to neudělám slibujuuuu
04.10.06 11:02:12  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVesnach® – marfi
Pocitej vzdycky s tim, ze kazda zakoupena ryba ma kriticky obdobi 14 dni, kdyz do te doby zemre, tak s nemoci sis ji uz koupila.
Karantenu a trpelivost ano ahoj
04.10.06 11:05:12  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMarfi (-12-11-10-9) – a otázka
ještě jedna otázka. Má tedy smysl kupovat do tohoto akvárka parmičky černopruhé a neonky? (mám je v malém akváriu a moc se mi líbí a chtěla bych je i tady, ale zatím pokaždé když jsem se o ně pokusila, tak zemřeli (z tohoto pohledu jsem docela dobrej masovej vrah) co
04.10.06 11:09:31  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVesnach® – marfi
A jak to myslis? Myslis, ze umrely, protoze mely neonkovou alergii? :)
04.10.06 11:16:03  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVodník (-12-11-10-9) – .
Kup si nějakej Filter start, obsahuje správný bakterie do filtru. A testy vody aspoň na NO2, ten rybám vadí nejvíc. Krupičku a rozpad ploutví dostanou jen když jsou něčím oslabený.
04.10.06 11:18:12  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVesnach® – ..
Vodnickymu never! Za normalnich okolnosti ryby pozira. On to je masovej vrah taky! Staci se mu zadivat do oci, tam vidis jen kostricky z rybicek.

:)
04.10.06 11:19:16  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekmarfi (-12-11-10-9) – alergie
Alergii mají nejspíš na mě. A start filtr budu muset koupit. (Já mám sice to menší (60l) akvárko už tři roky a půl roku, ale nikdy jsem s ním neměla ani polovinu starostí co s tímhle "velkým" (120l) za dva měsíce). Jak se testují nitridy? na to jsou nějaké testry? ne
04.10.06 11:33:57  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVodník (-12-11-10-9) – .
http://www.aquar.cz/Ceny2006.htm

Maj to levný a platíš poštovný, tak se vyplatí jich koupit víc. Určitě na celkovou tvrdost, knk, ph, NO2, NO3.
Já mám od nich vše, ale testy na železo a měď maj dost blbý, spíš na měření hodně velkých množství.
Testy na tvrdost jsou i hezké a zábavné :)
04.10.06 11:35:48  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek® – filtr
....filtr čistím každý týden....Proč tak často a jakým způsobem?
04.10.06 11:37:56  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekmarfi (-12-11-10-9) – vodník
já jsem chemik, mě o rozborech mi nic nemusíš říkat, spíš mi jde o to aby to doma nevypadalo jak v laboratoři (chemii se už roky nevěnuju) smich
04.10.06 11:39:36  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekmarfi (-12-11-10-9) – Borca
Jen promývám molitan a vybírám z něj (no dosud kousky chcíplých ryb) ale i kousky kytek. :-( to je taky špatně?
04.10.06 11:40:58  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVodník (-12-11-10-9) – .
Nemusím ? Odpovídám ti na otázku "Jak se testují nitridy? na to jsou nějaké testry?"

Pokud je zabíjí NO2, tak je právě chyba ve filtru(ucpanej nebo spíš tam nejsou bakterie), má se tam měnit na NO3.
04.10.06 11:43:53  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVodník (-12-11-10-9) – .
A taky musí mít dost vzduchu (pokud rostlinky ještě nedodávaj kyslík).
04.10.06 11:43:56  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMarfi® – vodnik
Ale mě šlo spíš o to, jeslti si koupím zkumavky a chemie a nebo jestli ponořím papírek napuštěný něčím.. ;-) nebo jaký je postup. Ne že jsou na to chemikálie a že to je hezký. :)
04.10.06 11:43:57  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVesnach® – marfi
Ja si toho prve nevsimla, az Barca upozornila, ale filtrovy molitan se cisti jednou za mesic. Proplachnes molitan pod tekouci vodou a pak jako posledni faze properes v ode odstaty a nebo uz upraveny. Tohle totiz taky muze byt jedna z pricin uhynu ryb.
04.10.06 11:46:57  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMarfi® – vesnach
Ok, dík.. nebudu čistit.. supéééééél, to se mi začíná líbit :)
04.10.06 11:47:50  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMarfi® – vodník
už jsem koukala na ty stránky, díky. Mají tam i popisy (měla jsem se podívat hned) A k tomu vzduchu - musí probublávat, nebo stačí zvlněná hladina?
04.10.06 11:52:49  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVesnach® – hladina
Staci i zvlnena hladina, ale dej si pozor pri silnym proudeni na rasu! ahoj
04.10.06 11:55:48  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekfrancoa (-12-11-10-9) – franc
Molitan neproplachuj nikdy vodou z vodovodu no zahubíš bakterie.
04.10.06 11:56:36  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVodník (-12-11-10-9) – .
No asi čím zvlněnější hladina, tím líp :) Ale těžko ti na to někdo odpoví, zkus udělat pokus a měřit kolik vzduchu se do vody dostane :)
Testy na tvrdost - do plast. zkumavky se dá stříkačkou pár ml vody a kápne kapka. Voda se zbarví. Pak se kape tak dlouho než změní barvu a podle počtu kapek se určí tvrdost. Ty barvy jsou dost hezké. Pak jsou blbý testy kde je prášek a má se tam dát troška mini lžičkou, ale nevím jestli ho dávám přesně a otravuje to. Pak se to třeba zbarví a podle barevnejch koleček se určuje výsledek, ale ty barvy jsou dost podobné a třeba u mědi je rozdíl mezi 0 a 0,2 v barvě zanedbatelnej, ale přitom ve vodě je to dost rozdíl. A někdy je ta barva tak nějak mezi.
04.10.06 12:12:37  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekMarfi® – všem
Jé děkuji, vy jste hodní. Za jak dlouho od toho posledního úmrtí neonek můžu zkusit nasadit nové? (umřeli teď v pondělí)
04.10.06 12:47:35  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek® – marfi
Nech to klidně měsíc a více bez ryb v klidu.Jen na tom do budoucna vyděláš. ano Jestli jsem tomu nahoře rozuměl,tak máš ještě jedno menší aqa s těma parmičkama.Pokud to tak je,není problém po té pauze rybky přemístit do toho problémového aqa.To menší si pak zařiď jako karanténu.A až budeš mít plný stav ryb ve velkém není problém menší založit znova a časem si tam dát pár menších rybek z velkého.A budeš mít klid s nemocema ;-)
04.10.06 13:09:10  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekVodník (-12-11-10-9) – .
Já bych udělal ty testy a strčil je tam rovnou, žádný zbytečný zdržování.

Žádná předchozí stránka [1] 2 Přejít na další

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 03.12.08 07:29:18 • 0.333 s