5 • 18 Přihlášení RYBICKY.NET » Akvaristické fórum

Akvaristické fórum

ÚvodRybyRostlinyOstatníRadyOdkazyInzerátyAkceFórumChatNádržeObchodyVýrobky

Vytisknout tuto stránkuZpět na obsah sekce Fórum » Technika » Další technika » Flipper Dennerle - rozpustac Co2 do vody 

OT OT OT Odebírat RSS tématu  Dolu
 + přidat reakci • Zobrazeno 935x
25.09.08 13:51:49  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekplesnivec® – Flipper Dennerle - rozpustac Co2 do vody
Fotka k příspěvku Má s týmto výrobkom niekto skúsenosti prosím?

Ak áno, rad by som vás poprosil o detailnejšie foto, či popis ako tento konkrétny difúzor na Co2 funguje.
Rad by som si zhotovil niečo podobné po domácky, keďže vzduchovacie kamienky v spojení s Co2 ma veľmi neoslovujú a na drahé difuzory nemam...

PS: zohnal som si 1,5Kg flašu na Co2 cca 300,-Sk, redukčný a ihlový ventil s dvoma tlakomermi od zvárača za cca 300,-SK - ostáva dotiahnuť to do konca.

25.09.08 15:42:59  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekprikpa®
Podle mě má malou účinost.
25.09.08 15:47:48  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekJooky (-12-11-10-9)
bublinky sa určite lepšie rozpustia v tomto ,ako s obyčajným vzduchovacím kamienkom.. palec
25.09.08 15:55:29  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekprikpa® – Re: Jooky100
To je jasné,ale jsou i lepší způsoby.Třeba já mám daný kamínek do sání exter. filtru a hotovo. palec
25.09.08 16:01:52  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekbucliik®
ahoj, já našla článeček na akvárku jak vyrobit podomácky difuzorek
http://www.akvarko.cz/clanky.php?str=67
vlastně jsou tam dva, tak jukni, taky budeme něco takovýho vymýšlet
25.09.08 17:18:49  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveksamot10®
25.09.08 18:06:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekghostik® – Re: samot10
Tak to neni ono. Toto je defakto kaminek s pocitadlem bublinek. Misto kaminku je keramicka vlozka a ve spirale jde bublinka ktera je uzavrena a do vody se rospousti az kdyz projde jako mnoho malich bublinek porcelanem.
25.09.08 18:34:10  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: samot10
Difuzor z tohoto odkazu (http://www.youtube.com/watch?v=2LDnRYk8jt8&feature=related) se dá koupit za 149,- Kč. :)
25.09.08 18:43:26  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekLaduschka®
pokud vím, tak jako rozpouštěč bublinek se doporučuje taky "minišpalíček" z lipovýho dřeva, páč má dobrý póry. V současný době, kdy stromy ležej snad všude, si myslím, že by neměl být problém takový kousek dřeva někde zadarmo udloubnout. Jen já vím o třech spadlých lipách v okolí. Jinak já osobně používám difuzér od Dennerleho s možností počítání bublinek, prochází to přes keramiku a spokojenost nejvyšší X-)
26.09.08 08:43:32 / 26.09.08 08:47:35  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekmatrix069® – Re: Sid
Difuzor z Youtube(za149,-)sice vypadá esteticky,ale rozpustnost Co2(přestup do vody)je prý v něm jen o málo lepší jako u vzduch.kamínku,nebo lip.dřívka. Co2 se v podstate tříští až na samém konci přes nejakou keramiku(nebo nověji nejaký karbonový materiál).Takže v podstate tutéž funkci dělá i vzduch.kamínek,s tím rozdílem,že materiály použitý v origoš difuzorech tříští Co2 narozdíl od kamínku na minaturní bublinky(lepší přestup do vody). Ale že by to byla nějaká extra sláva....je to jen jedna z možností.
26.09.08 08:47:42  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekpakozdy®
vela ludi si tu pochvaluje cigaretovy filter miesto kamienka.
26.09.08 09:13:38  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekJooky (-12-11-10-9)
... s tou CO2 netreba preháňať.. bo ak sa pozabudneš,PH bude extrémne nízke,,..a.t.d...
26.09.08 10:17:19  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: matrix069
...že by to byla nějaká extra sláva....
Souhlasím, že difuzor s keramickou patronou není žádný zázrak, ale jako alternativa se dá použít. Tu informaci jsem připojil proto, že běžně se podobná zařízení prodávají za "několik stokorun", ale existují i zdroje, kde jsou k mání za oněch 149,- Kč. :-)
Osobně považuji za nejlepší způsob aplikace CO2 zavedení hadičky do sání vnějšího filtru.
26.09.08 14:03:46  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveklangosh (953333353301)
Sid napsal: Osobně považuji za nejlepší způsob aplikace CO2 zavedení hadičky do sání vnějšího filtru.
Nemůže to mít dopad na účinnost filtrace?
Roman X-)
26.09.08 17:52:55  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekmatrix069® – Re: Sid
palec Súhlasím a polemiky o škodlivosti Co2 na bakterie jsou podle mne scestné(ale to už patří do jiného fóra) X-)
26.09.08 18:28:56  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: langosh
Nemůže to mít dopad na účinnost filtrace?
Na tuto otázku by asi nejfundovaněji odpověděli ti, co takto CO2 ve svých nádržích aplikují. :-)
Ale zkusme zapřemýšlet:
Co se stane, když ve snaze dosáhnout koncentrace např. 25mg CO2/l budu v prvním případě pouštět nějaké množství CO2 přes difuzor a ve druhém jiné množství přes lipové dřívko? V dalším případě jiné přes cigaretový filtr, zase jiné přes keramickou patronu, přes vzduchovací kamínek nebo přes sání filtru ap.?
Řekl bych, že se nestane nic. Ve všech případech bude koncentrace CO2 25mg/l.
Co je však třeba si uvědomit - že připustíme-li např. 2x vyšší účinnost rozpouštění CO2 při zavedení hadičky do sání filtru než při jeho protlačování přes vzduchovací kamínek, musíme přiměřeně snížit množství přiváděného CO2. Jinak bychom měli místo 25mg CO2/l 50mg...
BTW: Používám difuzor s keramickou patronou. :-)
26.09.08 20:18:41  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekkiwik22®
hmmm.a kde taky difuzor zozeniem???
26.09.08 20:41:14  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveksamot10®
a co je podla vas ucinnejsie? zvon alebo lip. drievko? :-) :-)
27.09.08 11:39:31  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveklangosh (388989-7237) – Re: Sid
Myslel jsem to tak, že vlastní produkce CO2 bakteriemi + přivádění CO2 do uzavřeného prostoru filtru způsobuje, že jeho koncentrace je ve filtru poměrně vyšší než v nádrži -> vzhledem k závislostí účinnosti filtrace na přístupu bakterií ke kyslíku jsem si tedy říkal, jestli to nemůže mít nějaký dopad…
RomanX-)
27.09.08 13:39:04  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: langosh
...vlastní produkce CO2 bakteriemi + přivádění CO2 do uzavřeného prostoru filtru způsobuje, že jeho koncentrace je ve filtru poměrně vyšší než v nádržinádrži -> vzhledem k závislostí účinnosti filtrace na přístupu bakterií ke kyslíku jsem si tedy říkal, jestli to nemůže mít nějaký dopad...

Že bude existovat nějaký rozdíl nevyvracím, ovšem je otázkou, co si mám představit pod pojmem "poměrně vyšší koncentrace ve filtru než v nádrži". :-)
Z hlediska "dostupnosti kyslíku bakteriím" nevidím, v čem by mohl být problém?! To jako ta teze o "vytěsňování" kyslíku kysličníkem uhličitým? O.K. - o kolik mg O2/l se mi sníží jeho koncentrace ze "standardního" stavu, řekněme 8mg O2/l, jestliže uměle zvednu koncentraci CO2 ze "standardních" řekněme 2mg/l na 25mg/l? :-)
Jestli může mít přidávání CO2 do sání filtru vliv na účinnost filtrace, by se dalo (alespoň orientačně) změřit.
27.09.08 14:13:36  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekR - Mrakoplash®
na něco takového myslím odpověděl Filipsi tady http://rybicky.net/forum/6267?r=47
filipsi napsal: No, ono v podstate bylo receno uz vse na pocatku tohoto tematu. Rozdil v ph vstup do filtru/vystup jsem nenameril (takovy, co by stal za rec, na vystupu sice sonda problikavala o par setinek niz). Mozna u extremne pomalu tekouciho by to bylo znat vic.
Takze ph v akva je vcelku stejne jako ve filtru (hrncovem) do ktereho je pred nim privadeno co2. Ucinnost biologicke filtrace bude tedy dana (kdyz budu brat v uvahu jen co2) jen dosahovanym ph, nikoli tim, jestli co2 poustim zde ci onde.
.............
27.09.08 18:51:41  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěveklangosh (388989-7237) – Re: Sid
O vytěsňování nic nevímX-), nicméně se domnívám, že procentně ke snížení O2 ve filtru dojde - otázka je samozřejmě s jakým dopadem. Filtraci to asi nezlepší :).
RomanX-)
27.09.08 21:38:17 / 27.09.08 21:38:29  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: langosh
O vytěsňování nic nevím...
To jsem rád. :-)
...nicméně se domnívám, že procentně ke snížení O2 ve filtru dojde - otázka je samozřejmě s jakým dopadem...
O kolik procent byste tak tipnul? 1%? 2%? 5%? Mě by to skutečně hodně zajímalo, o kolik se (pokud vůbec) sníží obsah kyslíku ve filtru, když do jeho sání přivedeme CO2. :-)
Filtraci to asi nezlepší...
S tím souhlasím - filtraci to asi nezlepší. Ale taky asi nezhorší. :-)
Co to ale jistě zlepší je rozpouštění CO2. :-)
27.09.08 21:41:49  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekAcino (723993635425) – Re: Sid
Niekto by si mal kupit elektrodu na meranie kysliku a zmerat to, abys me sa uz nehadali smich
27.09.08 21:56:00  Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvekSid® – Re: Acino
Nejlépe. :)

Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení

Vypsat podobná témata v diskuzním fóru

Zpět na obsah sekce Technika Přidat reakci Zpět na seznam sekcí fora

© RYBICKY.NET - o webuRSSReklamaHledatNapište námMapaVzhled • Hosting: Vpnet.cz • 03.12.08 07:11:19 • 0.809 s