Fórum » Technika » Filtry » Bublifuk a kolik cm pod hladinou ma byt jeho výtok?
[1] 2 
21.09.08 16:11:43 / 21.09.08 16:13:12
deathfoe® – Bublifuk a kolik cm pod hladinou ma být jeho výtok?
Budu za pár dnů zakládat akvárium o rozměrech 40x20x25 a zajímá mě, jak umístit výtok bublifuku, celý filtr měří 18,5 cm, takže buď
bude těsně pod hladinou (na substrátu) a nebo ho budu muset dát hlouběji do substrátu dna. Průtok si nějak změřím a podle toho ho pak
přišktím, aby přečerpal tak těch 20 litru za hodinu, ale nevím jak moc má čeřit vodní hladinu = kolik cm pod hladinou má být umístěn.
Díky za radu.
21.09.08 16:14:55
Jurasek® – Re: deathfoe
Podle mne to nijak velkou roli nehraje. Jeden mám asi 3cm pod hladinou, jeden je kousek nad hladinou. V obou miniakvárkách to funguje dobře. Jenom
když je nad hladinou tak chce trošku víc vzduchu(musí tu vodu vytlačit nad vodu

)
Stačí těsně pod hladinu.U bublifuku je to jedno.
Lepší pod hladinu
21.09.08 16:52:39 / 21.09.08 18:12:04
R -
johan® – Re: deathfoe
Do substrátu určitě ne. Jak bys ho pak čistil? Já dávám přednost tomu, aby hladina vody byla kolem poloviny výtoky filtru. prostě aby se co
nejmíń čeřila hladina.
To vypadá, že asi budu muset experimentovat s tím umístěním trochu. Uvidíme, jestli se tu ještě nenajde někdo s nějakou univerzální radou

.
21.09.08 18:36:46
Yirka® – Re: deathfoe
A když ho dáš trochu zešikma, nevejde se pod hladinu bez dotyku se dnem?
Jak píšu dole, tak teprve zakládám a filtr se pod hladinu vejde určitě celý, ale právě mi jde o to, jestli ho mám mít těsně pod hladinou,
protože tak nějak mi to vyjde a nebo jestli mám pod ním trochu snížit vrstvu štěrku o nějaké 1-2 centimetry, aby byl ještě níže. Jinak s
tím umístěním zešikma je taky dobrý nápad, kdybych ho chtěl mít případně ještě více pod hladinou.
Já jsem pro umístění těsně pod hladinu
Nejvyšší bod vnitřního průřezu výtokové trubky má být ve výšce hladiny, takže jsem asi 3mm nad Pavliinou...
21.09.08 21:09:08
Sid® – Re: Štěpán
Nejvyšší bod vnitřního průřezu výtokové trubky má být ve výšce hladiny...
Se píše kde?
21.09.08 21:15:40
S -
Štěpán® – Re: Sid
To jsem si vymyslel! ;) Příjde mi to takové nejlogičtější a taky kdysi se mi to tak nejvíc líbilo...
21.09.08 21:16:50
Sid® – Re: Štěpán
Tak to pak ano!

Když jsem měla bublifuk 5-10 cm pod hladinou, rozčilovaly mě bublinky jak na hladině praskaly

Když jsem dala vývod filtru těsně pod
hladinu, je ticho a lépe se hýbe hladina
To jsem kreslil já? Už jsem nějakej sklerotik...
21.09.08 21:24:31
pavliina® – Re: Štěpán
Jj, omlouvám se za zkopírování

ale dalo to fušku to tady na fóru zase najít
21.09.08 21:26:14
R -
isamik® – Re: Štěpán
To je tim, ze si takove krasne obrazky nepodepisujes
Obcas mam vytok nad hladinou...
Není zač se omlouvat, jenom jsem si teď nemohl vzpomenout. Vidím, že nejsem 3mm jenom na Pavliinou ale taky nad sebou před pár měsíci. To je
holt ten vývoj...

Já jsem taky pro, mít to těsně pod hladinou. Zkoušela jsem obě varianty (5 cm od hladiny a 1mm od hladiny) a víc se mi líbí, když je to
těsně pod hladinou. Dokonce rybky to pak maj jako super závodní dráhu, když plavou proti proudu

Díky za reakce, celkem slušně se to tu rozjelo. Zatím mám v hlavě to umístění těsně pod vodní hladinu nebo nějak tak, uvidím jaké to
pak bude v reálu za pár dnů.
22.09.08 21:20:42
deathfoe® – Prosím o radu
Dneska jsem prazdné akvárium napustil vodou, abych vyzkoušel, jestli dobře těsní a koupil jsem si motorek Elite 798, který je podle obalu
určený do 19 litrů objemu akvária, takže na moji 20ku akorát. No tak jsem to napustil vodou, ponořil jsem tam filtr typu bublifuk a napojil
jsem to na ten pidi motorek a zdá se mi, že to jen trochu bublá, a když dám vyůstění filtru nad hladinu, tak z toho stříkají bubliny a
neteče žádný proud vody. Zdá se mi, že to vůbec netáhne. Asi si budu muset koupit silnější motorek, jinak nevím :(.
22.09.08 21:32:43
Je tam někde napsaný výkon v litrech za minutu, nebo za hodinu?
22.09.08 21:47:02 / 22.09.08 22:00:47
deathfoe® – Re: Jurasek
Výkon na motorku uveden není, teď jsem to orientačně změřil a tou výpustí projde 15 ml za 3,5 - 4 sekundy zhruba, což dělá nějakých
13-15 litrů za hodinu, ale fakt se mi to zdá málo, sice jsem někde četl, že by se měl ideálně přečerpat celý objem akvária za hodinu, ale
tady to čerpá o 25-30% méně a když jsem si akvárium prosvítil baterkou, tak jsem tam viděl plno malých částeček se vznášet a ty co byly
blízko molitanu, tak ty to vůbec nenasávalo na ten molitan. Asi fakt budu muset koupit větší motorek.
22.09.08 22:23:14
Zkoušel jsem motorek 120l/h rozdělený do dvou miniakvárek (elementkový filtry) Fungovalo to, ale po zanesení kamínků to nebylo nic moc. Takže
na jeden filtr tak 90 l/h by mohlo být dostačující i s rezervou. Jinak Atman 1500 za pár korun (140) má těch 120l/h, celkem tichý, jenom je
lehký a má tendence putovat po stole, když si nenajde stabilní polohu.
22.09.08 22:38:41
Sid® – Re: deathfoe
...ponořil jsem tam filtr typu bublifuk a napojil jsem to na ten pidi motorek (Elite 798) a zdá se mi, že to jen trochu bublá, a když dám
vyůstění filtru nad hladinu, tak z toho stříkají bubliny a neteče žádný proud vody. Zdá se mi, že to vůbec netáhne. Asi si budu muset
koupit silnější motorek...
Úkolem bublifuku není mechanická filtrace - na to je jeho výkon skutečně malý. (Ty vznášející se částečky se časem usadí.)
Jeho úkolem je pomoci vodu okysličit a následně ji "protáhnout" filtračním médiem, kde čekají bakterie na svoji dávku potravy =
odpadní látky. A k tomu by jeho výkon stačit měl.
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Technika • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora