Fórum » Ostatní » Jaké akvárko na komodu MALM?
[1] 2 
20.08.08 11:00:44
prchat1® – Jaké akvárko na komodu MALM?
20.08.08 11:08:07
prikpa® – Re: prchat1
tak max. 20l víc podle mě ne,protože by se to dost prohýbalo,chtělo by to uprostřed podložit,ale to nejde,protože tam jsou ty zásuvky.
No z popisu je zřejmé, že zadní část je ze sololitu, což je tak materiál na krabice od bot

Pokud bys chtěl větší nádrž tak bych
doporučil:
1. Přes celou zadní stěnu ještě jednu desku z lamina a prošroubovat s bočnicemi. Výška zadní desky zároveň se současným vrchem.
2. Na současnou horní desku položit ještě jeden 18 mm plát lamina, který bude přesahovat přes doplněnou zadní stěnu.
3. Horní plát prošroubovat zevnitř. Na zdvojený plát použít krycí pásku 36 mm.
To si myslím že už by mělo unést nádrž do 100 litrů v pohodě. Doporučení výrobce na kotvení ke zdi bych nebral na lehkou váhu zvláště
když se s nádrží zásadně změní těžiště

20.08.08 12:55:48 / 20.08.08 12:59:50
S -
Štěpán® Kotvení ke zdi je kvůli šplhajícím dětem, s komodou s větším akváriem dítě nehne. Ještě bych si ověřil, že bočnice jsou z masivní
dvěvotřísky. Pokud jsou, tak by stačilo zpevnit ty záda, další deska nahoru není potřeba, pokud to akvárium bude stejně široké jako
komoda.
20.08.08 13:30:57
Walker® – Re: Štěpán
Mam tu komodu v jine modifikaci doma, bocnice jsou z masivni drevotrisky, akorat ta zada jsou jen sololitova. Vrchni deska je take hodne robustni. Ale
priznam se, ze bych na to akvarium radeji nestavel, prece jen riziko deformace je velike...uprostred to nedrzi nic..
20.08.08 15:33:35
prikpa® – Re: Walker
Jak říkám,to by se prohýbalo.
Stačí aby to akvárium stálo na bočnicích, mezi žádnou podporu nepotřebuje, ale když je tak je to samozřejmě lepší.
20.08.08 15:39:18
prikpa® – Re: Štěpán
Na delku 80cm se to může prohnout až moc.
Mám tudle komodu, ale dvojitou...tedy uprostřed je ještě vzpěra, dvakrát tlustší než samotné bočnice a ta bez jakékoliv deformace drží
něco málo přes 100litrů u té jednoduché komody bych doporučoval jak říkají ostatní přidat místo sololitových zad lamino desku a na vrch
pod akvárium taky, pak deformace nehrozí...
20.08.08 15:54:06
Wulfgar® – Re: Štěpán
Nic proti,ale i kdyby stalo to akva na bocnicich, takze melo rozmer delka 80cm, tak se ti to prohne, mas to nosnik na dvou podperach s spojitym
zatizenim, spojite zatizeni musis prevest na silu v tezisti, abys zjistil prubeh , a kdyz se podivas na takovej prubeh, je nejvetsi kde?uprostred
akva, akze tam pusobi i nejvetsi sila na desku a co s ni bez podporey udela?v lepsim pripade prohne v horsim se ti to zdeformuje a praskne. zalezi na
tloustce skla,ale co vim, tak ohyb pro sklo neni dobrej

20.08.08 16:21:58
Dinamit® – Re: Wulfgar
Nevim sice už kdo, ale někdo tu psal, že i když dám dvoumetrový akvárium na 3 betonové nosníky, tak že by to akvárium nemělo prasknout i
když tam nebude žádná deska

. Takže teoreticky by to mělo unýst, ovšem za předpokladu, že se posílí ta zadní stěna. Osobně bych jí
i "zapustila" do tý komody. Nemyslim tim, že jako kdybych položila tu zadní stěnu tý komody a přibila hřebíkama, ale že bych to
jakoby vložila dovnitř. Tim pádem by to akva leželo už na 3 bodech a ta komoda by neměla tendenci se prohýbat
20.08.08 16:24:07
prikpa® – Re: Dinamit
na tento způsob mají akva s rostlinkami v Aqualife v Brně,ale to sklo je o dost silnější.
Pozor na vlhkost u těchto výrobků - trochu delší vlhkosti a začnou bobtnat. Ikea má fajn věci, ale nejsou stavěny na nějaký delší styk s
vodou (max. otření vlhkým hadrem)

Já mám své akva 63 litrů na obyčejné skříňce podobné jako z Ikey, zadní stěna taky ze sololitu a 3 zásuvky. Je pravda, že když jsem
poprvé napustila akva, horní deska se prohla tak, že nešly otvírat šuplíky

Já to vyřešila tak, že jsem si nechala uříznout 3 cm
silnou pracovní desku v barvě skříňky a tu jsem jen prostě položila na horní desku a je po problému

Akva už takhle na skřínce stojí
skoro rok

Ťuky, ťuk
20.08.08 17:26:51
S -
Eliška® – Re: Horác
Horáci dovolím si nesouhlasit, já mám akvárium na skříňce z Ikey už cca 2 roky a v pohodě. Jediný problém nastal teď, když jsem
vybryndala vodu a ta mi zatekla pod podložku, ale to není problém nábytku, ale můj, že

Záleží na tom, jaký typ nábytku si kdo vybere.
Pravda, na tu komodu bych si to netroufla (mám ji taky

).
Taky ještě oxistují voděodolné překlišky a dřevotřísky,sám mám skřínku a kryt na 170tce z tohoto materiálu.V krytu nejsou krycí
skla,takže je pořád mokrý a nic nebobtná.
20.08.08 18:35:52
pavlína® – komoda
Já mám tutéž komodu a mám na ní přes celou délku akvárko, nikde se nic neprohýbá a vystužený to nijak nemám. Podle mě to není
potřeba.
20.08.08 18:40:12
prikpa® – Re: pavlína
Skřínka se bude prohýbat vždy,ale zaleží jak moc.tato skřínka se bude prohýbat dost.
20.08.08 18:47:01
pavlína® – Re: prikpa
mě se teda zatím neprohýbá a mám ji už asi půl roku
20.08.08 19:03:45
prikpa® – Re: pavlína
Tak se prohýbá tak,že to nevidíš.
20.08.08 19:09:21
Yirka® – Náklady..
Myslím, že nějaké úpravy budou, pro jistotu, nutné. Když si je vyčíslíš, tak by možná stálo za úvahu popřemýšlet o jiném kusu
nábytku.
tak dík, nejspíš vyrobíme nějakou kovovou konstrukci kolem akva, ale budem to muset nechat uležet, protože máma zase měla *****. takže budu
muset chvíli počkat
20.08.08 20:48:12
Xmacala® – Re: prchat1
Přidel litr a kup si pořadmou dřevěnou komodu
[1] 2 
Řazení příspěvků od nejnovějších lze nastavit po přihlášení
Vypsat podobná témata v diskuzním fóru
Zpět na obsah sekce Ostatní • Přidat reakci • Zpět na seznam sekcí fora